Neke detalje i manje kvarove otklonio sam. Nesto tek treba da se radi.
Zadnje sto sam radio jeste otklanjanje vals vazduha jer je auto u zadnjih par nedelja poceo dugo da vergla pri prvom paljenju. Tesko upali bez obzira da li je jutro, tokom dana ili noci. Posle tog paljenja pali sasvim normalno. Cim se ostavi malo duze eto problema a kada ga ne palim dan, dva il tri onda ide i duze verglanje.
Mali servis odradjen u Martu i tada sam zamenio i filter goriva. Izlazno crevo od filtera do pumpe je i tada "zezalo" al sam mislio da sam dobro isto na filteru uglavio. Naravno, vibracije, rupe, lezeci su koliko toliko doprineli pomeranju vec nacetog spoja.
Elem, resih da zamenim to crevo i da iskontrolisem sistem. Postavio providno crevo izmedju filtera i pumpe, filter pun goriva, malo nasuo i u crevu gorivo, zaverglao i nije upalio. Par puta kratkog verglanja i jednom od nekih 5-6-7 sekunde verglanja primetio da je providno crevo puno vazduha koje dolazi iz filtera. Kada prestane verglanje nafta i vazduh se vracaju u filter ?! Raskopcao filter i on prazan ? Zato je u drugoj temi bilo pitanje da li je filter jednosmeran.
Ustanovio da problem je bila plasticna spojnica na dolaznom crevu do filtera i prelivna creva ( koja su bila u ocajnom stanju ). Zamenjena prelivna, a spojnica prebacena od drugog creva. Montirao rucnu pumpu na filteru a na drugom kraju postavio providno crevo i izvadio u flasi nekih litar nafte. Zapravo dok nisam primetio da nema mehurica u nafti. Osrafio holendere na diznama sa planom da kada se auto zavergla da iste zatezem kada se pojavi gorivo.
E sad, nesto interesatno je usledilo. Povezao na pumpici providno crevo koje je na pumpi visokog pritiska i poceo da pumpam polako. Reko, cisto da se napuni crevo i proverim vakum. Na trecem holenderu ( gledano od akumulatora ) krenula je nafta ? Samo ta tom ???
Interesuje me misljenje da li je to normalno ili ... ?

U svakom slucaju, filter pun goriva,crevo skoro puno goriva ( ostao mi jedan mehuric od santim dva al blize filteru). Drug zaverglao, krenulo gorivo na holenderima, ja stezao i tako par puta dok nisam zatego sve holendere al auto nece da sastavi tj upali ni posto sam zategao sve ??? Vidi se po onom mehuricu da nema vise fal vazduha,da se gorivo ne vraca nazad ,ali ...
U medju vremenu procitao teme o elektronici pumpe, anlaseru, akumulatorima ...
Izmedju ova dva verglanja akumulator je stavljen na punjenje. Auto je kod mene dve godine tako da ne znam koliko je star akumulator. Unimer kaze da je bio na 14.1 kada sam ga skinuo sa punjaca. Da li baca na alanser dovoljnu struju to ne znam.
Anlaser da li je radjen i eventualno kada ... Ne znam. Vodjen razmisjlanjem da je radio pre skidanja creva ... Mislim da je OK ( ? ). U planu je bila provera cetkica,bendiksa i ostalih delova.
Grejace nisam vadio. Bili su mi u planu da ih proverim nakon ove intervencije. Ne sumljam na njih.
Sobzirom da imam dva ELM327 i ni na jednom ne mogu da povezem ni jedan program tako da ne znam da li je od skidanja akumulatora komp detektovao neku gresku. Ustvari, uspeo sam da se povezem preko app FordSys free ali aplikacijane ne vidi ni jednu gresku. Sumljam pa je zato ne uzimam za merodavnu.
Pitanja;
Kako i da li mogu mehanicki ( unimer ) da proverim elektroniku pumpe? Dok se ne snadjem za povezivanje sa racunarom.
Da li postoji neka veza sa osiguracima, ili necim pre elektronike a da mogu da proverim ?
Ispitao bi svaku mogucnost koju mogu da odradim pre nego li usledi ono : obidji Boshistu neka ti reparira pumpu i elektroniku jer se ne isplati kupovati polovnu

Послато са Redmi 7 помоћу Тапатока