fiesta mk4 endura 1.3i termometar antifriza
Moderator: Dragomir
- dimges
- Poruka: 636
- Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h
fiesta mk4 endura 1.3i termometar antifriza
ne radi dobro već nekoliko dana auto , ne vuće a greje se brzo... dotuirao sam antifriz , mažda i negde gubi... danas vratio se iz kraće vožnje, vidim kazaljka Termometra na instrumentalnoj tabli je ISPOD NULE, a motar vruć, otvorio kanticu ima pritisak i temperatura..., nije izbacilo napolju jer je malo antifriza... DALI to što je ISPOD NULE znači da IMA neki PREKID u kablu ?? A Sumnjam i ne temperaturnu Sondu, imam ispravnu ali niko se ne prihvata da menja, kao zahrđan mesingani uložak u Bloku ?
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Re: fiesta mk4 endura 1.3i termometar antifriza
Koliko me secanje sluzi.. kad je u prekidu instalacija, on pokazuje max temperaturu.
Da bi bio na nuli, mora da bude u kratkom spoju.
Da bi bio na nuli, mora da bude u kratkom spoju.
Djak pesak 

- dimges
Definitivno je ispod nule, ne mrda... Dali je termometar vezan preko termoprekidacha za ventilator, koji isto treba da menjam, jer ne uklucuje ventilator ?? Ili Meri na drugom senzoru ?
Vozim samo kratke relacij pa bez klime I nije za voznju, cekacu da zahladi I da SE vrate majstori s odmora..
Proveravacu nivo antifriuza pre svakog polaska, Kako po AutoShkoli iz vremena ehJu...
Vozim samo kratke relacij pa bez klime I nije za voznju, cekacu da zahladi I da SE vrate majstori s odmora..
Proveravacu nivo antifriuza pre svakog polaska, Kako po AutoShkoli iz vremena ehJu...
- mbole
Koliko uspevam da vidim, i ako sam dobro pogodio auto (1996-1999), imas dva senzora temperature.
Jedan ide na instrument tablu i samo pokazuje kolika je temperatura, a drugi je vezan na PCM, i on preko PCM-a pali ventilator hladnjaka.
Malo su smuseno date slike, paosto za ovaj od instr table je data samo slika dizela
Prvi (instr tabla) je B6

Drugi koji ide na PCM je B10, i on je sa zadnje strane motora

Jedan ide na instrument tablu i samo pokazuje kolika je temperatura, a drugi je vezan na PCM, i on preko PCM-a pali ventilator hladnjaka.
Malo su smuseno date slike, paosto za ovaj od instr table je data samo slika dizela
Prvi (instr tabla) je B6

Drugi koji ide na PCM je B10, i on je sa zadnje strane motora

Djak pesak 

- dimges
Hvala, a dali Ako je riknuo ovaj senzoru za ventilator, vezan za PCM, mozda termometar pokazuje ISPOD nule ??
Dali SE na kompjuterskom testu to pokazuje ?
Ako uspem da nadjem ko josh ima takav test
Dali SE na kompjuterskom testu to pokazuje ?
Ako uspem da nadjem ko josh ima takav test
- mbole
Nesto je tu cudno u servisnom uputstvu...
U semama, kao da postoje dva davaca, ali u procedurama kao da postoji samo jedan.
Kao da su negde pobrkali endura E i endura DE (dizel)
Ajde prvo proveri jel uopste imas dva ili samo jedan?
Ako je samo jedan, onda moze da se vidi, samo tesko da ces negde naci tu prastaru ford dijagnostiku (WDS). Cini mi se da se nove bas i ne snalaze sa tim starim pcm-om.
Ako su dva, onda se jednostavno izmeri unimerom ovaj sto ide na instr tablu, da li je neka strana u kratkom spoju sa masom, ili je nesto u prekidu
PS
Nije to ipod nule
, nula ne postoji na termometru, samo je u pocetnom polozaju posto do njega ne dolazi nikakav napon.
U semama, kao da postoje dva davaca, ali u procedurama kao da postoji samo jedan.
Kao da su negde pobrkali endura E i endura DE (dizel)
Ajde prvo proveri jel uopste imas dva ili samo jedan?
Ako je samo jedan, onda moze da se vidi, samo tesko da ces negde naci tu prastaru ford dijagnostiku (WDS). Cini mi se da se nove bas i ne snalaze sa tim starim pcm-om.
Ako su dva, onda se jednostavno izmeri unimerom ovaj sto ide na instr tablu, da li je neka strana u kratkom spoju sa masom, ili je nesto u prekidu
PS
Nije to ipod nule

