Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Fiesta, neće da zavergla ali se čuje "klik"

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
Miđo
Poruka: 50
Član foruma od: utorak, 11. feb. 2020. u 11:18h

Fiesta, neće da zavergla ali se čuje "klik"

Poruka od Miđo » subota, 26. sep. 2020. u 15:56h

Opet problem sa mojom Fiestom, popravim jedno kad ono novi problem (2004, 1.4 benzin).
Neće da upali od juče tj. neće ni da zavergla, ali se čuje jedan klik kad pokušavam upaliti.
Ovo se nikada nije dešavalo i svaki put upali iz prve, trenutno, bez problema, na prvi zub, hoću reći da fantastično pali.
Juče ujutro sam je upalio i preparkirao u dvorište i pola sata nakon toga neće da upali.
Akumulator nije sigurno, dopunjavao sam ga, kleme sam čistio, gledao spoj kablova na anlaser.
Jedino što mi pada na pamet je da su zapekle četkice anlasera.
Pokušao sam ga čukati drvetom, opet neće, da li da probam na guranje i pravac majstor, da li i vi mislite da je zapekao ili može nešto drugo biti?
Pošto klikne, relej (solenoid) dobija struju i trebao bi spojiti plus i minus i dovesti stotine ampera na anlaser i trebao bi zaverglati.
To je neka moja logika, valjda tako funkcioniše paljenje.
Ali to se ne dešava, a nema ni nekih grešaka ni neobičnih stvari pa se nadam da je anlaser jer je to najjeftinije za zamjenu. :D

Almighty.shO
Poruka: 1781
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Re: Fiesta, neće da zavergla ali se čuje "klik"

Poruka od Almighty.shO » subota, 26. sep. 2020. u 16:39h

Automat alnasera?

To sto klikne je relej... probaj i njega zameniti ili ga premosti zicom pa probaj upaliti.

mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 26. sep. 2020. u 16:44h

Prvo pitanje je sta klikne?
Jel klikne relej u kutiji osiguraca, ili klikne na samom anlaseru (automatu).
Djak pesak :)

Miđo

Poruka od Miđo » subota, 26. sep. 2020. u 16:53h

Na anlaseru definitivno, ne čuje se ništa iz kutije osigurača.
Dakle, ne vidim svrhu premoštavanja, jer ako klikne automat anlasera, znači da dobije "okidač" od +12V, ali kontam da su same četkice elektropokretača (anlasera) zapekle.
Ispravka, klik se čuje i iz kutije osigurača i iz automata anlasera (kao što bi i trebalo).
To sam ustanovio tako što sam pokušao upaliti sa suvozačkog sjedišta i sa zatvorenim vratima.
Klik iz automata je glasniji, pa zato nisam čuo klik releja iz unutrašnjosti.
Dakle, brava je dobra, relej dobar, automat dobar, akumulator dobar ali anlaser neće ni da mrdne.
Eventualno korozija negdje na kablovima jer su ovih dana padale jake kiše.
Nadam se da nešto drugo od elektronike (nešto što je skupo) ne može biti uzrok problema.
Još sam uočio da + kabl za akumulatora ima na početku zeleno plavu boju i nekoliko žičica je propalo od zuba vremena.
Možda ne može dovoljno ampera proći kroz stanjeni kabl, a četkice anlasera zapekle baš na toj poziciji, pa zato neće, bar je to moja teorija.
Inače auto je prešao skoro 250k, a kod mene je manje od godine, ko zna da li je i kada servisiran anlaser, kao i da li je kilometaža prava.
Sutra ili prekosutra ću probati sa guranjem, ali je nezgodno parkiran, uzbrdo, pa će biti malo nezgodno izaći iz dvorišta.

van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 26. sep. 2020. u 23:34h

Па са обзиром на годиште , треба скинути анласер и погледати какве су четкице . Ја верујем да су капут . Онда када то наместиш , онда скини алтернатор па и ту промени четкице да те не би оставиле на цедилу на некој вукој...ни

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 27. sep. 2020. u 00:34h

Moze da se upali i guranjem unazad :)
Naravno, ubacujes u rikverc a ne u prvu ili drugu i budi nezan i brz na kvacilu.

