Focus 1.8TDCI 2003 sipka ulja
Moderator: Dragomir
- odin
- Poruka: 79
- Član foruma od: ponedeljak, 25. apr. 2016. u 00:08h
Focus 1.8TDCI 2003 sipka ulja
Posto sam sredio problem s paljenjem, a koji je bio los alternator i akumulator kojeg je isti sredio, pojavio se novi problem.
Slucajno sam htio da vidim koliko imam ulja kad ono sipka nece da se vrati. I guraj gore-dole nekako je vratim nazad i uklopim i odem da ispitam sta je.
Kad gledaj vraga pukla mi je vodilica koja se spaja s motorom i drzi sipku. Odem u svom gradu u ovlasteni servis (koji je ujedno i Ford, Kia, Mazda, sve u jednom) i tamo mi nadju da imaju 2 verzije iste stvari. Jedna vodilica je zakrivljena, druga ide ravno, koja mi se cini da je kod mene, ali nisam siguran.
Slucajno sam bio nasuo visak ulja, jer sam mislio da nema nikako, a ispod mene je bila lokva ulja koja se ispostavilo da ne dolazi od mog auta nego je bila tu od ranije i odem isti dan izvucem vakum pumpom u jednom servisu to sto sam dosuo.
Tako da zasad ulja ima, ali volio bih ovo da popravim. Navodno je blok motora posto je vruc istopio plastiku, odnosno pukla je od prevelike temperature. Kad sam ga digao na dizalicu ispao je jedan komadic - neki ko prsten.
Interesuje me, posto mi ovlasteni servis ne moze pomoci, tj. ne znaju ni oni, je li zakrivljena ili ravna koja meni od ove 2 treba?
Kada kucam u google Ford Focus 1.8TDCI 2003 74kW Engine dobijem sliku motora na kojoj je ravna sipka. Oznaka motora kod mene je FFDA, a ako sam dobro pretpostavio F9DA je 85kW verzija, tj i jednu i drugu mi je google izlistao i imaju ravnu vodilicu.
Evo slike motora: http://desguacesfuentes.com/wp-content/ ... dium16.jpg
Molio bih za pomoc ako neko zna koja tacno ide. Hvala.
Slucajno sam htio da vidim koliko imam ulja kad ono sipka nece da se vrati. I guraj gore-dole nekako je vratim nazad i uklopim i odem da ispitam sta je.
Kad gledaj vraga pukla mi je vodilica koja se spaja s motorom i drzi sipku. Odem u svom gradu u ovlasteni servis (koji je ujedno i Ford, Kia, Mazda, sve u jednom) i tamo mi nadju da imaju 2 verzije iste stvari. Jedna vodilica je zakrivljena, druga ide ravno, koja mi se cini da je kod mene, ali nisam siguran.
Slucajno sam bio nasuo visak ulja, jer sam mislio da nema nikako, a ispod mene je bila lokva ulja koja se ispostavilo da ne dolazi od mog auta nego je bila tu od ranije i odem isti dan izvucem vakum pumpom u jednom servisu to sto sam dosuo.
Tako da zasad ulja ima, ali volio bih ovo da popravim. Navodno je blok motora posto je vruc istopio plastiku, odnosno pukla je od prevelike temperature. Kad sam ga digao na dizalicu ispao je jedan komadic - neki ko prsten.
Interesuje me, posto mi ovlasteni servis ne moze pomoci, tj. ne znaju ni oni, je li zakrivljena ili ravna koja meni od ove 2 treba?
Kada kucam u google Ford Focus 1.8TDCI 2003 74kW Engine dobijem sliku motora na kojoj je ravna sipka. Oznaka motora kod mene je FFDA, a ako sam dobro pretpostavio F9DA je 85kW verzija, tj i jednu i drugu mi je google izlistao i imaju ravnu vodilicu.
Evo slike motora: http://desguacesfuentes.com/wp-content/ ... dium16.jpg
Molio bih za pomoc ako neko zna koja tacno ide. Hvala.
- pancerFF
- Poruka: 1076
- Član foruma od: utorak, 14. avg. 2012. u 14:38h
Re: Focus 1.8TDCI 2003 sipka ulja
To je bio moj prvi kvar pre 4 godine. Merac nije hteo da se vrati, a na kraju se to crevo skroz raspalo, tako da je merac bukvalno ispao napolje. Elem, kod mene je to crevo bilo zakrivljeno. Moj auto je od 74kw isto 2003. god. tako da pretpostavljam da je i kod tebe isto. Majstor je tada izvadio to crevo komplet, isto je bilo parcica koji su se odlamali i na mesto gde to crevo ulazi u blok stavio cep, najobicniji cep, licno sam gledao. A sa creva sam ocitao serijski broj i tako ga narucio iz Grand-a. Cena je bila oko 2500din. sa posiljkom. Samo mi nije jasno kako ti u ovlascenom servisu gde si bio, nisu mogli da ti pomognu.
Ford Focus MK1.5, 1.8 TDCi - 74kW, 2003.
- mbole
- Poruka: 14987
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Tako sto je najverovatnije "ovlascen" 
Svaki ovlasteni servis mora da ima pristup podacima o rezervnim delovima, koje jednostavno nadje preko broja sasije.
Zato ti uvek u ovlascenim servisima traze broj sasije, a ne koje je godiste, motor... trte mrte...
Jbg... gomilica nas ovde sa foruma ima fordov program koji po sasiji daje brojeve delova, a servis ga nema. Pazi cvrc.
Pozoves Grand u Sarajevu, procitas im broj sasije, i dobijes odgovor koji je deo, koliko kosta, kako mozes da ga narucis...
http://ford.ba/Kontakt/Kontaktirajte_Nas

