Alternator mondeo mk3 tddi problem
Moderator: Dragomir
- pop024
- Poruka: 32
- Član foruma od: subota, 20. dec. 2014. u 18:38h
Re: Alternator mondeo mk3 tddi problem
To sam i pretpostavljao, samo me interesuje moze li to variranje obrtaja da bude zbog alternatora?
Takodje nisam naveo da su i dizne pregledane (na dijagnostici) cisto parametri u radu, da se vidi da nema nekih drasticnih odstupanja u smislu da tri imaju jednu vrednost, a cetvrta nesto deseto i sve cetiri su maltene jenake, ako se ne varam idu od (-0.010) do (0.015) u radu na leru sto je ok po recima majstora. Takodje, auto povremeno ubrzava sam, neko mi rece da moe da bude do alternatora.
Takodje nisam naveo da su i dizne pregledane (na dijagnostici) cisto parametri u radu, da se vidi da nema nekih drasticnih odstupanja u smislu da tri imaju jednu vrednost, a cetvrta nesto deseto i sve cetiri su maltene jenake, ako se ne varam idu od (-0.010) do (0.015) u radu na leru sto je ok po recima majstora. Takodje, auto povremeno ubrzava sam, neko mi rece da moe da bude do alternatora.
POP
- FM III
- Vremenski policajac
- Poruka: 8318
- Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h
Može da bude do alternatora.
Računar vozila odredjuje koliki ler (do odredjene granice) treba da bude na osnovu napona koji šalje regler. Sa variranjem napona varira i ler gas. Moj je TDDI ali u vožnji se i meni dešavalo da pored variranja lera počne sam da ubrzava uzbrdo iako je pušten gas.
Sve je rešeno zamenom alternatora.
Računar vozila odredjuje koliki ler (do odredjene granice) treba da bude na osnovu napona koji šalje regler. Sa variranjem napona varira i ler gas. Moj je TDDI ali u vožnji se i meni dešavalo da pored variranja lera počne sam da ubrzava uzbrdo iako je pušten gas.
Sve je rešeno zamenom alternatora.
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp
- pop024
To me je interesovalo, kada ubrzavam, posebno naglo, auto ide kao metak, povlaci neverovatno dobro (da ne ureknem
), ali na leru katastrofa.

POP
- StefanKlek
- Poruka: 20
- Član foruma od: nedelja, 15. jan. 2017. u 20:51h
Altenator 100% ja sam mog mondea (cini ni se isti kao i tvoj 85kw tdci) oterao kod elektricara da to sredi.. prvo je krenuo da prepunjava pa kad vidim da zeza ja upalim grejace i prednje i zadjne pa se smiri. Onda krenuo da prepunjava stalno, jednom mi se desilo da sam vozio 50km do kuce posle kad sam hteo da ga upalim on radi na 3 klipa.. sreca pa sam odma ugasio, pri sledecem paljenju je radio normalo i onda sam skinuo dzek sa altenatora ja nisam verovao da se auto tako cuje.. Miran, tih, pali na zub... nema dima nista, kazaljka od dbrtaja miruje nema da mrdne nigde..
Inace radio sam komplet servis altenatora pre 4 meseca max i tad mi je majstor uzeo 50e sad sam mu oterao na reklamaciju videcemo sta ce biti..
Plus da dodam da sam bacio mozda 200e na delove i majstore jer taj altenator je sve pobunio pa je na dijagnostici stalno nesto izbacivalo od gresaka... senzor bregaste, pa regulator pritiska, pa dizne.....
Inace radio sam komplet servis altenatora pre 4 meseca max i tad mi je majstor uzeo 50e sad sam mu oterao na reklamaciju videcemo sta ce biti..
Plus da dodam da sam bacio mozda 200e na delove i majstore jer taj altenator je sve pobunio pa je na dijagnostici stalno nesto izbacivalo od gresaka... senzor bregaste, pa regulator pritiska, pa dizne.....