Djak pesak 

- ljuba power
- Poruka: 2707
- Član foruma od: nedelja, 11. mar. 2018. u 13:20h
- Kontakt:
evo ovako stoje stvari sa tim motorom.bez uputstva,već iz prakse...
ima dva davača temperature.ako je problem u pokazivaču temperature na inst.tabli,koji pokazuje "0" tj ne mrda od početne tačke,uzrok je u davaču temp.koji se nalazi sa prednje strane motora kod termostata,u vidu jednožilnog konektora.raskači ga i spoj sa masom,u tom slučaju trebalo bi da kazaljka ode na max vrednost u crveno na inst.tabli.ako ode na max.promeni taj termo davač.imaš razlike u boji termodavača.zeleni.zuti,crni je univerzalni koliko me sećanje služi i košta 1000din...
ako ne ode na max kazaljka kd sspojiš sa masom,problem je u satu ili ožičenju tog termo davača!
to sve pod uslovom da imaš antifriza u sistemu dovoljno,tj na max oznaci expanzione posude
ima dva davača temperature.ako je problem u pokazivaču temperature na inst.tabli,koji pokazuje "0" tj ne mrda od početne tačke,uzrok je u davaču temp.koji se nalazi sa prednje strane motora kod termostata,u vidu jednožilnog konektora.raskači ga i spoj sa masom,u tom slučaju trebalo bi da kazaljka ode na max vrednost u crveno na inst.tabli.ako ode na max.promeni taj termo davač.imaš razlike u boji termodavača.zeleni.zuti,crni je univerzalni koliko me sećanje služi i košta 1000din...
ako ne ode na max kazaljka kd sspojiš sa masom,problem je u satu ili ožičenju tog termo davača!
to sve pod uslovom da imaš antifriza u sistemu dovoljno,tj na max oznaci expanzione posude

- mbole

Samo ova poslednja recenica...
Temp ce otici na max kad ga spojis na masu, imao antifriza da preliva, il ga nemao uopsteljuba power piše: ↑petak, 19. jul 2024. u 19:04hto sve pod uslovom da imaš antifriza u sistemu dovoljno,tj na max oznaci expanzione posude![]()

Naravno.. to ne znaci da ne treba da ima antifriza

Djak pesak 

- ljuba power
- Kontakt:
malo si se prešao

moja poslednja rečenica se odnosi na to,da kad u sistemu nema antifriza pokazivač temperature isto ne reaguje, i stoji na nuli

tako da je moguće i da nema dovoljno antifriza
- mbole
- dimges
gledao sam danas, ispod izduvne grane ima na bloku izdanak sa navojnom rupom ali nema ništa. Ova fiesta je Prva serija, mislim da je Bole u pravu kad piše da benzinac iz Prve serije možda ima samo jedan temperaturni senzor.. Kod termostata za vodu ima jedan jednožilni kabel, , taj je spojen sa karoserijom, valjda daje masu diznama ???ljuba power piše: ↑petak, 19. jul 2024. u 19:04hevo ovako stoje stvari sa tim motorom.bez uputstva,već iz prakse...
to sve pod uslovom da imaš antifriza u sistemu dovoljno,tj na max oznaci expanzione posude![]()
Na you tube klipu dole je prikazana fiesta ali 1998, ima takav jednožilni konektor, napred kod PK kaiža i servo pumpe, kod mene nema.

