Chat (free talk) - Bez tehničkih pitanja!
- DonKihot
- Poruka: 649
- Član foruma od: utorak, 1. sep. 2015. u 11:13h
Re: Chat (free talk)
Za xdrive znam da je smece. Alfin permanentni pogon je odlican. Haldex je standardno dobar, isti djavo I na wv I skodi I audiju. A snaga moze jako uticati na voznju po snegu, pogotovo kad se radi o onom da malo fali da izadje. Kad se posmarta dijagram trenja u vremenu, ono raste do neke tacke, pa malo opadne I prelazi u staticko. Najbolje je kad se odrzava dinamicko opterecenje na maksimumu, to je kad je na granici proklizavanja. Kod vece snage je krivulja ostrija pa je teze hvatati taj pik.
Poslato sa EVA-L19 uz pomoć Tapatoka
Poslato sa EVA-L19 uz pomoć Tapatoka
- mbole
- Poruka: 14969
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Ljudi moj, Kuga kao i ostali automobili iz tog segmenta, uopste nisu terenci.
I nisu za to ni napravljeni.
Prvo su ih napravili da izgledaju ko prava stvar, samo za devojcice, posto se nisu bas snalazile sa cistokrvnim terencima, a ulivali su osecaj sigurnosti dimenzijama, i zaista mnogo bolji polozaj vozaca to jest mnogo vecu preglednost.
Onda su ukapirali, da zbog velikog klirensa, tu moze da se doda i nekakav 4X4, cisto kad se krene na skijanje, eventulano par metara pored puta na izlet. A ni za preskakanje ivicnjaka nije lose. Plus dobro zvuci, i tu se mogu uzeti novci
Pri tom, i dalje im je primarna upotreba po asfaltu i u gradu, pa je odgovarajuce koncipiran i pogon.
Tako da... Kuga moze malo vise od focusa kad se nadje na livadi i snegu, ali ne ocekujte od gradskog automobila sto SUV jeste, da se pentra po cukama i parira nekom LL Defenderu, G klasi ili slicnom.
I nisu za to ni napravljeni.
Prvo su ih napravili da izgledaju ko prava stvar, samo za devojcice, posto se nisu bas snalazile sa cistokrvnim terencima, a ulivali su osecaj sigurnosti dimenzijama, i zaista mnogo bolji polozaj vozaca to jest mnogo vecu preglednost.
Onda su ukapirali, da zbog velikog klirensa, tu moze da se doda i nekakav 4X4, cisto kad se krene na skijanje, eventulano par metara pored puta na izlet. A ni za preskakanje ivicnjaka nije lose. Plus dobro zvuci, i tu se mogu uzeti novci

Pri tom, i dalje im je primarna upotreba po asfaltu i u gradu, pa je odgovarajuce koncipiran i pogon.
Tako da... Kuga moze malo vise od focusa kad se nadje na livadi i snegu, ali ne ocekujte od gradskog automobila sto SUV jeste, da se pentra po cukama i parira nekom LL Defenderu, G klasi ili slicnom.
Djak pesak 

- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Bole pojasnio.
- FiestaBG87
-
- Poruka: 5869
- Član foruma od: nedelja, 13. okt. 2013. u 20:25h
Kad god nešto kažu za nivu da su promenili ja se uvek uhvatim za motor, 40 god isti motor, pojačali 4 ks i stavili ubrizgavanje, jedan čika mi rekao, jači motor veći ob moment a to znači da će pre da se ukopa što i jeste slučaj sa nivama koje su imale 1.9 Pezoov motor, nisu mogle priči klascnoj nivi, odmah se ukopaju i staju.
- kekic91
-
- Poruka: 1019
- Član foruma od: subota, 17. dec. 2016. u 17:09h
Mi imamo one 1.7,modeli 2012-2017 ta godista su nive koje koristimo jer nam ne traju dugo zbog bas loseg terena i svakodnevnog teranja,u sezoni (prolece,leto i jesen) one ne staju pa cesto ni nema vremena za popravku pa se sa nekim ''sitnijim'' kvarovima teraju,traju nam oko 80-120k u proseku,neka potrera i vise ali to je terenskih kilometara.
Mane su im krstovi kardana i homokineticki zglobovi. Inace su jako dobre za teren,pogotovu za te pare
Mane su im krstovi kardana i homokineticki zglobovi. Inace su jako dobre za teren,pogotovu za te pare
- FiestaBG87
-
Sve što pretekne ti izvadi motor i poklonite mi ga :-D
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Mi smo imali tri gotovo nove Nive u firmi. Jednom sam je vozio, dobar kroz kaljugu, onako da ti je ne bude zao, i tu staje sva priča.
Krenuo sam iz NS u PA da obiđem neku njivu, Na auto putu pri 100 km/h kolega i ja se nismo više čuli, radio je izgubio svaku jačinu. Neudobna, trese, bruji, potrebno je puno koncetracije da se vozi i to ispod svakog proseka. Nije mi bilo dobro od izduvnih gasova. Pregreva se. Potrošila je bocu plina tamo nazad. Nema klimu. Nema mesta. Molim boga da se ne skrkamo usput.
To je bilo pre 10 godina. Sad kad treba da idem na teren, uzmem običan auto i čizme. Vozim dok ima asfalta, letnjeg puta, a ostalih 500 metara prosetam.
Niva kod nas i posebno starijih radnika (slično Golfovima) ima status mitomanije, a ustvari je sirotinjsko đubre. Posle kad je došao Kinez džip, pa Randžer, i ti koji su se kunuli u Nivu ne bi više da ulaze u nju. Na kraju se može reći da ima ispod prosečne terenske mogućnosti (često izuvanje guma, skidanja auspuha, cepanja manžetni), bar naspram Rangera. Gde je prošla Niva, prošao je i Ranger s'tim što je vukao bar 2,5-3,0 t prikolicu, nešto tereta u sanduku, 4 čoveka komotno uz klimu dabome, za duplo manje vremena i 1/3 manju potrošnju.
Da se ja pitam, sve Lade Nive treba pretopiti u nešto korisnije, bar burad za naftu.
Krenuo sam iz NS u PA da obiđem neku njivu, Na auto putu pri 100 km/h kolega i ja se nismo više čuli, radio je izgubio svaku jačinu. Neudobna, trese, bruji, potrebno je puno koncetracije da se vozi i to ispod svakog proseka. Nije mi bilo dobro od izduvnih gasova. Pregreva se. Potrošila je bocu plina tamo nazad. Nema klimu. Nema mesta. Molim boga da se ne skrkamo usput.
To je bilo pre 10 godina. Sad kad treba da idem na teren, uzmem običan auto i čizme. Vozim dok ima asfalta, letnjeg puta, a ostalih 500 metara prosetam.
Niva kod nas i posebno starijih radnika (slično Golfovima) ima status mitomanije, a ustvari je sirotinjsko đubre. Posle kad je došao Kinez džip, pa Randžer, i ti koji su se kunuli u Nivu ne bi više da ulaze u nju. Na kraju se može reći da ima ispod prosečne terenske mogućnosti (često izuvanje guma, skidanja auspuha, cepanja manžetni), bar naspram Rangera. Gde je prošla Niva, prošao je i Ranger s'tim što je vukao bar 2,5-3,0 t prikolicu, nešto tereta u sanduku, 4 čoveka komotno uz klimu dabome, za duplo manje vremena i 1/3 manju potrošnju.
Da se ja pitam, sve Lade Nive treba pretopiti u nešto korisnije, bar burad za naftu.
- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Prošlu zimu sam sa ćaletom išao Navarom na brdo. Stao repetitor, nestalo struje, i onaj akumulator što je bio, on se potrošio. Nosili smo samo akumulator i to onaj veličine kao za auto da zamjenimo onaj potrošeni. Nismo mogli izaći, 4x4 upaljen, zaključani diferencijali, ali jok. Doduše šare na gumi su manje više kao obične zimske gume, ali su nove, tek stavljene. Jednostavno se nasukao na snjeg, točkovi preširoki, ne mogu da propadnu tj. da pritisnu dovoljno na podlogu kako bi prenjeo snagu.
Neko je sa Nivom prošao prije nas, on je stigao skoro do repetitora, nije mogao samo uz brdo koje i ljeti jedva prođeš, što zbog strmine, što zbog krupnog šljunka. Nivini točkovi su propali baš duboko, ima krupne ripne, nekih 1-2 cm duboke. Ali je Niva puna, vidim neki alat, oprema, gepek i zadnja sjedišta.
Da je grub i neudoban auto, slažem se, ali nećeš sa njim putovat na more.
P.S. Skoro im je stigao Ranger, valjda će biti prilike da ga provozam malo.
Neko je sa Nivom prošao prije nas, on je stigao skoro do repetitora, nije mogao samo uz brdo koje i ljeti jedva prođeš, što zbog strmine, što zbog krupnog šljunka. Nivini točkovi su propali baš duboko, ima krupne ripne, nekih 1-2 cm duboke. Ali je Niva puna, vidim neki alat, oprema, gepek i zadnja sjedišta.
Da je grub i neudoban auto, slažem se, ali nećeš sa njim putovat na more.

