Poštovanje.... Evo još jednom da se predstavim...

Zovem se Nikola, iz Novog Sada sam, od pre 4 meseca sam zadovoljni vlasik (nadam se da će tako i ostati)

Ford Mondea MK3 Ghia, 2.0 TDCI 96 KW 130ks, 2002 godište, karavan... Trenutno imam problem sa autom, ali mislim da ću uz pomoć Vas uspeti da nađem rešenjenje za moje Ford probleme.... Ukratko: Auto je počeo slabije da vuče, izgubio je do tadašnju snagu, ovo se desilo pre mesec dana, do tada je perfektno radio, ali tada mi je prvi put upalio lampicu grejača (lampica je treperila, nije konstantno sijala), kada se to desili auto kao da je prešao na drugačiji režim rada (osetno ali blago kao da je secnuo) i počeo je lošije da radi (slabije da vuče). Kada se to desilo ugasio sam auto i ponovo ga startovao, lampica je bila ugašena i sve se vratilo u normalu ali samo kratkotrajno, taj dan vozio sam auto još nekih 30 km bez problema, već sutradan na Auto-putu NS-BG negde kod Stare Pazove prilikom pokušaja da naglo ubrzam lampica je opet počela da treperi i auto je ponovo prešao u drugačiji (lošiji) režim rada, ponovo sam ugasio auto, ponovo ga startovao i opet je bilo "sve uredu". Naglasio bih da se paralelno sa paljenjem lampice, gašenjem auta i njegovim ponovnim startovanjem nakon čega se lampica ugasi, potrošnja goriva je svaki put po malo opadala i auto je svaki put po malo gubio na snazi, potrošnju goriva sam pratio na digitalnom pokazivaču na kontrolnoj tabli. Do tada potrošnja goriva je uglavnom varirala od 7.0 do 7.1/7.2 l/100km ali nikada nije pala ispod 7.0, ovaj problem se dešavao 4 dana zaredom sve dok mi potrošnja nije pala na 6.3 l/100km. Od tada pa do sada skoro čitavih mesec dana kako god da ga vozim lampica se ne pali i potrošnja ne pada već stagnira na 6,3 l/100km tj (6.4 l/100km što ću objasniti kako je došlo do povećanja u procentu potrošnje) ali bez obzira na to što se lampica više ne pali i što potrošnja miruje na 6.4 l/100km auto je izgubio pređašnju snagu što se mnogo ne primećuje na manjim obrtajima, ali pri želji da naglo ubrzam i pri usponima to se i te kako oseća. Dodao bih da sam auto lično doterao iz Nemačke, da je radio odlično i bez greške, naglasio bih i to da sam auto na Nemačkom Auto-putu i sa Nemačkim gorivom isprobao koliko može da razvije maksimalnu brzinu i konstatovao sam da je bila 230 km/h, isto sam ponovio na našem putu sa našim gorivom i uspeo sam da razvijem brzinu od jedva 220 km/h. Nakon svega ovoga što se dešavalo i od kada se lampica ne pali, a potrošnja stagnira na 6.4 l/100km, probao sam da razvijem maksimalnu brzinu i ustanovio da auto ne može da razvije brzinu veću od 180 km/h i to baš jedva, dva puta isprobao. Auto sam nosio u NS kod majstora u servis, prikačio ga je na kompjuter ali nije našao nikakvu grešku, rekao je da ne radi Fordova vozila ali da može da pokuša da vidi da nije do vakum creva ili do EGER ventila, vakum creva je pregledao i rekao je da su ok, EGER ventil je očistio ali sve to nije dalo rezultate možda tek tek da malo bolje vuče ali ni blizu kako je nekad bilo i kako bi trebalo da bude (nakon tog servisa je potrošnja skočila sa 6.3 na 6.4 l/100km).
Auto lepo pali (na pola ključa) i u leru mirno i tiho radi.
Zanima me dali postoji šansa da je zbog našeg goriva palio lampicu grejača i da je samo izbrljavio nešto u kompjuteru i da se može kompjuterski rešiti ili je neki veći problem i našta ovi simptomi koje sam gore detaljno opisao mogu da ukažu??? Hvala