Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.
Moderator: Dragomir
-
Galee
- Poruka: 6
- Član foruma od: utorak, 9. maj 2023. u 18:25h
Poruka
od Galee » utorak, 9. maj 2023. u 18:52h
Poštovani Fordaši,
treba mi Vaš savet! Ukratko otišla mi radilica motora i klipnjača na Ford Focusu 2015 1.0 EcoBoost, delovi se jako teško nalaze za 3 cilindra i ovo godište ili vrv ja ne znam gde treba da rovarim, probao sam i preko ChatGPTa ali ne pomaže mnogo

Preko ovlašćenih servisera su paprene cifre pogotovo još sa ovim poskupljenjima.
Elem, raspitao sam se i popravke tu nema, jedino da li uzimati polovnu ili tražiti negde novu? Da li znate proverene servisere ili ljude koji uvoze delove ili nekoga ko bi mogao da mi nekako pomogne. Ne bih da srljam i da se zaletim sa kupovinom tih delova pa da se posle (znate srpsku poslovicu)
Srdačano i zahvalno na izdvojenom vremenu,
Gagi
-
Nedeljkovic
- Poruka: 4733
- Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h
Poruka
od Nedeljkovic » utorak, 9. maj 2023. u 22:39h
Moj ti je savet drugi polovan motor, teško da će ti neko prodati radilicu i klipnjaču odvojeno a pitanje i da li je tu još nešto stradalo sem ta dva
Послато са 22081212UG помоћу Тапатока
Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)
-
Galee
Poruka
od Galee » utorak, 9. maj 2023. u 23:59h
Hvala na odgovoru! Majstor mi je rekao da je otišla radilica i klipnjača, tako da sam siguran da je tako. Dok sam vozio krenuo je baš da čekića i odmah sam ugasio. Međutim nema ni motora tek tako, nešto je kao bilo za 1000e ali je brzo otišlo, ima polumotor prešao oko 40.000km za nekih 800e. Opet ne znam ni to polovno koliko je sigurno (danas ni novo nije sigurno) ali šta znam. Našao isto i radilicu i klipnjaču za 500e ali na slikama ima negde malo korozije pa ne bih opet da prolazim sve ispočetka da me na sred puta ostavi. Svaki savet je dobrodošao!!
-
911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Poruka
od 911s [SK] » sreda, 10. maj 2023. u 00:14h
Bolji izbor je kompletan (polu)motor pošto niko to ne rastavlja kada je perfektno, rasturaju se oni motori koji su imali havariju pa otud posebno radilica i klipnjače i to naravno ne sve.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše:
...за све те буђаве фордове
-
van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Poruka
od van » sreda, 10. maj 2023. u 07:49h
Веруј ми , неће тек тако да оде радилица и клипњача . Треба ту жестоко нешто да не штима у одржавању , не мењању делова који су за замену или вожњи аутомобила као да је украден .
Ја бих се прво питао зашто је отишла радилица ? 99.9 % зато што није имао добро / никакво подмазивања . Аха , нова радилица неће спречити поновни настаанк проблема . Или је неко возио нон стоп пун гас на 5000 обртаја , са јако мало давно замењеног уља .
Клипњача ? Она страда од хидроудара , или када тера 3 већу снагу него што за шта је предвиђена
-
911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Poruka
od 911s [SK] » sreda, 10. maj 2023. u 12:20h
Ja bih ipak više verovao servisima pošto su svi u svakom momentu puni tih Ekobust motora za rad jer su na njima klipnjače APSOLUTNO tipičan čest kvar.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše:
...за све те буђаве фордове
-
ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
-
Kontakt:
Poruka
od ljuba power » sreda, 10. maj 2023. u 14:43h
Galee piše: ↑utorak, 9. maj 2023. u 23:59h
Našao isto i radilicu i klipnjaču za 500e ali na slikama ima negde malo korozije pa ne bih opet da prolazim sve ispočetka da me na sred puta ostavi. Svaki savet je dobrodošao!!
to je možda i dobra radilica,zavisi gde je rdja i u kojoj meri.skinuti rdju i premeriti klizne površine mikrometrom.uporediti izmerene vrednosti i ustanoviti da li je potrebna obrada na specijalu.proveriš da li ima ležajeva na specijali u trgovini,ako je potrebno obradjivati radilicu...na kraju svedeš zaključak da li se isplati kupiti tu radilicu,mora se malo razmisliti i isplanirati,nije to nikakva preterana mudrost.ali je možda i jedina solucija osim drugog motora koji je skup i nepouzdan u smislu ispravnosti.
-
Galee
Poruka
od Galee » sreda, 10. maj 2023. u 16:24h
Čuo se sa svojim majstorom, uzeću polumotor, prešao 40.000km za 800e od havarisanog automobila (trebalo bi da je u okej stanju). Najbolje trenutno rešenje. Našao sam novu radilicu ali opet nemam klipnjaču, pa ovako će samo da se prepakuje polumotor. Hvala svima na odgovorima i svako dobro želim!

-
Galee
Poruka
od Galee » subota, 13. maj 2023. u 00:09h
Generalno za Forda me isto još zanima samo šta sve spada isto u polu-motor od delova? Čisto da budem upućen šta se sve dobija za 800e polumotora od 40.000km sa listom šta bi trebalo da se dobija, jer imam novu radilicu zasebno za 700e al nemam klipnjaču pa da mogu da uporedim. Pozdrav
-
Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Poruka
od Jozza » subota, 13. maj 2023. u 06:46h
To ti je blok motora sa radilicom, klipnjačama i klipovima. Bez glave i bez ostalih džidža-bidža (anlaser, alernator, itd)
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
-
ljuba power
- Poruka: 2710
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
-
Kontakt:
Poruka
od ljuba power » subota, 13. maj 2023. u 17:39h
polumotor je blok sa radilicom,klipovima,klipnjačama,uljnom pumpom,karterom.bez agregata
-
Galee
Poruka
od Galee » četvrtak, 18. maj 2023. u 12:50h
Hvala najlepse na odgovorima!