P.S. Skoro im je stigao Ranger, valjda će biti prilike da ga provozam malo.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- mbole
- Poruka: 14969
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Kekic iz Zagubice, Popovic iz Sr. Mitrovice.
Jedan se pentra po brdima, drugi obilazi njive.
Totalno drugaciji zahtevi za terensku voznju u jednom i drugom slucaju.
Kekicu treba mala tezina, male dimenzije, i dobro guranje uzbrdo. Popovicu visok klirens.
Razlicite podloge, pa drugacije gume daju sasvim drugaciji rezultat.
Sve u svemu poredite babe i zabe
Jedan se pentra po brdima, drugi obilazi njive.
Totalno drugaciji zahtevi za terensku voznju u jednom i drugom slucaju.
Kekicu treba mala tezina, male dimenzije, i dobro guranje uzbrdo. Popovicu visok klirens.
Razlicite podloge, pa drugacije gume daju sasvim drugaciji rezultat.
Sve u svemu poredite babe i zabe

Djak pesak 

- kekic91
-
To si u pravu Bole,svejedno Popovic nije upravu iz vise razloga. 
Prvo to je terensko vozilo nije za nju preko 80 na asfaltu,mi dobijamo ganc nove nive,dok stigne do nas na km satu ima 100-200km i cak sa tim novim nivama nije za preko 100. Stotka moze.
Oko izduvnih gasova to si ti imao problem sa tom specificnom nivom,ocigledno vam je bio izbusen auspuh ili sta vec.
Kad je nova,nova je jbg sve je perfektno a kad ostari ona vise voli makadam nego asfalt.
E a sto se blata tice bio sam vise puta sa njom u blato ravno sa cizmom,znaci i ne smes bas da ides pesaka,uvek smo se izvukli.
A pogotovu prosle godine gde smo imali radiliste pa smo isli traktorskim vlakama i na par mesta imali takvu uzbrdicu prepunu blata da nikad ne bi rekao da tu moze da izadje bilo kakav auto a ne niva,izasao sam nekih 20 puta tu sigurno,svi uspesni osim jednom kad sam uzeo neku nivu na kojoj su bile lose gume,sa njom nisam mogao ni do pola.
Skoro uvek ima 3-5 putnika u toj nivi.
Ide ona itekako samo treba da znas kako da je vozis.
Npr retko ko zna za foru ljuljanja tj retko kome padne na pamet,ja sam nju vadio iz zajebanih situacija mnogo puta na tu foru.
Sinhronizujes lamelu sa rupom tj napred nazad u prvoj na lamelu,ljuljas je ali ne smes da zaslajfujes,i ona nema gde ne izlazi.
Isto tako kad izlazis po snegu ili blatu samo na mestima gde si totalno usporio zbog slajfovanja ukljucujes prednju vucu i to u toku voznje se njoj pali dakle ne stajes.
Znaci ne vozis je pod prednjom konstantno jer ako imas pogon i na prednje baca te na svako malo okretanje volana logicno,muka kad vozis tragom.
Ima jos mnogo stvari koje smo provalili godinama i mogu da vam kazem da je masina i po pogotovu za te pare za koje se prodaje.
Za asfalt nije,generalno.

