Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2024. sezona

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 13968
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: 2024. sezona

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. avg. 2024. u 15:22h

U NASCAR-u se svi timovi vode kao "independent contractors". Tu spadaju i Hendrick, Penske i Gibbs.

Isto kao u poslovnom svetu - potpises ugovor za firmu da ce uraditi taj i taj projekat za njih. Kad projekat bude kompletiran, mozes ici u drugu firmu ili te mogu zadrzati za jos jedan projekat. Ali u nijednom momentu nisi zaposlen u firmi.

Tako i sa timovima. Sve samostalni timovi koji potpisuju ugovor na X godina da korist proizvode odredjenog proizvodjaca. Ali u nijednom momentu nisu fabricki timovi.
Talladega_500 piše:
četvrtak, 15. avg. 2024. u 02:33h
Childress najavio zalbu.

Ono sta Childressu ide u korist je sto odluku na zalbu ne donosi NASCAR vec samostalna agencija koja nije povezana sa NASCAR-om - i ta agencija ima dosta starijih bivsih vozaca koji su naklonjeni ovom nacinu voznje. Na taj nacin se Hendrick izguvukao od teze kazne predprosle sezone (kada su Byronu oduzeti poeni u playoffu) i secam se da je NASCAR bio bas ljut sto je ta agencija ponistila kaznu.

Ko zna sta ce jos biti od svega...
Zalba zakazana za sredu.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Boss
Poruka: 2520
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » nedelja, 18. avg. 2024. u 19:51h

Talladega_500 piše:
nedelja, 18. avg. 2024. u 16:58h
U NASCAR-u se svi timovi vode kao "independent contractors". Tu spadaju i Hendrick, Penske i Gibbs.

Isto kao u poslovnom svetu - potpises ugovor za firmu da ce uraditi taj i taj projekat za njih. Kad projekat bude kompletiran, mozes ici u drugu firmu ili te mogu zadrzati za jos jedan projekat. Ali u nijednom momentu nisi zaposlen u firmi.

Tako i sa timovima. Sve samostalni timovi koji potpisuju ugovor na X godina da korist proizvode odredjenog proizvodjaca. Ali u nijednom momentu nisu fabricki timovi.
ali tale imas satelitske timove koji imaju tehnicku saradnju sa A timovima, jel tako?
Slika

evo jedino sto je satelitski tim Joe Gibsa tj. Tojote jednom uzeo naslov, ostalo su sve Hendrik (Sevroletov works team), Penske (bio Dodgeov a sada Fordov works team), Joe Gibs (Tojotin works team) i Stjuart-Has koji posle ove godine ne postoji.
zanimljivo da Penske od 2013 kad je presao na Ford (citao sam da su dobili beneficije citaj works team) i SHR od 2017 kad je presao na Ford SHR nije uzeo naslov pored Penskea. Zar to nesto ne govori?
In NASCAR, smaller teams will typically form technical alliances with bigger teams in order to get better resources. This helps smaller teams who may not have the means yet to build their own cars, and engines, or even hire certain staff members. These are all of the teams that have formal technical alliances for 2024.

https://dailydownforce.com/every-cup-se ... r-in-2024/

jos treba dodati da je Trackhouse u saradnji sa RCR-om
Best finish: 2nd (2022)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. avg. 2024. u 20:32h

Ti se drzis samo naslova kao da je jedino to bitno i ako neko nije osvojio naslov ti to gledas kao neuspeh. Posebno po ovom sistemu bodovanja gde je titula izgubila bas bilo koji smisao, titula se vise ne osvaja ko je najbolji vozac te sezone vec ko je najbolji u zadnjih 5 trka u sezoni. Ti si sam rekao da i ne pamtis ko je osvojio titulu prosle sezone jer je osvajaju vozaci koji uopste nisu u centru paznje.

Pazi ovako, SHR je bio u samom rangu sa Penske sve dok Tony Stewart nije digao ruke.

SHR je presao na Ford u 2017. sezoni.

Evo ti poredjenje po broju pobeda po godinama:
2017 - Penske 4, SHR 3.
2018 - Penske 7, SHR 12.
2019 - Penske 6, SHR 4.
2020 - Penske 8, SHR 10.
2021 - Penske 5, SHR 1.
2022 - Penske 5, SHR 3.
Ukupno: Penske 35, SHR 33.

