Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- mbole
- Poruka: 14944
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
Ako saobracajac npr dva sata meri brzinu na nekom mestu i pritom skoro svi postuju ogranicenje onda pisu kazne ovima sa 51 km/h.
Tj ako ima doviljno ovih sa vecim prekoricenjima sigurno se nece zajebavati sa ovim koji su prekoracili 1 kmh.
Kvota mora da se ispuni pa ko kako najebe.
Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Tj ako ima doviljno ovih sa vecim prekoricenjima sigurno se nece zajebavati sa ovim koji su prekoracili 1 kmh.
Kvota mora da se ispuni pa ko kako najebe.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- FiestaBG87
-
- Poruka: 5869
- Član foruma od: nedelja, 13. okt. 2013. u 20:25h
Kad me uhvatio radar na ekranu mu je pisalo 63, kaže to nam je tolerancija, ograničenje 60.
- hrkljuc
- Poruka: 156
- Član foruma od: petak, 4. dec. 2015. u 21:32h
- Kontakt:

@mbole:
kak se kod nas veli, nije govno već se pas posro

da, krivo sam se izrazio, ali kako se vidi iz priložene slike (nedavno sam dobio čestitku od mup-a, koji je nekakav predstavnik zakona) postoji "tolerancija" ili sigurnosna razlika koju sam mup navodi u službenom riješenju...
krivo se izrazih u sasvim dobroj namjeri
Green hell, 10 laps, me and RS... My third and last wish
- mbole
To je upravo to, samo su napisali malo drugacije. Posto je u Hr tacnost radara +-10Km/h onda to zovu "sigurnosna razlika" a radi se ustvari o gresci instrumenta.
Pubovi se "prave dobri" a ustvari znaju da to ne mogu da dokazu na sudu (isto ko ovi nasi sa 63, psoto su kod nas radari noviji pa im je greska +-3Km/h)
No, glavna poenta je u tome da ne smatrate da u zakonu postoji bilo kakva tolerancija, odnosno da ako se brzina meri nekim drugim metodom, a ne radarom (recimo prosek na autoputu), i taj metod je dovoljno tacan, opalice ti kaznu i za 1Km/h preko ogranicenja.
Pubovi se "prave dobri" a ustvari znaju da to ne mogu da dokazu na sudu (isto ko ovi nasi sa 63, psoto su kod nas radari noviji pa im je greska +-3Km/h)
No, glavna poenta je u tome da ne smatrate da u zakonu postoji bilo kakva tolerancija, odnosno da ako se brzina meri nekim drugim metodom, a ne radarom (recimo prosek na autoputu), i taj metod je dovoljno tacan, opalice ti kaznu i za 1Km/h preko ogranicenja.
Djak pesak 

- hrkljuc
- Poruka: 156
- Član foruma od: petak, 4. dec. 2015. u 21:32h
- Kontakt:
Iz pouzdanih izvora znam da ima postavljenih kamera koje su high tech, te ne podlijezu toj "toleranciji" (zgb obilaznica, D1 cesta...)
Medjutim, stvarno jos nisam cuo da su nekog globili unutar tih 10 kmh/%
Tako da, dok je tako, nama dobro
Sent from my MI 5s using Tapatalk
Medjutim, stvarno jos nisam cuo da su nekog globili unutar tih 10 kmh/%
Tako da, dok je tako, nama dobro

Sent from my MI 5s using Tapatalk
Green hell, 10 laps, me and RS... My third and last wish
- mbole
Sad nadjoh... stvarno u Hr pravilniku o merenju brzine postoji "sigurnosna razlika", koja iznosi upravo 10Km/h odnosno 10% za brzine preko 100Km/h, dok je zahtevana tacnost za uredjaje ista kao i u Srbiji tj.+-3Km/h odnosno 3% za preko 100Km/h.
Bice da su u Hr imali i nekog tehnicki pismenog kad su donosili zakon
Članak 3.
...
7) sigurnosna razlika je vrijednost brzine izražena u km/h ili u % koja se mora odbiti od izmjerene vrijednosti brzine kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine odnosno mjerne metode.
Članak 6.
Najveće dopuštene mjerne pogreške mjerila brzine ne smiju biti veće od ± 3 km/h za brzine do 100 km/h, a iznad te brzine ne smiju biti veće od ± 3 %.
Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 8_669.html
Jedino sto ne znam da li se ovo odnosi i na merenje proseka (ne pominje se).
Bice da su u Hr imali i nekog tehnicki pismenog kad su donosili zakon

