2025. sezona
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 13960
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: 2025. sezona
Nisam rekao da se NASCAR nista nije pitao, vec da je Netflix vodio glavnu rec.
Obicno 1. sezona bilo koje serije nema mnogo epizoda. Naruce nesto tipa 5 ili 10 epizoda da se testira reakcija publike, ako reakcije budu dobre onda narucuju 2. sezonu sa dosta vise epizoda. Tako i u ovom slucaju - Netflix je otkupio pravo na samo 5 epizoda da vidi kakve ce reakcije publike biti za 1. sezonu, pretpostavljam da su reakcije bile pozitivne cim su narucili 2. sezonu. I ocekujem da ce 2. sezona imati vise epizoda.
Obicno 1. sezona bilo koje serije nema mnogo epizoda. Naruce nesto tipa 5 ili 10 epizoda da se testira reakcija publike, ako reakcije budu dobre onda narucuju 2. sezonu sa dosta vise epizoda. Tako i u ovom slucaju - Netflix je otkupio pravo na samo 5 epizoda da vidi kakve ce reakcije publike biti za 1. sezonu, pretpostavljam da su reakcije bile pozitivne cim su narucili 2. sezonu. I ocekujem da ce 2. sezona imati vise epizoda.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Talladega_500
- Yankee
23XI i Front Row pokrenuli tuzbu protiv NASCAR-a.
Tvrde da je NASCAR naterao timove da potpisu ugovor za charter koji vecinu novca ostavlja porodici France (koji su vlasnici NASCAR-a) umesto timovima/vozacima.
Oba tima su takodje trazila da se takmice u 2025. sezoni kao charter timovi (iako dosadasnji charter ugovor istice na kraju sezone i nisu potpisali novi) dok se tuzba ne okonca.

Tvrde da je NASCAR naterao timove da potpisu ugovor za charter koji vecinu novca ostavlja porodici France (koji su vlasnici NASCAR-a) umesto timovima/vozacima.
Oba tima su takodje trazila da se takmice u 2025. sezoni kao charter timovi (iako dosadasnji charter ugovor istice na kraju sezone i nisu potpisali novi) dok se tuzba ne okonca.

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Talladega_500
- Yankee
Advokat koga su 23XI i Front Row unajmili da ih zastupa je Jeffrey L. Kessler. Kessler je inace poznat kao jedan od najjacih advokata u tuzbama protiv sportskih organizacija i u proslosti je uspesno tuzio NBA, MLB, MLS, NCAA i druge velike profesionalne sportske organizacije.
U americkom zakonu postoji pravilo gde organizacija ne sme da ima sistem po kojem su $$$ neravnopravno rasporedjenje izmedju same organizacije i ucesnika. U ovom slucaju, Kessler tvrdi da NASCAR nepravilno rasporedjuje pare izmedju vlasnika (porodica France) i timova/vozaca, a da oni koji nisu voljni prihvatiti takvo "pravilo" bivaju najureni iz sporta.

U americkom zakonu postoji pravilo gde organizacija ne sme da ima sistem po kojem su $$$ neravnopravno rasporedjenje izmedju same organizacije i ucesnika. U ovom slucaju, Kessler tvrdi da NASCAR nepravilno rasporedjuje pare izmedju vlasnika (porodica France) i timova/vozaca, a da oni koji nisu voljni prihvatiti takvo "pravilo" bivaju najureni iz sporta.

