Focus Benzin ili Dizel
-
- Poruka: 7
- Član foruma od: četvrtak, 22. okt. 2009. u 08:00h
Focus Benzin ili Dizel
Pozdrav,
Ovo je nastavak zapocete diskusije u mom predstavljanju na forumu.
Ja sam se 99% odlucio za benzinca, ali volio bih da cujem vasa misljenja.
Prelazim malu kilometrazu, jeftiniju eksploataciju ne smatram vaznom prednoscu za dizela, bar ne u mom slucaju.
BokiRS je napisao da TDCI agregat ide dosta bolje od dizela. Ja sam mislio da su moderni dizeli elasticniji i startniji u manjem broju obrtaja ali da benzinac i dalje bolje potegne u visim obrtajima. Jesam li u pravu?
Kad bih kupovao nov auto ni sekunda se ne bih razmisljao uzeo bih dizela. Ali zar dizelima preko 150k km nisu troskovi odrzavanja veci nego benzinskim motorima? Zar nije teze naci ne-izraubovan dizel, veci rizik, osetljiviji na gorivo itd. Zbilja bih volio da mi neko ponudi dobru argumentaciju zasto bi neko ko ne prelazi veliku kilometrazu kupio dizela a ne benzinca.
Ovo je nastavak zapocete diskusije u mom predstavljanju na forumu.
Ja sam se 99% odlucio za benzinca, ali volio bih da cujem vasa misljenja.
Prelazim malu kilometrazu, jeftiniju eksploataciju ne smatram vaznom prednoscu za dizela, bar ne u mom slucaju.
BokiRS je napisao da TDCI agregat ide dosta bolje od dizela. Ja sam mislio da su moderni dizeli elasticniji i startniji u manjem broju obrtaja ali da benzinac i dalje bolje potegne u visim obrtajima. Jesam li u pravu?
Kad bih kupovao nov auto ni sekunda se ne bih razmisljao uzeo bih dizela. Ali zar dizelima preko 150k km nisu troskovi odrzavanja veci nego benzinskim motorima? Zar nije teze naci ne-izraubovan dizel, veci rizik, osetljiviji na gorivo itd. Zbilja bih volio da mi neko ponudi dobru argumentaciju zasto bi neko ko ne prelazi veliku kilometrazu kupio dizela a ne benzinca.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5055
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Re: Focus Benzin ili Dizel
Sve si u pravu sto si napisao ali,
turbodizel ti nudi ogroman obrtni moment na malim obrtajima i mnogo bolja medjuubrzanja,to je ono kad ne cujes motor a neka ogromna sila te lepi za sediste...dok benzinac mora da se zavrti da bi povukao kako treba. Dok ne pocnu masovno da se prodaju turbo benzinci,atmosferci nemaju sta da traze tu.
Dizeli mnogo bolje podnose delimicno opterecenje(stani-kreni voznju) zato je kod benzinaca potrosnja u gradu ogromna.
Kad odlucis da ga prodas mnogo lakse ces dizela prodati.
Sto se tice rizika tu su servisi za proveru stanja polovnjaka
turbodizel ti nudi ogroman obrtni moment na malim obrtajima i mnogo bolja medjuubrzanja,to je ono kad ne cujes motor a neka ogromna sila te lepi za sediste...dok benzinac mora da se zavrti da bi povukao kako treba. Dok ne pocnu masovno da se prodaju turbo benzinci,atmosferci nemaju sta da traze tu.
Dizeli mnogo bolje podnose delimicno opterecenje(stani-kreni voznju) zato je kod benzinaca potrosnja u gradu ogromna.
Kad odlucis da ga prodas mnogo lakse ces dizela prodati.
Sto se tice rizika tu su servisi za proveru stanja polovnjaka

Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Treba da probas i dizela i benzinca.Cene odrzavanja na tako maloj kilometrazi su skoro iste.
Treba da pogledas i tddi i tdci modele
Ti najbolje znas sta tebi treba
Treba da pogledas i tddi i tdci modele
Ti najbolje znas sta tebi treba
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Ja bih išao na benzinca... teško je naći dizela iz uvoza a da nije prešao stvarnih 300k km.
Što uštediš na gorivu kod dizela... može te neprijatno iznenaditi pri nekom neplaniranom kvaru.
Plus izbegavaš kvarove tipa pumpa,dizne,plivajući zamajac,turbina i ostali osetljivi delovi kod modernih turbo dizelaša.
Za tu kilometražu isključivo benzinac... moja preporuka 1.8 sa 115ks... troši isto ko 1.6 a ide puno bolje.
Kod njega ima drastično manje skupih delova... neka me ispravi gosn Gagi... set kvačila,dizne i pumpa za gorivo su najskuplji delovi kod Zeteca ?
Što uštediš na gorivu kod dizela... može te neprijatno iznenaditi pri nekom neplaniranom kvaru.
Plus izbegavaš kvarove tipa pumpa,dizne,plivajući zamajac,turbina i ostali osetljivi delovi kod modernih turbo dizelaša.
Za tu kilometražu isključivo benzinac... moja preporuka 1.8 sa 115ks... troši isto ko 1.6 a ide puno bolje.
Kod njega ima drastično manje skupih delova... neka me ispravi gosn Gagi... set kvačila,dizne i pumpa za gorivo su najskuplji delovi kod Zeteca ?

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- Dragomir
- Oficijalni serviser
Skoro da si u pravu ako zaboravimo da hoce da trose ulje u vecim kolicinama sto se nezna dok god auto ne pocnes da vozis
- Markedjani
- Predsednik kluba
Pitanje... u Focusa ide Zetec ili Duratec ?

- Dragomir
- Oficijalni serviser
-
Hvala na odgovorima.
Koji servisi su dobri za dijagnostiku polovnog forda. Dragomire, radite li vi to?
Jednom se ja zainteresujem za jednu mecku, 124-vorka, spolja kao ok, unutra bog zna, davno je to bilo kad su se na bubanj potoku kupovala kola, dogovorimo dijagnostiku popodne na autokomandi, dodjem ja, dodje prodavac, auto na kanalu, tamo kao nesto cackaju ispod.. uto mi prilazi prijatelj koji je radio u servisu i kaze da se gubim glavom bez obzira. Naime, prodavac je znao sefa servisa i dogovorio sa njim da mi oni napisu da je sve izvanredno. Nisu znali da imam prijatelja tamo koji je znao da dolazim. Ni tada kao ni sada nisam znao da procijenim stanje auta. Moja se "procjena" svodi na ono sto i svi znaju: upalim, dimi li, provozam, pravac, puni levi, desni, kao nesto zagledam motor a u stvari spanska sela.. nakon toga sam kupio jedan auto napamet i svi su znali gdje se nalazim u gradu po dimnim signalima, bolje nego satelitska navigacija
Ne pada mi na pamet da ikad vise kupujem auto bez full dijagnostike, ali samo u proverenom servisu..
Koji servisi su dobri za dijagnostiku polovnog forda. Dragomire, radite li vi to?
Jednom se ja zainteresujem za jednu mecku, 124-vorka, spolja kao ok, unutra bog zna, davno je to bilo kad su se na bubanj potoku kupovala kola, dogovorimo dijagnostiku popodne na autokomandi, dodjem ja, dodje prodavac, auto na kanalu, tamo kao nesto cackaju ispod.. uto mi prilazi prijatelj koji je radio u servisu i kaze da se gubim glavom bez obzira. Naime, prodavac je znao sefa servisa i dogovorio sa njim da mi oni napisu da je sve izvanredno. Nisu znali da imam prijatelja tamo koji je znao da dolazim. Ni tada kao ni sada nisam znao da procijenim stanje auta. Moja se "procjena" svodi na ono sto i svi znaju: upalim, dimi li, provozam, pravac, puni levi, desni, kao nesto zagledam motor a u stvari spanska sela.. nakon toga sam kupio jedan auto napamet i svi su znali gdje se nalazim u gradu po dimnim signalima, bolje nego satelitska navigacija

Ne pada mi na pamet da ikad vise kupujem auto bez full dijagnostike, ali samo u proverenom servisu..
- Markedjani
- Predsednik kluba
Kod dragomira dijagnostika i održavanje auta... i neće biti nikakvih problema 

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Sad se ti dogoviš sa Dragomirom kad otjeraš auto na dijagnostiku da on napriča kako ništa ne valja i spustiš cjenu.

