Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
Zoladin
- Poruka: 15
- Član foruma od: četvrtak, 19. jan. 2017. u 13:22h
Poruka
od Zoladin » sreda, 8. feb. 2017. u 21:55h
Bilo kakav savet, šta uraditi da se prođe jeftinije, makar do plate

Samo da dodam, nije izostao plav dim, u ogromnim kolicinama, i sam od sebe dodaje gas
Послато са Coolpad E502 уз помоћ Тапатока
Poslednja izmena:
FM III, na dan sreda, 8. feb. 2017. u 22:08h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Ne piši post za postom u kratkom vremenskom periodu već koristi opciju uredi ako si nešto zaboravio
-
nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Poruka
od nikola_focus » sreda, 8. feb. 2017. u 22:00h
Nemoj da vozis do plate

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
Zoladin
Poruka
od Zoladin » sreda, 8. feb. 2017. u 22:02h
Hahaha

upravo razmišljam o tome.

nema drugog izbora
-
SCORPIO123
- Poruka: 1028
- Član foruma od: sreda, 11. nov. 2015. u 20:43h
Poruka
od SCORPIO123 » sreda, 8. feb. 2017. u 22:16h
to sto dodaje gas sam od sebe ima veze sa bosch pumpom
-
Zoladin
Poruka
od Zoladin » sreda, 8. feb. 2017. u 22:26h
Ne bi znao do sutra. Pomenuli su mi iber turu(tako su mi rekli) i kako su mi objasnili,bio sam na dlaku od toga. I usput da je sve do turbine, povlači ulje iz kartera i sl. Al dok sutra ne otvorim sve, necu znati šta je.
Poslednja izmena:
FM III, na dan sreda, 8. feb. 2017. u 22:31h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiriaš prethodnu poruku jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju odgovori
-
popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Poruka
od popovicvl » sreda, 8. feb. 2017. u 22:30h
Moguće.
-
Zoladin
Poruka
od Zoladin » sreda, 8. feb. 2017. u 22:43h
Koliko je pametno, ako je turbina u pitanju, kupiti polovnu? I da li na 1.8motor može sa nekog drugog motora? Npr 1.8tddi i sl?
-
mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Poruka
od mbole » četvrtak, 9. feb. 2017. u 00:03h
Nemoj paliti auto.
Dizel bez problema radi na sopstveno ulje.
Posto nema leptira gasa, tj kod dizela se broj obrtaja regulise kolicinom goriva, ne vazduhom, motor pocinje da radi na maksimalnim obrtajima, prevrti se, pa sta prvo pukne. Najcesce se stignu klip i ventil i pozdrav motoru.
Gasenje kljucem nema nikakvog efekta, posto on i ne radi na dizel iz pumpe, vec na ulje koje stize iz turbine pravo u usis.
Djak pesak

-
SCORPIO123
Poruka
od SCORPIO123 » četvrtak, 9. feb. 2017. u 07:44h
hoces da menjas turbinu samo zato sto je dobio pun gas sam od sebe,ako je ta prica to sigurno nije do turbine.tacno znam sta je. motor ide u iberturu kad mnogo duva i trosi ulje. u iberturu ide zbog uljnih para iz kartera sto ovde nije slucaj.
-
mbole
Poruka
od mbole » četvrtak, 9. feb. 2017. u 09:40h
Vozio sam isti motor, i imao isti problem.
Najizrazeniji kada stojis na leru, pa krenes. Nakupi se ulje u turbini, kada se turbina lepo zavitla, rasprsi to nakupljeno ulje u usisan vazduh i krene da dize obrtaje. Reseno remontom turbine.
Poznat problem na 1.8 dizelu u Mk2.
Djak pesak

-
SCORPIO123
Poruka
od SCORPIO123 » četvrtak, 9. feb. 2017. u 10:14h
meni taj problem nije poznat. ovaj tip motora ima problem sa lucasovom pumpom,tacnije sa membranom vakuma na pumpi koji je preko jecnog creva i cevi direktno vezan na usis. kad procuri membrana direktno gorivo dolazi u usisnu granu i dogadja se da motor dobije max. broj obrtaja i nemoze se ugasiti na kljuc.zamena tog vakum solenoida kod bosiste kosta 50eur
-
mbole
Poruka
od mbole » četvrtak, 9. feb. 2017. u 10:34h
Da, postoji i taj problem, al posto ni ja ni ti, nismo gledali auto, a neko ko jeste, kaze da je turbina u problemu, pre ocekujem da se radi o ovom sa uljem iz turbine.
Turbina koja piski ulje se bar vidi, masna je "za sve pare"
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Djak pesak