Svaki ovlasteni servis mora da ima pristup podacima o rezervnim delovima, koje jednostavno nadje preko broja sasije.
Zato ti uvek u ovlascenim servisima traze broj sasije, a ne koje je godiste, motor... trte mrte...
Jbg... gomilica nas ovde sa foruma ima fordov program koji po sasiji daje brojeve delova, a servis ga nema. Pazi cvrc.
Pozoves Grand u Sarajevu, procitas im broj sasije, i dobijes odgovor koji je deo, koliko kosta, kako mozes da ga narucis...
http://ford.ba/Kontakt/Kontaktirajte_Nas
Djak pesak 

- odin
Hvala vam puno ljudi, ovo je jako znacajna informacija. Ovde u Tuzli ima vrlo malo ljudi koji bas znaju dosta oko ovih Focusa, a ima ih prilicno na cesti.
Tako lutajuci od majstora do majstora odem kod jednog koji je imao dosta Focusa i to samo prednju stranu nabavlja za dijelova i kaze da se to najvise trazi, svima to pukne, a imaju 2-3 razlicita tipa. I onda odem ovde u taj servis i tu mi na racunaru otvore Fordov katalog i nadju mi sto sam nasao sad i ja na internetu, tacnije eucatparts.com i normalno izlista za sve modele i godista. Jos dajem saobracajnu i kljuceve da to vide, ali oni ostaju pri tome da naruce prvo jedan pa ako ne odgovara onda i drugi, sto bi me na kraju skupo izaslo, jer ce jos u to uracunati i ugradnju. Jedan je 45 eura a drugi 35 eura, a ceka se jedno 20ak dana da stigne. Ici cu jos u taj u Sarajevu, nadam se da ce oni korektno uraditi posao i odrediti tacno koji je. Ovo cudo sam jutros u drugom servisu probao zamijeniti nekom improvizacijom, tacnije da se izradi obicno gumeno crijevo na osnovu starog, ali je izgleda negdje ispalo, probacu sutra opet pogledati oko motora. Zasad su nabili nekako sipku u rupu, malo ju je sad teze izvaditi, uglavnom bitno je da ima ulja.
Inace, ovo je taj zastupnik ovde u Tuzli: http://remex.ba/
Tako lutajuci od majstora do majstora odem kod jednog koji je imao dosta Focusa i to samo prednju stranu nabavlja za dijelova i kaze da se to najvise trazi, svima to pukne, a imaju 2-3 razlicita tipa. I onda odem ovde u taj servis i tu mi na racunaru otvore Fordov katalog i nadju mi sto sam nasao sad i ja na internetu, tacnije eucatparts.com i normalno izlista za sve modele i godista. Jos dajem saobracajnu i kljuceve da to vide, ali oni ostaju pri tome da naruce prvo jedan pa ako ne odgovara onda i drugi, sto bi me na kraju skupo izaslo, jer ce jos u to uracunati i ugradnju. Jedan je 45 eura a drugi 35 eura, a ceka se jedno 20ak dana da stigne. Ici cu jos u taj u Sarajevu, nadam se da ce oni korektno uraditi posao i odrediti tacno koji je. Ovo cudo sam jutros u drugom servisu probao zamijeniti nekom improvizacijom, tacnije da se izradi obicno gumeno crijevo na osnovu starog, ali je izgleda negdje ispalo, probacu sutra opet pogledati oko motora. Zasad su nabili nekako sipku u rupu, malo ju je sad teze izvaditi, uglavnom bitno je da ima ulja.
Inace, ovo je taj zastupnik ovde u Tuzli: http://remex.ba/
- mbole
De posalji mi broj sasije na PP da vidimo koji je tacno kataloski broj.
Djak pesak 

