Auto ne mrda - Ford Focus MK1!
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 59
- Član foruma od: petak, 5. okt. 2018. u 20:52h
- Kontakt:
Auto ne mrda - Ford Focus MK1!
Pozdrav ekipa,
samo što se pohvalih da sam vlasnik Focusa, eto ga problem.
Auto kupio, pregledan na tehničkom, urađen veliki i mali servis, druk ležaj i cilindar. Jučer prešao 100njak kilometara bez problema, parkirao auto i nisam dirao.
Danas kiša pada, vidim onu sjajnu fleku pored auta što se presijava, hajde rek'o da vidim je li sve ok. Provjerim ulje, ok; antifriz ok.
Taman onda mislim se, provozat ću se malo krug da vidim je li sve ok, kad ono auto ni da mrdne!
Ubacim u prvu, neće nigdje, ubacim u rikverc (čujem parking senzore da se upale - oni doduše ne rade i pisao sam na drugoj temi o tome - pa ako neko i to zna, neka piše), ništa. Popustim kvačilo lagano - auto ne mrda, ali se i ne gasi. Ni u jednoj brzini neće da mrdne, ali se ne gasi ako pustim kvačilo što mi je totalno naopako i kontraintuitivno! Ugasim auto na ključ i ostavim. Ja ono što pretpostavljam da je negdje problem kod prenosa snage, ali pomozite šta da gledam.
Nisam ga držao tako dugo, pomjerio sam ga kada sam ga izbacio iz brzine par centimetara, ali idalje isto. Pomagajte, šta može biti, šta da gledam, inače...
samo što se pohvalih da sam vlasnik Focusa, eto ga problem.
Auto kupio, pregledan na tehničkom, urađen veliki i mali servis, druk ležaj i cilindar. Jučer prešao 100njak kilometara bez problema, parkirao auto i nisam dirao.
Danas kiša pada, vidim onu sjajnu fleku pored auta što se presijava, hajde rek'o da vidim je li sve ok. Provjerim ulje, ok; antifriz ok.
Taman onda mislim se, provozat ću se malo krug da vidim je li sve ok, kad ono auto ni da mrdne!
Ubacim u prvu, neće nigdje, ubacim u rikverc (čujem parking senzore da se upale - oni doduše ne rade i pisao sam na drugoj temi o tome - pa ako neko i to zna, neka piše), ništa. Popustim kvačilo lagano - auto ne mrda, ali se i ne gasi. Ni u jednoj brzini neće da mrdne, ali se ne gasi ako pustim kvačilo što mi je totalno naopako i kontraintuitivno! Ugasim auto na ključ i ostavim. Ja ono što pretpostavljam da je negdje problem kod prenosa snage, ali pomozite šta da gledam.
Nisam ga držao tako dugo, pomjerio sam ga kada sam ga izbacio iz brzine par centimetara, ali idalje isto. Pomagajte, šta može biti, šta da gledam, inače...
- mbole
- Poruka: 14974
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: Auto ne mrda - Ford Focus MK1!
Nesto nije odradjeno kako treba pri zameni druk lezaja, pa lamela ne hvata
Djak pesak 

-
- Kontakt:
-
- Poruka: 1140
- Član foruma od: utorak, 25. okt. 2016. u 11:13h
- ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
jel ima curenja ulja na spoju menjača i motora?sagni se pa pogledaj
-
- Kontakt:
Što se tiče druk ležaja, za njega znam da je nov, a što se cilindra tiče - rekao majstor to mi ne ugrađujemo polovno, to niko ne radi i ja rekao normalno, platit ću koliko jeste. Da li je moguće da je loš cilindar ili nije zamijenjen nemam pojma. Ako se ispostavi da jeste, šta se sve ponovo mora mijenjati i koliko to može trajati jer mi treba auto...ljuba power piše: ↑nedelja, 16. apr. 2023. u 17:58hjel ima curenja ulja na spoju menjača i motora?sagni se pa pogledaj
A što se tiče ispod - sagnuo sam se i pogledao:

