Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fokus tddi menjac

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Jerko89
Poruka: 69
Član foruma od: sreda, 28. dec. 2016. u 08:13h

Fokus tddi menjac

Poruka od Jerko89 » četvrtak, 2. mar. 2017. u 21:54h

Dobro vece svima,vozim forda fokusa 1.8 tddi 90 ks..naime interesuje me menjac..Auto dobro ide,menjac ne trese nebruji..desava mi se nekada da prilikom menjanja brzine da mi nekad zakrci u 2 brzini..auto vuce ko blesav u prve tri brzine,malo je lenjiji u cetvrtoj..ali nema problema..desava se da kvacilo prilikom pustanja noge sa pedale odvoji blize podu,a nekada malo vislje..posto sredjujem polako auto za put,pa bih da budem siguran da je sve u redu..jer ako je ceo set za menjanje da znam skupiti novce da se uradi ili je mozda cilindar kvacila,mozda poluge biraca brzina da imaju lufta..i da li moze da se menja ulje u menjacu,znam da govore se nemenja i da je zeznuto,oznaku menjaca neznam ako treba slikacu ga..da li je imao neko slican problem

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Re: Fokus tddi menjac

Poruka od Daki_81 » četvrtak, 2. mar. 2017. u 22:12h

Zakrči pri šaltanju jer ti je nisko kvačilo i ne odvoji dovoljno...
E sad kad je previsko lepo će da šalta ali može da prokliza lamela tako da nevalja ni jedna varijanta...
Možda je samo do cilindra ako je nekad nisko a nekad visoko
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

Jerko89

Poruka od Jerko89 » petak, 3. mar. 2017. u 06:47h

Iskljucivo samo u drugoj brzini se desi da zakrci..i to nije stalan problem vec se desi povremeno..a samo odvajanje papucice nekada otprilike 3 cm od poda,a nekad malo vislje..da li menjac na njima ima saraf za ispustanje ulja il pak ako nema neki drugi vid zamene ulja..probacu za vikend da podmazem poluge od menjaca..posto nisam rastavljao da vidim cilindar na menjacu..mada nema nigde da curi na menjacu...?

bane1967
Poruka: 346
Član foruma od: subota, 6. avg. 2011. u 10:43h

Poruka od bane1967 » petak, 3. mar. 2017. u 07:00h

Ulje u menjaču sigurno može da se promeni, ali mislim da zamenom ulja nećeš rešiti problem, verovatno je u menjaču popostio sinhron ili viljuška za 2.brzinu, kod svih, nažalost, to prvo počne da krči ponekad i pomalo, a vremenom se situacija pogorša, mada, daj Bože da grešim!
Kod nekih automobila čak i ne preporučuju zamenu ulja, već samo dosipavanje po potrebi, ali meni to nema logike.
Meni je jednom na yugiću sa sličnim problemom malo pomogao aditiv za ulje u menjaču, bio je neki nemački, gust kao med i tamno sive boje, ali ne znam ko je bio proizvođač.
I kod mene, čini mi se, pedala kvačila odvaja nekad oko 1-2 cm niže ili više ili je to samo moj subjektivni osećaj :)

Jerko89

Poruka od Jerko89 » subota, 22. apr. 2017. u 09:34h

Jel poseduje neko sliku od menjaca fokus 1.8 tddi 90 ks ali da je od gore da se vide sajle sto idu na njega I da se vidi zglob od gore sto se saltaju brzine

skolioza
Poruka: 1543
Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Poruka od skolioza » utorak, 25. jul 2017. u 16:48h

DA ne otvaram opet temu-u pitanju je fokus 1 tddi 1.8 66/90
Desava se da ponekad menjac ne ostane kad se ubacuje u trecu brzinu,ili da ispadne nazad u ler poziciju,ja sam ga vozio meni se desilo mozda 20 puta za 2 i nesto godine jer sam manje vise naucio kako mu je idealna "putanja" ali evo svastika pita sta bi moglo biti i kako da se resi to :)
Ne ulazi bas glatko u trecu kao u ostale kao da zadnja 1/4 hoda treba malo da se jace pogura da bi upao kako treba..kvacilo je u redu nema nikakvih naznaka da je istrosne ili pri kraju,sve brzine su super sem te trece..neka misljenja?
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)

Jerko89

Poruka od Jerko89 » četvrtak, 27. jul 2017. u 11:17h

Da nije mozda do zgloba sto je na samom menjacu nebih da se pravim pametan,al neko moje misljenje..ima zglob na menjacu,odmah ispod nosaca menjaca,malo je zeznut pristup njemu,moras skinuti komplet kuceste od filtera vazduha ili da se nisu potrosile sajle tj da nema lufta na kraju sto se ukopca u menjac,zna i to da bude problem..neko moje misljenje,nisam profesionalac,pa da se nebih neko naljuti

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“