Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nascar zanimljivosti

Talladega_500
Yankee
Poruka: 13934
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: Nascar zanimljivosti

Poruka od Talladega_500 » petak, 16. sep. 2022. u 23:14h

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 17. sep. 2022. u 02:19h

Kako je jedna zena unistila veoma uspesan tim Evernham Motorsport...

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 17. sep. 2022. u 05:26h

Casey Atwood se nagovestavalo da bi mogao da bude sledeci Jeff Gordon. Kad ono...

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 17. sep. 2022. u 16:27h

Michael McDowell je najpoznatiji tako sto je pobedio Daytonu 500 prosle godine, a i ove sezone ima dobre rezultate. 11 top 10 u ovih 28 trka sto je fantastican rezultat za mali tim kao sto je Front Row Motorsport.

Ali McDowell isto cuva jedan veoma negativan rekord u NASCAR-u - najvise puta je zavrsio na zadnjem mestu u celoj NASCAR istoriji.

Daleko od toga da je McDowell zaista bio toliko los vec stvar lezi u sistemu nazvanom "start & start". Naime, pre 15-ak godina NASCAR je naglo povecao plate od rezultata, a zbog toga su debitovali mnogobrojni niskobudzetni timovi kojima cilj uopste nije bio da se trkaju. Vec bi se kvalifikovali, vozili par krugova i onda parkirali auto da ustede na gorivu i gumama i eliminisu potencijalni sudar. Na taj nacin bi zavrsili kao zadnji, ali na mnogim trkama i zadnje mesto je donosilo po $30.000-40.000.

McDowell je dugo godina vozio za bas takve nizerazredne timove kao sto su Michael Waltrip Racing, Prism Motorsports, Tommy Baldwin Racing, Whitney Motorsports, HP Racing i Phil Parsons Racing. Prakticno je proveo prvih 6 sezona u NASCAR bez da je vozio vise od par krugova na svakoj trci. Tek nakon toga dobija posao u takodje nizerazrednom timu Leavine Family Racing, ali barem nije morao "start & park" vec bi vozio cele trke. To mu je donelo posao u Front Row Motorsport i za njih vozi evo vec 5 sezona.

Vozaci sa najvise zadnjih mesta u NASCAR istoriji. Najvece iznenadjenje je sto su 9. na listi legende sporta kao sto su Buddy Baker i Cale Yarborough, a 10. su Junior Johnson i Darrell Waltrip.

(35) Michael McDowell
(33) Joe Nemechek
(32) J.D. McDuffie
(29) Derrike Cope
(24) Dave Blaney
(20) J.J. Yeley
(19) Mike Bliss, G.C. Spencer
(18) Morgan Shepherd
(17) Buddy Baker, Jimmy Means, Reed Sorenson, Cale Yarborough
(16) Todd Bodine, Neil Castles, Timmy Hill, Junior Johnson, Kyle Petty, Darrell Waltrip

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. sep. 2022. u 01:20h

Brojevi na automobilima sa najvise pobeda.

#11 - 228
#43 - 200
#3 - 101
#2 - 101
#24 - 97
#21 - 92 ===> jedini broj koji je zabelezio sve pobede sa jednim istimim timom.
#48 - 91
#22 - 85
#6 - 83
#4 - 82

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. sep. 2022. u 05:00h

Izjednacen rekord po broju pobednika u modernom periodu - 19, a do kraja ima jos 7 trka. S obzirom da jos uvek nisu pobedjivala neka zvucna imena (Blaney i Truex) moze se desiti da sezona ima jos vise pobednika, posebno zato sto Talladega dolazi za 2 sedmice.

U 2001. sezoni je takodje bilo 19 pobednika, a u 2002. i 2011. sezonama po 18.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. sep. 2022. u 16:04h

Jos jedan klasicni NASCAR auto u oglasima.

Ovo je Oldsmobile koji je Rick Wilson vozio za Morgan-McClure Motorsports sredinom i krajem 1980-ih godina. Ne spominje se na kojima trkama, ali da jeste sigurno ucestvovao u trkama.

https://bringatrailer.com/listing/1986- ... ed-nascar/

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. sep. 2022. u 19:13h

Najvise pol pozicija u jednoj sezoni - Bobby Isaac sa 19 u 1969. sezoni. Te godine je takodje imao 17 pobeda, ali je zavrsio tek kao 6. u generalnom plasmanu. Vozio je #71 Dodge za K&K Insurance Racing. Isaac je bio specijalista za kratke staze, ali se nije video na vecima stazama, zbog cega je i zavrsio tako nisko u generalnom plasmnu.