Očistio kontakt za masu na karoseriji, sad motor bolje radi, ali instrument tabla za temperaturu ne mrda definitivno. Imam originalni ispravan davač, koji su pre 15 godina zamenili da probaju ( onda je počeo problem sa speed senzorom i dizanje obrtaja, niko nije ništa znao pa se probavalo sve i svašta) i rekli mi da čuvam taj davač...
Problem je što su odmori, a ne mogu da idem daleko jer me šube bez ispravne temperaturne skale...
Ubedio sam mehaničara u blizini, menjaču ulje i usput da da proba da zameni davač...
Usput našao sam na YouTube interesantan klip, ali za noviju fiestu, 1998
https://www.youtube.com/watch?v=usMLiZe-T8Y

- ljuba power
- Kontakt:
to na slici pored pk kaiša je PSP-power stering presure,u prevodu senzor pritiska servo pumpe.nema veze sa davačem temperature.a to dali ima jedan ili dva davača,najsigurnije je videti po broju šasije
- mbole
Po broju sasije (auto je 4.jul 1996), senzor koji ide na pcm bi trebalo da je ovo:

A senzor koji ide na instr tablu, ovo:

A senzor koji ide na instr tablu, ovo:

Djak pesak 

- mbole
Huh... ima jos jedna varijanta... isto po broju sasije.
Za ovaj nazalost nema ni naznake od cega bi trebao da bude.
Jedino po imenu.. "sender" lici da je od instrumenta. (obicno je sender za instrument, a sensor za pcm)

Za ovaj nazalost nema ni naznake od cega bi trebao da bude.
Jedino po imenu.. "sender" lici da je od instrumenta. (obicno je sender za instrument, a sensor za pcm)

Poslednja izmena: mbole, na dan subota, 27. jul 2024. u 13:36h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Djak pesak 

