Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Savet za kupovinu Ford Focus

Ovde dobijate savete za kupovinu Forda... koji Ford,do koliko para,vredi li taj auto itd itd.
Odgovori
Selmuci
Poruka: 9
Član foruma od: nedelja, 11. avg. 2024. u 10:51h

Savet za kupovinu Ford Focus

Poruka od Selmuci » nedelja, 11. avg. 2024. u 17:49h

Pozdrav,

Čitala sam dosta po forumu i stvarno kao laik mogu reći da pojma nemam generalno o Ford automobilima, a suprug i ja planiramo da kupimo Ford Focus karavan od 2007. Ili mlađi, jer smo već imali Ford Focus 1.8tdci 2004 I služio nas je bolje nego prethodni Volvo V50 2.0 2007....; služio nas je sve dok ga on prošle godine nije slupao, pa smo bili prinuđeni da uzmemo bilo šta zbog suprugovog posla..a to bilo šta je Reno Senic 1.9 2004... cekicko užas od auta.

Elem, pošto ja ne znam te razlike u Focus-ovim motorima i skrivene mane, zamolila bih vas da mi date smernice šta mislite o ova 2 Focus-a koja su mi zapala za oko?

http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... -focus-mk2
i
http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... ford-focus

Ovaj donji je naravno na izgled lepši, samo...ne znam...vidim da je svašta menjano u njemu što bi trebalo da zvuči dobro...ali se ja nekako setim našeg Volva u kojem nema šta nismo zamenili, a na kraju je glava motora otišla po drugi put i niko nije mogao da ga popravi. Žali Bože para koje smo uložili...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Savet za kupovinu Ford Focus

Poruka od Markedjani » nedelja, 11. avg. 2024. u 18:59h

prvi je benzinac 1.6 ti vct sa 115ks.

Benzinac, super zahvalan za održavanje ( minus varijabila bregasta koja zahteva majstora koji zna šta radi ako treba da se radi veliki servis) i generalno najjeftiniji za posedovati.

Mane, potencijalna potrošnja ulja, potrošnja goriva po gradu od 10+ litara, osećaj snage nikakav zbog celih 140nm obrtnog momenta i potencijalno lupanje motora zbog lufta u bolcni klipa (skup kvar za srediti).

Drugi je 2.0 tdci, prednosti su snage na pretek, potrošnja na autoputu i otvorenom i generalno komfor za putovanje sa tim motorom, dizeli uglavnom ne troše ulje.

Mane su osetno skuplje održavanje, osetno skupljni veliki servis, plivajući zamajac, dpf, egr , turbo i klasika sve što na tim dizelima odlazi.

Manje više sve zavisi za šta će da se koristi auto ali za oba primerka je jako pametno oterati kod majstora na generalni pregled i sa pregledom se ima uvid o neko okvirno stanje auta i kako je održavan.

E sad, šta je bolje kupiti... pa vrlo prosto, ono što je u boljem i očuvanijem stanju :) :)
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Selmuci

Poruka od Selmuci » nedelja, 11. avg. 2024. u 21:43h

Hvala na odgovoru :)

Kupuje se uglavnom za potrebe posla, gradska vožnja...mozda koji put na malo dužu kilometražu, al to 2-3x godišnje.

Sta mislite o ovome?
http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... cus-16-tdi

Ako nadjem jos nešto, ja cu da budem slobodna i zalepim link ovde...
Bolje da pitam kad se već ne razumem.
Svakako stoji da ćemo otići kod majstora na pregled kad suzimo izbor...

dule0911

 
Poruka: 13659
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 12. avg. 2024. u 13:33h

Samo da dodam jos jednu stvar, ako niste bili zadovoljni sa V50, Focus tih godista je, sem izgleda, ispod lima isti auto. Ima specificnosti oko ponekih benzinskih motora, al dizeli su identicni.
Fiesta!!

Selmuci

Poruka od Selmuci » ponedeljak, 12. avg. 2024. u 18:28h

Hvala...

Selmuci

Poruka od Selmuci » sreda, 14. avg. 2024. u 09:09h

Može li Vaše mišljenje o ovom autu?

http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... cus-16-tdi

sarabo

 
Poruka: 2093
Član foruma od: utorak, 6. jun 2017. u 13:16h

Poruka od sarabo » sreda, 14. avg. 2024. u 09:14h

po meni sa ovih slika vidim da auto ima 50 nijansi sive i ne uliva mi baš poverenje ( ali to je sa slika )
Fiesta 1.8 d ( 1997 )
Focus MK1 1.8 tdci 74 KW ( 2002 )
Focus MK2 1.6 tdci 80 KW ( 2005 )
C max MK1 FL 1.6 tdci 66 KW ( 2008 )

pegaz
Poruka: 482
Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 21:32h

Poruka od pegaz » sreda, 14. avg. 2024. u 13:59h

ja bih isao na neki 1.6 benzinac ali od 100hp, znaci bez varijabli i karakteristicnih problema za 1.6 Ti-vct od 115hp. Ako se vozi pretezno po gradu nema neke razlike jedino potrosnja kod benzinca.