Prvo to je terensko vozilo nije za nju preko 80 na asfaltu,mi dobijamo ganc nove nive,dok stigne do nas na km satu ima 100-200km i cak sa tim novim nivama nije za preko 100. Stotka moze.
Oko izduvnih gasova to si ti imao problem sa tom specificnom nivom,ocigledno vam je bio izbusen auspuh ili sta vec.
Kad je nova,nova je jbg sve je perfektno a kad ostari ona vise voli makadam nego asfalt.
E a sto se blata tice bio sam vise puta sa njom u blato ravno sa cizmom,znaci i ne smes bas da ides pesaka,uvek smo se izvukli.
A pogotovu prosle godine gde smo imali radiliste pa smo isli traktorskim vlakama i na par mesta imali takvu uzbrdicu prepunu blata da nikad ne bi rekao da tu moze da izadje bilo kakav auto a ne niva,izasao sam nekih 20 puta tu sigurno,svi uspesni osim jednom kad sam uzeo neku nivu na kojoj su bile lose gume,sa njom nisam mogao ni do pola.
Skoro uvek ima 3-5 putnika u toj nivi.
Ide ona itekako samo treba da znas kako da je vozis.
Npr retko ko zna za foru ljuljanja tj retko kome padne na pamet,ja sam nju vadio iz zajebanih situacija mnogo puta na tu foru.
Sinhronizujes lamelu sa rupom tj napred nazad u prvoj na lamelu,ljuljas je ali ne smes da zaslajfujes,i ona nema gde ne izlazi.
Isto tako kad izlazis po snegu ili blatu samo na mestima gde si totalno usporio zbog slajfovanja ukljucujes prednju vucu i to u toku voznje se njoj pali dakle ne stajes.
Znaci ne vozis je pod prednjom konstantno jer ako imas pogon i na prednje baca te na svako malo okretanje volana logicno,muka kad vozis tragom.
Ima jos mnogo stvari koje smo provalili godinama i mogu da vam kazem da je masina i po pogotovu za te pare za koje se prodaje.
Za asfalt nije,generalno.
- Daki_81
- Poruka: 2600
- Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h
Ruska sila nema šta 
Sent from my Xiaomi Redmi Note 4 using Tapatalk

Sent from my Xiaomi Redmi Note 4 using Tapatalk
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /
- FiestaBG87
-
Bez vredjanja Nive molim :-D
Da je bucna jeste al kad odu gume na kardanu i taj sklop, ove nove su tiše dosta, skoro sam išao putem kroz usku ulicu i čujem da ide auto, okrenem se ono nova Niva, nisam ja čuo ni prepoznao nivin zvuk.
Da je bucna jeste al kad odu gume na kardanu i taj sklop, ove nove su tiše dosta, skoro sam išao putem kroz usku ulicu i čujem da ide auto, okrenem se ono nova Niva, nisam ja čuo ni prepoznao nivin zvuk.
- Lucky
- Poruka: 1083
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
Ili kad se lanac rastegne
- FiestaBG87
-
Pa to ako ne vrate kako treba spaner, meni je treći lanac za 260 000 km, ovaj sad zatezac je automatski i ne da lancu da leti po motoru, uvek zategnut i tih :-)
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
ene imamo u firmi ladu nivu sa klimom, servom i daljinskim zaključavanjem... sasvim nam dobro završava posao čak i za lokalne potrebe, najveća mana što je potrošač epskih razmera.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- FiestaBG87
-
Pa kad je firmin mora da troši :-D
Što moj ne predje 12 plina a motor u autu i min brzina nije ispod 120 km h :-D
Što moj ne predje 12 plina a motor u autu i min brzina nije ispod 120 km h :-D
- kekic91
-
Pa onako nije neki veliki potrosac ali moze da se kaze da nije stedisa,pa mi imamo skoro samo nove modele niva (daleko od toga da su sada u novom stanju) i mogu da kazem da su dosta tihe,sam motor.
Sad trenutno u mojoj upravi 2 raspada obe su 2012 godiste,jedna 2015,jedna 2016 i jedna 2017.
To su nive drzavne firme stoga nemaju radio,klimu i te stvari,doduse ova zadnja ima elektropodizace stakala mada ne vidim im prednost. Sve imaju servo normalno.
Jedino sto su unazadili jesu gume,vise nam ne dolaze nive sa onim kramponkama ovakvim koje kidaju