- Boss
- Poruka: 2520
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
auu pa ovo ce za jordana biti "do or die"
neki vec kazu da je vec izgubio ovu bitku.
neki vec kazu da je vec izgubio ovu bitku.
Best finish: 2nd (2022)
- Talladega_500
- Yankee
Tesko da mogu da pobede veliku organizaciju kao sto je NASCAR.
Istovremeno, ako neko moze da ih pobedi to je Jeffrey Kessler jer je pobedjivao i NBA, MLB, MLS, NCAA... Kessler je razlog zasto su college igraci poceli da dobijaju platu po prvi put u istoriji prosle godine. Ne verujem da bi prihvatio da predstavlja 23XI i Front Row na sudu da ne postoje sanse da pobedi.
Istovremeno, ako neko moze da ih pobedi to je Jeffrey Kessler jer je pobedjivao i NBA, MLB, MLS, NCAA... Kessler je razlog zasto su college igraci poceli da dobijaju platu po prvi put u istoriji prosle godine. Ne verujem da bi prihvatio da predstavlja 23XI i Front Row na sudu da ne postoje sanse da pobedi.
"The teams had four requests for NASCAR. Those being a larger cut on the revenue, a seat at the table of the governing body, an NIL (Name, Image, Likeness) deal for whenever NASCAR uses the teams and the drivers’ likenesses and permanent charters."
The cut of revenue was not a significant hike, they get basically nothing now when NASCAR uses their NIL and stated the permanent charters would help all teams, not just those with "deeper pockets" The charters could be revoked after arbitration, including the other teams, if there was an issue with a team.
Nothing wrong there except France family would have their 9 figure income drop a lot. Then this is what NASCAR came back to the table with.
"NASCAR put a final offer on the table while giving the teams a 48-hour deadline to sign the agreement, threatening to take away the charters if teams refused to sign. According to sources who spoke with AP News, the document was full of grammatical errors and was not a signable document.
As NASCAR returned a legally sound document to the teams, the deadline was looming and according to Front Row Motorsports owner Bob Jenkins, teams were uncomfortable. Still, they were compelled to sign the documents under the threat of losing their charters."
- Talladega_500
- Yankee
Dokumentacija koju je 23XI popunio i poslao za tuzbu potvrdjuje da su kupili charter od SHR i da ce imati i 3. auto u 2025. sezoni.
I 23XI i Front Row su izjavili da ce se takmiciti sa po 3 tima u 2025. sezoni bez obzira sta se desilo sa tuzbom i bez obzira da li imali chartere u 2025. sezoni.
Meni je malo to tesko ocekivati. Slusao sam pre par meseci jedan podcast, mislim da je bio sa Harvickom, rekao je da timovi bez chartera zaraduju tek 30% od one zarade koju imaju timovi sa charterima. Tesko mi je ocekivati da se posebno 23XI sa skupocenim vozacima kao sto su Reddick i Bubba moze takmiciti sa toliko manjom zaradom.
Ali videcemo, mozda tuzba bude okoncana do pocetka 2025. sezone. Nije ni jednoj strani u interesu da tuzba dugo traje.
EDIT: Evo intervju sa advokatom 23XI i Front Row.
I 23XI i Front Row su izjavili da ce se takmiciti sa po 3 tima u 2025. sezoni bez obzira sta se desilo sa tuzbom i bez obzira da li imali chartere u 2025. sezoni.
Meni je malo to tesko ocekivati. Slusao sam pre par meseci jedan podcast, mislim da je bio sa Harvickom, rekao je da timovi bez chartera zaraduju tek 30% od one zarade koju imaju timovi sa charterima. Tesko mi je ocekivati da se posebno 23XI sa skupocenim vozacima kao sto su Reddick i Bubba moze takmiciti sa toliko manjom zaradom.
Ali videcemo, mozda tuzba bude okoncana do pocetka 2025. sezone. Nije ni jednoj strani u interesu da tuzba dugo traje.
EDIT: Evo intervju sa advokatom 23XI i Front Row.
- Talladega_500
- Yankee
Slusao sam jutros jedan podcast sa Richard Childressom. I kaze da RCR ima veliku vest za oko mesec dana.
Ranije se spekulisalo da ce Austin Dillon u penziju (da se kocentrise na vodjenje tima) i da ce ga zameniti Austin Hill, pa mozda je to u pitanju.
Ranije se spekulisalo da ce Austin Dillon u penziju (da se kocentrise na vodjenje tima) i da ce ga zameniti Austin Hill, pa mozda je to u pitanju.
- Talladega_500
- Yankee
Tvrdnje advokata 23XI i Front Row na racun NASCAR-a:
Buying a majority of the premier racetracks that are exclusive to NASCAR races;
Imposing exclusivity deals on NASCAR-sanctioned racetracks;
Acquiring Automobile Racing Club of America (ARCA), the only notable stock car racing series competitor;
Preventing teams from participating in any other stock car races, while also retaining ownership over Next Gen parts and cars; and
Forcing teams to buy their parts from single-source suppliers chosen by NASCAR.

Buying a majority of the premier racetracks that are exclusive to NASCAR races;
Imposing exclusivity deals on NASCAR-sanctioned racetracks;
Acquiring Automobile Racing Club of America (ARCA), the only notable stock car racing series competitor;
Preventing teams from participating in any other stock car races, while also retaining ownership over Next Gen parts and cars; and
Forcing teams to buy their parts from single-source suppliers chosen by NASCAR.