Eto kolika je razlika izmedju Penske i SHR u tih 6 sezona...
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss

Poruka od Boss » nedelja, 18. avg. 2024. u 20:40h

titula se pamti.

i jos jedna stvar. Gibs, Hendrik i Penske imaju najvise auta. i to govori da su te tri ekipe Big 3.
Technical alliances have been a part of the sport for a while now. One prominent example was Stewart-Haas Racing in the late 2000s and early 2010s, who won a Championship while aligned with Hendrick Motorsports.

znaci SHR je uzeo ta dva naslova kao satelitski tim Hendrika. A onda ih je napustio (vrv zato sto je Hendrik rekao da nece vise da im daje pomoc) i prelazi na Ford ali i tu nailazi na zid (Penske koji je Fordov works team). Na kraju SHR se gasi.
From its inception until 2016, the team ran with Chevrolet engines and chassis (except for 2003 when they ran with Pontiac) provided by Hendrick Motorsports. Beginning in 2017 the team began partnering with Roush-Yates Engines and switched to Ford engines, while building their chassis in-house.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. avg. 2024. u 21:08h

Pa kako ti nisi upamtio da je Blaney prosle sezone osvojio titulu kada se "titula pamti"?

Znam ja sta je satelitski tim i znam sta je tehnicka saradnja, ne moras da mi copy/paste.

SHR je presao sa Chevroleta na Ford jer su dobili ponudu koja se ne odbija, to je sam Tony Stewart rekao. I SHR se ugasio jer je Tony zadnjih par godina digao ruke od NASCAR-a i odlucio se fokusirati na NHRA, a ne zato sto je kao Penske Fordov fabricki tim.

I svi Fordovi timovi i dan danas koriste Roush-Yates motore. RFK nije niciji satelitski tim, prave svoje sasije i prave svoje motore. Sa druge strane, Penske koristi Roushove motore, tako da tvoja prica da je Penske "Fordov fabricki tim" nema logike.

Boss

Poruka od Boss » nedelja, 18. avg. 2024. u 21:40h

Talladega_500 piše:
nedelja, 18. avg. 2024. u 21:08h
Pa kako ti nisi upamtio da je Blaney prosle sezone osvojio titulu kada se "titula pamti"?
tale, jos manje sam upamtio ko je imao vise pobeda :)

zato sto blejni nema harizmu.
I svi Fordovi timovi i dan danas koriste Roush-Yates motore. RFK nije niciji satelitski tim, prave svoje sasije i prave svoje motore. Sa druge strane, Penske koristi Roushove motore, tako da tvoja prica da je Penske "Fordov fabricki tim" nema logike.
pa cekaj a sta je onda tu Fordovo?
FORD PERFORMANCE

https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Performance
Slika

This is an original Roush-Yates Ford FR9 V8, its the engine that was developed as a joint project between Ford Performance and Roush Yates Engines (RYE) to become the new engine of choice for Ford-powered NASCAR teams from 2009 onwards.

https://silodrome.com/roush-yates-ford- ... fee-table/

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. avg. 2024. u 22:07h

Ford u najvecoj meri placa racune i verovatno salje svoje inzenjere da rade sa Roushovim u razvoju mehanike.

Poenta zasto ja spominjem sve ovo je zbog toga sto RFK radi mnogo vise za Ford nego Penske. Ne samo sto RFK pravi sasije i motore, vec ima vise satelitskih timova nego Penske.

Boss

Poruka od Boss » nedelja, 18. avg. 2024. u 23:43h

Talladega_500 piše:
nedelja, 18. avg. 2024. u 22:07h
Ford u najvecoj meri placa racune i verovatno salje svoje inzenjere da rade sa Roushovim u razvoju mehanike.

Poenta zasto ja spominjem sve ovo je zbog toga sto RFK radi mnogo vise za Ford nego Penske. Ne samo sto RFK pravi sasije i motore, vec ima vise satelitskih timova nego Penske.
Penske je veci i bogatiji tim. Jel znas gde se sve Penske takmici u koliko je serija zastupljen? a Roush ja ne znam ni jednu osim Nascara.

i da, Ford pravi motore u saradnji sa RY. i te motore daje Penskeu koji je njihov glavni tim i benchmark. pa gde bi oni bili bez Penskea? Razmisli.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » nedelja, 18. avg. 2024. u 23:49h

Hehe "gde bi oni bili bez Penske", pa Ford se takmicio (veoma uspesno) u NASCAR-u vise od 60 godina bez Penske.

