Do kraja godine mjenjam automobil i to će 95% biti ford (focus ili mondeo najvjerovatnije) i treba mi savjet...
Preletio sam forum brzinski ali ajmo reći da mi nije lako naći konkretan odgovor a zbog posla koji radim i male djece u slobodno vrijeme kojeg baš nemam puno, nemam baš vremena da sve detaljno isčitam i molim da mi ne zamjerite jer se pitanje vjerovatno ponavljalo...
Interesuje me samo da me uputite koji motori kod forda su se pokazali kao ok, poudzani i bez nekih očitih mana a koji su definitivno za izbjegavanje ?
(znam da svaka marka ima bar po jedan ovakav motor)

Zadnjih 12 godina vozim PSA, tacnije citroena i o fordu nemam blage veze. Dugo sam se toumio na šta da pređem poslije citroena, navikao sam na njega ali mi se ovi noviji blue hdi motori ne svidjaju nikako, dodatni problem je sto motor 1.5 blue hdi ima problem sa lancem bregaste koji ima tvornicku manu, stavljali su 7mm umjesto 8mm i ima dosta slučajeva da puca a proizvodio se bar godnu dvije dana... benzinci im nikada nisu bili nešto... u uži izbor mi je bila ušla i KIA i HYUNDAI ali dajem prednost FORDU
Znači odgovara mi i dizel i benzin, ganjao bi godište otprilike 2018-2020, i volio bih uzeti automatika, medjutim jedan drugar koji se "kao razumije" mi je rekao da automatici kod forda i nisu nešto poznati po pouzdanosti, da li je ovo istina ?
hvala svima unaprijed