Taunus ' 82 TC3 /GBFS 1979-1982 zamena šoferšajbne i ručice žmigavca
Moderator: Dragomir
- Taunus82
- Poruka: 28
- Član foruma od: utorak, 8. avg. 2017. u 14:41h
Taunus ' 82 TC3 /GBFS 1979-1982 zamena šoferšajbne i ručice žmigavca
1. Treba mi neko ko ima iskustva (i alat) za zamenu šoferšajbne na Taunusu iz 1982 godine. Trebaće i savet oko nabavka (polovne) zamenske, na više mesta sam upozoren da su za Taunusa varirale dimenzije šoferšajbni do '79 i od '80 godine.
2. Da li može da se popravi ručica/prekidač za žmigavce. Kvar se ogleda u tome da u srednjoj (neutralnoj) poziciji sve češće daje kontakt za levi žmigavac.
2. Da li može da se popravi ručica/prekidač za žmigavce. Kvar se ogleda u tome da u srednjoj (neutralnoj) poziciji sve češće daje kontakt za levi žmigavac.
- van
- VIP
- Poruka: 9045
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Re: Taunus ' 82 TC3 /GBFS 1979-1982 zamena šoferšajbne i ručice žmigavca
Ја мислим да има шоферку за тц 3 . Имао сама је , а да ли је још има , треба да проверим . Знам да сам искоритио кедер од шоферке .
Што се тиче ручице жмигаваца , хм, можда има неку али није од таунуса 3 .
Пробај да скинеш своју , па да је поправиш , јер је претпостављам да је проблем што се сама не враћа . На мом таунуса сам протеклих 20 и кусур година научио да игноришем то као проблем и вратим ручно ручицу на место .
Што се тиче ручице жмигаваца , хм, можда има неку али није од таунуса 3 .
Пробај да скинеш своју , па да је поправиш , јер је претпостављам да је проблем што се сама не враћа . На мом таунуса сам протеклих 20 и кусур година научио да игноришем то као проблем и вратим ручно ручицу на место .
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Svaka šoferka ti pasuje dokle god je u kompletu sa kederom. Razlikuju se šoferšajbne i kederi, a otvor na karoseriji je isti.
Tu je drugi problem skamenjenog kedera, tako da ćeš morati da kupiš nov keder shodno šoferšajbni koju budeš staljao.
Alternativa je da potrošiš pola iznosa kedera za silikon, da umažeš i sebe i auto, da to ne liči ni na šta i da povrh svega i dalje prokišnjava ili se odlepi posle par godina.
Ručice nisam popravljao pošto ih imam uvek u višku za rezervu, javi se ako ne budeš mogao da to rešiš. Taj auto bar nosi ručicu kao i mnogi drugi Fordovi tih godina.
Tu je drugi problem skamenjenog kedera, tako da ćeš morati da kupiš nov keder shodno šoferšajbni koju budeš staljao.
Alternativa je da potrošiš pola iznosa kedera za silikon, da umažeš i sebe i auto, da to ne liči ni na šta i da povrh svega i dalje prokišnjava ili se odlepi posle par godina.
Ručice nisam popravljao pošto ih imam uvek u višku za rezervu, javi se ako ne budeš mogao da to rešiš. Taj auto bar nosi ručicu kao i mnogi drugi Fordovi tih godina.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- van
- VIP
Разликују се шоферке тунуса 1-2 и таунс 3 . Таунус 3 има вишу шоферку неких 2 цм . Нисам то ни знао док ме неко није упозорио а ја премерио. Таунус 3 шоферка иде више у кров . На свом таунус 1 има кедер од тц 3 и намучио сам се да упасујем тих 2 цм вишка са сваке стране.
- Taunus82
Hvala na dobrim savetima. Šoferšajbna za TC3 ima drugi kataloški broj jer je veća od šoferki za ranije TC-e pa sam na to i želeo da obratim pažnju, jer ne bih želeo da imam problem sa zaptivanjem 2 cm manje šoferke . Gde bih mogao da potražim nove (odgovarajuće) kedere i koga bi ste preporučili da mi uradi zamenu.
Ručicu za žmigavce ću skinuti i pokušati da popravim. U srednjoj poziciji (sve češće) daje levi žmigavac, u gornjoj desni a u donjoj poziciji se isključi i to nije dobro za tehnički pregled, Ukoliko bi našao odgovarajuću ručicu (koja radi) osećao bi se sigurnije da ću rešiti problem.
Treba mi i plastika od levog stop svetla, mada je postojeća dobro zakrpljena ali ne znam da li i dovoljno dobro za tenički.
i plastike branika: prednja desna i leva zadnja.
evo i fotografija da ne dođe do zabune oko strana

Ručicu za žmigavce ću skinuti i pokušati da popravim. U srednjoj poziciji (sve češće) daje levi žmigavac, u gornjoj desni a u donjoj poziciji se isključi i to nije dobro za tehnički pregled, Ukoliko bi našao odgovarajuću ručicu (koja radi) osećao bi se sigurnije da ću rešiti problem.
Treba mi i plastika od levog stop svetla, mada je postojeća dobro zakrpljena ali ne znam da li i dovoljno dobro za tenički.
i plastike branika: prednja desna i leva zadnja.
evo i fotografija da ne dođe do zabune oko strana