- Talladega_500
- Yankee
- Boss
znaci Jordan usao u sport da sjebe Nascar. ha ha
mislim mozda je i moguce otkud znam. Jordan je milijarder
mislim mozda je i moguce otkud znam. Jordan je milijarder
- Talladega_500
- Yankee
Jordan je pre svega biznismen. On je od NASCAR-a ocekivao da bude profitabilan kao NBA. Recimo, Jordan je kupio Charlotte Hornets 2010. godine za $275 miliona. Prodao ih je prosle godine za $3 milijarde. To je ogroman profit za samo 13 godina.
Cini mi se da sam citao negde da NASCAR timovi dobijaju samo 15% od ukupne zarade. Vecina zarade ide stazama, ali posto su staze i tako u rukama NASCAR-a, znaci da pare idu NASCAR-u. To i nije bio toliki problem dok je bilo skupocenih sponzora, ali danas ih vise nema i samim tim timovi jedva posluju na pozitivnoj nuli. Zato se timovi danas toliko bore za % tv prava i generalno ukupne zarade.
23XI i Front Row imaju dosta toga sto im ide u korist. Kao sto rekoh, vecina zarade dolazi u dzep NASCAR-a. NASCAR odlucuje koje dobavljace timovi mogu da koriste. NASCAR ocekuje od timova da investiraju brdo novca u chartere i onda da ti charteri ne budu stalni. Eto recimo, Spire je prosle godine platio $40 miliona za charter i taj charter je na snazi samo do 2031. godine - znaci moze se desiti da ga onda izgube.
Zato je Jordan ogorcen - sto NASCAR trazi od timova da uloze brdo novca u NASCAR, da na taj nacin pune dzep NASCAR-a, a na kraju timovi su ti koji se gase. Kao sto sam napisao na temi o zanimljivostima - charter sistem je osnovan 2016. godine, tada je 19 timova imalo chartere, a danas samo 7 od tih 19 timova jos uvek postoje. Eto sta je uradio charter sistem...
Cini mi se da sam citao negde da NASCAR timovi dobijaju samo 15% od ukupne zarade. Vecina zarade ide stazama, ali posto su staze i tako u rukama NASCAR-a, znaci da pare idu NASCAR-u. To i nije bio toliki problem dok je bilo skupocenih sponzora, ali danas ih vise nema i samim tim timovi jedva posluju na pozitivnoj nuli. Zato se timovi danas toliko bore za % tv prava i generalno ukupne zarade.
23XI i Front Row imaju dosta toga sto im ide u korist. Kao sto rekoh, vecina zarade dolazi u dzep NASCAR-a. NASCAR odlucuje koje dobavljace timovi mogu da koriste. NASCAR ocekuje od timova da investiraju brdo novca u chartere i onda da ti charteri ne budu stalni. Eto recimo, Spire je prosle godine platio $40 miliona za charter i taj charter je na snazi samo do 2031. godine - znaci moze se desiti da ga onda izgube.
Zato je Jordan ogorcen - sto NASCAR trazi od timova da uloze brdo novca u NASCAR, da na taj nacin pune dzep NASCAR-a, a na kraju timovi su ti koji se gase. Kao sto sam napisao na temi o zanimljivostima - charter sistem je osnovan 2016. godine, tada je 19 timova imalo chartere, a danas samo 7 od tih 19 timova jos uvek postoje. Eto sta je uradio charter sistem...
- Boss
u f1 su se timovi pre 15-tak godina isto bili pobunili i pretili paralelnom serijom (jer je fia sebi uzimala vecinu kolaca). na kraju su se ipak dogovorili da dele novac pola-pola. dakle pola vlasnicima a pola timovima. posto je f1 zaradjivala 2 milijarde dolara, danas milijarda ide libertiju i fia-i a milijarda timovima (ima ih 10).
- Talladega_500
- Yankee
Problem sa tom "pretnjom" u NASCAR-u je sto je NASCAR vlasnik svih prremijernih staza u Americi. Tako da timovi mogu pretiti "mi cemo otici i osnovati svoju seriju", ali NASCAR zna da se ne mogu trkati na Daytoni ili Talladegi ili bilo kojoj drugoj premijernoj stazi u Americi.
To je ujedno jedna od tuzbi - da NASCAR kompletno kontrolise stock car racing u Americi i da to ne smeju da rade zbog anti-monopolskih zakona.
Jos nesto sam zaboravio da spomenem: ono sta 23XI/Front Row ide u korist je sto ako tuzba bude nastavljena (ako se ne dogovore), onda je NASCAR prisiljen da otvori sve knjige i svi ti dokumenti postaju javni. U sustini, javnost bi saznala gde sve i jedan dolar dolazi i odlazi, a NASCAR je naravno privatna firma i ne zeli da svet to zna.
To je ujedno jedna od tuzbi - da NASCAR kompletno kontrolise stock car racing u Americi i da to ne smeju da rade zbog anti-monopolskih zakona.
Jos nesto sam zaboravio da spomenem: ono sta 23XI/Front Row ide u korist je sto ako tuzba bude nastavljena (ako se ne dogovore), onda je NASCAR prisiljen da otvori sve knjige i svi ti dokumenti postaju javni. U sustini, javnost bi saznala gde sve i jedan dolar dolazi i odlazi, a NASCAR je naravno privatna firma i ne zeli da svet to zna.
- Talladega_500
- Yankee
Slusao sam jutros intervju sa Richard Childressom i vise-manje je potvrdio ono sta 23XI i Front Row tvrde. A to je da je NASCAR poslao ugovor timovima u 6 popodne i rekao im da imaju do ponoci da ga potpisu, a ako odbiju - izgubice chartere i nece se moci trkati u 2025. sezoni.
Tako da je Childress potvrdio da je timovima dat ultimatum i veoma kratak vremenski period. 23XI i Front Row su takodje tvrdili da je taj ugovor bio pun gramatickih gresaka i da timovi uopste nisu imali vremena da daju ugovor svojim advokatima da procitaju pre nego sto je potpisan. Childress je rekao da nije imao izbora nego da ga potpise jer u timu rade vise od 400 ljudi, plus ugovori sa vozacima, sponzorima, itd.
Ova tuzba izgleda sve bolje i bolje sa 23XI i Front Row.
Tako da je Childress potvrdio da je timovima dat ultimatum i veoma kratak vremenski period. 23XI i Front Row su takodje tvrdili da je taj ugovor bio pun gramatickih gresaka i da timovi uopste nisu imali vremena da daju ugovor svojim advokatima da procitaju pre nego sto je potpisan. Childress je rekao da nije imao izbora nego da ga potpise jer u timu rade vise od 400 ljudi, plus ugovori sa vozacima, sponzorima, itd.
- Talladega_500
- Yankee
Danasnje Hamlinovo obracanje medijima.