Miđo

Poruka od Miđo » nedelja, 27. sep. 2020. u 15:20h

Ljudi, upalila je na guranje, ali naprijed, nazad je drvo. :D
Izvukli smo je drugim autom, lakše je nego da trojica-četvorica izguravaju iz dvorišta.
Iz dvorišta pa nadalje je nizbrdica, tako da je lako upaliti na guranje, druga brzina, lagano puštam kvačilo, kad ono upali na prvi zub.
Ovo je meni prvo paljenje na guranje, ali gurao sam nekoliko puta druge aute.
Motor radi normalno, nema ništa neobično, tako je radio par minuta, a onda sam ugasio i pokušao zaverglati, kad opet samo klik.
Opet upali nizbrdo, pa opet klik na ponovni pokušaj, sutra zakazujem kod majstora, pa ću na guranje do njega.
E sad, da li se mogu samo staviti nove četkice, da li mora polovan anlaser (25 evra), da li da uzmem novi, vidjeću.
Btw, hvala na savjetima, alternator je repariran prošle godine, kada je prestao da puni, tako da bi trebalo da je on ok.
A šta se desi kad odu četkice na alternatoru, da li samo ne puni akumulator i ostavi te na putu ili i on "zapekne" i napravi neki veći problem?

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 27. sep. 2020. u 16:06h

"Само" те остави негде на путу , у некој вукој...ни и то вероватно , ноћу .

Miđo

Poruka od Miđo » nedelja, 27. sep. 2020. u 16:24h

Ok, dovoljno, tako se i desilo prošle godine, ali ne meni nego prethodnom vlasniku, ali bio je dan i nije puno kilometara daleko od kuće.

E sad, pošto sam ja fanatik, često imam zaboden OBDII i pratim na telefonu mnoge parametre, temperaturu rashladne tečnosti, napon akumulatora, pa mogu na vrijeme vidjeti ako padne ispod 14V, tj. mogao bih vidjeti da je otkazao alternator, mada mi to ne bi puno pomoglo, ne vjerujem da se može voziti duže od par kilometara bez alternatora, ali bar bio mogao nešto isplanirati, dalju rutu, okretanje, itd.

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 27. sep. 2020. u 19:42h

Ево , мој пример од пре месец дана .Ауто има 296 000 км ( ако је то тачно). Кренуо са Таре , на спусту на Бајиној башти , кренула да ми лудује командна табла .Угасим , да пробам да га упалим , само кликће . Упалим га на низбрдици . После 10ак километра је почео да трза и престаје да вуче . Угасим га на улазу Бајину Башту . Завренм рукаве , погледам на нету како се скида алтернатор . После 2 сата , скинем реглер , понесем га и у првој продавници кушим четкице које су сличне , прешмирглам их , нађем тв сервис да ми залеми и још 2 сата да вратим алтерантор . Да сам возио таунуса , скинуо бих четкице за 1-2 минута . У ствари морао бих да сачекам да се охлади мало мотор .
Статистике ради, код мене на 150 000 км оду четкице на анласеру . Када сам узео ауто са 150 000 км , цркле су , заменио сам их , и сада пре 2 месеца на 295 000 цркну поново . Само анласер се скида 20 минута , а не 2 сата и оба носача мотора .

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 27. sep. 2020. u 19:52h

Da si vozio taunusa, ako nije mrak, ladno bi stigao do bg :)
Secam se da smo s kecom i crknutim anlaserom isli od kragujevca do kraljeva, i to po mraku (fakat... stedeli smo svetla).
Tek kad smo stigli pred kafanu u kv, poceo je da stuca :) iscedili smo aku ko limun

Sent using Tapatalk

Miđo

Poruka od Miđo » sreda, 30. sep. 2020. u 14:10h

Da zaključim temu, otišao je automat iako se čuje klik (jednostavno je izgorio, probila struja i to se vidi spolja).
Nakon kraćeg ispitivanja stavljen novi (ne polovan, baš novi), kolektor podmazan, četkice dobre, valjda će služiti.

Almighty.shO

Poruka od Almighty.shO » sreda, 30. sep. 2020. u 14:45h

Lepo sam ti rekao da je automat.

Nema na cemu.

Miđo

Poruka od Miđo » sreda, 30. sep. 2020. u 15:07h

Da, ali si usput i napisao "to što klikne je relej", pretpostavljajući da automat ne klikne, međutim klikne i relej i automat, ali i majstor je odmah rekao da može i automat da klikne, ali da ne radi, tako da svaka čast obojici, i hvala ti. :D

Almighty.shO

Poruka od Almighty.shO » sreda, 30. sep. 2020. u 19:20h

Kod mene je relej klikao ali auutomat nije hteo da radi. Onda sam skidao relej, ubacim zicu, i upalim auto.. Ali kad je i to stalo onda sam skontao da je automat. Jbg.
Bitno da si resio!

Srecno!

ljuba power
Poruka: 2710
Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
Kontakt:

Poruka od ljuba power » sreda, 30. sep. 2020. u 19:38h

žicom samo eleminišeš ako je kvar u releju,a nikako ne možeš žicom eleminisati kvar u automatu

Almighty.shO

Poruka od Almighty.shO » sreda, 30. sep. 2020. u 20:22h

JBG, iste relej je i dalje u mom autu, ali isti automat nije, nego novi ;)

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“