Nego nam stavljaju nesto ovakvo

To je za mene malo unazadjeno
Inace sve su novog tipa one sa velikim stopovima nazad,nove maske napred i noviji enterijer
A najzanimljivije je gde sve drzavno vozilo moze da izadje to je da se cudis
Sad trenutno u mojoj upravi 2 raspada obe su 2012 godiste,jedna 2015,jedna 2016 i jedna 2017.
To su nive drzavne firme stoga nemaju radio,klimu i te stvari,doduse ova zadnja ima elektropodizace stakala mada ne vidim im prednost. Sve imaju servo normalno.
Jedino sto su unazadili jesu gume,vise nam ne dolaze nive sa onim kramponkama ovakvim koje kidaju

Nego nam stavljaju nesto ovakvo

To je za mene malo unazadjeno
Inace sve su novog tipa one sa velikim stopovima nazad,nove maske napred i noviji enterijer
A najzanimljivije je gde sve drzavno vozilo moze da izadje to je da se cudis

- FiestaBG87
-
Joj da mi je jedan motor :-D
- kekic91
-
Ahahhaha sta je sa tobom i tom zeljom za nivin motor 
Iskreno mi imamo cini mi se da nam ostale 2 rashodovane nive iza u dvoristu ali se sve zaduzuje tako da mora tu da stoje

Iskreno mi imamo cini mi se da nam ostale 2 rashodovane nive iza u dvoristu ali se sve zaduzuje tako da mora tu da stoje

- FiestaBG87
-
Pa da uradim i da se vozim :-D
Isti je motor kod mene i nive, moj je stari 1.6 a taj je 1.7, moj kilp 79, ovaj 82 i 4 ks više od mog, ovi novi da ne računam ubrizgavanje ima hidro podizace ventila.
Isti je motor kod mene i nive, moj je stari 1.6 a taj je 1.7, moj kilp 79, ovaj 82 i 4 ks više od mog, ovi novi da ne računam ubrizgavanje ima hidro podizace ventila.
- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Sve naše Nive su kupljene nove, posle 3-4 nedelje su opet stare. Na kraju, 10k eura za gomilu problema previše. Auto koji će lipsavati od prvog dana do 150k km i tu mu je kraj. Rdja u slowmotion. Pored svih loših osobina (100-), jedino mogu da kažem da zimi greje i više nego što treba (1+).
Kad se sve uporedi šta sve može, za šta je sve sposoban, oprema, komoditet, Ranger je super jeftino vozilo.
- kekic91
-
Da,pa taj tvoj 1.6 je sa karburatorom bese ? Drasticno drugacije ubrizgavanje a i ostalo.
@popovicvl greje ona i leti i zimi xD A i nije ona 10 nego 7k
@popovicvl greje ona i leti i zimi xD A i nije ona 10 nego 7k
- FiestaBG87
-
E voleo bi ja neki range rover al ne moze :-)
Karburator al konstrukcija je ista, sve što uzimam od delova uvek tražim "daj mi za nivu" :-D
Karburator al konstrukcija je ista, sve što uzimam od delova uvek tražim "daj mi za nivu" :-D
- kekic91
-
Ehehehhe kod nas je sve zaduzeno imamo i coveka za neko light odrzavanje vozila ali ako primetim nesto da se baca ili ne vraca imacu te u vidu 

- FiestaBG87
-
Pa motor sa ubrizgavanjem :-D