Jedinu titulu je osvojio u 1970. sezoni kada je pobedio "samo" 11 trka.

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. sep. 2022. u 23:17h

Wood Brothers Racing je od svog nastanka 1950. godine koristio samo jedan brend (Ford/Mercury) i samo jedan broj - #21. Tako se barem verovalo, ali zapravo nije tako i u 1985. i 1986. sezonama je doslo do zamene broja zbog cudnog razloga.

Naime, Wood Brothers je potpisao Kyle Pettyja kao vozaca 1985. godine, a ovaj je sa sobom doveo sponzora 7-11 (lanac prodavnica laganih namirnica). I umesto da Petty vozi #21 Ford kao sto se ocekivalo, tim je promenio broj u #7 sa natpisom "eleven" (11) pored. Bio je dobar marketing trik. Tokom te 2 sezone #21 je koristio David Pearson, koji je ranije vozio za Wood Brothers (od 1972. do 1978. godine) i tim mu je dozvolio da pozajmi broj na kratko.

Do 1987. sezone Pearson se penzionisao (tako da je #21 postao slobodan) dok je Petty izgubio 7-11 kao sponzora i tim se vratio svom poznatom broju.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 19. sep. 2022. u 03:09h

Ned Jarrett je jedini vozac koji se penzionisao kao aktuelni sampion.

Osvojio je dve titule, u 1961. i 1965. sezonama. Zabelezio je 50 pobeda kroz karijeru i penzionisao se kad je imao samo 34 godne.

Razlog penzije, zavisi kojoj se prici veruje. Jarrett je poceo da vozi 1966. sezonu, ali kada je Ford odlucio da se povuce iz NASCAR-a, onda se i Jarrett povukao, nije hteo da vozi za drugi tim (sto je pomalo ironicno, jer je prvu titulu osvojio sa Chevroletom). Medjutim, pravi razlog verovatno lezi u tome sto su NASCAR auti bili jako nesigurni u to vreme i bilo je mnogo smrtnih slucajeva. Fireball Roberts je bio blizak prijatelj sa Jarrettom i poginuo je 1964. godine na Charlotte. Ne samo sto je Roberts poginuo, vec ga je Jarrett izvukao iz zapaljenog auta kada se Robertsov Ford prevrnuo, gorivo iscurilo na njega i auto planuo. Roberts je od posledica tog pozara preminuo par sedmica kasnije. Tako da mnoge istorijske knjige koje sam citao kazu da je taj udes ostavio velike posledice na Jarretta i da nikada vise nije bio isti, pa se penzionisao cim je ispostovao ugovor.

Njegov sin Dale Jarrett je isto bio velika NASCAR zvezda i osvojio je titulu 1999. godine. Ned je inace imao nadimak "Gentleman Ned" zbog svoje jako ciste voznje.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 19. sep. 2022. u 15:49h

Pomalo komicna situacija na Darlingtonu 1965. godine. Cale Yarborough je tokom jednog duela uspeo da "preskoci" ogradu i zavrsi na parkingu. Nije imao nikakvih povreda.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. sep. 2022. u 00:20h

Najstariji aktivni NASCAR tim je Wood Brothers Racing. Osnovan je jos 1950. godine, ali se nije takmicio do 1953. godine vec je uglavnom pravio delove za druge timove.

Poznat je po nekim istorijskim cinjenicama. Sa izuzetkom 2 godine kada su koristili #7, uvek su koristili broj #21. Takodje su se uvek trkali sa jednim brendom - Ford/Mercury. Vec duzi broj godina (barem 40-ak) imaju istog sponzora - Motorcraft. Napravili su revoluciju od pit stopa jer sve do ranih 1960-ih godina pit stop bi znao da bude i po 15 minuta - vozac bi izasao napolje, jeo nesto, otisao do wc-a, popusio cigaru, itd dok njegov tim sve detaljno proveri. Wood Brothers je primetio da mnogo vremena gubi u pit stopu, pa ga je napravio da traje svega 10-ak sekundi.

Tim su osnovala braca Len i Glen Wood, po cemu je tim i dobio ime. Len je jos uvek medju zivima i jos uvek vodi tim, a do sadasnjeg dana tim je u rukama porodice Wood.