-
SCORPIO123
Poruka
od SCORPIO123 » četvrtak, 9. feb. 2017. u 11:08h
kako moze turbina da povlaci ulje iz kartera. uobicajeno je da kad odu lezajevi na rotoru turbine izbacuje ulje na auspuh. pa i sam vlasnik auta bi primetio da motor trosi ulje i u voznji plav dim na auspuhu.
-
darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Poruka
od darko darko » četvrtak, 9. feb. 2017. u 11:21h
polovnu obavezno , i sledeci put sipaj odgovarajuce ulje i dobar termostat! crkava samo od ulja ili ako se vozi hladan!
-
polaris
- Poruka: 1091
- Član foruma od: ponedeljak, 9. feb. 2015. u 20:06h
Poruka
od polaris » četvrtak, 9. feb. 2017. u 11:33h
Neznam zasto vise uzimati polovnu turbinu,kad ih vec remontovanih ima od 220 evra sa garancijom od godinu dana,a kad uzmes polovnu niko ti za nju ne garantuje.
Meni su isto rekli kad mi se razletela turbina da budem srecan sto nije dobio iberturu je bi motor otisao u totalni aut.
Focus Mk3 karavan 2.0 TDCI
-
Zoladin
Poruka
od Zoladin » četvrtak, 9. feb. 2017. u 12:02h
Plavog dima ima kao da je trabant, a ulje je ispod minimuma, a do juče je bilo na maximumu,i uopšte motor do sinoć nije trošio ulje. Na 10000km zafali 800ml. Upravo sada skidam interkuler, pa javljam šta je u pitanju.
-
mbole
Poruka
od mbole » četvrtak, 9. feb. 2017. u 14:01h
SCORPIO123 piše:kako moze turbina da povlaci ulje iz kartera. uobicajeno je da kad odu lezajevi na rotoru turbine izbacuje ulje na auspuh. pa i sam vlasnik auta bi primetio da motor trosi ulje i u voznji plav dim na auspuhu.
Pa odakle drugo moze da se podmazuje turbina nego od ulja iz kartera? Ne povlaci ga turbina, vec ga pumpa za ulje tera pod pritiskom u lezajeve turbine, kao uostalom i u sve druge klizne lezajeve na motoru.
Ako lezajevi turbine propustaju prema strani koja je ka auspuhu, isto tako propustaju i na strani koja je ka interkuleru i usisu.
Zoladin piše:Samo da dodam, nije izostao plav dim, u ogromnim kolicinama, i sam od sebe dodaje gas
Djak pesak

-
SCORPIO123
Poruka
od SCORPIO123 » četvrtak, 9. feb. 2017. u 14:32h
nisam znao . hvala ti
-
Zoladin
Poruka
od Zoladin » četvrtak, 9. feb. 2017. u 14:40h
E ovako. Nije turbina u pitanju, sav problem je napravilo crevo koje ide sa ibera na usisnu cev turbine. Od nečeg je se skupilo,napravilo vakum, i podiglo ulje iz kartera,napunilo turbinu "do čepa" i eto zaebancije. A inače je to crevo i pre bilo skinuto, ja sam ga vratio gde treba da bude pre par dana. I samom sebi uskočio u stomak. Eto dru!štvo, možda nekom nekad bude korisno. Sada me još dve stvari muče. Kako očistiti interkuler od ulja i da li će turbina ući u iberturu ako probam većom turažom da proguram to ulje koje je zaostalo u njoj?
-
mbole
Poruka
od mbole » četvrtak, 9. feb. 2017. u 15:31h
Da tebi nije jednostavno zacepljen usis vazduha kuda normalno treba da ulazi, tj iz filtera? Ostala krpa ili tako neka glupost?
Interkuler jednostavno skines operes i osusis.
Najboje bi bilo skinuti i turbinu i ocistiti je, kao sva creva koja vode do i od nje.
Ne moze turbina da udje u iberturu

ibertura je izraz za preveliki broj obrtaja motora.
A sasvim je moguce da se to desi ako ostane ulja u turbini.
Znas kako... bolje malo vise posla sada, nego da posle bude mnogo vise posla