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ili kupiš auto koji je Dragomir održavao godinama unazad.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Dragomir
- Oficijalni serviser
silversurfer piše:Hvala na odgovorima.
Jednom se ja zainteresujem za jednu mecku, 124-vorka, spolja kao ok, unutra bog zna, davno je to bilo kad su se na bubanj potoku kupovala kola, dogovorimo dijagnostiku popodne na autokomandi, dodjem ja, dodje prodavac, auto na kanalu, tamo kao nesto cackaju ispod.. uto mi prilazi prijatelj koji je radio u servisu i kaze da se gubim glavom bez obzira. Naime, prodavac je znao sefa servisa i dogovorio sa njim da mi oni napisu da je sve izvanredno. Nisu znali da imam prijatelja tamo koji je znao da dolazim. Ni tada kao ni sada nisam znao da procijenim stanje auta. Moja se "procjena" svodi na ono sto i svi znaju: upalim, dimi li, provozam, pravac, puni levi, desni, kao nesto zagledam motor a u stvari spanska sela.. nakon toga sam kupio jedan auto napamet i svi su znali gdje se nalazim u gradu po dimnim signalima, bolje nego satelitska navigacija![]()
Da radim sve sto ima veze sa FORD-om
-
Slaba je ponuda benzinaca gotovo nikakva, poceo sam i dizele (nevoljno) da gledam..
Dragomire, sa kakvom se pouzdanoscu moze procjeniti stanje mehanike kod dizela sto se tice velikih, skupih popravki (p. zamajac, dizne, pumpa itd)?
Nadam se da se vidimo uskoro
Dragomire, sa kakvom se pouzdanoscu moze procjeniti stanje mehanike kod dizela sto se tice velikih, skupih popravki (p. zamajac, dizne, pumpa itd)?
Nadam se da se vidimo uskoro