Iako postoje jos od 1950. godine, zanimljivo je da nisu vozili punu sezonu sve do 1985. godine kada je vozac postao Kyle Petty. Pre toga su se uvek fokusirali samo za najvece trke koje donose najvise novca i one trke u blizini sedista tima. Pobedili su 99 trka, od cega je David Pearson pobedio 43. On se inace smatra najboljim vozacem koji je tim imao.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. sep. 2022. u 03:54h

Jack Roush & Ford Mustang koji ga je proslavio i stavio na mapu americke javnosti.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. sep. 2022. u 15:42h

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. sep. 2022. u 20:11h

Top 10 po pobedama u Truck seriji:

Kyle Busch 62
Ron Hornaday Jr 51
Mike Skinner 28
Jack Sprague 28
Johnny Sauter 24
Todd Bodine 22
Dennis Setzer 18
Greg Biffle 17
Ted Musgrave 17
Johnny Benson 14

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. sep. 2022. u 23:24h

Top 10 po pobedama u Busch/Nationwide/Xfinity seriji.

Ovde treba spomenuti da iako danasnja Xfinity serija zvanicno nije postojala pre 1982. godine, postojala je slicna serija jos od 1950. godine i zvala se Sportsman. U pocetku je bilo trkanje samo na kracim lokalnim stazama, a tek 1982. godine su na kalendar stavljene i vece staze, cime je zvanicno osnovana nova serija (tada se zvala Busch, posle Nationwide, a danas Xfinity).

Kyle Busch 102
Mark Martin 49
Kevin Harvick 47
Brad Keselowski 39
Carl Edwards 38
Jack Ingram 31
Joey Logano 30
Matt Kenseth 29
Jeff Burton 27
Dale Earnhardt Jr. 24

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 21. sep. 2022. u 05:32h

Texas World Speedway pocetkom 1970-ih godina. Nije povezan sa danasnjim Texas Motor Speedway.

Zanimljivo je da je staza zatvorena jos pocetkom 1980-ih godina, ali je jos uvek uglavnom kompletna. Odredjeni delovi staze tj. asfalta su uklonjeni, ali vecina je jos uvek tu. Naravno, nije vise otvorena za publiku posto je bas u losem stanju i odredjeni delovi asfalta nedostaju (moze se videti na slikama).

Slika

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 21. sep. 2022. u 17:16h

Larry Mann je bio prvi vozac u Cup koji je poginuo na stazi od osnivanja NASCAR-a. To se desilo 14. septembra 1952. godine. Mann je imao samo 22 godine.

U to vreme automobili su jos uvek bili identicni onima sa ulica osim sto se iz njih vadilo sve sta je dodavalo nepotrebnu tezinu. Sudar se desio na Langhorne Speedway, koja je vazila za jednu od najopasnijih staza i na njoj je poginulo cak 18 vozaca (staza je zatvorena 1971. godine i ubrzo srusena da se napravi trzni centar).

Mann je vozio Hudson Hornet i izgubio je kontrolu nad autom, probio zastitni zid i prevrnuo se dosta puta. Umro je od udarca glavom u zid tokom tog sudara.

Slika

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 21. sep. 2022. u 23:33h

Smrt Dale Earnhardta je promenila NASCAR i bila zasluzna sto je NASCAR razvio novi auto sa daleko boljom bezbednosti, ali daleko od toga da je bila jedina smrt. Sta-vise, u 18 meseci tog perioda su vidjena cak 4 smrtna ishoda.

Adam Petty, 12. maj 2000. godine, New Hampshire
Unuk cuvenog Richard Petty i prva 4. generacija Petty vozaca u NASCAR-u. Poginuo na New Hampshire tokom testa kada se zaglavio gas i punom brzinom je udario u zid. Umro od posledica udarca glavom u zid jer mreza na prozoru je pukla.

Kenny Irwin Jr. (sa slika), 7. juli 2000. godine, New Hampshire
Poginuo tokom slobodne voznje kada mu se zaglavio gas i punom brzinom je udario u zid pre nego sto se prevrnuo. Poginuo zbog povreda glave.

Toni Roper, 14. oktobar 2000. godine, Texas
Poginuo tokom Truck trke kada je izgubio kontrolu nad vozilom posle jednog kontakta i punom brzinom se spucao u zid. Imao je povrede na vratu, preminuo sledeceg dana u bolnici od posledica.

Dale Earnhardt, 18. februar 2001. godine, Daytona
Slupao se tokom zadnjeg kruga na Daytona 500 kada mu je pukao pojas i glavom udario u volan. Nosio je staru generaciju kaciga koja je uglednom otvorena, sto je navodno igralo veliku ulogu u pogibiji.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 22. sep. 2022. u 02:45h

Odlican intervju sa Greg Biffle. Prica kako je njemu Joe Gibbs originalno ponudio da vozi #20 kada je Logano otisao, a tek kada je Biffle odbio, Gibbs je krenuo da kontaktira Kensetha.

