Poruka
od zeteks » ponedeljak, 28. nov. 2016. u 13:15h
Ako je ostalo ispod zastite tackica, dok god zastita bude sprecavala prodor vlage i vazduha, ta rdja ce sporo napredovati. Ako ima dodira sa vlagom + so brzo se siri.
Autokobit je bitumenska zastita. Ja bi takav vid zastite izbegao sa sadasnjim saznanjima, zato jer postoje bolje zastite. Sada ima elasticnih poliuretana i MS polimera, hibrida koji se izuzetno lepe i ostaju trajno elasticni. Bitumen ima u sebi organskih rastvaraca koji vremenom isparavaju i ne kvalitetna bitumenska zatita vremenom moze da ispuca. Samim tim pruza mogucnost vodi da nadje put, cak i da se zadrzi. Od bodijeve bitumenske zastite koristio sam Body 932 i 3M-ovu. Pre nanosenja probno sam i jednu i drugu, a i obican bitulit namazao na parce lima, sacekao da se osusi i testirao. 3M se najbolje lepi, i elastican je. Body 932 obavlja posao ali se vidi da je slabijih karakteristika. I Bitulit radi posao shodno ceni kostanja.
Posto mi je cilj trajna zastita, odustao sam od bitumenske zastite i iskljucivo koristim poliuretane. Sika flex 11fc je najeftinija i veoma sporo se susi (nekad je to prednost posto mozes nacetu katrusu da koristis par meseci ako lepo zatvoris otvor. Ima i boljih ali su nesto skuplje. Poliuretani ne vole kontakt sa alkidnim farbama, (sintetickim ili kako ih prodavci u farbarama zovu uljanim bojama). To zaci da se dosta dugo suse ako su u medjusobnom kontaktu, ali nece jedna drugu podici.
Bitumensku zastititu bi nanosio na samo vec postojecu bitumesku zastitu. Posto ona uglavnom ne prima lepo sledeci premaz, ako nije isto bitumeski. (moze epoksidni premaz ako se bitumen dovoljno susio) Ako vec hoces da radis sa bitumenskom zastitom poliazbitol se lepo pokazao. Rezervoar sam sa gornje strane premazao debelim slojem poliazbitola pre 6-7 god. Letos kada sam ga skidao sve je super!!. Sa donje strane rezervoar sam tada premazao sa Body 950 i ofarbao. Za ove godine se nista nije oljustilo ili ispucalo sto se tice Body 950, a na raznim forumima pisu kako on pocinje da otpada posle 1-2 godine. Stvar je u dobroj pripremi podloge!!!!!!
Uvek podloga da bude dobro ociscena i odmascena!!