Da li sam gledao na pravom mjestu, nemam pojma. Nije voženo auto, samo kiša pada.
- ljuba power
- Kontakt:
nevidi se.trebao si slikati od napred,ispod prednje tablice otprilike,spoj menjača i motora.iako je montiran nov druk ležaj kvačila,a ima ulja na spoju menjača i motora,u tom slučaju majstor nije dobro ugradio druk ležaj.(druk ležaj je sa semeringom) i morao je da stavi silikom dihtmasu na mesto predvidjeno za to.ako nije stavio diht masu ulje iz menjača je iscurelo po lameli i kaplje dole.
jel to servis za forda ili svašta nešto?
-
- Kontakt:
Sići ću ponovo pa pogledati onda na taj način.ljuba power piše: ↑nedelja, 16. apr. 2023. u 18:54hnevidi se.trebao si slikati od napred,ispod prednje tablice otprilike,spoj menjača i motora.iako je montiran nov druk ležaj kvačila,a ima ulja na spoju menjača i motora,u tom slučaju majstor nije dobro ugradio druk ležaj.(druk ležaj je sa semeringom) i morao je da stavi silikom dihtmasu na mesto predvidjeno za to.ako nije stavio diht masu ulje iz menjača je iscurelo po lameli i kaplje dole.
A je li moguće da mjenjač idalje radi ok, ne zapinje pri ubacivanju u brzinu, jučer pogotovo nisam primijetio niti jednom problem. Auto je rađen u petak, u subotu ujutro bio gotov, jučer sjeo, prešao 93 km s njim (gradske i autoputa, bez problema), danas da krenem, neće ni da mrdne. Meni je samo zanimljivo to da se ne ugasi ma u koju brzinu ga ja ubacio, idalje stoji na 900 obrtaja kao da je u leru. Šta da mu radim ako jeste to
Edit: servis je za sva auta plus prodavnica dijelova, nije mi blizu ovlašteni Ford servis bio.
- ljuba power
- Kontakt:
upali auto i prvo probaj da ubaciš u brzinu bez kvačila.ako možeš da udje moguće da nisi ni ubacio u brzinu.spala sajla birača!ako neće da udje,onda stisni kvačilo pa probaj.ako sa kvačilom udje u brzinu a neće da krene kad pustiš,imaš problem sa kvačilom.nosiš na reklamaciju
-
- Kontakt:
Sišao sam ponovo do auta:

Mrak je već pa se ne vidi možda najbolje.
Probao sam ubaciti u brzinu, u prvu kao i hoće, u drugu isto, treća, četvrta i peta se čuje čudno pa nisam forsirao ništa, a u rikverc neće definitivno.
Kada pritisnem kvačilo, ako ubacim u rikverc, čuje se zvuk za aktivaciju parking senzora (iako oni ne rade ispravno - tj. konstantno zuje pa ne znam da li je do senzora ili do modula ili oboje - ne znam ni ispitati); a i u druge brzine hoće.
Ako ubacim bez kvačila u treću npr počne da kazaljka kilometar sata se penje (npr do 50kmh, iako auto stoji u mjestu?).

