Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Nascar zanimljivosti

Talladega_500
Yankee
Poruka: 13938
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: Nascar zanimljivosti

Poruka od Talladega_500 » utorak, 11. okt. 2022. u 23:51h

Verovanje je da je Petty ili Earnhardt bila prva velika porodica u NASCAR-u, ali to zapravo nije istina. Ta cast pripada familiji Flock - Bob, Fonty i Tim su bili braca dok je Ethel bila njihova sestra. Najcesce su vozili Oldsmobile, Chrysler i Hudson.

Tim je bio ubedljivo najuspesniji. Vozio je od 1949. do 1956. godine, pobedio 39 trka i osvojio 2 titule (1952., 1955.). Kasnije je bio banovan jer je pokusao da osnuje sindikat, ali do tada se vec penzionisao tako da mu nije bilo bitno.

Fonty je pobedio 19 trka i zavrsio kao 2. u generalnom plasmanu u 1951. sezoni.

Bob je imao 4 pobede i zavrsio kao 3. u generalnom plasmanu u 1949. sezoni.

Ethel je bila 2. zena koja je vozila u NASCAR-u. U Strictly Stock (danasnji Cup) je vozila samo 2 trke, uglavnom je vozila Modifiers seriju.

Slika

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 12. okt. 2022. u 17:31h

Bill Elliott cuva jedan od rekorda u NASCAR-u po najvecem broju trka izmedju pobede.

U 1994. sezoni je vozio #11 Ford za Junior Johnson & Associates i pobedio je trku Darlingtonu. Posle je osnovao sopstveni tim i narednih 226 trka nije uspeo da pobedi (cak 7 godina). U 2001. sezoni je potpisao da vozi #9 Dodge za Evernham Motorsports i uspeo da pobedi na Homestead-Miami.

Malo je falilo da Chris Buescher obori taj rekord. Kao sto rekoh, Elliott je vozio 226 trka izmedju pobeda, a Buescher 222.

Slika

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 12. okt. 2022. u 20:48h

Od svih timova koji su osvajali titule, Penske cuva rekord kao tim kome je najduze trebalo da osvoje titulu.

Penske u NASCAR-u je osnovan 1970. godine, prvi vozac im je bio legendarni Mark Donohue i koristili su automobile AMC. Donohue je timu doneo prvu pobedu (u 1971. sezoni). Penske se samo delimicno takmicio sve do 1980. godine kada se povukao i odlucio da se fokusira na Indy. Vratio se tek 1991. godine kada je vozac postao Rusty Wallace. Wallace je ujedno najuspesniji Penske vozac u NASCAR-u posto je pobedio 37 trka.

Tim je uvek bio relativno uspesan i svake godine su bili u vrhu po broju pobeda, a prvu titulu su osvojili 2012. godine (Brad Keselowski).

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 13. okt. 2022. u 03:58h

Kurt Busch je kroz karijeru imao dosta problema sa ponasanjem i primirio se tek pred kraj karijere. Dva puta je dobija otkaze dok je vozio za jake timove (Roush i Penske), ali mu se takodje ne moze osporiti kako je uspevao da preporodi timove cak 3 puta.

Prvi put to se desilo u Roushu kada je preuzeo #97 Ford. Pre toga #97 je vozio Chad Little 4 godine i najbolji plasman u karijeri mu je bio 15. mesto. U svojoj zadnjoj sezoni je zavrsio kao 23. Busch je preuzeo voznju u 2001. sezoni i u pocetku se mucio (27. mesto u generalnom plasmanu u rookie sezoni), ali je vec sledece sezone zavrsio kao 3., a u svojoj 4. sezoni osvojio i titulu.

Nakon 5 godina u #2 timu u Penske, izgubio je to mesto od Brad Keselowskog, a prebacen u #77 koji je preimenovan u #22. Taj #77 je postojao 5 godina, imao je 3 vozaca (Brendan Gaughan, Travil Kvapil i Sam Hornish Jr.) i ni jedan od njih nije zavrsio na boljoj poziciji od 28. u generalnom plasmanu. A Busch je u svojoj prvoj sezoni zavrsio kao 11.

Na kraju, u potpunosti je preporodio nizerazredni Furniture Row. Taj tim je posvojao 8 godina pre toga, imao je 3 vozaca (Kenny Wallace, Joe Nemechek i Regan Smith) i ni jedan od njih nije zavrsio bolje od 24. mesta u generalnom plasmanu. Busch je zavrsio kao 10. i otvorio vrata Martin Truexu da kasnije osvoji titulu sa tim timom.

Slika

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 13. okt. 2022. u 16:05h

Do sada su vozene 4 Xfinity trke na Roval - sve 4 je pobedio AJ Allmendinger. To se nikada ranije nije desilo na nekoj stazi.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 19. okt. 2022. u 21:12h

Carl Long je bio relativno nepoznat vozac u NASCAR-u. Kvalifikovao se na samo 26 od 74 trke i uglavnom zavrsio medju zadnjima. Vozio je od 2001. do 2017. sezone. Najbolji plasman na trci mu je bio 29. mesto na Charlotte u 2001. sezoni.

