Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Taunus76

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Taunus76

Poruka od van » sreda, 3. feb. 2010. u 22:04h

Ja sam probao glavu volaan od golfa i pase na taunusa ...
Taj volan sto ti imas je sa mog donaora za s7 , a Shone je meni dao neki pocepani RS volan koji je bio tvom taunusu .

taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 09:15h

Izgleda da novi zakon i stalno upaljena svetla uzimaju danak. Crkla je sijalica na levom faru pa sam stavio novu. I ranije je taj levi far bacao snop skroz u desno ali ga nisam dirao. Kako mogu to da korigujem - mora li ceo far da se pomera ili postoji drugi nacin nesto ne vidim nikakve mogucnosti za to. I usput izgleda da niko nije dirao instalaciju punih 33 godine zice oko fara su krte ne zna se. Samo sam dodirnuo zice za poziciju i odmah je jedna pukla ocas posla. Vidim da ce morati i to ozicenje da se sredi sa sve buksnama kad ga budem farbao.

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 09:40h

To je tako na starim kolima . Mora da se pretrese instalacija oko motora , da auto lepo puni , i daje stabilan napon ka bobini . Svetal i zmigavci moraju da rade dobro . Ostalo , manje vise ...
Zice za prednje svetla idu od glavnog releja do farova i njih treba promeniti ....
To je sladak posao ali je muka kada ti je to jedini auto ....

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 8. feb. 2010. u 21:45h

Van: rekao si u jednom od predhodnih postova da ovaj motor nema svoj pun potencijal. Pre nego sto preduzmem malo vece korake voleo bih da saznam sta to znaci - mozda si ga vozio na plin ili nesto drugo?

van
VIP

Poruka od van » utorak, 9. feb. 2010. u 00:35h

Mislim da bi trebalo da ide bolje .
Shone je imao kratko vreme kaprija 2.0 , sa istim takvim motorom , kome su neki idioti stavili karburator od liniskog motora . Dobio je originalani karburator , koji je servisirao i montirao u kola , i rekao je da auto super , bolje nego taunus.
Ne ide voj auto lose , ali mi se cini da moze bolje . Proslo je 13 godina od kada sam poslednji put vozio taunusa 2.0 v6 . Zaboravio sam kako ide .

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 13. feb. 2010. u 21:36h

E jel moze mali off: da nije neko od clanova kluba kupio ovi Sierru 4*4 za sumu od 600E - cini mi se po par postova u proteklih 2-3 dana da je zavrsila u Bgd-u.

http://www.polovniautomobili.com/oglas3 ... rpio_ghia/

Ja zvao danas kaze prodato.

kubura16v
Poruka: 1841
Član foruma od: četvrtak, 20. avg. 2009. u 20:49h

Poruka od kubura16v » subota, 13. feb. 2010. u 21:38h

Samo sto ti nije Sierra nego Scorpio vid budale

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 13. feb. 2010. u 21:48h

Jbg greska u kucanju a i taman pomislih da sin dobija Taunusa za 18 rodjendan a tata Scorpia ko pravi penzos kad ono sign0007

kresa capri
Poruka: 350
Član foruma od: subota, 11. okt. 2008. u 13:51h

Poruka od kresa capri » subota, 13. feb. 2010. u 21:59h

prodato

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 13. feb. 2010. u 22:23h

Gotov off thumbsuph

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 20:59h

Posto izgleda da dolazi lepo vreme nastavljam sredjivanje auta. Ono sto me interesuje su ovakve felne:

http://cgi.ebay.de/Original-Ford-RS-Alu ... 3a57dfa774

Negde sam procitao da ljudi usluzno rade ovakve kupovine pa me interesuje da li neko zna za tu mogucnost i ko to radi?
Vidim da ih ima dosta ali mi nije jasna situacija sa cenama koje sigurno nisu kao sto je ova i u cemu je tu caka?

duci
Poruka: 49
Član foruma od: sreda, 2. sep. 2009. u 12:05h

Poruka od duci » ponedeljak, 22. feb. 2010. u 23:58h

Ima ljudi koji rade i cena nije velika, nesto veca je na tu sumu.Medjutim, postoji problem(koji mi se desio), da na troskove prevoza i ostalo bacim 15e, za recimo neki emblem koji sam izbidovao na 1$ i na kraju ne dobijem.Kinez tvrdi da je poslao posiljku, a u posti nemaju pojma o tome, pa traze broj posiljke i koga dalje juriti...No dobro, verovatno nije pravilo...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 23. feb. 2010. u 07:56h

Ako mogu da dobijem mob ili mail od tih ljudi bio bih zahvalan narucio bi ovakve felne. Da li se oglasavaju negde?

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 27. apr. 2010. u 20:30h

Doslo lepo vreme i sledecih desetak dana sredjujem Taunus. Poceo sam od prtljaznika koji je bio u dosta losem stanju, sada su zamenjeni rubovi, deo lima oko cevke rezervoara i samo ugrubo izgitovano i u osnovnoj boji je.

http://img17.imageshack.us/i/35254345.jpg/
http://img691.imageshack.us/i/80429392.jpg/
http://img697.imageshack.us/i/37789866.jpg/

Deo oko ruba ispod kedera je bio dosta zardjao pa sam smirglao do metala, antirost a onda dvokomponentni poliester u dva slija pa osnovna. Provereno ne probija nista do metala. Vrata prtljaznika su takodje bila dosta pordjala pa su i ona imala isti tretman ali skinuta. Sve rubove na autu cu zastititi sa poliesterom pa onda sve ostalo po redu.

http://img249.imageshack.us/i/15190821.jpg/
http://img153.imageshack.us/i/58266720.jpg/

zadnji deo je danas stigao i do nitro gita a vrata spolja treba da se zavrse ali to cu kada ih budem skidao za vikend. Sutra skidam sedista, tapacire a ne znam da li da skinem i komplet tablu ili samo da je dobro zastitim?

Zamenio sam bocu za gas i atestio plin i to u Centi, extra povoljno a pre svega brzo - nema brojeva zakazivanja i prevelikog cekanja. Plinadzija ti na licu mesta sredi ono sto nevalja a ceo atest kosta 4000 din. Da ne reklamiram coveka ko je zainteresovan ima PP.

Jedna stvar mi se desava od nove godine a kulminirala je za vikend: postepeno mi dize temperaturu u voznji. Znaci u gradu i pri malom gasu sve je ok iako je sada na 3/4 skale a kada sam ga uzeo bio je konstantno na 1/4. Zimus je stigla kazaljka do malo iznad pola a u ovih mesec dana na 3/4. Kad izadjem na autoput i dam gas za vikend se zamalo uglavila na crveno morao sam od N. Sada do Bgd-a da vozim 60 km/h. Kad sam dosao u Beograd od zapadne kapije do Gazele stani kreni stoji na 3/4 skale. E sad skinem kuciste termostata njega nema - voda cirkulise non stop. Skinem crevo na grejacu kabine i upalim motor voda pokulja a i vidi se u hladanjaku da vodena pumpa mulja vodu. Ulja ima u motoru - sta mu je sad ima li neko ideju? Jedino sto mi pada na pamet je da se toliko prljavstine i kamenca nakupilo da mu ometa cirkulaciju pa cu oprati rashladni sistem. Ako neko ima neku ideju javljajte.

I da: bez kompresora ne vredi pocinjati ovakav posao - treba ali bas. Napravih jedan od stare boce za plin (60 lit), klipnog kompresora sa ofset masine a da bi sve nakacio na multiventil od boce strugar mi je napravio dva reducira. Nepovratni ventil 200 din, vazdusna sklopka 700 din, jos par reducira i manometar 1000 din - ceo kompresor od 60 litara. posluzice. Za vikend jos slika.

Dajte preporuku za proizvodjaca boje - ide u Vista ili Kona plavu. Sta mislite?

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 16. maj 2010. u 14:22h

Izmedju kisa uradjeno je par stvari - skinut enterijer pozadi i sa vrata

http://www.postimage.org/image.php?v=TsyyOBA
http://www.postimage.org/image.php?v=TsyyW50
http://www.postimage.org/image.php?v=Tsyzf29
http://www.postimage.org/image.php?v=PqcAbiS

Pa zavareno, izgitovano i premazano ErLac reaktivnom antikorozivnom bojom. Ovo je slikano posle vracanja zadnjeg sedista i boce za plin.

http://www.postimage.org/image.php?v=PqcBkE0

Kako sam radio damping koseva i vrata gumom od 2 mm lepio sam je Sintelanom koji uspesno rastvara ovu boju pa sam na tim mestima morao da je skidam i mazem drugu boju pa da lepim gumu.

http://www.postimage.org/image.php?v=PqcBfEJ

Odradio desni kos i krilo pa zastitio ali nisam slikao i sve sklopio a sada se radi tapacirun vrata pa da to privremeno vratim jer auto svakodnevno koristim.

Posto su za sledeca tri-cetiri dana najavili kisu ceo auto sam preprskao dvokomponentnom epoksidnom antikorozivnom bojom da ne bi git upijao vodua i videcemo da li je boja tako dobra kao sto kazu.

http://www.postimage.org/image.php?v=PqcAsLS

Dok sam brusio rdju prvi put za sedam osam godina ispadne mi brusilica okrene se i obrusim ruku. Pokusao sam da ubedim zenu da sam sekao vene zbog nje ali me izignorisala tek tako. Sta da se radi...

http://www.postimage.org/image.php?v=PqcBpDi

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 17. maj 2010. u 13:42h

Uvek nosi radne rukavice .
Nadam se da nisi nanosio git na go metal , pogotovu tamo gde je bila rdja i postoji mogucnost da dodje voda od nekud ....

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 17. maj 2010. u 14:46h

Prvo sam obrusio i to dobro, pa osnovna boja, pa tek onda git vise puta ali nigde na go metal, pa smirgla i zagladjivanje do finoce 500 na suvo. Inace nasao sam uputstva od raznih proizvodjaca gitova i druge hemije koji preporucuju smirglanje na suvo i nitro gita i spricgita i daju podatak da je smirglanje na suvo sa smirglom finoce 500 isto kao sa vodobrusnom smirglom finoce 1000. Inace obicni gitovi upijaju vodu pa ne mogu na metal a i ljuspaju se.

Kako mi se pojavljivao go metal na nekim mestima (prevoji, rubovi vrata itd) nasao sam epoksidnu dvokomponentnu antikorozivnu osnovnu boju koja ide i na metal i na staru boju i git i time sam prespricao ceo auto. Inace sam iskoristio Body 989 epoxy primer. Dvokomponentna epoxy osnovna firme Spies Hecker je inace 7000 din za kg sto je previse za osnovnu boju ali ovo je ista vrsta pa cemo videti. Ovo sam uradio zato sto moze da stoji i na ovako losim vremenskim uslovima a da ne reaguje sa vodom.

Posle ovoga moze se preko nje sve izravnati obicnim ili nitro gitom pa smirglanje sto finije i onda spric git pa farbanje. Inace proizvodjaci boja za auto strogo preporucuju spric git preko cele povrsine koja se farba jer stari slojevi boje i gita razlicito upijaju razredjivac iz nove boje pa se na njoj pojavljuju razlicite mrlje i tonovi. Spric git sprecava da razredjivac iz boje doje do starih slojeva ali mora da odstoji bar 24 h da se zavrsi proces polimerizacije pa da se preko njega farba inace ne ispada dobro ...

van
VIP

Poruka od van » ponedeljak, 17. maj 2010. u 15:12h

Ok je bodije epoksi . Imas i zorkin , za camce , malo je skuplji .
Ima i 2K akrilni cink prajmer ,za metal , on se brze susi od epoksidnog , ok je , ali je epoksidni bolji .
Ja samo neke panela na kolima skidao do metal ( da skinem ispucao git ) pa sam ih farbao ti cink prajmerom .
Prvi sloj gita mora da bude tanak , da se lepo uhvati . I povrsina ne bi trebalo da bude glatka nebo rapava , da ima za sta da se git uhvati .

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » utorak, 18. maj 2010. u 19:43h

Tu cink pastu koristim za popunjavanje kod varenja i zastitu golog metala pre samog varenja, dobro provodi struju pa je i sa te strane ok.

E sad nisam radio motorni prostor jer jos ne znam sta sa motorom, trosi ulje i oslabila je kompresija ako ga menjam ide preregistracija, papiri, a i to mi je macka u dzaku - mislio sam da ga sredim da bude kako treba verovatno ce izaci kao da ga menjam ali bar znam na cemu sam. Ukoliko nisu pojedeni cilindri sam bih menjao karike i sredjivao ventile. Ovo nisam nikada radio ali mislim da ne mogu nesto bas da zeznem ali me zanima par stvari:

- kako da odredim gde je problem sa kompresijom: na klipovima ili na ventilima?
- kako da odredim koje mi karike trebaju (kod juga sam kupovao jednom 3 specijalu ali sta sa ovim motorom?)
- da li da uzimam nove ventile ili da sredjujem stare - koliko moraju da budu potroseni?
- sta mogu da uradim kad je vec tako rasturen: zamena, sredjivanje, sta god ...

van
VIP

Poruka od van » sreda, 19. maj 2010. u 00:17h

Ja pricam o osnovnoj boji koja je dvokomponenetna na akrilnoj bazi i zove se zinc prajmer . Nije isto sto i cink koji se koristi za zastitu pri mig zavarivanju .
Sve oko motora ce se videti kada se motor rasturi . Sto se tice kompresije , prvo se izmeri kompresija , pa se sipa malo ulja u cilindar i ponovo se premeri . Ako ima povecanja , kopresije , karike i stubline su u pitanju , ako nema , onda su ventili .

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 19. maj 2010. u 08:00h

Potpuno tacno, postoji cink za popunjavanje kod varenja a moze se koristiti i za zastitu unutrasnjih delova limova kojima se posle varenja ne moze pristupiti sa unutrasnje strane i prajmer za spoljnu zastitu ali ja sam uzeo ovaj epoksidni. Inace kazu da je najbolja zastita na bazi olova ali je vise ne prave zbog ekologije (iako kad se procita sve o ovim bojama i gitevima ne zna se sta je otrovnije i stetnije za ljude i prirodu). Mozda zato ovi na Discaveriju koriste olovo i let lampu da popune zavarena mesta.

Za proveru kompresije na motoru: kuda da naspem u stublinu malo ulja - kroz ventil kada je podignut :-|

van
VIP

Poruka od van » sreda, 19. maj 2010. u 08:47h

kroz otvor za svecicu , gde i meris kompresiju .

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 22. maj 2010. u 19:46h

Jedno pitanje: gde se nalazi automat migavca, kada dam levi cuje se negde ispod table, brzo radi a ne ukljucuje se. Sijalica je ok. Desni radi kako treba i cuje se normalna brzina. Levi zadnji radi.

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » subota, 22. maj 2010. u 20:58h

automat je ispod volana,ispod maske ali nije ti automat kriv,ako brzo cvaka,ne radi ti jedna od sijalica,ne mora da znaci da je pregorila ista,nego mozda neema kontakt,masa zeza,zardjalo lezise sijalice...ocisti dobro sve i radice,sigurno,ne diraj automat a ako bas hoces da ga mjenjas isi je na skoro svim starinama,ja sam sa eskorta metao...
sto se tice motora,nemoj misliti da ce te tako malo izaci,ipak imas sest klipova i sve je dosta skuplje nego da radis obican motor...ako hoces samo karike da mjenjas,to je kratkotrajno.ja nebi nista dirao da sam na tvom mjestu,sem mozda zamjenio gumice ventila da smanjis potrosnju ulja.cisto sumnjam da su mu stubline toliko dobre da ih ne treba raditi,samo ces se zavaliti u veliki trosak...raspitaj se dobro za djelove i obradu prije nego ga otvoris,jer ako ga samo otvoris,tj skines glave, 50 evra te kostaju samo dihtunzi da ga zatvoris...
odgovori na tvoja pitanja;
van ti je odgovorio kako provjeriti kompresiju
premjeri koji su klipovi i ljudi ce ti reci koje karike idu
za ventile ne znam koja je svrha mjenjati ih ako ne mjenjas vodjice,koje se uzgred receno ne vade nego obradjuju pa se kupuju i ventili za specijalu...
kad ga otvoris najbolje je da sve obradis i stubline i vodjice ventila i kupis sve lezajeve ako je ok radilica i nove klipove sa karikama i sve dihtunge a ima ih kamara i pomozi boze mili i predragi...
ili samo gumice i doljevaj ulje i uzivaj...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 7. jun 2010. u 19:17h

Sredjujem za vikend i prednji i zadnji trap poceo je bas da ljuja katastrofalno a letva volana se pomera kako se okrece volan - olabavili se srafovi koji drze one gumene polukugle za pritezanje letve. Tri amortizera su iscurela pa kao i da ih nema - koje da uzimam za zamenu i ako neko zna da li ima negde popusta za sva cetiri?

I jos koliko siroke gume idu na felnu od 5.5 jota?

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“