Članak 3.
...
7) sigurnosna razlika je vrijednost brzine izražena u km/h ili u % koja se mora odbiti od izmjerene vrijednosti brzine kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine odnosno mjerne metode.
Članak 6.
Najveće dopuštene mjerne pogreške mjerila brzine ne smiju biti veće od ± 3 km/h za brzine do 100 km/h, a iznad te brzine ne smiju biti veće od ± 3 %.
Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 8_669.html
Jedino sto ne znam da li se ovo odnosi i na merenje proseka (ne pominje se).
Djak pesak 

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Ma ne Bole, to sigurno nije tačno.. To oni tamo samo kažu...
- mbole
Sta si hteo da kazes?
Da gomila ljudi zna zakon? Da novinari citaju zakon? Da pera i Laza iznose nesto sto su proverili u zakonu a ne procitali u novinama ili culi od Zike, ili od lokalnog pandura, koji zakon poznaje slabije i od njih?
Da gomila ljudi zna zakon? Da novinari citaju zakon? Da pera i Laza iznose nesto sto su proverili u zakonu a ne procitali u novinama ili culi od Zike, ili od lokalnog pandura, koji zakon poznaje slabije i od njih?
Djak pesak 

- Dusan64
Super mi je taj stav "to sigurno nije tako i ne zanima me šta ti pričaš", zdrav je to pristup. 

- mbole
Malo je zdraviji od "verujem u sve sto kazu na dnevniku" 
Kad me nesto interesuje, procitam odgovarajuci tekst, koji je napisao neko merodavan. Pa bio to zakon, servisno uputstvo ili masinski materijali.
Al to je komplikovano, dosadno i tesko. Mnogo je lakse "verovati na rec" i verovati urbanim legendama koje kruze unaokolo.
Posto Hr zakone ne citam bas svaki dan, trebalo mi je malo vremena da pronadjem ovaj pravilnik.
I i dalje, ni u Hr u zakonu ne postoji ni T od tolerancije. Postoji u pravilniku, i ne, pravilnik nije isto sto i zakon, al i to je previse komplikovano.
Ajd uprosceno. Pravilnik je podzakonski akt, koji moze da se promeni jednom odlukom nadleznog ministra. Danas je ovako, sutra onako i nema nikakvog glasanja, javne rasprave svega onoga sto postoji kada se menja zakon.
Al... ma to je sve prosto, sta tu komplikujes...
Eto volim da komplikujem i stvari gledam onkvima kakve jesu, a ne onakvima kako bi ja voleo da budu.

Kad me nesto interesuje, procitam odgovarajuci tekst, koji je napisao neko merodavan. Pa bio to zakon, servisno uputstvo ili masinski materijali.
Al to je komplikovano, dosadno i tesko. Mnogo je lakse "verovati na rec" i verovati urbanim legendama koje kruze unaokolo.
Posto Hr zakone ne citam bas svaki dan, trebalo mi je malo vremena da pronadjem ovaj pravilnik.
I i dalje, ni u Hr u zakonu ne postoji ni T od tolerancije. Postoji u pravilniku, i ne, pravilnik nije isto sto i zakon, al i to je previse komplikovano.
Ajd uprosceno. Pravilnik je podzakonski akt, koji moze da se promeni jednom odlukom nadleznog ministra. Danas je ovako, sutra onako i nema nikakvog glasanja, javne rasprave svega onoga sto postoji kada se menja zakon.
Al... ma to je sve prosto, sta tu komplikujes...
Eto volim da komplikujem i stvari gledam onkvima kakve jesu, a ne onakvima kako bi ja voleo da budu.
Djak pesak 

- Dusan64
Dnevnik ne gledam, a informacije dobijam iz pouzdanih izvora. A ko je merodavan očigledno znaš samo ti, zato što si ti merodavan za takvu procenu..? Ali dobro, na kraju krajeva nije ni važno. Bitno je da sam ja u pravu, a ti nisi. 

