2.0 Duratec HE potrošnja ulja i osvežavanje
Moderator: Dragomir
- Mladen990
- Poruka: 41
- Član foruma od: nedelja, 22. okt. 2017. u 17:37h
2.0 Duratec HE potrošnja ulja i osvežavanje
Pozdrav društvo. Kao što nekad pomenuh na mom dragom Focusu se sprema ozbiljan zahvat. Od kako sam ga kupio, "trošuckao" je ulje u podnošljivim količinama, i tako prešao nekih 60kkm (ukupno 280). Male servise radio na 8-10k, između dosipao 1,5-2l ulja, uglavnom 5w40.
I tako do pre 2 meseca. Sad troši više od 1l na 1000km praćeno plavičastim dimom koji se povremeno vidi iz izduva. Poslednjih 2-3 meseca mi konstantno gori i check engine lampica, sto je verujem zbog sagorevanja ulja.
Do skoro sam bio totalni laik za to, sad malo vise informisan znam da može puštati ulje na gumicama ventila i karikama.
"Vuča" motora se nije značajno promenila od kako se povećala potrošnja, mozda cak nikako (osim sto uopsteno mirnije vozim bez opterecenja), zvuk je nepromenjen, ali zapažam jako blago trzanje u vožnji kada se zagreje (pretpostavljam jer tada ulje vise prolazi i ometa pravilan rad). Ovo trzanje je prisutno vise zadnjih 10ak dana, nego od pocetka potrošnje, i nepravilno je.
Dogovorio sam se sutra ostaviti ga na servis (navodno specijalizovan za Ford) gde mi je majstor predložio "osvezenje" koje podrazumeva zamenu gumica ventila, dihtunga glave, diht.poklopca ventila, obradu glave, zamenu karika, svecica, te kako je rekao po potrebi leteceg i lezeceg ležaja radilice, dva semeringa radilice, uz mali servis koji to prati.
Ne znam smem li navoditi cenu tog posla, okvirno, nesto preko 500€ ako sve to bude radjeno.
Voleo bih da čujem mišljenja generalno o ovoj situaciji vezano za taj motor i problem koji sam naveo. Ima li nešto posebno na šta trebam obratiti pažnju? Ima li nešto dodatno što bih trebao pregledati ili zameniti? Kakva situacija može biti sa EGR-om?
Napomena, u auto je "fabricki" ugrađen LPG u CH, i verujem da je uglavnom na LPG i vozen.
Hvala svima koji izdvoje vreme da pročitaju ovoliki tekst i iznesu svoje mišljenje, savete i preporuke.
I tako do pre 2 meseca. Sad troši više od 1l na 1000km praćeno plavičastim dimom koji se povremeno vidi iz izduva. Poslednjih 2-3 meseca mi konstantno gori i check engine lampica, sto je verujem zbog sagorevanja ulja.
Do skoro sam bio totalni laik za to, sad malo vise informisan znam da može puštati ulje na gumicama ventila i karikama.
"Vuča" motora se nije značajno promenila od kako se povećala potrošnja, mozda cak nikako (osim sto uopsteno mirnije vozim bez opterecenja), zvuk je nepromenjen, ali zapažam jako blago trzanje u vožnji kada se zagreje (pretpostavljam jer tada ulje vise prolazi i ometa pravilan rad). Ovo trzanje je prisutno vise zadnjih 10ak dana, nego od pocetka potrošnje, i nepravilno je.
Dogovorio sam se sutra ostaviti ga na servis (navodno specijalizovan za Ford) gde mi je majstor predložio "osvezenje" koje podrazumeva zamenu gumica ventila, dihtunga glave, diht.poklopca ventila, obradu glave, zamenu karika, svecica, te kako je rekao po potrebi leteceg i lezeceg ležaja radilice, dva semeringa radilice, uz mali servis koji to prati.
Ne znam smem li navoditi cenu tog posla, okvirno, nesto preko 500€ ako sve to bude radjeno.
Voleo bih da čujem mišljenja generalno o ovoj situaciji vezano za taj motor i problem koji sam naveo. Ima li nešto posebno na šta trebam obratiti pažnju? Ima li nešto dodatno što bih trebao pregledati ili zameniti? Kakva situacija može biti sa EGR-om?
Napomena, u auto je "fabricki" ugrađen LPG u CH, i verujem da je uglavnom na LPG i vozen.
Hvala svima koji izdvoje vreme da pročitaju ovoliki tekst i iznesu svoje mišljenje, savete i preporuke.
- popovicvl
- Poruka: 5660
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Re: 2.0 Duratec HE potrošnja ulja i osvežavanje
Ovakvo osveženje će te izaći između 700-800 eura, treba tu dodati i set kaiševa kad je već bal. Znači 1000 eura. Epilog stanja motora će biti možda još gori nego sad, ili možda na nivou trenutnog. Ako se ide na zamenu klipova i klipnjača, to je još 250-300 eura delova i nešto za ruke. Tad možeš očekivati da si rešio problem. Možda.
Savet, drugi motor za 250-300 eura. Nađi motor što mlađe proizvodnje, oni su bez potrošnje ulja.
Savet, drugi motor za 250-300 eura. Nađi motor što mlađe proizvodnje, oni su bez potrošnje ulja.
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Rešićeš problem potrošnje ulja sa stvarima koje si naveo... uglavnom su problem karike kod tih Duratec HE motora.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne košta set kaiševa 200€ niti ta akcija košta ni približno 1000€, kao što mu je majstor već i rekao.
Ne gori check engine lampica i ne trza zbog potrošnje ulja. Vozio sam taj motor koji je trošio litru na 700km i svećice su bile maltene bele i neverovatno čiste i nikakvih trzaja nije bilo, a očitavanja lambda sondi i trimovi goriva kako treba. Trzanje je tu zbog nečeg drugog a ne ulja, da se proveriti dijagnostikom, verovatno zbog svećica/kablova/bobine/falš vazduha/procurelog dampera pulseva benzinske pumpe na rejlu itd
Ne gori check engine lampica i ne trza zbog potrošnje ulja. Vozio sam taj motor koji je trošio litru na 700km i svećice su bile maltene bele i neverovatno čiste i nikakvih trzaja nije bilo, a očitavanja lambda sondi i trimovi goriva kako treba. Trzanje je tu zbog nečeg drugog a ne ulja, da se proveriti dijagnostikom, verovatno zbog svećica/kablova/bobine/falš vazduha/procurelog dampera pulseva benzinske pumpe na rejlu itd
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Lucky
- Poruka: 1083
- Član foruma od: sreda, 3. dec. 2014. u 10:44h
Uglavnom u cilindrima su ti motori dosta dobri, problem su uljne karike. ZAmenom njih i gumica na ventilima smanjice se potrosnja ulja drasticno
- Mladen990
Kakvo je stanje sa vodili ama ventila? Da li je zaboravio da navede ili nije potrebno menjati?
- Mladen990
Uradio, par dana vec vozam lagano pa da sumiram utiske.
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Nadam se da si sipao 5w30 A5/B5 ulje, sad kad je sve "knap"
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
- Mladen990
Sipao je 5w30, ne secam se ostalih oznaka. Mislim da je Ford formula brend. To mi je i ranije sipao kad sam mali servis kod njega radio.
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
To je to
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku