2012 sam krenuo u finalizaciju legalizacije koja je zapoceta pocetkom 90ih pa zbog svih sranja u drzavi nije nikad zavrsena. Krenuli 2012, septembar 2018 dobio resenje sa stambiljem da je legalizovano. Sve ovo sam krenuo jer hocu da dozidam, legalno, tj prosirim dva sprata na vec postojece prizemlje. Legalizacija je morala da ide iz dva dela jer je plan kuce originalni bio drugaciji od kasnijeg stanja, da ne smaram. Tehnicki nije nista problem, ali nasa drzava ubija.
2019 u julu odemo do opstine za informaciju o lokaciji, mora prvo do katastra po nesto. U katastru nam kazu kako mi na placu nemamo dva objekta - tj nema šupe koja je legalizovana pre godinu dana i dela kuce i prosirenog prizemlja (drugi deo legalizacije iz prethodnog pasusa). To se desava 10 meseci nakon sto smo dobili resenje da je legalizovano. Pricaju kako oni nemaju pojma o nasem predmetu. Otac digo malo frku tamo i posle 2h kopanja po papirima nasli predmet. Kad ce na red da se uvede u sistem i dobijemo potrebne papire? "Pa ne znamo"
Od septembra 2019 nakon nasih neuspesnih izleta do opstine i katastra sam angazovao coveka koji je malo vise povezan i podmazuje gde treba, sa mojim parama naravno, da bi se proces ubrzao. Ne biste verovalo zbog kakvih gluposti su nas vracali, u jednoj situaciji je arhitekta dva puta menjao plan, drugi put vracajuci ga na izvorno stanje koje je predao, posto izmenu koju su trazili nisu hteli da prihvate, ali su resili da ipak prihvate izvorni plan - problem sa spratnoscu i pravilnicima iz 70ih kad je kuca radjena, i sada.

2021 mart. Stize obavestenje od katastra, 2 godine i 8 meseci nakon resenja za legalizaciju. Naravno, odbijaju, jer FT1P. Stranka se nije potpisala na dokumentu radove geometra, tako nesto. Znaci to je za drugu legalizaciju odozgo, nema veze sa novom dozvolom.

U medjuvremenu dobijem dvoje dece koje sam od starta planirao u taj dozidani deo i sve krenuo na vreme da bih sve izgradio pre nego sto izadju iz pelena. Sad imam porodicne probleme zbog zivotnog prostora. Sistem je napravljen tako da mozes lako da kupis stan, jer investitori sve dozvole i ostalo dobijaju brzo, zaduzis se lepo za kredit i svi srecni, investitor, banka, poreska itd.
Eh da, kad smo krenuli sa legalizacijom, znate sta je odmah i bez cekanja krenulo da nam stize? Porez na imovinu, naravno. Za to nije bitno dal je legalizovano do kraja, naravno. Samo kvadratura i rokaj.
Iz ove perspektive? Zidaj i ne pitaj, pa neka te i gone krivicno. Meni prodje zivot cekajuci drzavu. Proveri samo kakva ti je situacija sa komsilukom i da to bude strukturno kvalitetno uradjeno, ostalo ce se resiti.