Takodje prica zasto je ostao veran Roushu kroz celu karijeru i zasto je Roush stigao od najjaceg tima pre 15-ak godina do nizerazrednog tima danas.

Kaze i da je Chad Knaus bio blizu da prihvati ponudu Rousha 2014. godine i da napusti Hendrick, ali dve strane se na kraju nisu dogovorile. Sta je Knaus samo mogao da uradi sa Roushom ...

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 24. sep. 2022. u 18:02h

Zanimljiv oglas ... Ford Fusion koji je Jamie McMurray vozio od 2008-2010. sezona. Ne spominje se na kojim trkama. Posle ga je kupio Richard Petty za svoju skolu voznje.

https://bringatrailer.com/listing/2006-ford-fusion-3/

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 24. sep. 2022. u 21:52h

Kurt Busch je jedini aktivni vozac koji je vozio u vreme Dale Earnhardta. Slike su iz njegove rookie sezone 2000. godine.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 25. sep. 2022. u 02:03h

Noah Gragson je danas izjednacio rekord Busch/Nationwide/Xfinity serije posto je pobedio 4. trku za redom.

Jedini preostali vozac koji je to uradio je Sam Ard. U 1983. sezoni je vozio #00 Oldsmobile za Thomas Brothers Racing i pobedio je 4 trke za redom i 5 od zadnjih 6 trka u sezoni. Te sezone je pobedio 10 trka i osvojio titulu.

Zanimljivo je da je Ard vozio samo 3 Xfinity sezone - u 2 je osvojio titulu, a u preostaloj je zavrsio kao 2. U te 3 sezone je pobedio 22 trke. Pre toga je vozio samo Late Model i Sportsman (prethodnik Xfinity serije). I pored takvog uspeha u Xfinity, vozio je samo 1 trku u Cup (1984. godine, zavrsio kao 31. na Martinsville).

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 7. okt. 2022. u 05:58h

Najgori ikada vidjeni smrtni ishod u NASCAR-u je vidjen 1995. godine u nizerazrednoj Sportsman diviziji na Charlotte Motor Speedway. Vozac Russell Phillips je krovom udario u zastitnu ogradu i zicu posle jednog kontakta. U to vreme NASCAR auti jos uvek nisu imali "roll-bar" u centralnom delu krova tako da je Phillips celim telom udario u zid i zastitnu ogradu. Oni koji su bili na licu mesta kazu da je taj deo staze bio prekriven krvi i delovima tela od Phillipsa koje su zid i zica bukvalno sasekli. Ostao je naravno mrtav na licu mesta.

Phillips je imao samo 26 godina. Posle toga Sportsman serija je eliminisana (to je bila serija uglavnom za "short track" vozace da steknu iskustvo i na superspeedays), a NASCAR je uvek da auti moraju imati "roll-bar" i u centralnom delu krova.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 9. okt. 2022. u 20:15h

Curtis "Pops" Turner je bio prvi veliki playboy NASCAR-a. Voleo je da luduje i da trosi novac na alkohol i zene, ali je zapravo bio i veoma sposoban vozac. Pobedio je 17 trka u karijeri, uglavnom tokom 1950-ih godina.

Ono po cemu se Turner najvise pamti je po tome sto je bio prvi veliki vozac koga je NASCAR banovao. Turner je bio jedna od dve najbitnije osobe u izgradnji Charlotte Motor Speedway (drugi je bio Bruton Smith, o kome sam nedavno pisao). Ostali su bez novca da kompletiraju stazu jer se izgradnja pokazala skupljom nego sto je originalno planirano. U nadi da dobije potrebne finansije, Turner sklapa dogovor sa sindikatom Teamsters Union. Trebao je da napravi sindikat NASCAR vozaca, a u zamenu bi mu Teamsters dao potrebne pare da kompletira Charlotte Motor Speedway.

NASCAR je odgovorio tako sto ga je banovao 1961. godine i svakog vozaca koji bi se pridruzio sindikatu (na kraju to je uradio samo jos Tim Flock). Bez potrebnih finansija, Turner je bankrotirao, ali je staza ipak igradjena kada su stigli novi investitori. Turner je tuzio NASCAR, ali nije uspeo da pobedi. Ban mu je ukinut 1965. godine, a poginuo je 1970. godine u avionskoj nesreci.

Od tada NASCAR je banovao i druge vozace, uglavnom zato sto su padali na testovima za nedozvoljene substance (najpoznatiji je slucaj Jeremy Mayfielda), ali Turner i Flock su bili jedini vozaci koji su banovani zbog pokusaja da osnuju sindikat.

Slika

Slika

Odgovori

Povratak na „Nascar“