Poslednja izmena: FM III, na dan četvrtak, 30. nov. 2017. u 14:06h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema potrebe da citiriaš prethodnu poruku jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju odgovori.
Razlog: Nema potrebe da citiriaš prethodnu poruku jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju odgovori.
- pop024
Cekam da buraz dodje sa posla da mi vrati mondea (posto sam ja juce uzeo njegovog da ga nakacim na dijagnostiku radi poredjenja) pa da probam da otkacim alternator. Da li da raskacim samo onaj dzek, ili moram i kabel zasrafljen direktno?
POP
- StefanKlek
Ja samo onaj dzek raskacim pored turbine.. Imam sigurno dobar uredjaj ali mi je ostalo nejasno samo jedno. npr auto ugasen napon je 12,7 onda ga upalim sa spojenim altenatorom napon skoci na 15.2 i kad raskacim dzek napon padne na 13.8 ili 13,9 i tako sam ga uglavnom i vozio zadnjih dana napon je bio extra i nije pravio smetnje ali mi ostalo nejasno kako punjenje ne prestane kad raskacim dzek..
http://www.profishop.rs/uredaj-za-prove ... bt101.html
ovaj uredjaj koristim i jako sam zadovoljan
http://www.profishop.rs/uredaj-za-prove ... bt101.html
ovaj uredjaj koristim i jako sam zadovoljan
- pop024
Upravo sam to uradio, raskacio dzek(jedva), upalio auto, radi kao sat, tih, miran rad, ali mi se nakon 30 sekundi upalila lampica alternatora. Snimio sam sve i slikao pa cu postaviti za koji minut ako skontam kako.
POP
-
- Poruka: 2063
- Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
- Kontakt:
Zato sto raskacinjes komunikaciju sa kompom, a ne ceo alternator. Kad bi skinuo taj zasrafljeni kabl, tad ne bi imao nista
Zato sto nema komunikaciju na relaciji regler - komp ti se i upalila lampica
Zato sto nema komunikaciju na relaciji regler - komp ti se i upalila lampica
- pop024
Znam, znam to, nego smatram da nije pametno da se vozi tako iako on puni. Sve u svemu, bio sam presrecan rezultatom jer sam do sada sumnjao, a i mnogi su mi govorili razne stvari, te zamajac sto posto cim tako varira ler, te dizne, pumpa...sve najgore, a evo ispade alternator, opet kako god se okrene to je najmanje zlo od svega navedenog. Da stvar bude jos zanimljivija, vratio sam dzek i reko neka ga tako pa kad dogovorim sa majstorom odvescu ga i gotovo, ali reko ajde da ga upalim opet da se uverim da ce da radi lose kao i ranije, kad ono iznenadjenje...auto radi savrseno kao i kad sam raskacio dzek.
Ukljucim dijagnostiku i sve ekstra, provozao sam ga jedno 2 km probno. Ukratko, nema trzanja, nema gusenja, treperenja svetala, nekontrolisanog ubrzanja i naravno variranja lera, a i motor radi tise, ili mozda pod utiskom umisljam, ali meni se tako cini.
Okacicu video i slike
Ukljucim dijagnostiku i sve ekstra, provozao sam ga jedno 2 km probno. Ukratko, nema trzanja, nema gusenja, treperenja svetala, nekontrolisanog ubrzanja i naravno variranja lera, a i motor radi tise, ili mozda pod utiskom umisljam, ali meni se tako cini.
Okacicu video i slike
POP
- StefanKlek
Da da, zaboravio sam da napomenem da ta lampica sija ali i dalje puni.. onih 13.8v
To je to, isto kod mene, iz pocetka je bilo tako da iskljucim dzek pa malo radi i kasnije vratim dzen on bude ok ali se vremenom pogorsavalo pa sam na kraju dosao do toga da je stalno bio skinut dzek tj raskacen.
Drago mi je da si na laksi nacin nasao kvar.