Mrak je već pa se ne vidi možda najbolje.
Probao sam ubaciti u brzinu, u prvu kao i hoće, u drugu isto, treća, četvrta i peta se čuje čudno pa nisam forsirao ništa, a u rikverc neće definitivno.
Kada pritisnem kvačilo, ako ubacim u rikverc, čuje se zvuk za aktivaciju parking senzora (iako oni ne rade ispravno - tj. konstantno zuje pa ne znam da li je do senzora ili do modula ili oboje - ne znam ni ispitati); a i u druge brzine hoće.
Ako ubacim bez kvačila u treću npr počne da kazaljka kilometar sata se penje (npr do 50kmh, iako auto stoji u mjestu?).
- Ackoo
- Poruka: 121
- Član foruma od: četvrtak, 2. jun 2022. u 20:12h
Kapiram da je moguce da ima problem sa kvacilom/biracem... ali se meni slicno desilo na golfu samo je meni pukao homokineticki zglob. Mozda da proveri za svaki slucaj da li se okrecu poluosovine... ( Apsolutno amaterski predlog ).
"Ko u životu cvika, može da se slika"
-
- Kontakt:
Ma to se nešto i ja plašim... da nije homokinetički ili poluosovina. Ne znam kako da vidim okreću li se pa ako ima neki savjet, dobro je došao.
Generalno - volan kad okrećem nisam primijetio problem - ide i lijevo i desno. Homokinetički je oko 22.5€ pa ono, kad bi to bilo recimo, ajde nek je.
Ali prvo zovem majstora koji mi je radio sve ovo na autu neki dan, da čujem šta ima reći.
Čudno bi mi bilo da su polusoovine ili homokinetički jer je auto bilo na tehničkom i prošlo ga, bilo na velikom i malom servisu, valjda bi neko vidio da nešto sa trapom, homokinetičkim i drugim nije ok. Ja ne divljam, ne potpisujem se, vozim kao penzioner, rupe izbjegavam koliko mogu i nisam ga penjao na trotoar, jučer sve bilo super, danas...
Generalno - volan kad okrećem nisam primijetio problem - ide i lijevo i desno. Homokinetički je oko 22.5€ pa ono, kad bi to bilo recimo, ajde nek je.
Ali prvo zovem majstora koji mi je radio sve ovo na autu neki dan, da čujem šta ima reći.
Čudno bi mi bilo da su polusoovine ili homokinetički jer je auto bilo na tehničkom i prošlo ga, bilo na velikom i malom servisu, valjda bi neko vidio da nešto sa trapom, homokinetičkim i drugim nije ok. Ja ne divljam, ne potpisujem se, vozim kao penzioner, rupe izbjegavam koliko mogu i nisam ga penjao na trotoar, jučer sve bilo super, danas...
- ljuba power
- Kontakt:
ali, ovo nije dobro nikako.da možeš ubaciti u brzinu bez kvaćila.zovi majstora koji je radio kvačilo i reci mu da stiže auto na šlepi.pa pravac u servis nek proveri šta ne valja.
- mbole
Tesko da je menjac ili nesto dalje od transmisije u pitanju.
To sto se upale parking senzori, samo znaci da je ukjucen davac (mali prekidac) na menjacu, to jest da je birajuca poluga dosla u pravi polozaj za rikverc.
99% neki problem sa lamelom.
Najverovatnije nesto nije prikaceno kako treba, pa je sto kaze ljuba ulje lepo zamastilo lamelu.
Proveri nivo kocionog ulja (isto se koristi i za kvacilo).
To sto se upale parking senzori, samo znaci da je ukjucen davac (mali prekidac) na menjacu, to jest da je birajuca poluga dosla u pravi polozaj za rikverc.
Najverovatnije nesto nije prikaceno kako treba, pa je sto kaze ljuba ulje lepo zamastilo lamelu.
Djak pesak 

