Pre tacno godinu dana sam krenuo u potragu sa idejom da kupim Fokus mk2 sa 1.6TDCi motorom. Ali jednostavno mi se nije dalo. U tom trenutku je ponuda bila slaba, jako lose ocuvani primerci sa velikim kilometrazama. Do duse, nasao sam jednog savrseno ocuvanog, ali problem je nastao kada vlasnik nije zeleo da ga moj majstor pregleda. Drugi problem je sto je bio u dosta siromasnoj opremi, tako da sam lako odustao.
U medjuvremenu se pojavila Mazda 3 kao sjajna alternativa, jer ne samo sto deli motor i trapove sa Fokusom, vec ima (za moj ukus) znatno atraktivniji dizajn enterijera koji nije tipicno japanski. Licno smatram da Japanci imaju uzasan dizajn enterijera, tako da me ovo podseca na neki italijansko-nemacki stil.
Auto je proizveden u decembru 2004 godine i poseduje 1.6TDCi (ili kako su to oni nazvali CiTD

U samoj voznji, malo toga se razlikuje u odnosu na Fokusa kojeg sam imao prilike vise puta da testiram detaljno. Trap je potpuno identican, pa se tako i na putu ponasa isto. Savrsen balans izmedju udobnosti i performansi ako mene pitate.

Takodje, ni kod motora nisam primetio neku razliku, mada neki majstori tvrde da su Japanci neke stvari tu unapredili, poput plivajuceg zamajca koji retko kad pravi problem. Jedna mala razlika je recimo da ovaj motor od 80kw nema DPF od pocetka proizvodnje negde do sredine 2005e godine, tako da sam i ja oslobodjen tih muka.

Stvar koja mi se vise dopada kod Mazde u odnosu na Forda je vec pomenuti enterijer, zvucna izolacija kao i sami paketi opreme koji su znatno bogatiji kod polovnjaka na nasem trzistu.
Uskoro planiram da uradim veliki servis za sta mi je majstor predlozio SKF program. Ne znam kakva su vasa iskustva?
Od prethodnog malog servisa koristim Motul ulje i najverovatnije cu se zadrzati na njemu jer mi se cini da motor za nijansu lepse radi u odnosu na Total (Mazda oil).