- mbole
Za zakon je merodavan izvor sluzbeni glasnik, ili elektronsko izdanje zakona na web stranicama skupstine odnosno odgovarajuceg ministarstva, ili na stranici neke od firmi koje se bave publikovanjem propisa.
Nisu merodavni laza i pera pa ni bole. A sigurno nisu novine i bilo na tv
Upravo zato uvek citiram deo zakona i dajem referencu na kompletnu verziju
Sent from my HUAWEI SCL-L01 using Tapatalk
Nisu merodavni laza i pera pa ni bole. A sigurno nisu novine i bilo na tv
Upravo zato uvek citiram deo zakona i dajem referencu na kompletnu verziju
Djak pesak 

-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Problem je sto se na Balkanu zakon primjenjuje od slucaja do slucaja, zato smo tu gdje jesmo, jer to stvara pravnu nesigurnost.
Slazem se sa Boletom, jedini mjerodavan izvor zakona je odgovarajuce sluzbeno glasilo u kojem se objavljuje. I kraj.
Slazem se sa Boletom, jedini mjerodavan izvor zakona je odgovarajuce sluzbeno glasilo u kojem se objavljuje. I kraj.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- skolioza
- Poruka: 1511
- Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h
rekose od danas kazne za prekoracenje prosecne brzine od jedne naplatne rampe do druge?
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Pazite se radara posto je krenula skola, evo kod mog posla nisam ih video zadnjih 4 i kusur meseca, danas krenuli geometri da rade 

Fiesta!!
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Tako je, kazne iskreno nisu strasne...
Testirali smo taj sistem kad smo isli sad na skup u Paracin. Zakljucak je da mozes da vozis dovoljno brzo, da ti put ne bude dosadan i spor, a opet da ostanes u granicama ogranicenja.
Kad smo krenuli iz Pn, vozili smo nekih 20-30km 120-130, kasnije smo vozili nekih 70ak kilometara 190-210, posle naisli na jedne radove, prosli ih sa 40-50, malo upali u guzvu, jbg desi se da ima neko brzi od tebe pa se sklonis, usporis, sve ti to utice na prosek. Dosli smo na rampu sa prosecnom brzinom 128km/h.
Prosecnu brzinu ti ubiju kocenja, sklanjanje nekome ko te pretice, ubrzavanje od rampe itd. Sve u sve,mu, nije strasno kao mene pitas. 140 moze da se tera, tu i tamo se sklonis nekome, od rampe polako ubrzavas, i eto ti prosecne brzine ispod ogranicene.
Testirali smo taj sistem kad smo isli sad na skup u Paracin. Zakljucak je da mozes da vozis dovoljno brzo, da ti put ne bude dosadan i spor, a opet da ostanes u granicama ogranicenja.
Kad smo krenuli iz Pn, vozili smo nekih 20-30km 120-130, kasnije smo vozili nekih 70ak kilometara 190-210, posle naisli na jedne radove, prosli ih sa 40-50, malo upali u guzvu, jbg desi se da ima neko brzi od tebe pa se sklonis, usporis, sve ti to utice na prosek. Dosli smo na rampu sa prosecnom brzinom 128km/h.
Prosecnu brzinu ti ubiju kocenja, sklanjanje nekome ko te pretice, ubrzavanje od rampe itd. Sve u sve,mu, nije strasno kao mene pitas. 140 moze da se tera, tu i tamo se sklonis nekome, od rampe polako ubrzavas, i eto ti prosecne brzine ispod ogranicene.
- acadimke
- Poruka: 1707
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Kolko covek moze da se osloni na aplikacije koje prikazuju prosecnu brzinu?
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- sasa_f1
Clan MML je napravio aplikaciju za to, kontaktiraj ga ako zelis, ili nek je predstavi ovde.
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Precizne su koliko je precizan sat i gps chip u telefonu
Tj dovoljno da ti daju informaciju.
Mislim da je tu tempomat najbolje resenje

Mislim da je tu tempomat najbolje resenje

Fiesta!!
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Moze prilicno.
Barem ovu sto sam ja pravio, testirao sam par puta i bilo je prilicno precizna. Tacnije sto vise vozis, sve je preciznije. U zatvorenom preciznost sa GPS uredjajem koju sam postizao je bila oko 20-ak metara, napolju na vedrom danu oko 4.5 m gde me je pozicioniralo vise od 20 satelita.
Iako je ta aplikacija nastala iz dobrih namera nikad je nisam objavio jer mislim da bi se koristila u pogresne svrhe i nisam zeleo da neko nastrada zbog toga. Pamet u glavu, stize se svuda i sa 120.
- sasa_f1
Nisi to rekao kad smo jarili 200 

-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
I da sam rekao ti bi kao usporio? Bolelo te dupe za tebe, a kamoli za mene 

- mbole
Svratis lepo na pivo, i svi problemi sa prosekom reseni 

Djak pesak 

- nikola
- Poruka: 477
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h
Najbolje tik negde pred naplatnu rampu, pa te policija zaustavi rutinski (onako reda radi) posle naplatne rampe i onda naduvaš preko 0.2