Početkom jula sam kupio focusa 2014 godište,1,6 tdci 85kw,karavan, u reklo bi se savršenom stanju, sa (navodno) pređenih 124 000 km.
Zamjenio svoju dvojku i doplatio.
Auto nema packe, i ja sam sretan kao beba... ubrzo počinju problemčići..
Prvo što sam primjetio da je auto počeo da trese u leru. I to dobrano da trese.
Zatim sam primjetio da je počeio u trećoj brzini da trza u vožnji, kako u konstantnoj brzini pri 1500, 1600, 1700 obrtaja tako i pri ubrzavanju.
To trzanje se s vremenom pojavilo i u četvrtoj brzini, samo dosta manje, a cini mi se da od skoro osjećam i u petoj.
Takođe mi se čini da je buka nešto veća postala (motora/mjenjača, čega već..).
Izraženo je posebno kad se auto ugrije, nakon nekih 10-ak kilometara kad vozim pri većim brzinama pa sustignem neku kolonu, kamion, pa moram da usporim.
Napominjem da svaki dan vozim na posao 40 km u jednom pravcu i popodne nazad, otvorenog puta.
Otišao sam kod majstora, koji su me standardno pravili budalom, ''nije to ništa'', ''auto mora da se vozi, čepaj ga'' i te glupe priče...
Gdje da ga čepam majstore kad je kamera na svakih 2 kilometra a presretača kolko hoćeš.
Kod drugog majstora odem ispregleda čovjek sve i nađe da je donji nosač motora/mjenjača malo labav, pa zamjenimo njega. Nakon toga mi se učinilo da se stanje popravilo, ali nije bilo tako.
Progresivno se stanje pogoršava svaki dan, sve više trese u vožnji, što mi strašno smeta.
Prve sumnje su naravno na zamajac. Ali, kvacilo je mekano, divno, šalta se perfektno, doduše udari ujutro kad ga upalium hladnog, a zvekne i kad ga ugasim ali ništa strašno. Majstor ne može nikako da bude siguran, smatra da je zamajac, ali nije siguran.
Znao mi je u vožnji dva puta u prvoj ono da se zalijeće kao da ne može da primi gas. Ali bukvalno dva puta samo se to desilo. Posle nikad.
Motor radi divno. Nikakvu lampicu ne pali. Potrošnja 4,5l.
Ispregledao nosače svi su u perfektnom stanju.
Regeneracija DPF se nikako još nije palila (otvoreno vozi non stop i ne gušim ga).
Prije nekih mjesec dana start/stop sistem mi se ugasio i ne dozvoljava mi da ga upalim. Odmah nakon paljenja automobila sam ga ugasi i ne reaguje na pokušaje paljenja. To sam mislio da je akumulator možda slab, dugo je stajalo auto na placu, iako nemam za sad problema sa paljenjem, vidjećemo čim zahladi.
Majstor ne želi odmah da mjenja set kvačila i zamajac, znate i sami koliko je skup, smatra da treba prciznije da pokušamo utvrditi uzrok. Jer zamajac ima simptoma li opet i nema ...

Drugi majstor sumnja možda da dizna ne radi neka ili na neki električni kvar.
Planiram u narednih par dana u Laktaše kod Vladimira (Bog za forda

Da sumiram:
Trza u vožnji u trećoj mnogo, četvrtoj manje, minimalno u petoj. Pri konstantnoj brzini, manje pri ubrzavanju (kad se optereti).
Trese u leru.
Start/stop neće da se aktivira.
Ne pali niakavu lampicu.
Motor radi lijepo mirno zvuk divan potrošnja super.
Nosači motora ispravni svi, donji nov.
Presao 128 000 km trenutno.
Imao je ranije neki električni kvar koji je popravljen (kako su meni objasnili ''hladan solenoid'' je bio, prekid u instalaciji negdje, koji je pronađen i popravljen...valjda).
Da li je nek imao slično iskustvo? Na šta da obratim pažnju? Dajte neke ideje ako vam nešto pada na pamet.
Hvala vam svima unaprijed.