Potrošnja ulja focus 1.6 - gde je granica???
Moderator: Dragomir
- Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Re: Potrošnja ulja focus 1.6 - gde je granica???
@mbole Kako si tako siguran u to što pišeš?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Bice da je zbog srednje masinske skole (izmedju ostalog) i tri godine masinskog fakulteta, koje su me naucile da mogu da citam dalje, i shvatim sta pise u knjigama koje su malo iznad nivoa opste internet populacije, ako me neka oblast zainteresuje. Znas ono... formule, matematika, neke cudne kuke i kvake, recnik koji nije "brate, mislim, to se jelte podmazuje, i to je to..."
Motor je masina kao i svaka druga (osobine ulja koje su specificne za SUS motore nisu izrazene kroz njegovu viskoznost).
Izbor viskoznosti ulja kojim se podmazuje neka masina, grubo receno zavisi od opterecenja (pritiska) na kliznim povrsinama, dimenzija kliznih povrsina, zazora izmedju njih, linearne brzine i temperature.
Dva parametra se menjaju kod normalnog, novog motora, linearna brzina i temperatura.
Bira se viskoznost koja najbolje pokriva sve rezime rada.
Na osnovu izracunate vrednosti za viskoznost, racuna se uljna pumpa (tj njen kapacitet i pritisak koji daje) i regulator pritiska ulja.
Kritican element kod motora su klizni lezajevi radilice.
Kada se vremenom poveca zazor u lezajevima, standardno ulje pocinje da losije podmazuje, to jest pada debljina uljnog filma na kliznim povrsinama.
Naizgled logicno resenje je povecanje viskoznosti ulja.
Ali... da bi upumpao to viskoznije ulje u lezaj, moras da mu povecas prtiisak. A regulator pritiska to ne dozvoljava. I dobijes jos manju debljinu filma nego sa standardnim uljem.
Motor je masina kao i svaka druga (osobine ulja koje su specificne za SUS motore nisu izrazene kroz njegovu viskoznost).
Izbor viskoznosti ulja kojim se podmazuje neka masina, grubo receno zavisi od opterecenja (pritiska) na kliznim povrsinama, dimenzija kliznih povrsina, zazora izmedju njih, linearne brzine i temperature.
Dva parametra se menjaju kod normalnog, novog motora, linearna brzina i temperatura.
Bira se viskoznost koja najbolje pokriva sve rezime rada.
Na osnovu izracunate vrednosti za viskoznost, racuna se uljna pumpa (tj njen kapacitet i pritisak koji daje) i regulator pritiska ulja.
Kritican element kod motora su klizni lezajevi radilice.
Kada se vremenom poveca zazor u lezajevima, standardno ulje pocinje da losije podmazuje, to jest pada debljina uljnog filma na kliznim povrsinama.
Naizgled logicno resenje je povecanje viskoznosti ulja.
Ali... da bi upumpao to viskoznije ulje u lezaj, moras da mu povecas prtiisak. A regulator pritiska to ne dozvoljava. I dobijes jos manju debljinu filma nego sa standardnim uljem.
Djak pesak 

- Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Hvalite me usta moja.. Teorijski da ali praksa pokazuje da fordovi motori normalno rade sa uljem koje nije "low hths" za štednju goriva...napisao si da će oštetiti motor ako sipa 10w40,ne slažem se sa tim.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Slobodno je da se ne slažete, ali za moj ukus ova diskusija polako prerasta u teranje inata. Hajde da se vratimo izvornoj temi, da ne bismo morala cela diskusija da bude gurnuta u kontejner, jer je skoro nemoguće da se razdvoji informacija od šuma.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Jbg... Bojane, ja ne znam kako vise da objasnim nesto sto znam da je tako (zbog ovoga sto sam napisao gore), sto tvrde sva fordova servisna uputstva (i ostalih proizvodjaca), ako se vec moje znanje stavlja pod upitnik, a jedino "majstori" u Srbistanu znaju bolje od svih inzinjera ovog sveta.
Uopste nije stvar u inatu, vec se trudim da dokazem nesto kako ljudi ne bi rasturali sopstveni motor zbog saveta koji su izreceni odokativnom metodom, bez ikakvih stvarnih podataka, merenja, znanja sta se ustvari desava, probanjem ulja medju prstima na temperaturi koja je 3-4 puta niza od one na kojoj motor radi.
Uopste nije stvar u inatu, vec se trudim da dokazem nesto kako ljudi ne bi rasturali sopstveni motor zbog saveta koji su izreceni odokativnom metodom, bez ikakvih stvarnih podataka, merenja, znanja sta se ustvari desava, probanjem ulja medju prstima na temperaturi koja je 3-4 puta niza od one na kojoj motor radi.
Djak pesak 

- BojanM
- BOFH
Nadam se da shvataš da će, ko to želi da radi, i dalje to raditi uprkos svem pisaniju ovog sveta na nekom tamo internet forumu?
Napisao si, ko želi da bude edukovan i prihvati to, prihvatio je... ko neće, nije. Produži dalje.
Nemojmo da forumašimo po svaku cenu.
Napisao si, ko želi da bude edukovan i prihvati to, prihvatio je... ko neće, nije. Produži dalje.
Nemojmo da forumašimo po svaku cenu.
pozdrav, Bojan

- BojanM
- BOFH
Pošto ne umete da poštujete upozorenja administratora, ovde lepo ide katanac.
pozdrav, Bojan