Dakle mene zanima MK5, što je zapravo četvrta generacija. Sad sam malo čitao, vidim da je MK2 ustvari restyle prve generacije.
Ne mogu da izmenim naslov teme, ako moderatori mogu bilo bi korisno.
Nažalost BMW je dodatno razvodnio svoje civilne verzije poslednjih godina, osetno su mekši i odnos letve volana je 14:1 čak i više što je bolje nego kod većine ali i dalje relativno sporo. Imao sam trojke E46 i E90 i jednu peticu onaj ružni E60, naravno da je razlika u odnosu na stari i novi C5, Lagunu ili A4 ili Passat osetna u upravljivosti i osećaju na volanu, ali da budem iskren taj imidž vlasnika BMW me je uvek pritiskao, nekako me uvek bilo sramota od samog sebe dok sam ih vozio. Subjektivno znam, ali tako je kako je.
Imao sam i C klasu W204, to je tek diskonektivan osećaj vozača sa autom, spor volan do besvesti, auto koji vozi vas a ne vi njega, prodao sam ga posle 6 meseci. Totalna penzija i za to je vrh, ali mene to smara.
Preko 5 godina sam imao 159, zapravo dve prva je bila benzin 3.2 oko godinu i po a nakon nje 2.4 JTDm, kako se taj auto vozi to je neopisivo. Letva je izrazito brza 12.7:1, auto ima gotovo neizmerno mehaničkog gripa, kvalitet unutrašnjosti je odličan, pravi raj za entuzijastu ali otvor prtljažnika mali pa ne ulaze relativno manje ali kabaste stvari iako je zapremina prtljažnika dovoljna. U kabini nema mnogo prostora što mi nije bio veliki problem jer su klinci manji, ali sve u svemu problem je što je auto već u godinama i nije preterano praktičan, skoro pa kao ni Serija 3 BMW, kao ni ovaj W204.
E imao sam i tu 2004 Lagunu, 2004 C5 i 2013 C5, Renault je samo mekan ali ne i udoban meni lično jer volim konkretnije vešanje, Citroen veoma mekan i udoban u smislu da ne oseća ove naše loše puteve, ali uvek mi u njima bude muka od ljuljanja, novi C5 je imao podešavanje tvrdoće amortizera pa to malo pomogne, ali na velikim brzinama me uvek bilo strah, istina to je subjektivan osećaj jer sam drugi C5 imao posle 159. Noviji C5 je bio 2.0 diesel 170ks, vukao se kao da ima 70ks. Prosto automobil za drugu ciljnu grupu, nije mi to bio pametan potez.
Peugeot 407 vrlo slično, sve je to nekonkretno i kao na balonima zarad kao neke udobnosti, a sedišta premekana da bole leđa na dužim putovanjima, potpuno neorgonomski za mene lično.
Audi i ostale VW sam vozio ali ih nisam posedovao lično. Oni ne dolaze u obzir iako su generalno dobra vozila po meri običnog smrtnika, problem je što su u svemu dovoljno dobri a ni u čemu odlični. Precenjeni uglavnom, a ni taj imidž mi ne bi pao lako da budem iskren. Unutrašnjost me u njima deprimira, osećaj na volanu je takođe loš, diskonektovan, spor volan. U tehničkom smislu oni su upravljivi ako ih terate u limite, ali voziti brzo civilne verzije VW i ostale derivate na toj bazi je kao da terate svinju da trči, možda i dobijete neke rezultate ali neće ličiti ni na šta drugo osim na svinju koja trči, potpuno neprirodno stanište za te automobile koji su namenjeni nečemu drugom.
Čak sam išao da pogledam Giulia Veloce, 2.0 benzin 280 ks, letva volana 11.5:1, upravljivost i osećaj u vožnji su biblijski, ali dva su problema od kojih je jedan (ne)praktičnost slična kao na 159, a drugi je cena od bar 30 000 Eura za pristojan primerak.
E da, probao sam i Stelvio koji rešava praktičnost, ostaje samo problem cene koja ide i više od 30 000 za dobru jedinku. Ma progutao bih i to što je SUV iako ih ne volim, taj auto se vozi nestvarno dobro, samo ništa bar još par godina dok cene ne padnu.
I tako ja bih hteo nešto što se vozi kao Alfa ili u najgorem slučaju BMW, ali da je praktično kao C5 ili Passat, pa sam mišljenja da bi Mondeo MK5 moooožda mogao biti rešenje i zato sam došao po pomoć.

Ford se obraća normalnim ljudima, ne ovakvima kao što sam ja, ali je Ford tradicionalno dobro upravljiv i zato sam smatrao da bi Mondeo mogao biti dobar kompromis.