- odin
Hvala, poslao sam ti na pp, izvini sto nisam ranije, cekao sam da vidim s ovima iz Forda u Sarajevu, ali na kraju ispade da nisu ni oni sigurni.
- mbole
Zaista postoje dve varijante (postoji i treca al ne ide kod tebe).
Koliko sam ukapirao tebi je negde ispala kompletna vodjica, tako da uopste nemas originalnu da bi video na njoj kako izgleda i koji je kataloski broj?
Ali ta dva dela se toliko fizicki razlikuju, da je nemoguce pobrkati ih.
Varijanta 6754C (odnosno kat. br. 1135444) ima dodatni nosac koji se srafi, pa sve i da je taj nosac pukao, moralo je ostati parce sa srafom:
https://www.google.com/search?q=ford+11 ... wXnAGwM%3A
Varijanta 6754A (kat. br. 1366048) uopste nema taj dodatak, ali ima dodatni prikljucak za crevo, tako da bi moralo da se vidi da neko crevo zvrji prazno:
https://www.google.com/search?q=ford+13 ... CcHKzIM%3A
Koliko vidim po eCat, ta dva dela bi mogla da se zamene, ali ti treba i drugacije crevo od iberlaufa posto se u jednoj verziji kaci na njega a u drugoj ne.
Koliko sam ukapirao tebi je negde ispala kompletna vodjica, tako da uopste nemas originalnu da bi video na njoj kako izgleda i koji je kataloski broj?
Ali ta dva dela se toliko fizicki razlikuju, da je nemoguce pobrkati ih.
Varijanta 6754C (odnosno kat. br. 1135444) ima dodatni nosac koji se srafi, pa sve i da je taj nosac pukao, moralo je ostati parce sa srafom:
https://www.google.com/search?q=ford+11 ... wXnAGwM%3A
Varijanta 6754A (kat. br. 1366048) uopste nema taj dodatak, ali ima dodatni prikljucak za crevo, tako da bi moralo da se vidi da neko crevo zvrji prazno:
https://www.google.com/search?q=ford+13 ... CcHKzIM%3A
Koliko vidim po eCat, ta dva dela bi mogla da se zamene, ali ti treba i drugacije crevo od iberlaufa posto se u jednoj verziji kaci na njega a u drugoj ne.
Djak pesak 

- odin
Hvala puno na odgovoru, mislim da ce biti ova zakrivljena, jer kada smo ga stavili na dizalicu kroz rupu je ispao neki plasticni prsten, pretpostavljam da je to taj nosac koji se srafi.
Dio je pukao napola, tj ostao je jedan dio puknute plastike u njemu, sto opet pretpostavljam da je ova zakrivljena, jer valjda je upravo zbog tog zakrivljenja puklo bas na taj nacin.
Jedino se jos nadam da na tom komadicu sto je ostao pise nesto kada se odvrne ili bar da se vidi dio koji se srafi u blok. Nisam vidio nikakvo crijevo, ali opet, moracu skinuti taj komadic da vidim kako izgleda.
Vrlo cudan slucaj.
Dio je pukao napola, tj ostao je jedan dio puknute plastike u njemu, sto opet pretpostavljam da je ova zakrivljena, jer valjda je upravo zbog tog zakrivljenja puklo bas na taj nacin.
Jedino se jos nadam da na tom komadicu sto je ostao pise nesto kada se odvrne ili bar da se vidi dio koji se srafi u blok. Nisam vidio nikakvo crijevo, ali opet, moracu skinuti taj komadic da vidim kako izgleda.
Vrlo cudan slucaj.
- pancerFF
Ovaj sa prve slike je bio kod mene. Taj je i kod tebe 100%.
- mbole

Kako mozes da budes 100% siguran, kad nikad nisi video ni auto, a kamoli njegovu vodjicu sipke?
Jbt... Ford, koji ga je sastavljao, nije siguran sta je od ta dva ugradjeno u njegov konkretan auto, vec nudi dve mogucnosti.
Djak pesak 

- pancerFF
Dobro bole nemoj da se ljutis.
Nema potrebe da gledam njegovu vodjicu, kontam isti auto, motor, godiste, snaga
. Uostalom, nisam coveku rekao "kupi, 100% je taj," samo obicna pretpostavka. Sa slika se vidi da postoji razlika izmedju dve navedene vodjice, a dobro se secam da se i na dizalici moglo videti kako izgleda.