- Taunus82
Van-e jesi li proverio
na mom taunusu su premerene dimenzije šoferke:
Visina stakla od ivice do ivice ulaza u keder 58,3
sa kederom (mereno od spoljnih ivica kedera) 65,2
predpostavljam da je visina stakla negde između 61 i 62 cm (kad se doda deo koji ulazi u keder)
na mom taunusu su premerene dimenzije šoferke:
Visina stakla od ivice do ivice ulaza u keder 58,3
sa kederom (mereno od spoljnih ivica kedera) 65,2
predpostavljam da je visina stakla negde između 61 i 62 cm (kad se doda deo koji ulazi u keder)
- stalker92
- Poruka: 1594
- Član foruma od: subota, 10. okt. 2009. u 12:11h
- Kontakt:
Eh sad, nije tako jednostavno.
Postoje i dve vrste soferke za TC3, razlikuju se u visini za citavih 8mm, i to sto kaze Stefan, treba da budu upareni soferka i keder. Pitajte me kako znam
viewtopic.php?f=6&t=8366&start=75#p356440
Postoje i dve vrste soferke za TC3, razlikuju se u visini za citavih 8mm, i to sto kaze Stefan, treba da budu upareni soferka i keder. Pitajte me kako znam

'81 Ford Taunus 1.6 L
'06 Zastava Yugo Koral In 1.1
'04 Suzuki SV650
'99 Peugeot 306 GTI6
'02 BMW 330i E46
- van
- VIP
Нисам проверио , гледаћу за викенд да је потражим
- Taunus82
Po podatcima sa Motomobila koje sam pokupio preko viewto ... 75#p356440 (stalker92) i linka na Motomobil visina moje šoferšajbna je: height in middle=60,8cm. Part nr. 60947090-1. Godina proizvodnje. 03/80-08/83
Cena Motomobila mi je nedostižna.... Staklara Pančevo je otišla pod stečaj...
Ako se ispostavi da keder koji imam ne odgovara to je nešto što deluje realnije da ću moći da nabavim. Moj keder je verovatno najbolji od svih polovnih jer je auto proveo ceo svoj vek garažiran a zmu nije video od '80 godina a ako mora novi to je realnije da mogu da skupim.
Opciju sa skidanjem šoferke zbog premeravanja bi morao da obavim kod mene u garaži a nemam potreban alat i ne znam to da radim.
Ručica žmigavca je izgleda izgubila neku plastikicu koja je fiksirala bakarni polukružni kontakt klizač za žmigavce pa jedan kraj landara. Pošto je kućište nitovano ako ga otvorim nema više sklapanja. Treba da nabavim polovan koji radi.
Cena Motomobila mi je nedostižna.... Staklara Pančevo je otišla pod stečaj...
Ako se ispostavi da keder koji imam ne odgovara to je nešto što deluje realnije da ću moći da nabavim. Moj keder je verovatno najbolji od svih polovnih jer je auto proveo ceo svoj vek garažiran a zmu nije video od '80 godina a ako mora novi to je realnije da mogu da skupim.
Opciju sa skidanjem šoferke zbog premeravanja bi morao da obavim kod mene u garaži a nemam potreban alat i ne znam to da radim.
Ručica žmigavca je izgleda izgubila neku plastikicu koja je fiksirala bakarni polukružni kontakt klizač za žmigavce pa jedan kraj landara. Pošto je kućište nitovano ako ga otvorim nema više sklapanja. Treba da nabavim polovan koji radi.
- Taunus82
Jel ima neko bilo kakve plastike za branik?
Da li postoje neke zamenske, da se bar pokriju oštri krajevi koji su problem za tehnički.
Da li postoje neke zamenske, da se bar pokriju oštri krajevi koji su problem za tehnički.
- van
- VIP
Ако су вичам мајсторисању , пробај са друге стране да узмеш крој , од ситиропора направиш облик , навучеш фибер гит , ошмиргалш и офарбаш спрејом за бранике . Може и до парчића пластике да ти прави мајстор за бранике , али верујем да то није тако јефтино .
- Taunus82
Nisam toliko vičan, male stvari uobičajena mehanika, sitne popravke... TC3 plastike su asimetrične tako da je drugačija leva od desne (imaju razliku između gornjeg i donjeg dela a prednje i zadnje se razlikuju i u dužini. Moglo bi kad bih imao par meseci da vajam i učim na greškama
Nabaviću originale sigurno ali sad, za tehnički, trebaju samo da se pokriju oštre ivice na krajevima branika (vide se gore na fotografijama) pa pitam da li neko zna nešto što bi pasovalo.
Originali mogu da se naruče https://www.motomobil.com/bumper-edge-r ... 610-1.html (30 evra) ali treba da stignu...
Nabaviću originale sigurno ali sad, za tehnički, trebaju samo da se pokriju oštre ivice na krajevima branika (vide se gore na fotografijama) pa pitam da li neko zna nešto što bi pasovalo.
Originali mogu da se naruče https://www.motomobil.com/bumper-edge-r ... 610-1.html (30 evra) ali treba da stignu...
- van
- VIP
Мени пада бар 10 начина на памет како бих то решио , али ако ниси вичан уради - сам варијантама не могу ти помоћи .
Узми лепенки или лесонит , исецеи горњи облик , доњи облик , бочни облик . Прилепи све то јаком лепљивом траком на место , са унутрашље стране полко сипај пур пену .Када се осуши пур пена скини лепљиве траке , шмирлом поправи облик и нашприцај спрејом за бранике са текстуром . Ако си педантан резултат ће бити око за технички . Њих интересује да ли фали део , тј. оштра је ивица . Не занима их како то фабрички изгледа на тако старом аутомобилу . Битно је да буде ту на фотки .
Узми лепенки или лесонит , исецеи горњи облик , доњи облик , бочни облик . Прилепи све то јаком лепљивом траком на место , са унутрашље стране полко сипај пур пену .Када се осуши пур пена скини лепљиве траке , шмирлом поправи облик и нашприцај спрејом за бранике са текстуром . Ако си педантан резултат ће бити око за технички . Њих интересује да ли фали део , тј. оштра је ивица . Не занима их како то фабрички изгледа на тако старом аутомобилу . Битно је да буде ту на фотки .