Bolje pitanje je "gde bi bio Penske bez Forda"? Dodge izasao iz NASCAR-a, Chevrolet i Toyota vec imaju top timove... Penske je postao sila u NASCAR-u tek po dolasku u Ford.

Kao sto rekoh gore, Roush je taj koji pravi motore za sve Fordove NASCAR timove, bez Rousha - Ford nema motore. Pa ti vidi da li je Roush ili Penske bitniji za Ford. ;)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 04:21h

Vozen samo 51 od 200 krugova zbog kise. Trka ce biti nastavljena sutra.

Slika

Boss

Poruka od Boss » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 11:34h

Talladega_500 piše:
nedelja, 18. avg. 2024. u 23:49h
Hehe "gde bi oni bili bez Penske", pa Ford se takmicio (veoma uspesno) u NASCAR-u vise od 60 godina bez Penske.

Bolje pitanje je "gde bi bio Penske bez Forda"? Dodge izasao iz NASCAR-a, Chevrolet i Toyota vec imaju top timove... Penske je postao sila u NASCAR-u tek po dolasku u Ford.

Kao sto rekoh gore, Roush je taj koji pravi motore za sve Fordove NASCAR timove, bez Rousha - Ford nema motore. Pa ti vidi da li je Roush ili Penske bitniji za Ford. ;)
i kad je Roush zadnji put osvojio naslov?

te motore finansira Ford. Roush bi bio nula bez Fordove podrske. Uostalom na tim motorima stoji bedz Forda tako da su to Fordovi motori.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 15:36h

kyle piše:
ponedeljak, 19. avg. 2024. u 11:34h
Jel tebi jasno da je Roushov motor pokretao svaki Ford koji je pobedio i osvojio titule u zadnjih ~40 godina?

Titula Blaneya prosle godine je Roushova koliko i Penskea - jer bez Roushovih motora Blaney ne bi osvojio titulu.
kyle piše:
te motore finansira Ford. Roush bi bio nula bez Fordove podrske. Uostalom na tim motorima stoji bedz Forda tako da su to Fordovi motori.
Nije bas tako jer je Jack Roush stekao ime krajem 1970-ih i pocetkom 1980-ih godina kada je pobedjivao i u Americi i u Evropi kao samostalan tim (bez podrske Forda jer se Ford tada nije profesionalno ni takmicio). Njegovi uspesi su postali zapazeni i Ford ga je potpisao kao partnera kada se vratio trkanju.

Roush je bio taj koji je u potpunosti preporodio Fordov trkacki program i vratio ga u centar paznje.

Na tim motorima stoji znacka i Forda i Rousha. Evo ti tvoja slika koju si okacio, jasno se vidi znacka Rousha.

Mislim da ti ne znas koliko je Roush bitan za Ford ne samo zadnjih 40 godina vec i dan danas iako mozda tako ne deluje na osnovu sadasnjih rezultata Keselowskog i Bueschera u NASCAR-u.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » ponedeljak, 19. avg. 2024. u 22:46h

Tyler Reddick pobedio na Michiganu.

Slika

Bice veselo u subotu na Daytoni...

Slika

Boss

Poruka od Boss » utorak, 20. avg. 2024. u 01:01h

Talladega_500 piše:
ponedeljak, 19. avg. 2024. u 15:36h
kyle piše:
Jel tebi jasno da je Roushov motor pokretao svaki Ford koji je pobedio i osvojio titule u zadnjih ~40 godina?

Titula Blaneya prosle godine je Roushova koliko i Penskea - jer bez Roushovih motora Blaney ne bi osvojio titulu.
kyle piše:
Nije bas tako jer je Jack Roush stekao ime krajem 1970-ih i pocetkom 1980-ih godina kada je pobedjivao i u Americi i u Evropi kao samostalan tim (bez podrske Forda jer se Ford tada nije profesionalno ni takmicio). Njegovi uspesi su postali zapazeni i Ford ga je potpisao kao partnera kada se vratio trkanju.

Roush je bio taj koji je u potpunosti preporodio Fordov trkacki program i vratio ga u centar paznje.

Na tim motorima stoji znacka i Forda i Rousha. Evo ti tvoja slika koju si okacio, jasno se vidi znacka Rousha.

Mislim da ti ne znas koliko je Roush bitan za Ford ne samo zadnjih 40 godina vec i dan danas iako mozda tako ne deluje na osnovu sadasnjih rezultata Keselowskog i Bueschera u NASCAR-u.