Djak pesak

-
Zoladin
Poruka
od Zoladin » četvrtak, 9. feb. 2017. u 17:26h
Nije, danas sam proveravao, a i skoro sam radio mali servis, nema 2000km, filter vazduha maltene nov. Cime je najbolje da se cisti turbina? A i interkuler, jer sam danas iz njega iscedio sigurno litar ulja. I razmisljao sam o ciscenju, ali nisam bas siguran cime to da uradim?
-
SCORPIO123
Poruka
od SCORPIO123 » četvrtak, 9. feb. 2017. u 19:02h
tebi mozda nevalja dekl motora onaj aluminijumski jer crevo od iberlaufa ide od kartera do dekla a onda uljne pare kroz dekl i drugo crevo idu do turbine
-
darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Poruka
od darko darko » četvrtak, 9. feb. 2017. u 19:22h
Zoladin piše:E ovako. Nije turbina u pitanju, sav problem je napravilo crevo koje ide sa ibera na usisnu cev turbine. Od nečeg je se skupilo,napravilo vakum, i podiglo ulje iz kartera,napunilo turbinu "do čepa" i eto zaebancije. A inače je to crevo i pre bilo skinuto, ja sam ga vratio gde treba da bude pre par dana. I samom sebi uskočio u stomak. Eto dru!štvo, možda nekom nekad bude korisno. Sada me još dve stvari muče. Kako očistiti interkuler od ulja i da li će turbina ući u iberturu ako probam većom turažom da proguram to ulje koje je zaostalo u njoj?
takosto ces paziti na gradaciju ulja i na temperaturu u motoru po drugi puta, lepo posle ovoga provozaj ga u malo na vecim obrtajim da sve to izgori, vetrvtom recinmo na auto putu kada nabije temperaturu pa pasle, fora je u tome da da budupreko 3000 obrtaja!
skini interrkuler pa operi sa brenzinom pa lepo prosusi! ocisti sve sto se moze ocistiti prvo, moras prvo turbo!
-
Zoladin
Poruka
od Zoladin » četvrtak, 9. feb. 2017. u 19:33h
O tome uvek vodim racuna, sipam punu sintetiku lyqui moly 10/40, a sto se tice temperature, 10termostata sam promenio dok nisam nasao sta sam hteo(to me kostalo skoro 3hiljade). Ok za ciscenje interkulera, ali kako ocistiti turbinu? Da se ne pomeri geometrija pri ispiranju? Prvenstveno, nzm cime uopste da perem turbinu, sta ce najmanje stete naneti?
SCORPIO123 piše:tebi mozda nevalja dekl motora onaj aluminijumski jer crevo od iberlaufa ide od kartera do dekla a onda uljne pare kroz dekl i drugo crevo idu do turbine
Mislio sam na gornji otvor za iberlauf, bas na poklopcu ventila, spaja se na usis na turbini, bas ispred same turbine
Poslednja izmena:
FM III, na dan četvrtak, 9. feb. 2017. u 20:10h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiriaš prethodnu poruku jer se smatra da odgovaraš na nju i ne piši post za postom ukratkom vremenskom intervalu, već koristi opciju uredi.
-
SCORPIO123
Poruka
od SCORPIO123 » četvrtak, 9. feb. 2017. u 22:15h
ciscenje turbine se radi u servisu za turbine a rade i pojedini bosisti koji servisiraju bosch pumpe i turbine. kod djoleta bosiste je to kostalo 4000din prosle godine. rizicno je prati intercooler jer ako nije osusen dobro iz momenta moze da ide u iberturu od benziskih para, ja ga nebih ni prao samo ga dobro ocedi. ipak ti skini onaj aluminijumski dekl motora i proveri kakva je prohodnos separatora u deklu.