Ono sta ga je ucinilo poznatim je kazna koju je dobio u 2017. sezoni zbog koriscenja prevelikog motora i to za smesnih .017 kubnih inca preko dozvoljenih 350 kubnih inca. NASCAR ga je kaznio sa cak $200.000. Medjutim, kako Long nije imao finansije da plati toliku kaznu - nikada je nije ni platio vec se samo povukao iz NASCAR-a tako sto je prodao svoj nizerazredni tim Carl Long Racing (danas MBM Motorsports).

Do danasnjeg dana je jedini NASCAR vozac koji je suspendovan jer nije platio kaznu.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 20. okt. 2022. u 18:46h

Shane Hmiel je jedini vozac u NASCAR istoriji koji je zivotno banovan zato sto je 3 puta pao na testu za ilegalne substance.

Dosta vozaca je palo na jednom testu, posle cega NASCAR dozvoljava vozacu da prodje kroz rehabilitaciju i bude vracen. Ali ko jednom padne test, NASCAR ima pravo da mu opet da test kad god zeli. Prvi put je Hmiel pao na testu 2004. godine, a preostala dva puta 2005. godine, posle cega je banovan za ceo zivot. Hmiel je cesto imao problema sa ponasanjem na stazi i izvan staze, zbog cega mu je NASCAR i davao testove jer je verovao da je takvo ponasanje uzrokovano koriscenjem droga. Na kraju su testovi pokazali da je bio pozitivan na marihuanu i kokain.

Hmiel je imao relativno dobar pocetak u Xfinity gde je zavrsio kao 16. u generalnom plasmanu za nizerazredni Innovative Motorsports. Posle toga je presao u Truck i u svojoj prvi sezoni pobedio za Billy Ballew Motorsports. U momentu dozivotne suspenzije je vozio u Xfinity za Braun Racing i neke Cup trke.

Posle toga je uglavnom vozio u USAC midget sve do 2010. godine kada je udario u zid tokom kvalifikacija. Ostao je paralizovan i iako je povratio neki osecaj u nogama, i dalje ne moze da se krece bez invalidskih kolica.

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 21. okt. 2022. u 02:20h

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 21. okt. 2022. u 17:48h

Poznat je slucaj Kyle Larsona i njegove suspenzije na racun koriscena rasisticnog izraza, ali on nije bio jedini.

U 2013. sezoni nizerazredni vozac Jeremy Clements iz Xfinity serije je uradio isto i bio suspendovan na 2 trke. Larsonova suspenzija se cinila mnog duzom, ali zapravo Larson je jako kratko bio suspendovan od NASCAR-a - vecinu preostalog vremena kada nije vozio to se desilo jer nije mogao da pronadje tim koji ce ga sponzorisati. Sa druge strane, Clements vozi za niskobudzetni porodicni tim, pa nije imao taj problem.

Jos jedna velika razlika je ta sto je Larson rekao cuvenu N-rec na javnoj televiziji. U slucaju Clementsa, on je rekao u privatnom intervju za MTV daleko od kamera, tako da nikada nije sire procurila u javnost vec je samo taj novinar preneo u stampanom izdanju. Iz tog razloga se nije podigao veliki skandal kao u slucaju Larsona iako su obojica koristili istu rec.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 21. okt. 2022. u 20:50h

Odlican intervju sa Erik Jonesom oko toga kada je dobio otkaz u Gibbsu.

Posle toga je pregovarao sa JTG Daugherty i za malo potpisao. Pregovarao je i za Stewart-Haas, ali se finansije nisu poklopile. Na kraju se u poslednjem momentu otvorilo mesto u Petty GMS nakon sto je Bubba objavio da odlazi.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 22. okt. 2022. u 02:16h

Dale Earnhardt je samo jednom pobedio Daytonu 500, ali ima neverovatne 34 pobede na Daytona International Speedway, cime je rekorder. Tu spadaju pobede u Duelima, letnjoj trci, Busch seriji, IROC seriji, itd. Sledeci najblizi na listi je Tony Stewart sa 17 pobeda.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 22. okt. 2022. u 16:37h

1951 Southern 500 koji je vozen 3. septembra 1951. godine na Darlington Raceway je rekorder po broju auta koji su se takmicili na jednoj trci. Bilo ih je cak 82. Trku je pobedio legendarni Herb Thomas u Hudsonu.

Ovo je inace ista trka o kojoj sam ranije pisao posto Frank Mundy cuva rekord na istoj trci kao neko ko je izgubio najvise pozicija na jednoj trci - kvalifikovao se na pol poziciju, ali je imao mehanicki kvar pocetkom trke i zavrsio kao zadnji, tako da je izgubio cak 81 poziciju.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 25. okt. 2022. u 17:27h

Vecina vlasnika timova u NASCAR-u su imali neko automobilsko iskustvo pre nego sto su onovali tim, ali ne i Joe Gibbs. On je zapravo bio veoma uspesan trener u americkom fudbalu, posebno kao glavni trener tima Washington Redskins (danas Washington Commanders) od 1981. do 1992. godine i ponovo od 2004-2007. godine. Sa njima je osvojio tri titule - 1982., 1988. i 1992.