Ali svakako bolje nego stari dizel koji ce se gusiti u gradu pa slede problemi sa DPF-om i EGR-om + svi ostali problemi vezani za dizelasa.

Ako potrosnja nije problem, idite na benzinca, mnogo manje ce glava i dzep da boli. A tu je i 1.8 i 2.0 benzinac...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 14. avg. 2024. u 15:38h

Ubedljivo najbolji savet
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Jozza
Poruka: 2101
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Poruka od Jozza » petak, 16. avg. 2024. u 21:56h

Od benzinaca, 2.0 je najbolja mera za taj auto

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

pegaz

Poruka od pegaz » subota, 17. avg. 2024. u 08:22h

Zavisi za sta koristi auto. Ako se vozika samo po gradu, recimo neki posao u pitanju (majstor) 1.6 zavrsava posao bez problema.

13 godina smo imali Focusa mk1 sa tim motorom (sad je kod roditelja), presli smo pola Srbije sa njim, zena, ja i (mala) deca, ako ne divljas, sasvim dovoljan motor, naravno moras da se priremis za preticanje (a ne da ulazis u nebezbedno preticanje pa da te motor izvlaci) i sasvim je dovoljan.

Ja bi rekao da je neki optimum 1.8 benzinac za gradsku/vangradsku voznju, za grad obican 1.6 sasvim dovoljan...

Jozza
Poruka: 2101
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Poruka od Jozza » subota, 17. avg. 2024. u 10:13h

Nije isti mk1 benzinac i mk2. Zetec vs Duratec. Zato kažem 2.0, ne zbog snage već zbog samog motora. Sa takvim 2.0, doduše u Mondeu sam se sit navozao. Prešao 350.000km, poslednjih 200.000 na plin BEZ remonta. Prodat u voznom stanju. Trošio 1.7L ulja na 10.000km, i to mu je bilo taman da podmazuje ventile. I samo high SAPS ulje, sa 1.1 do 1.3% sulfatnog pepela i nema erozije doseda izduvnih ventila (ako se vozi na plin). Sad imam dizela, po prvi put u životu, i po svemu sudeći i poslednji!

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

pegaz

Poruka od pegaz » nedelja, 18. avg. 2024. u 10:42h

Isti 1.6 motor iz mk1 se nalazi u mk2 modelu, pricam o obicnom benzincu bez varijabli i taj 1.6 od 100hp je po meni najpouzdaniji benzinac od ostale tri varijante. Ko moze da proguta gradsku potrosnju od 10+ litara a treba mu za gradsku voznju, topla preporuka, ustedice dosta para i zivaca u odnosu na bilo kog dizelasa.

Za vangradsku se vec moze diskutovati i vecini bi trebalo nesto jace pogotovo ako su vozili dizele ore toga, onda u igru dolazi 1.8 i 2.0 motori, 1.6 Ti-vti ne bi ni gledao.

Selmuci

Poruka od Selmuci » četvrtak, 22. avg. 2024. u 19:49h

Hvala svima na odgovorima thumbsuph

A šta mislite o ovome?
http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... cus-16tdci

Posle svega što ste napisali, pretpostavljam da je ovo slab motor?
Koliko različitih motora u ovom Fordu, jedva da vas mogu da ispratim.
Auto jeste za gradsku vožnju, moj muž je aplpinista, pa mu treba za opremu....ali... navikao je na jake motore, ne znam kako će se prebaciti na slabiji.
pegaz piše:
sreda, 14. avg. 2024. u 13:59h
ja bih isao na neki 1.6 benzinac ali od 100hp, znaci bez varijabli i karakteristicnih problema za 1.6 Ti-vct od 115hp. Ako se vozi pretezno po gradu nema neke razlike jedino potrosnja kod benzinca.
E ...taman sam htela da pitam za 100hp sta bi mu trebalo da znači, izvinjavam se na svom nepoznavanju ičega oko auta...al ukapirala sam horse power redbullw
A samo da znate, koliko god pojma nemam oko auta jer nisam vozač, znam više od svog muža ( ne hvalim se mrgreen ) koji je vozač...

pegaz

Poruka od pegaz » petak, 23. avg. 2024. u 22:32h

Ako je navikao na neki motor koji 'vuce kao lud' (u gradskoj voznji 'da bude prvi na semaforu') onda mu jedino neki dizel od Forda to moze omoguciti ali sa tim zadovoljstvom ide i veca cena odrzavanja pracenja izrazitom glavoboljom pogotovo sto ce ga voziti stalno po gradu sto povlaci neke dodatne probleme (posle nekog vremena zacepljen DPF, zapekao EGR i sl) tako da izvazite sta vam je bitnije.

Selmuci

Poruka od Selmuci » ponedeljak, 26. avg. 2024. u 10:44h

A da li bi softversko ukidanje DPF i ERG rešilo tu glavobolju?

pegaz

Poruka od pegaz » ponedeljak, 26. avg. 2024. u 13:43h

Ako moze da se uradi na konkretnom modelu motora (a rekao bih da moze kod svih ovih starijih dizel motora koriscenih kod Forda) i uradi se kako treba onda da. Ali ostaju ti dizne, turbina...

Odgovori

Povratak na „Koji Ford da kupim“