- dimges
hvala na slikama... idem da proverim za oba, znači ni jedan nije u Bloku... sećam se da su pcm senzor zamenili vrlo lako, a ovaj za instrumentalnu tablu nisam ni znao da je tamo, idem kasnije da ga slikam nekako, a ako je dostupno da proverim kontakt, imao sam neki katran oko svečice br.1, verovatno palo parče izolacije od kabla iznad i napravilo katran oko svečice, jedva istrugao, možda ima i na senzoru neka prljavšina.
Usput jedno pitanje :
Kad krenem, treba mi sad po vrućini jedno 50metara u haraži da vozim da počne da prima gas...izađem iz garaže i vozim kratke relacije, jedeno zbog neispravne temperaturne skale, drugo jer nemam klimu u autu. Nakon izlaska iz podzemne garaže auto odlično prima, vozim i 5 brzinu s 50km/h; parkiram u podzemnoj u marketu, na kilometar vožnje, proveravam crevo i hladnjak rukom, imaju možda 50-60 stepeni... Pazarim, nakon 20 minuta se vraćam, ali auto NE prima, već u 3'oj brzini trese dosta trese, mora kuplung da se drži po malo.... zadnu dugačku relacijzu sam vozio pre 40 dana, sa starim akomulatorom. Novi sam stavio 29.06, ali sam vozio samo kratku relaciju i otkačio minus kabel, otišli na odmor 30.06, sa sinom i unucima. Kad sam se vratio radila je temperaturna skala, ali zbog paklene vrućine a i nemam klimu, nisam prešao onih mislim 9kilometara potrebnih da novi akomulator bude prepoznat od PCU. pre 9'10 dana je otkazala i temperaturna skala, pa sad ne smem da vozim, duge relacije.
DALI ako rikne PCM senzor PCU ne daje ubrzanje kad se postigne određena temperatura ?? ili je možda neki drugi problem ?
Termostat na crevu je menjan pre 2 godine, 2-3000 km od tada, ne verujem da glavi.
Sumnjam i na ulje, ELF 5/40, ali koristio sam takvo pre 3 godine... Pošto je prošla godina od promene ulja, menjaću sad, a zamoliću automehaničara da zameni i PCM senzor koji imam, a može i da proveri odozdo i pumpu za antifriz i creva...
Ako je riknula skala, biće problem, na otpadu nema polovnih istrumentalnih tabli, sve je prodato, a nema da se kupi ni novi sat za gorivo i temperaturu ) mislim da ide tako u kompletu...
E nisam probao da vozim duže relacije, Dali će tresenje početi u VOŽNJI, sad se javlja samo kad ugasim delomično ili dobro zagrejan auto, ne javlja se u kratkoj voižnji...
Ova zadnja slika da nije senzor na crevu možda za crveno svetlo za t'ru antifriza na instrumentalnoj tabli, ili za Grejanje Kabine ??
Usput jedno pitanje :
Kad krenem, treba mi sad po vrućini jedno 50metara u haraži da vozim da počne da prima gas...izađem iz garaže i vozim kratke relacije, jedeno zbog neispravne temperaturne skale, drugo jer nemam klimu u autu. Nakon izlaska iz podzemne garaže auto odlično prima, vozim i 5 brzinu s 50km/h; parkiram u podzemnoj u marketu, na kilometar vožnje, proveravam crevo i hladnjak rukom, imaju možda 50-60 stepeni... Pazarim, nakon 20 minuta se vraćam, ali auto NE prima, već u 3'oj brzini trese dosta trese, mora kuplung da se drži po malo.... zadnu dugačku relacijzu sam vozio pre 40 dana, sa starim akomulatorom. Novi sam stavio 29.06, ali sam vozio samo kratku relaciju i otkačio minus kabel, otišli na odmor 30.06, sa sinom i unucima. Kad sam se vratio radila je temperaturna skala, ali zbog paklene vrućine a i nemam klimu, nisam prešao onih mislim 9kilometara potrebnih da novi akomulator bude prepoznat od PCU. pre 9'10 dana je otkazala i temperaturna skala, pa sad ne smem da vozim, duge relacije.
DALI ako rikne PCM senzor PCU ne daje ubrzanje kad se postigne određena temperatura ?? ili je možda neki drugi problem ?
Termostat na crevu je menjan pre 2 godine, 2-3000 km od tada, ne verujem da glavi.
Sumnjam i na ulje, ELF 5/40, ali koristio sam takvo pre 3 godine... Pošto je prošla godina od promene ulja, menjaću sad, a zamoliću automehaničara da zameni i PCM senzor koji imam, a može i da proveri odozdo i pumpu za antifriz i creva...
Ako je riknula skala, biće problem, na otpadu nema polovnih istrumentalnih tabli, sve je prodato, a nema da se kupi ni novi sat za gorivo i temperaturu ) mislim da ide tako u kompletu...
E nisam probao da vozim duže relacije, Dali će tresenje početi u VOŽNJI, sad se javlja samo kad ugasim delomično ili dobro zagrejan auto, ne javlja se u kratkoj voižnji...
Ova zadnja slika da nije senzor na crevu možda za crveno svetlo za t'ru antifriza na instrumentalnoj tabli, ili za Grejanje Kabine ??
- mbole
Gotovo je nemoguce da nemas ovaj na bloku.
Pogledaj malo bolje sliku... on je "odozdo", posto iznad njega ima izdanak sa navojnom rupom koja stoji horizontalno, i u kojoj i ne treba da bude nista (to je verovatno rupa za vezivanje motora za radni sto).
Senzor moze da rikne na vise nacina
Moze da bude u kratkom spoju, da bude u prekidu, da daje pogresne podatke, i u svakom od ovih slucajeva ce se drugacije ponasati.
Tih 9km nema veze sa prepoznavanjem akumulatora, vec sa time sto je pcm pogubio korektivne vrednosti:
Make sure all electrical systems are switched OFF before connecting the battery ground cable to avoid damage to the vehicle electrical system.
1. Connect the battery ground cable.
...
5. Note:
When the battery has been disconnected and connected, the stored idle and drive values contained within the powertrain control module (PCM) will have been erased. The following steps must be carried out to allow the PCM to relearn its idle and drive values.
Start and run the engine at idle for three minutes.
6. When the engine reaches normal operating temperature, increase the engine speed to 1200 rpm and maintain for approximately two minutes.
7. Drive the vehicle for approximately five miles/eight kilometers of varied driving.
Pogledaj malo bolje sliku... on je "odozdo", posto iznad njega ima izdanak sa navojnom rupom koja stoji horizontalno, i u kojoj i ne treba da bude nista (to je verovatno rupa za vezivanje motora za radni sto).