Slika
joj tale pa krupnim slovima FORD RACING a ti neku sicu prikazujes u cosku. ne vredi da se raspravljamo dalje.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. avg. 2024. u 01:35h

Pa ta plasticna znacka "Ford Racing" je jedina stvar koju je Ford napravio na ovom motoru. Sve ostalo je napravio Roush.

Jel ti mislis da je slucajnost da je Ford osvojio prvu titulu 1988. godine posle 19 godina bas one godine kada je Roush usao u NASCAR? I od tada do danasnjeg dana - sve i jedan motor sa kojim je Ford pobedio i osvajao titule u NASCAR-u je stigao od Rousha.

Kao sto ti rekoh ranije - Blaneyova titula prosle sezone je Roushova koliko i Penskea.

Sta mislis sta bi Ford teze podneo - da se sada ugasi Roush ili da se sada ugasi Penske? Pa da se Roush sutra ugasi - ceo Ford bi zavrsio takmicenje u NASCAR-u.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. avg. 2024. u 04:36h

Po drugi put u dva dana neko zavrsava na krovu na Michiganu (isto se desilo u subotu u Xfinity).

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » utorak, 20. avg. 2024. u 22:39h

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 21. avg. 2024. u 16:10h

Boss

Poruka od Boss » sreda, 21. avg. 2024. u 17:25h

ne vredi ni pricati o tome, kad nikad nece voziti jedan protiv drugog.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 21. avg. 2024. u 18:35h

Ja i dalje stojim iza toga da Larson nije najbolji ni u NASCAR-u, a da ne govorim generalno u profesionalnom auto-moto sportu.

To sto pobedjuje u nizerazrednim takmicenjima na americkom jugu pred 500 gledaoca je impresivno samo onima koji zive na americkom jugu.

Boss

Poruka od Boss » sreda, 21. avg. 2024. u 21:01h

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » sreda, 21. avg. 2024. u 21:39h

Talladega_500 piše:
nedelja, 18. avg. 2024. u 16:58h
Childress najavio zalbu.

Ono sta Childressu ide u korist je sto odluku na zalbu ne donosi NASCAR vec samostalna agencija koja nije povezana sa NASCAR-om - i ta agencija ima dosta starijih bivsih vozaca koji su naklonjeni ovom nacinu voznje. Na taj nacin se Hendrick izguvukao od teze kazne predprosle sezone (kada su Byronu oduzeti poeni u playoffu) i secam se da je NASCAR bio bas ljut sto je ta agencija ponistila kaznu.

Zalba zakazana za sredu.
Dillon izgubio zalbu. Ima pravo da se zali na izgubljenju zalbu, to mu je poslednja sansa.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 22. avg. 2024. u 02:37h

Gledao sam danas dobru analizu kojim vozacima bez pobede se daju najvece sanse na Daytoni u subotu uvece.

Najvise su pricali u Front Row vozacima Todd Gilliland i Michael McDowell. Gilliland je vodio dosta krugova na svim super-speedways ove sezone (iako se na svakom na kraju slupao), dok je McDowell bio na pragu pobede na Talladegi i slupan je pred sam finis.

Noah Gragson iz SHR takodje ima solidne rezultate na super-speedways.

Takodje su rekli da je ovo poslednja sansa Kyle Buschu da pobedi ove sezone.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 22. avg. 2024. u 21:35h

Hendrick tuzi Hooters za $1.85 miliona zbog neisplacenih racuna. Hooters je trebao da bude sponzor na autu Chase Elliotta na 3 trke ove sezone, ali je sporazum na kraju raskinut jer je Hooters u teskoj finansijskoj krizi.

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 23. avg. 2024. u 01:58h

Hamlin kaznjen sa oduzimanjem 75 poena plus 10 playoffs poena. Tako da Hamlin ima 11 playoffs poena umesto 21.

Zabrljao je glavna Toyotina organizacija TRD (Toyota Racing Development). Nakon sto je Hamlin pobedio na Bristolu jos u martu, Toyota je trebala da posalje motor NASCAR-u na inspekciju nakon sto zavrsi sa trkanjem (imaju pravo da ga koriste na vise trka). Medjutim, doslo je do greske i motor je rastavljen i ugradjeni su mnogi drugi delovi, tako da NASCAR vise ne moze da ugradi inspekciju.

Problem nije otkrio NASCAR vec je TRD sam prijavio.

Slika

Odgovori

Povratak na „Nascar“