tok tok tok - zvuk - Mondeo 1.8 sci - 2004
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 54
- Član foruma od: nedelja, 16. apr. 2023. u 21:28h
tok tok tok - zvuk - Mondeo 1.8 sci - 2004
Nakon zamjene ulja i filtera - odmah sam primjetio jedan cudan zvuk - iz predjela remena.
( FORD MONDEO 1.8 SCi, 130 Ks - 2004 )
-
Zvuk sam snimio mobitelom, sa pozicije suvozaca, gurnio sam telefon sto blize motoru.
-
Čuje se kao "tok tok tok", koji se nakon dodavanja gasa - i kada se gas otpusti - u jedmom trenutku smiri, i na leru se vise cuje.
Pokusao sam da ga cujem i kada dodam gas, ali naravno onda je buka motora jaca, pa ga se teze razabere.
-
Iako mislim da je i tada prisutan na nekih 1400 okretaja, poslije toga mi je motor preglasan.
-
ne znam dijagnozu, i dosta toga sam vec prevrtio po internetu.
-
Bio sam kod svog dugogodisnjeg majstora - ali on nije specijaliziran za Forda - tako da je tu malo tezi slucaj - jer mislim da bi bolji poznavatelj tih auta - lakse pogodio - sto je zvuk i koje mu je porijeklo.
-
Citao sam o natezacu remena, da je problematican, kao i sama remenica nekada.
-
majstor je skinuo remen, i utvrdio da radilicu moze malo pomaknut prema van i unutra. To je hod od par mm mozda
kaze da nije remenica,
nego da je radilica dobila luft - i da su vjerovatno potroseni aksijalni lezajevi sa njenih bocnih strana, pa to klokotanje dolazi od toga.
-
Volio bih da se motor ne raskapa - ali - mozda je covjek u pravu. Kaze da je cuo taj zvuk i kada je skinuo remen.
-
ne znam jel remenica moze imati takav luft sama po sebi ( ljevo desno ) , ili je ipak u pitanju malo poglodan aksioni lezaj unutar bloka.
-
Zvuk dosta podsjeca na rad bosch pumpe, "tok tok tok", i brzo se smiri nakon otpustanja gasa.
-
ja se bojim da je ipak majstor u pravu - jer to nije zvuk koji je postojao ( bio primjetan ) prije zamjene ulja.
-
Ulje koje sam stavio je Total 5w-40 - i mislim da je ranije mozda bilo gusce ulje pa se zvuk zato manje cuo
-
zvuk je tu, bolje se cuje prema kraju snimka
i hvala svima na sugestijama i odgovorima !
https://www.whyp.it/tracks/124487/my-re ... oken=PCYZo
( FORD MONDEO 1.8 SCi, 130 Ks - 2004 )
-
Zvuk sam snimio mobitelom, sa pozicije suvozaca, gurnio sam telefon sto blize motoru.
-
Čuje se kao "tok tok tok", koji se nakon dodavanja gasa - i kada se gas otpusti - u jedmom trenutku smiri, i na leru se vise cuje.
Pokusao sam da ga cujem i kada dodam gas, ali naravno onda je buka motora jaca, pa ga se teze razabere.
-
Iako mislim da je i tada prisutan na nekih 1400 okretaja, poslije toga mi je motor preglasan.
-
ne znam dijagnozu, i dosta toga sam vec prevrtio po internetu.
-
Bio sam kod svog dugogodisnjeg majstora - ali on nije specijaliziran za Forda - tako da je tu malo tezi slucaj - jer mislim da bi bolji poznavatelj tih auta - lakse pogodio - sto je zvuk i koje mu je porijeklo.
-
Citao sam o natezacu remena, da je problematican, kao i sama remenica nekada.
-
majstor je skinuo remen, i utvrdio da radilicu moze malo pomaknut prema van i unutra. To je hod od par mm mozda
kaze da nije remenica,
nego da je radilica dobila luft - i da su vjerovatno potroseni aksijalni lezajevi sa njenih bocnih strana, pa to klokotanje dolazi od toga.
-
Volio bih da se motor ne raskapa - ali - mozda je covjek u pravu. Kaze da je cuo taj zvuk i kada je skinuo remen.
-
ne znam jel remenica moze imati takav luft sama po sebi ( ljevo desno ) , ili je ipak u pitanju malo poglodan aksioni lezaj unutar bloka.
-
Zvuk dosta podsjeca na rad bosch pumpe, "tok tok tok", i brzo se smiri nakon otpustanja gasa.
-
ja se bojim da je ipak majstor u pravu - jer to nije zvuk koji je postojao ( bio primjetan ) prije zamjene ulja.
-
Ulje koje sam stavio je Total 5w-40 - i mislim da je ranije mozda bilo gusce ulje pa se zvuk zato manje cuo
-
zvuk je tu, bolje se cuje prema kraju snimka
i hvala svima na sugestijama i odgovorima !
https://www.whyp.it/tracks/124487/my-re ... oken=PCYZo
Poslednja izmena: panonski1000, na dan petak, 22. sep. 2023. u 15:19h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- Jozza
- Poruka: 2101
- Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h
Re: tok tok tok - zvuk - Mondeo 1.8 sci - 2004
Ne moraš otvarati ceo motor, idi kod krštenog majstora, neka skine karter i odatle može da se proceni stanje lufta na radilici, kao i u kakvom su stanju velike pesnice (ležajevi). Da li je bilo opiljaka u starom ulju?
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока
Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku
-
znam da se moze preko kartera, to je i ovaj majstor rekao, da cemo tako uraditi.
-
Za opiljke u ulju nemam pojma nisam pitao, a mislim da niko nije obracao paznju - od ovih nalih naucnika debila koji rade te manualne poslove
-
Za opiljke u ulju nemam pojma nisam pitao, a mislim da niko nije obracao paznju - od ovih nalih naucnika debila koji rade te manualne poslove
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Taj luft je relativno česta pojava kod mnogih motora bez ikakvih posledica i ne javlja se nikakav zvuk zbog toga. Jedina posledica koja se javlja kada taj luft postane preveliki je gašenje auta kada se pritisne kvačila - pošto zamajac dodiruje senzor pozicije bregaste, a i to majstori rešavaju tako što podmeću podloške pod senzor da ga odalje.
Znači konkretno - ne beri brigu zbog tog lufta.
Znači konkretno - ne beri brigu zbog tog lufta.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
onda ako nije zvuk od tog od cega je ?

-
da nema veze mozda sa pritiskom ulja ?