Moze da bude u kratkom spoju, da bude u prekidu, da daje pogresne podatke, i u svakom od ovih slucajeva ce se drugacije ponasati.
Tih 9km nema veze sa prepoznavanjem akumulatora, vec sa time sto je pcm pogubio korektivne vrednosti:
Make sure all electrical systems are switched OFF before connecting the battery ground cable to avoid damage to the vehicle electrical system.
...
5. Note:
When the battery has been disconnected and connected, the stored idle and drive values contained within the powertrain control module (PCM) will have been erased. The following steps must be carried out to allow the PCM to relearn its idle and drive values.
6. When the engine reaches normal operating temperature, increase the engine speed to 1200 rpm and maintain for approximately two minutes.
7. Drive the vehicle for approximately five miles/eight kilometers of varied driving.
Djak pesak 

- dimges
Hvala na angažiranju i slikama...Oko slike Gledao sam sliku sa usisnmo granom, kod prve usisne sevi ima 2žilan kabel i konektor, dali kod vodne pumpe, ali je kabel odozgo, ide prema onom termometru na kartonu, kao oba ulaze u neki snop...mbole piše: ↑subota, 27. jul 2024. u 13:48hGotovo je nemoguce da nemas ovaj na bloku.
...
5. Note:
Sećam se da su menjali PCM senzor, onaj sa NPT navojem i ključem 19, iz kanala i to za 10 minuta.
Zato ću otići opet kod njih, daleko su oko 9kilometzra, a ionako treba da vozim 8 kilometara, da PCU prepozna podatke, ako je PCM senzor ispravan...
A gledao sam i slike s prednje strane, kod izduvne grane, navodno senzor temperaturne skale , kod mene tu ništa ne mogu da vidim odozgo, valjda će oni znati.
- mbole
Svi kablovi na kraju ulaze u neki snop 
Ajde da se ne bi dalje igrali gluvih telefona...
Uslikaj ove tri pozicije za koje sam poslao crteze po broju sasije, pa da vidimo gde i sta uopste postoji.
Ovako.. mi ne znamo dal si ti dobro pogleedao, ti ne znas na sta smo tacno mislili...
To sto su senzor menali iz kanala, govori da je najverovatnije bas na mestu gde treba da bude (posto je zavijen odozdo).
Al to je senzor koji ide na PCM.
Ovaj koji je "davac" i ide na istrument tablu, moze da bude na dve pozicije, ili na glavi, ili na crevu...
Sta je "termometar na kartonu" ni uz najbolju volju ne mogu da skontam

Ajde da se ne bi dalje igrali gluvih telefona...
Uslikaj ove tri pozicije za koje sam poslao crteze po broju sasije, pa da vidimo gde i sta uopste postoji.
Ovako.. mi ne znamo dal si ti dobro pogleedao, ti ne znas na sta smo tacno mislili...
To sto su senzor menali iz kanala, govori da je najverovatnije bas na mestu gde treba da bude (posto je zavijen odozdo).
Al to je senzor koji ide na PCM.
Ovaj koji je "davac" i ide na istrument tablu, moze da bude na dve pozicije, ili na glavi, ili na crevu...
Sta je "termometar na kartonu" ni uz najbolju volju ne mogu da skontam

Djak pesak 

- dimges

Hvala na pomoći... nemam štap za selfi, ali sam nešto slikao... ovo je termometar temperature ispod haube, kod ventila za benzinske pare koji je lokalni majstor nazivao EGR

...možda i on dobija sad malo izmenjene podatke jer je novi akomulator od 45Ah niži, t-j. 175mm. a predhodni je bio viši, 51 Ah

