Sedim jedan dan, radim, skupljam pare za Volvo S80, napravim pauzu da spremim sebi kafu, uz kafu naravno listam polovne automobile, na već dvocifrenoj stranici mi izleti jedan zanimljiv i na prvu primamljiv oglas. Uđem pogledam, vidim nije baš u najboljem stanju, ali cena primamljiva. Nazovem čoveka kaže auto ispravan 100% vozi se svaki dan sve radi jedino estetski malo loš. Sutradan pokupim drugara starom naftaricom(Mondeo MK3 2.0TDCI) i pravac 170km za Valjevo. Posle kraće inspekcije odlučim da pazarim. Krenuli nazad za NS, izašli na auto put, jači gas kad ono safe mode. Da ne dužim, ukratko, prodavac neće da vrati pare i uzme auto nazad, skontamo da se može voziti normalno do 2500rpm, nastavimo lagano za NS. Isto veče dijagnostika, ima štošta da se vidi(P2290, P0087, P0088, P0490, P0564, C0051).
I tako postadoh vlasnik jednog Mondea MK4

U pitanju je Mondeo MK4 limuzina, 2.2 TDCI 175KS 400Nm, 6 brzina manuelac, 2008. godište u Tango crvenoj boji

Od opreme nema ništa posebno, rekao bih da je ovo prva standardna oprema iznad klotare, dakle Convers tabla, grejači prednjih sedišta, automatsko zatamljivanje retrovizora, automatsko dodavanje gasa prilikom kretanja iz prve ili rikverc brzine, tempomat.
Čujem se sa Ljubišom(Ford servis Power), dogovorimo pregled, ustanovljeno da su dizne, par dana kasnije kod bošiste u NS remontovane sve 4 dizne i stavljen Purflux filter goriva, sve zajedno 440e.
Evo danas je registrovan a za koji dan ide na veliki i mali servis.
Na autu ima dosta toga da se sredi a od važnijih stvari bih naveo sledeće:
- krčanje sa trapa kada se pri brzini većoj od 30km/h skreće levo, sumnjam na desni homokinetički zglob.
- kada se doda jači gas volan cimne u desno a kada se naglo oduzme gas volan cimne u levo, nadam se da nije letva koja im je inače problem i poprilično je skupa.
- homemade ugrađen 0/1 prekidač na konzoli kod menjača, navodno da se premosti imobilajzer kada brljavi, mada prodavcu ne verujem ni reč, ovo mi je zagonetka za sada. Za ovo moram naći nekog dobrog elektroničara.
- ima grešku vezanu za EGR, verovatno će ići softverski EGR delete + mehaničko zatvaranje.
- Tempomat nekad radi nekad ne, poznat problem na MK4, treba očistiti dugmiće na volanu.
Tako da mi predstoji dosta radova na Mondeu

Inače mi se svideo, vidi se veliki napredak u odnosu na MK3, planiram da ga sredim i zadržim za sebe par godina.
Auto je kupljen za 3100e, za još 400e doveden u vozno stanje tako da računam 3500e i imam prostora još dosta da uložim a da dođem do cene po kojoj se prodaje ispravan MK4.
Ukoliko neko od vas poznaje ovaj auto voleo bih da čujem više o njegovoj istoriji. Bio je na BG tablicama. CarVertical je potvrdio da je kupljen nov u Srbiji, poslednji zapis o kilometraži je maj 2017. i tu je imao 172302km, trenutno na satu je 230000km. Imao je 3 manje nezgode(2015., 2016. i 2017.) ali ništa strašno.
Okačiću sada slike koje su bile na oglasu a sveže idu čim se bude nešto zanimljivo radilo na njemu