- Dragomir
- Oficijalni serviser
Dosta dobro se moze videti kakvo je stanje vozila
- krle
- Poruka: 25
- Član foruma od: petak, 4. sep. 2009. u 09:09h
vozim focusa 1.6 benzinca iz 2003. karavan, 185.000km kupljen i do nedavno odrzavan u Grand Motorsu.
razmisljam da ga menjam za 1.8 tdci iz 2004. (zanima me iskljucivo stari model jer je prostraniji i pregledniji).
kako? prodam benzinca i pravac Nemacka, odaberem nesto do 80.000km - valjda necu biti te srece da me Svabe odrade za kilometrazu.
naravno, mora da se doda par hiljada ali za veci obrtni moment i manju potrosnju i na kraju zarad lakse prodaje, mislim da se isplati.
da me ne shvatite pogresno, zadovoljan sam benzincem ali:
ove zime je poceo po gradu da trosi 10-11 litara (ranije je bilo manje),
primetio sam i troskarenje ulja (1l na 5-6.000km, ne znam koliko je ovo problematicno, ali mi se ne svidja)
pomalo je pocelo da mi bude dosadno da ga vozim jer svakodnevno na poslu vozim modernog dizela i mogu da primetim razliku.
molim za misljenje o svemu ovome? savet?
godisnje prelazim do 15.000km, preko 50% je autoput i magistrala.
hvala!
razmisljam da ga menjam za 1.8 tdci iz 2004. (zanima me iskljucivo stari model jer je prostraniji i pregledniji).
kako? prodam benzinca i pravac Nemacka, odaberem nesto do 80.000km - valjda necu biti te srece da me Svabe odrade za kilometrazu.
naravno, mora da se doda par hiljada ali za veci obrtni moment i manju potrosnju i na kraju zarad lakse prodaje, mislim da se isplati.
da me ne shvatite pogresno, zadovoljan sam benzincem ali:
ove zime je poceo po gradu da trosi 10-11 litara (ranije je bilo manje),
primetio sam i troskarenje ulja (1l na 5-6.000km, ne znam koliko je ovo problematicno, ali mi se ne svidja)
pomalo je pocelo da mi bude dosadno da ga vozim jer svakodnevno na poslu vozim modernog dizela i mogu da primetim razliku.
molim za misljenje o svemu ovome? savet?
godisnje prelazim do 15.000km, preko 50% je autoput i magistrala.
hvala!
Krle
- gumara
- Poruka: 11
- Član foruma od: četvrtak, 25. feb. 2010. u 15:35h
Neznam koliko si spreman da platis ali dizeli koji su presli do 100000km u Nemackoj imaju visoke cene.Nemac te nece prevariti za kilometrazu ali zato Srbi i Turci hoce pa vodi racuna od koga kupujes auto tamo.Takodje sto se tice Nemackog trzista i focusa najcesci motor na koji ces naletati je 1.6 benzinac
- krle
Da, svestan sam zamke zvane Srbo/Turci i slicni... takodje sam video da se od dizela opet najcesce nudi 1.6 tdci ali mislim da bi mogao da uz dovoljno strpljenja nadjem ono sto trazim - 1.8 tdci.
Krle
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
- krle
moja greska u godinama, cini mi se da su od dec. 2004 poceli sa proizvodnjom mk2 pa samim tim i 1.6 tdci.
upravo tu ilezi caka, vecina u ponudi iz Nemacke je 1.6 80kw 109ks.
kako se pokazao taj model iz 2005?
narocito sa automatskim menjacem, koliko je to pametno kupiti, cak i sa relativno malom km? da li podlozno kvarenju i da li kod nas u Srbiji moze da se servisira? koliko su bolne popravke?
pitam za automatik, jer su izgleda smao oni imali tempomat, i dalje smo kod 2005 god.
drugim recima, moja teoretska dilema je: 1.8tdci mk1 iz 2004 ili 1.6tdci automatik iz 2005?
upravo tu ilezi caka, vecina u ponudi iz Nemacke je 1.6 80kw 109ks.
kako se pokazao taj model iz 2005?
narocito sa automatskim menjacem, koliko je to pametno kupiti, cak i sa relativno malom km? da li podlozno kvarenju i da li kod nas u Srbiji moze da se servisira? koliko su bolne popravke?
pitam za automatik, jer su izgleda smao oni imali tempomat, i dalje smo kod 2005 god.
drugim recima, moja teoretska dilema je: 1.8tdci mk1 iz 2004 ili 1.6tdci automatik iz 2005?
Krle
- Neša
- VIP
http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... s_18_tddi/
Idem sutra da ga pogledam,izbrojao bi mu kolko god trazi ako je prava kilometraza. Prodavac kaze da je auto bukvalno nov i ne vide se tragovi upotrebe :-|
Idem sutra da ga pogledam,izbrojao bi mu kolko god trazi ako je prava kilometraza. Prodavac kaze da je auto bukvalno nov i ne vide se tragovi upotrebe :-|
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
- Neša
- VIP
Kupljeno,ovaj prodato gears castim

Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- kubura16v
- Poruka: 1841
- Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h
Cestitamooooo,u zdravlju da vozis!

- Markedjani
- Predsednik kluba
Auto je ozbiljan novica... ajd pa da predstaviš mašinu i da je što pre vidimo uživo 
I naravno... da te služi milion km bez kvarova!

I naravno... da te služi milion km bez kvarova!

- Dusan64
- Poruka: 5280
- Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h
Necu da cestitam dok ga ne vidim u Automobilima clanova!