ovo je neki senzor na usisnoj grani, ali odozgo idu kablovi

ovo je neki senzor ispod usisne grane, kao da je priklučen kod oklopa vodne pumpe ???
Na prednjoj straki motora nisam uspeo ništa da uoćim, kleknuo sam i dole..
Evo krupnije slike na Fejsbuku, javna objava
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10 ... 8365771172
Usput da pitam, procedura za prepoznavawe podataka treba uvek da se radi kada se vadi akomulator ili samo kada se Menja akomulator ???
Vadio sam akomulator pre 1.5 godime i napunio, vratio, pali vozi . nikakvih problema... a kad sam menjao nemački akomulator 2008, sa korejskim Rockit, trebalo je 8 kilometara da auto počne da prima gas... 2015 sam menjao taj korejski sa ovim koji je sad riknuo, otišao u radnju, s kolicom za decu od unuka odneo stari i uzeo novi, stavio na kola i otišli na plažu u Ohridu, nikakva posebna procedura, ali vozilii smo bez prekida do plaže 8+ kilometara...
Mislim da će ovaj servis koji mi je vadio pcw senzor da se snađe, problem može da bude ako treba temperaturni + gorivo sat
Usput, firma koja kod nas prodaje delove za sve automobile,
za fiestu 95-98 daje samo 2 grupe temperaturna senzora za tečnost
https://www.autocentar.mk/avto-delovi-f ... e5978.html
kod termoprekidača, kako ga zovu a nije, postoje 2 vrste
https://www.autocentar.mk/%D1%81%D0%B5% ... 59465.html ovakav imam, originalni, izvađen sa auta radi probe i čuvam ga, a proveravali smo fa i OM metrom
E ovaj nemam i ne znam gde dolazi zašto je ?, isto 1/8NPT ali ključ 13 i nema đek nego zavrtanj
https://www.autocentar.mk/%D0%B4%D0%B0% ... 44704.html
- mbole
Kad god raskacis kleme, tj. pcm ostane bez napajanja... nebitno je da li si menjao akumulator ili je ostao stari.
Sad... moguce je da neko krace vreme uspe da zadrzi podatke, iako nema napajanja, al koliko je to, i dal se uopste desava...
Ajmo ovako...
Davac sa prednje strane, na glavi, do razvoda je 89FB-10884-AA (taj ide na instr tablu)
Senzor sa zadnje strane, odozdo, kod usisa je 3F1A-12A648-AA (ovaj ide na pcm)
I ovaj davac koji ide na crevo je 96FB-10884-AA (ovaj verovatno isto na instr tablu, moguce da postoje dve varijante, jedna gde je na glavi, druga gde je na crevu)
Sve u svemu... tesko cemo dobaciti do nekog resenja kuckanjem. To ce morati neko da pogleda uzivo.
Sad... moguce je da neko krace vreme uspe da zadrzi podatke, iako nema napajanja, al koliko je to, i dal se uopste desava...
Ajmo ovako...
Davac sa prednje strane, na glavi, do razvoda je 89FB-10884-AA (taj ide na instr tablu)
Senzor sa zadnje strane, odozdo, kod usisa je 3F1A-12A648-AA (ovaj ide na pcm)
I ovaj davac koji ide na crevo je 96FB-10884-AA (ovaj verovatno isto na instr tablu, moguce da postoje dve varijante, jedna gde je na glavi, druga gde je na crevu)
Sve u svemu... tesko cemo dobaciti do nekog resenja kuckanjem. To ce morati neko da pogleda uzivo.
Djak pesak 

- mbole
OK... nadjoh...
Ovaj sto je na tvojoj drugoj slici je od instrumenta (nije na usisnoj grani, vec na crevu, i da kablovi idu odozgo)
A drugi je na bloku i imas ga, samo ne uspevas da ga nadjes, posto je bas zavucen
Evo klipa gde se vidi polozaj oba.
Ovaj sto je na tvojoj drugoj slici je od instrumenta (nije na usisnoj grani, vec na crevu, i da kablovi idu odozgo)
A drugi je na bloku i imas ga, samo ne uspevas da ga nadjes, posto je bas zavucen

Evo klipa gde se vidi polozaj oba.
Djak pesak 

- dimges
ovo je neka druga endura, možda 95, a mislim nema PK kaiš za servo pumpu ??,kao da ima više mesta,,, Sutra sam uspeo da zakažem kod majstora koji mi pre 15 godina zamenio PCM senzor, da vratimo originalni, koji je ispravan.
Dali može da se ISPITA temperaturni SAT preko Konektora kabla koji ide NA SENZOR odozgo, da se odštekaju i kratko spoje pinovi ????????
Dućan koji ima senzore daje mi neki broj FORD USA 89FB10884AA i ovakav senzor, sa Zavrtnjem ne sa konektorima ???

kod mene je konektor odozgo sa pinovima, znači ovaj treba za tablu ?? 96FB-10884-AA