- Talladega_500
- Yankee
Shane van Gisbergen za 2025. sezonu.

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
Slusao sam jutros jedan podcast sa Hamlinom. Vise-manje je ponovio sve sta sam do sada spominjao - da vecina zarade odlazi u ruke NASCAR-a, da sami biraju dobavljace, da timovi nemaju nikakvu rec u donosenju novih pravila, itd.Talladega_500 piše: ↑subota, 5. okt. 2024. u 18:46hSlusao sam jutros intervju sa Richard Childressom i vise-manje je potvrdio ono sta 23XI i Front Row tvrde. A to je da je NASCAR poslao ugovor timovima u 6 popodne i rekao im da imaju do ponoci da ga potpisu, a ako odbiju - izgubice chartere i nece se moci trkati u 2025. sezoni.
Ali je dodao jos jedan deo koji do sada nisam znao - u ugovoru koji je NASCAR poslao timovima da potpisu i dao im rok od samo 6 sati je pisalo da ako tim potpise taj ugovor - odrice se prava da ikada tuzi NASCAR. Hamlin kaze da je to bila kap koja je prelila casu.
- Talladega_500
- Yankee
Kao sto sam spomenuo, 23XI i Front Row su odbili da potpisu novi charter ugovor. To u teoriji znaci da se ne mogu trkati sa charterom 2025. sezone, sto znaci da bi zaradjivali 70% manje novca.
Oba tima su danas na sudu trazili da njihov charter ostane na delu dok se tuzba ne okonca, sto je verovatno 2-3 godine. Oba tima su rekla da ce se takmiciti sledecu sezonu bez obzira na odluku.

Oba tima su danas na sudu trazili da njihov charter ostane na delu dok se tuzba ne okonca, sto je verovatno 2-3 godine. Oba tima su rekla da ce se takmiciti sledecu sezonu bez obzira na odluku.