-
- Kontakt:
Ma dobro, ja kažem za parking senzore jer nešto msilim da je to mjerilo da on prepozna da je u rikvercu... doduše ne mogu vidjeti pali li se rikverc svjetlo (nemam neko staklo iza ali mogu nekoga zamoliti) pa da znam sto posto da je u rikvercu... valjda je to onda to. Moram i te senzore da riješim,ne znam da li su oni riknuli ili šta je.mbole piše: ↑nedelja, 16. apr. 2023. u 20:47hTesko da je menjac ili nesto dalje od transmisije u pitanju.
A nema šta, ujutro zovem majstora, samo još da smislim kako da pošaljem auto na šlepi 70 kilometara od sebe. Hvala svima na pomoći, ako neko ima ideju šta bi moglo još biti neka piše, ja kad riješim pišem rješenje.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne može biti problem sa lamelom to jest kvačilom ako kazaljka brzinomera radi. Problem je na relaciji diferencijal - unutrašnji zglob - poluosovina- spoljni zglob.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
- Kontakt:
Kazaljka brzine se pomjerila samo tipa kad sam ubacio u četvrtu u mjestu. Ne znam zašto.
Nije mi jasno, da li se moglo takvo šta vidjeti na tehničkom prije četiri dana? Auto od tehničkog stajalo, bilo na servisu tri dana, ja ga jučer uzeo i prešao 93km s njim, nisam ga u 93 km vožnje (od toga 75 autoputa) skrhat.
Nije mi jasno, da li se moglo takvo šta vidjeti na tehničkom prije četiri dana? Auto od tehničkog stajalo, bilo na servisu tri dana, ja ga jučer uzeo i prešao 93km s njim, nisam ga u 93 km vožnje (od toga 75 autoputa) skrhat.
- Ackoo
Mozda cu ovom porukom otici malo u off za sta se izvinjavam, dosta me zanima mehanika pa volim da racistim nejasnoce...
Ako se senzor brzine nalazi na menjacu ( informacija koju sam nasao na internetu ), i pri dodavanju gasa dok je auto u odredjenom stepenu prenosa na kontrolnoj tabli prikazuje odredjenu brzinu, zar to ne znaci da motor prenosi snagu na menjac koji preko senzora ocitava odredjenu brzinu a da se od menjaca dalje ne prenosi snaga ili ne dovoljna da bi pokrenula auto?, ili ja tu negde gresim u razmisljanju.
@Freez3r
Kada dodas gas a auto u brzini da li cujes neko lupkanje ili da se nesto melje?, Da li se oseti neki neprijatni miris?
Ako se senzor brzine nalazi na menjacu ( informacija koju sam nasao na internetu ), i pri dodavanju gasa dok je auto u odredjenom stepenu prenosa na kontrolnoj tabli prikazuje odredjenu brzinu, zar to ne znaci da motor prenosi snagu na menjac koji preko senzora ocitava odredjenu brzinu a da se od menjaca dalje ne prenosi snaga ili ne dovoljna da bi pokrenula auto?, ili ja tu negde gresim u razmisljanju.
@Freez3r
Kada dodas gas a auto u brzini da li cujes neko lupkanje ili da se nesto melje?, Da li se oseti neki neprijatni miris?
-
- Kontakt:
Nemam pojma, ne smrdi ništa, lupkanje se ne čuje, a kad ubacim u 4. i 5. čuje se kao da se okreće neki dio, nekako mi je to najlakše tako objasniti (kao remenica alternatora se čuje)Ackoo piše: ↑nedelja, 16. apr. 2023. u 21:56hMozda cu ovom porukom otici malo u off za sta se izvinjavam, dosta me zanima mehanika pa volim da racistim nejasnoce...
@Freez3r
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Ne grešiš u razmišljanju, dobro si razumeo, s tim da senzor brzine meri okretanje diferencijala odnosno izlazne osovine menjača (na nekim kolima meri okretanje točka putem ABS senzora).Ackoo piše: ↑nedelja, 16. apr. 2023. u 21:56hMozda cu ovom porukom otici malo u off za sta se izvinjavam, dosta me zanima mehanika pa volim da racistim nejasnoce...
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- mbole
Ovo mi je promaklo... da se kazaljka brzinomera pomera...
Mada.. sansa da nesto zvekne sto je izmedju menjaca i tockova, a da to ne cujes/osetis/sta god... i da se to desi preko noci dok auto stoji... ???
Jedino ako si dovoljno mator, da imas klinca od oko 18 pa da ti je drpio auto preko noci, i nesto sjebao
Ili si castio prethodni dan za nov auto, pa se ne secas sta se desavalo
Mada.. sansa da nesto zvekne sto je izmedju menjaca i tockova, a da to ne cujes/osetis/sta god... i da se to desi preko noci dok auto stoji... ???
Jedino ako si dovoljno mator, da imas klinca od oko 18 pa da ti je drpio auto preko noci, i nesto sjebao

Ili si castio prethodni dan za nov auto, pa se ne secas sta se desavalo

Djak pesak 

-
- Kontakt:
Ma nije zveknulo ništa, 99% sam siguran. Nemam koga da drpi auto, bukvalno prešao 93km od servisa i mog vlasništva.
A da sam častio, jesam ali kafom
ma baš nemam pojma šta je, ujutro zovem majstora pa nek on misli šta je i kako da ga prebaci 70 kilometara do sebe.
A da sam častio, jesam ali kafom

- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
Ja bih rekao da je ispao zglob iz menjača, tj da nije dobro ni nabijena poluosovina u startu posle zamene seta kvačila. Ne treba da ispadne mnogo, dovoljno 2-3cm i pritom onda on više ne dihtuje ulje u menjaču i otud to ulje ispod auta.
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
- Ackoo
@911s [SK]
Hvala na objasnjenu.
Na burazerovom autu se upravo to desilo pa mu je curelo ulje iz menjaca... Naravno kroz pocepanu mazetnu.
@mbole
Pitanje je na koji nacin je predhodni vlasnik eksploatisao vozilo, ipak je Freez3r nedavno kupio auto... Takodje nije moglo nista da strada iz cista mira, mozda je jednostavno pri tom polasku kada je odlucio da se provoza ko zna ( tesko je reci preko foruma ). Meni je jedino zapalo za oko da novi set kvacila kako god da je monitran ne proizvodi nikakve zvuke ( sto bi asociralo da je lose montiran ), niti na turazi ne daje nikakve mirise ( sto bi moglo da asocira da lamela proklizava ).... Nije naveo nista konkretno za papucicu kvacila( Pa mislim da tu nije nista drugacije primetio) da li je i malo drugacija sto bi mozda ukazalo na neispravan cilindar, druk lezaj... Takodje je cudno da mu prikazuje brzinu ( a da auto ni milimetar ne krene ).
Videcemo sta ce mu reci u servisu.
Hvala na objasnjenu.
Na burazerovom autu se upravo to desilo pa mu je curelo ulje iz menjaca... Naravno kroz pocepanu mazetnu.
@mbole
Pitanje je na koji nacin je predhodni vlasnik eksploatisao vozilo, ipak je Freez3r nedavno kupio auto... Takodje nije moglo nista da strada iz cista mira, mozda je jednostavno pri tom polasku kada je odlucio da se provoza ko zna ( tesko je reci preko foruma ). Meni je jedino zapalo za oko da novi set kvacila kako god da je monitran ne proizvodi nikakve zvuke ( sto bi asociralo da je lose montiran ), niti na turazi ne daje nikakve mirise ( sto bi moglo da asocira da lamela proklizava ).... Nije naveo nista konkretno za papucicu kvacila( Pa mislim da tu nije nista drugacije primetio) da li je i malo drugacija sto bi mozda ukazalo na neispravan cilindar, druk lezaj... Takodje je cudno da mu prikazuje brzinu ( a da auto ni milimetar ne krene ).
Videcemo sta ce mu reci u servisu.
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Дигни један предњи точак на дизалицу , обезбери лепо да се ауто не помера , упали , убаци у брзину , и види да ли се точак врти . И да је ван брзине завртеће се само од унутрашњих отпора у мењачу који преносе момент преко вратила у мењачу . Пошто је ауто подугнут можеш да видиш оба зглоба полуосовине . Види се шоља полуосовине које је убачена у мењач и коју мењач покреће . Сумњам да је ишта око полуосовине , јер је њу тешко одеједном унуштити .Пре било каквог лома , има да крља и да тресе од зазора.
Вероватно се пролило уље преко ламеле , вероватно из цилиндра квачила , замастило ламелу и она не ради . Мада и у том случају у првој брзини по равном би требало да мође да крене .
И на крају , остај ети могућност да физички виљушке не узупче шапе ( или како се зве већ тај елемент у мењачу ) . Да ли су сајле спале , пукле , или је неки дафект у самом мењачу . Ако је откачена сајла то се осети тако да ручица се не враћа у положај и не пружа отпор .
Вероватно се пролило уље преко ламеле , вероватно из цилиндра квачила , замастило ламелу и она не ради . Мада и у том случају у првој брзини по равном би требало да мође да крене .
И на крају , остај ети могућност да физички виљушке не узупче шапе ( или како се зве већ тај елемент у мењачу ) . Да ли су сајле спале , пукле , или је неки дафект у самом мењачу . Ако је откачена сајла то се осети тако да ручица се не враћа у положај и не пружа отпор .