Dali može da se ISPITA temperaturni SAT preko Konektora kabla koji ide NA SENZOR odozgo, da se odštekaju i kratko spoje pinovi ????????
Dućan koji ima senzore daje mi neki broj FORD USA 89FB10884AA i ovakav senzor, sa Zavrtnjem ne sa konektorima ???

kod mene je konektor odozgo sa pinovima, znači ovaj treba za tablu ?? 96FB-10884-AA

- mbole
Ovaj sa zavrtnjem je za instrument, ali ide sa prednje strane glave. Gde kazes da nema nista.
Ovaj drugi 96FB-10884-AA se vidi na tvojoj fotografiji, tako da je kod tebe on.
Nezgodni su prelazi, posto nekada postoje obe varijante u isto vreme. Pa se jedan auto napravi ovako a drugi onako.
Nazalost.. ne mogu da nadjem semu sa ovom varijantom koja je na crevu.
Sudeci po ostalim semama... trebalo bi da kada spojis pinove konektora, sat ode na max.
Ali... to je sve pod uslovom da su zice izmedju davaca i instrumenta, i davaca i mase kako treba.
Posto i ako je neka od njih u prekidu, instrument ne dobija signal i bice na minimumu i kad ih kratko spojis, bez obzira sto je sam davac ispravan.
Daklem.. prvo proveri dal jedan pin konektora ima 0 (ili skoro nula) otpor prema masi.
Ako nema... onda je to razlog, odnosno zica ka masi je u prekidu. Nazalost.. ne znam kuda ide, to jest gde se vezuje na masu.
Ako ima, spojis ih a instrument ne ode na max, onda imas problem sa drugom zicom koja ide ka instrumentu ili neki konektor nije kako treba.
Ako ode na max kad ih spojis, onda je los davac.
Ovaj drugi 96FB-10884-AA se vidi na tvojoj fotografiji, tako da je kod tebe on.
Nezgodni su prelazi, posto nekada postoje obe varijante u isto vreme. Pa se jedan auto napravi ovako a drugi onako.
Nazalost.. ne mogu da nadjem semu sa ovom varijantom koja je na crevu.
Sudeci po ostalim semama... trebalo bi da kada spojis pinove konektora, sat ode na max.
Ali... to je sve pod uslovom da su zice izmedju davaca i instrumenta, i davaca i mase kako treba.
Posto i ako je neka od njih u prekidu, instrument ne dobija signal i bice na minimumu i kad ih kratko spojis, bez obzira sto je sam davac ispravan.
Daklem.. prvo proveri dal jedan pin konektora ima 0 (ili skoro nula) otpor prema masi.
Ako nema... onda je to razlog, odnosno zica ka masi je u prekidu. Nazalost.. ne znam kuda ide, to jest gde se vezuje na masu.
Ako ima, spojis ih a instrument ne ode na max, onda imas problem sa drugom zicom koja ide ka instrumentu ili neki konektor nije kako treba.
Ako ode na max kad ih spojis, onda je los davac.
Djak pesak 

- dimges
Hvala na detaljnom uputsvu
- mbole
Nema na cemu.
Ljudi stalno zanemaruju kablazu, a kod matorih kola je ona mnogo cesce uzrok problema od loseg davaca/senzora.
Al kad dijagnostika izbaci 'senzor taj i taj je u problemu', niko ne cita dalje moguce uzroke, vec menja senzor, i onda 'zakljuci' da nije to. A njemu zica visi na jednoj licni il na izolaciji, konektor budjav...
I onda krece 'nabadanje' i menjanje svega zivog, po sistemu 'potreficemo na kraju'...
Ljudi stalno zanemaruju kablazu, a kod matorih kola je ona mnogo cesce uzrok problema od loseg davaca/senzora.
Al kad dijagnostika izbaci 'senzor taj i taj je u problemu', niko ne cita dalje moguce uzroke, vec menja senzor, i onda 'zakljuci' da nije to. A njemu zica visi na jednoj licni il na izolaciji, konektor budjav...
I onda krece 'nabadanje' i menjanje svega zivog, po sistemu 'potreficemo na kraju'...
Djak pesak