- Talladega_500
- Yankee
NASCAR objavio da ce DVP pravilo ostati na snazi tokom zadnjih 5 trka ove sezone i naredne sezone.
DVP je skracenica za "damanged vehicle policy". O tome se dosta pricalo proteklih sedmica jer ni sam NASCAR nije pratio sopstvena pravila. DVP pravilo kaze da ako je automobil ostecen do te mere da ne moze sam da se dovuce do pit stopa (tj. da zahteva pauk da dodje do pit stopa) - onda ne moze da nastavi trku. To je dovodilo do nezadovoljstva jer se desavalo da vozacima budu probusene gume (bez da automobil pretrpi ikakvu stetu) i da zbog toga ne mogu samostalno da se vrate u pit stop - ali opet im nije bilo dozvoljeno da nastave trku iako automobil nije imao nikakve stete i sa novim gumama je mogao da nastavi da se trka.
Onda se desila Talladega proslog vikenda i ogroman sudar u finisu, pa je NASCAR dozvolio cak i onim autima koje je pauk vratio u pit stop da zamenu gume i da nastave trku. Naravno, to je izazvalo jos uvek nezadovoljstva jer je NASCAR prekrsio sopstveno pravilo. Ali NASCAR kaze da je to pravilo prekrseno samo na Talladegi i da ce sve ostale trke nastaviti da koriste gore spomenuto pravilo.
DVP je skracenica za "damanged vehicle policy". O tome se dosta pricalo proteklih sedmica jer ni sam NASCAR nije pratio sopstvena pravila. DVP pravilo kaze da ako je automobil ostecen do te mere da ne moze sam da se dovuce do pit stopa (tj. da zahteva pauk da dodje do pit stopa) - onda ne moze da nastavi trku. To je dovodilo do nezadovoljstva jer se desavalo da vozacima budu probusene gume (bez da automobil pretrpi ikakvu stetu) i da zbog toga ne mogu samostalno da se vrate u pit stop - ali opet im nije bilo dozvoljeno da nastave trku iako automobil nije imao nikakve stete i sa novim gumama je mogao da nastavi da se trka.
Onda se desila Talladega proslog vikenda i ogroman sudar u finisu, pa je NASCAR dozvolio cak i onim autima koje je pauk vratio u pit stop da zamenu gume i da nastave trku. Naravno, to je izazvalo jos uvek nezadovoljstva jer je NASCAR prekrsio sopstveno pravilo. Ali NASCAR kaze da je to pravilo prekrseno samo na Talladegi i da ce sve ostale trke nastaviti da koriste gore spomenuto pravilo.
- mbole
- Poruka: 14947
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
I ... nije trebalo da prodje dugo vremena pre nego sto su opet pocele da kruze price da Bowman gubi posao, tj. da ce on i Haley sledece godine zameniti vozacka mesta.Talladega_500 piše: ↑četvrtak, 26. sep. 2024. u 20:32hThe Athletic pise da je Haleya zapravo potpisao Hendrick i onda ga pozajmio u Spire, jer Hendrick ima u planu da Haley preuzme #48 u 2026. sezoni.Talladega_500 piše: ↑petak, 20. sep. 2024. u 15:32hSpire i Rick Ware su zakazali konferenciju za stampu danas popodne.
Pretpostavlja se da ce zameniti vozace za sledecu sezonu - Justin Haley ce u Spire, Corey LaJoie ce u Rick Ware.
Ako je ta vest istinita, onda je prica od pre par sedmica da Hendrick zeli Haleya takodje istinita (Spire je Hendrickov satelitski tim).
Ja sam se uvek nadao da ce Haley zameniti Keselowskog kada se penzionise i da je zbog toga na pocetku sezone dosao u Rick Ware (Rick Ware je Roushov satelitski tim).
Ova vest naravno nije potvrdjena. Jer naravno mnogo zavisi kako ce Bowman proci ove i sledece sezone. Ako se recimo ove sezone plasira u top 4 ili top 8, tesko da ce ga se Hendrick resiti. Ali ako se Bowman naglo ne papravi, verujem da ce on i Haley zameniti vozacka mesta u 2026. sezoni (Bowman u Spire, Haley u Hendrick).
Bowman je jedini vozac Hendricka koji se nije plasirao u top 8. Ali je istovremeno skupio najvise poena od svih playoffs vozaca u ovih dosadasnjih 6 trka.
Tako da je 2025. sezona za njega kljucna.

- Talladega_500
- Yankee
I ... nista. Predstavili Buescherov novi/stari auto.Talladega_500 piše: ↑utorak, 15. okt. 2024. u 17:55hBrad Keselowski je podelio ovu sliku na Facebook.
Za sada se ne zna sta ce biti. Bile su aktuelne price da ce se RFK prosiriti na 3. tima sledece sezone sa Kroegerom kao sponzorom i da ce vozac biti Ryan Preece.
Ali moze biti i novi sponzor za Keselowskog ili Bueschera ili 3. auto na jos jednoj trci ove sezone kao ranije ove sezone kada su vozili David Ragan i Joey Hand.
![]()