Poruka
od Iosis » četvrtak, 10. jan. 2019. u 17:46h
Ne znam tačno situaciju, ali koliko sam vidio ima i pretjerivanja kod ljudi.
Kukaju i seru, preko svake mjere, naročito prošle godine kada je snjeg zasuo. To da nisam vidio i doživio lično, ne bi vjerovao. Ustanem oko 8h ujutru i trebao sam za Brčko. Pola 9 treba da krenem, u 8 i 15 gledam snjeg počeo da pada baš krupan, sipa kao da neko iznad prozora istresa ga iz vreće. Izađem, vidim na autu ima 5-10 cm snjega, doduše to tako izgleda jer je padao suvi pa nije zbijen, realno kada bi se sleglo, to bi bilo nekih 3-4 centa. To je toliko padalo, dok sam ja očitio jednu polovinu auta, gledano po dužini, krenuo da čistim drugu, na onoj što je očišćena ima bar 1-2 cm snjega.
Krenem za Brčko, kontam na magistrali je bolja situacija, kad ono malo morgen, ne možeš brže od 40-50, počne da nosa. Prešao sam 10 km i odlučio da se vratim, jer mi nije bilo o glavu da idem. Da sam morao, nastavio bi put, prihvatio takve uslove i šta ćeš. Kao što sam morao ići, nekad poslje, samo nije bilo toliko snjega, ali zato leda kao na Antartiku.
E kasnije je bilo ljudi koji su se žalili, ne čiste ništa, ne rade, iznenadio ih snjeg, itd...
Pa jbt kada tako mnogo pada snjeg nije moguće očistiti. Jedino da ide po grtalica na svakih 200 m.
A ja se kao djete sjećam, to je bilo negdje kraj '90ih, početak 2000ih. Padne snjeg krajem novembra, novi snjeg samo kalemi na stari, do kraja januara, bude ga i u februaru. Ulice budu pod snjegom, ugažen snjeg, trotoari takođe, tek ako nema padavina par dana, auta otope snjeg, a što se razgrtanja tiče, razgrnuto toliko da se može proći bez propadanaj u snjeg.
I niko se nije žalio, niko nije kukumakao kako nije očišćeno i čini mi se više su ljudi išli pješke, danas ne mogu do trafike bez auta.
Jeste muka voziti po snjegu, ni meni se baš ne mili, ali ako baš ne moram na put i ne idem.
Popričajte malo s ljudima koji su u zimskoj službi, pa ćete vidjeti šta će vam reći.
Pričao sam s jednim koji radi u zimskoj službi u Brčkom. Čovjek kaže tada prošle godine kada je snjeg sipao iz neba i zemlje, da su mu bile sve grtalice angažovane, ali jednostavno se ne može očistiti.
I ne znam šta bi naši ljudi da žive na sjeveru, gdje ima daleko više snjega nego kod nas.
Postali smo razmažen narod, poredimo inostranstvo i nas. Kao kod nas se ne radi kako treba. Ja što sam vidio i u inostranstvo kada su velike padavine, bude i kod njih debelih problema u saobraćaju.
Najbolje bi bilo da nam se sve očisti iste sekunde kada padne 2 mm snjega, kako bi mogli svi u papučama da šetamo i vozimo na ćelavim gumama 150 na sat!
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista

i sakloni