Nakon sto se prvi put penzionisao od americkog fudbala, osnovao je Joe Gibbs Racing 1992. godine i ... ostatak je istorija.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 26. okt. 2022. u 02:10h

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 30. okt. 2022. u 23:58h

Pobeda #200 za Joe Gibbs Racing ...

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 31. okt. 2022. u 03:28h

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 31. okt. 2022. u 22:34h

1989 Chevrolet Lumina je bio prvi NASCAR automobil koji je u serijskoj proizvodnji imao samo pogon na prednje tockove. U to vreme NASCAR auti su jos uvek imali fabricku skoljku i isto medjuosovinsko rastojanje kao drumski modeli. Chevrolet je ugasio Monte Carlo posle 1988. godine (koji je imao zadnju vucu) tako da je ostao bez vozila sa zadnjom vucom koji bi zadovoljavao dimenzije. Tako da je izabrao Luminu.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 2. nov. 2022. u 18:06h

Prodaje se 1998 Ford Taurus koji je Geoff Bodine vozio u 1998. sezoni. Te godine je vozio za Mattei Motorsports. Posle toga automobil je koriscen u ARCA.

https://bringatrailer.com/listing/ford- ... stock-car/

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 3. nov. 2022. u 14:43h

Jos jedan pravi NASCAR automobil u prodaji. 1992 Ford Thunderbird.

Originalno ga je vozio Dick Trickle za tim Stavola Brothers Racing u 1992. sezoni. Sledece godine ga je koristio Sterling Marlin i sa njim pobedio all-star trku na Charlotte. Onda je doniran muzeju u Indianapolisu.

https://bringatrailer.com/listing/1993- ... erbird-10/

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 4. nov. 2022. u 01:44h

Tri puta sampion Darrell Waltrip je razlog zasto je NASCAR cesto menjao pravila da bude siguran da sva zvucna imena voze trku. Pre njega je postojao sistem gde oni auti koji su najbrzi u kvalifikacijama voze trke, bez obzira na ime i na kom su mestu u generalnom plasmanu.

Waltrip je osvojio titule u 1981., 1982. i 1985. sezonama. Napustio je veliki Hendrick Motorsport posle 1990. sezone da bi osnovao sopstveni tim Darrell Waltrip Motorsports. Poceo je solidno (5 pobeda u prve 2 sezone), ali se vecinu vremena mucio. Prodao je tim posle 1997. godine i uglavnom vozio za nizerazredne timove.

U 1999. sezoni je potpisao da vozi za Haas-Carter Motorsports (danas Stewart-Haas Racing). Tada je vec imao 52 godine i niko ga vise nije shvatao ozbiljno. U prvoj sezoni nije uspeo da se kvalifikuje na 7 trka. Tokom 2000. sezone NASCAR je doneo pravilo da svi bivsi sampioni mogu voziti do 5 trka bez obzira na rezultate u kvalifikacijama i svi oni koji su u top 33 u poenima imaju garantovanu voznju na trci. Medjutim, Waltrip je te sezone zavrsio tek kao 36. u generalnom plasmanu i nije se kvalifikovao na 6 trka.

Posle te sezone se penzionisao.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 4. nov. 2022. u 15:18h

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 6. nov. 2022. u 23:48h

Coy Gibbs, sin Joe Gibbsa i otac Ty Gibbsa, je sinoc preminuo u 49. godini zivota. Mediji su originalno preneli da je umro u saobracajnoj nesreci, ali je Joe Gibbs izjavio da je umro u snu. Joeov drugi sin JD je preminuo 2019. godine od raka takodje u 49. godini zivota.

Coy je bio najpoznatiji kao vlasnik tima Joe Gibbs Racing zajedno sa svojim caletom, ali je ranije bio i vozac.

Vozio je za porodicni tim u Truck od 2000-2002. sezone i onda u Xfinity 2003. sezone. U Truck dva puta je zavrsavao kao 10. u generalnom plasmanu dok je u Xfinity zavrsio kao 14.

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 7. nov. 2022. u 04:22h

Joey Logano je prvi vozac koji je sa Fordom osvojio 2 titule posle vise od 50 godina.

Poslednji put je to uradio David Pearson u 1968. i 1969. sezonama za Holman Moody.

Slika

Slika

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 7. nov. 2022. u 15:47h

Cuveni intervju Brad Keselowskog u pijanom stanju hehe. Desio se nakon sto je osvojio titulu u 2012. sezoni, a u to vreme Miller je bio njegov sponzor i morao je biti vidjen kako pije njihovo pivo. Samo sto je malo preterao hehe.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 7. nov. 2022. u 18:59h

Keselowski prica kako ga je Dale Earnhardt Jr vodeo u Xfinity seriju i da je imao ponude Toyote da vozi za njih u Truck.

Odgovori

Povratak na „Nascar“