Imam pitanje u vezi sa vakuumom koji povlaci polugu akutatora turbine na Focus-u 1.6 tdci / 110ks / 2007. god. Auto mi dosta lose povlaci sa niskih obrtaja. Vuce se do 2100-2200 obrtaja, ali onda kao da proguta knedlu i povuce fino. Ne baca dim pozadi, EGR je zatvoren i iskljucen softverski, filteri zamenjeni, DPF skinut i iskljucen softverski, protokomer ociscen, turbina remontovana. Hteo sam da prverim da li akutator turbine radi dobro i tu sam naisao na zanimljivu stvar.
Kada upalim auto vakuum povuce polugu akutatora (slika 1) (na slici je akutator, ali pretpostavljam da znate na sta mislim), ali to nekako izgleda kilavo i jadno. Povuce je za 2-3 sekunde do kraja. Ne znam da li to tako treba ili ne, ali sam se setio saveta da isprobam da prespojim ventil vakuuma (misim da se tako zove deo), znaci da spojim direktno sa vakuuma (slika 2) na akutator turbine, ali da ne vozim jer ce turbina da prepunjava. Prespojio sam creva oznacena strelicama na slikama 1 i 2, vakuum je povukao polugu akutatora osetno brze i jace. To me je dovelo u sumnju da je ventil vakuuma u potpunosti ispravan i da zatvara/otvara geometriju turbine dovoljno brzo.
SLIKA 1
SLIKA 2
Obzirom da direktno spojen vakuum na akutator turbine vuce polugu u momentu i ne treba mu 2-3 sekunde kao kad vakum ide fabricki, preko ventila vakuuma, da li je moguce da je to uzrok problema sto auto slabo povlaci sa nizih obrtaja? U slucaju da ventil vakuuma nije ispravan, da li se on moze reparirati ili su to corava posla i treba da se zameni? Negde sam citao uputstvo kako da se reparira, ali nigde ne mogu da pronadjem gde.
Ako je tekst zbunjujuc, mogu ja i detaljnije da opisem

p.s. Offtopic: Da li EGR mora i fizicki da bude iskljucen, tj. diskonektovan sa instalacije ako je zatvoren i softverski ugasen?
Unapred zahvalan na bilo kojoj informaciji,
Pozdrav