To je to, isto kod mene, iz pocetka je bilo tako da iskljucim dzek pa malo radi i kasnije vratim dzen on bude ok ali se vremenom pogorsavalo pa sam na kraju dosao do toga da je stalno bio skinut dzek tj raskacen.
Drago mi je da si na laksi nacin nasao kvar.

- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4946
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
I da znas jednu stvar da ako je punjenje vece nego sto treba,samim paljenjem svih potrosaca neces dobiti nizi napon vec veci jer je racunar taj koji odredjuje punjenje i gruvace jos vise.Nauceno na tezi nacin na calovom focusu,ali isto to funkcionise...Rezultat deformisan akumulator.
- pop024
Moze li neko da me uputi kako da ubacim slike jer postimage.org ne radi?
POP
- Djole
- Master of Tanjirača
- Poruka: 4946
- Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h
probaj sa ovim https://imgur.com/ pa kopiraj link
- pop024
Ovaj snimak je nastao nakon sto sam vratio dzek na mesto.
POP
- pop024
Trenutno punjenje akumulatora, bez obzira na potrosace...(sledeca slika od 2, greskom sam ubacio obe)
Trenutni broj obrtaja na leru.
Predvidjeni broj obrtaja na leru.
Opterecenje alternatora pod kratkim svetlima, ventilatorom kabine i radiom.
Trenutni broj obrtaja na leru.
Predvidjeni broj obrtaja na leru.
Opterecenje alternatora pod kratkim svetlima, ventilatorom kabine i radiom.
POP
- pop024
Nadam se da ce nekome biti od pomoci ko bude imao ovakve simptome.
POP
- Mungos
- Poruka: 18
- Član foruma od: utorak, 24. okt. 2017. u 08:23h
E sad bi trebao samo da slikaš i džek koji si čačkao i bilo bi potpuno objašnjenje. Nego jedno pitanje. Jesi možda prao motor u tom periodu kada ti se pojavio problem ili možda nešto čačkao oko tog džeka pa si ga malo pomeri ili dobio malo vlage pa je zbog toga loše radio? Ja sam stekao utisak da je zbog toga. Pozdrav.
- pop024
Nema sta da se slika taj dzek, jedan jedini koji postoji na alternatoru, nisam prao motor, a i da se pokvasi ne bi mu smetalo jer je svaki prikljucak u motornom prostoru napravljen da ne propusta vodu. Pre ce biti da je do same instalacije, na engleskom ford forumu ima dosta tema vezanih za ove alternatore i pametno punjenje.
Evo i slike:
na gornjoj strani se nalazi standardna sigurnosna kopca, izuzetno je nepristupacan, ali ja sam uspeo da ga otkacim pomocu dva srafcigera, jednim pritisnem i zaglavim kopcu, a drugim polako kao polugom guram dzek da ga otkacim. Potrebno je samo malo strpljenja.
Evo i slike:
na gornjoj strani se nalazi standardna sigurnosna kopca, izuzetno je nepristupacan, ali ja sam uspeo da ga otkacim pomocu dva srafcigera, jednim pritisnem i zaglavim kopcu, a drugim polako kao polugom guram dzek da ga otkacim. Potrebno je samo malo strpljenja.
POP
- rajko rajko
- Poruka: 365
- Član foruma od: ponedeljak, 22. okt. 2012. u 23:35h
Isti ili slični simptomi i kod mene; svetla trepere nezavisno od broja obrtaja, nekad na leru, nekad na 2000-3000. Na sekundu-dve se prepolovi jačina svetla, i odmah se vrate u normalu. Merio sam punjenje nekim uređajem koji se priključuje na onaj veliki dzek ispod vozačeve male kasete, kod osigurača. Ne znam da li je to merodavno, ali punjenje je oko 14,5V sa oscilacijama gore-dole za 0,2-0,3V. U tom opsegu je i sa uključenim potrošačima. Jedini veliki pad napona je kad se uključi grejac soferke, tada padne na 12,7. Prethodni vlasnik kaže da je remontovan alternator pre par meseci. Auto je ovaj iz naslova teme. Šta misle upućeniji?