Nema potrebe da gledam njegovu vodjicu, kontam isti auto, motor, godiste, snaga

- mbole
Ma ne ljutim se, vidi kolki smajli gore.
Nego jednostavno nema veze sto je u pitanju isti model, godiste, motor...
Jedna varijanta je ugradjivana od pocetka proizvodnje (kriva), a onda je 2002 (cini mi se) pocela paralelno da se ugradjuje i druga. Sad kako i zasto... ko ce ga znati, dve fabrike, dva dobavljaca... nesto trece...
Uglavnom, bilo koja varijanta je mogla da zavrsi u autu, pa sve da su proizvedeni istog dana.
Nego jednostavno nema veze sto je u pitanju isti model, godiste, motor...
Jedna varijanta je ugradjivana od pocetka proizvodnje (kriva), a onda je 2002 (cini mi se) pocela paralelno da se ugradjuje i druga. Sad kako i zasto... ko ce ga znati, dve fabrike, dva dobavljaca... nesto trece...
Uglavnom, bilo koja varijanta je mogla da zavrsi u autu, pa sve da su proizvedeni istog dana.
Djak pesak 

- odin
Ma i ja odmah rekoh onima u ovlastenom servisu kako je moguce da uopste moze biti dva dijela koja veze nemaju jedan s drugim. I ni oni nisu sigurni kazu prvo da poruce jedan pa ako ne odgovara onda drugi, a sta cu onda s prvim 
Ali srecom da si mi @mbole rekao za taj hepek sto se pricvrsti, tako da bi on trebao biti jos uvijek ispod poklopca motora ako nije i on ispao.
Taman kad sam mislio da cu s tim sve srediti na autu i da sam miran neki period stane mi na semaforu juce
Valjda nece jos sta otici

Ali srecom da si mi @mbole rekao za taj hepek sto se pricvrsti, tako da bi on trebao biti jos uvijek ispod poklopca motora ako nije i on ispao.
Taman kad sam mislio da cu s tim sve srediti na autu i da sam miran neki period stane mi na semaforu juce

Valjda nece jos sta otici

- mbole
Ako pogledas slike, razlikuje im se i deo koji ide u blok.
Ova kriva ima gumice, dok ova prava nema (verovatno zato sto je prava povezana sa iberlaufom, pa nema problema sa pritiskom).
Ova kriva ima gumice, dok ova prava nema (verovatno zato sto je prava povezana sa iberlaufom, pa nema problema sa pritiskom).
Djak pesak 

- terhaf
- Poruka: 22
- Član foruma od: utorak, 15. maj 2018. u 18:09h
pozdrav borci,
kupio sam fokusa od pokretača ove teme pa da nastavim njegovu borbu.
kod mene je ovakva šipka mjerača ulja:

svi ostali fokusi imaju ovakvu šipku:

e sad me zanima jel ovo kod mene neka improvizacija pošto sam vidio da buraz na mondeu mk3 2.0 tdci ima istu šipku kao ja na fokusu
kupio sam fokusa od pokretača ove teme pa da nastavim njegovu borbu.
kod mene je ovakva šipka mjerača ulja:

svi ostali fokusi imaju ovakvu šipku:

e sad me zanima jel ovo kod mene neka improvizacija pošto sam vidio da buraz na mondeu mk3 2.0 tdci ima istu šipku kao ja na fokusu
Ford fokus mk 1.5
1.8 tdci. 74 kw 2003.
1.8 tdci. 74 kw 2003.
- terhaf
- Poruka: 22
- Član foruma od: utorak, 15. maj 2018. u 18:09h
Napravljeno. Obicna sipka ulja prepravljena tako da odgovara na postojeci nosac. Ovako to sada izgleda:
Ford fokus mk 1.5
1.8 tdci. 74 kw 2003.
1.8 tdci. 74 kw 2003.
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8314
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
A gde je slika?
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!