Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Gume

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
macaneli
VIP
Poruka: 9933
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Re: Gume

Poruka od macaneli » nedelja, 3. nov. 2024. u 16:22h

skolioza piše:
nedelja, 3. nov. 2024. u 11:50h
ja sam hteo da uzmem neke laufen all season ali sam odustao. Mada u poslednje vreme procitam i cujem da ih solidan broj ljudi koristi,vise nego sto sam ocekivao jer kad god se negde spomene prica skoro svi vrte istu pricu a to je da su krs,2 god maks traju bolje polovne letnje/zimske nego nove all season itd.
Gume bilo letnje bilo zimske ti traju koliko km godisnji napravis I sve ostalo sto kazu su budalastine
Ja na maxi ne mogu da dobacim ni godinu ipo dana sa gumama jer ih potrosim.Puno km+tezak auto+stil voznje.Imao Michelin 600e olizao ih za god dana.Imao Kumho olizao ih za god dana.Imao kineze olizao za god dana.Tati mom gume traju po par godina jer covek godisnji predje 7000km
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

popovicvl
Poruka: 5655
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 4. nov. 2024. u 11:46h

Ako se pogleda prosek temperatura po mesecima za niz od 30 i kusir godina za Beograd, temperatura se kreće prosečno od +2 do +24 C. Prosek za 30 godina je 13,4 C, a za zadnjih 10 godina prosek je 14,2 C.

Slika

Ekstremi retko padaju ispod -8 u jutarnjim časovima i to jedno ili dva jutra godišnje. Po ovoj analizi mi smo za allseason gume u potpunosti pričam za uobičajene korisnike kao ja :stid: . Na prosečnoj tempraturi +2 do +24 C allseason gume se bolje ponašaju od zimskih i letnjih. Vožnja u ovom opsegu kad izjutro bude ~5 C, a posle podne ~20 C letnje i zimske gume su kompromis.

Snega u proseku ima od 5 do 30 cm za celu godinu što se tiče područja Beograda. Sneg nije problem za allseazon gume od -5 do -10C, za niže temperature treba pripaziti. Ja sam išao sa allseason gumama i preko FG, nisam imao problema po snegu i bljuzigi baš nikakvih, tako da i tu nema problema. Znam ljude koji su i na Kopaonik išli i preživeli. Teški ekstremi, duboki minusi i snežna jutra sa puno snega, rešio sam tako što ne idem nigde, ni na posao ni po gradu. Bar dok ne prođe grtalica ili grane sunce. U zadnjih 5 godina takvih dana (jutara) nije bilo.

Jedini problem vidim na autoputu leti pri ekstremnim temperaturama +35-40 C kad sve gori, allseason gume mogu da se raspadnu, pa i letnje ako se pretera sa brzinom. Taj problem sam prevazišao tako što poslednje tri sezone putujem noću, ne pada mi napamet da putujem preko dana iz 101 razloga ili jednostavno malo smanjim brzinu.

E sad, ko ima trkačkih ambicija ili da se penje na Alpe, tu kompromisa nema. Idu oba seta guma. Ja imam mesta da držim setove guma, ali ne želim da ih vidim u garaži, ni gume, ni felne, ni menjanje, ni tovarenje, ni dizalice, ni šrafenje :oldman:

dax92

 
Poruka: 7620
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 4. nov. 2024. u 14:52h

Apsolutno se slazem. Zimske gume za prosecnog korisnika uopste nisu potrebne s obzirom na vremenske uslove i uslove voznje koje imamo.
I ono snega sto padne nije sneg nego bljuzgavica na kojoj ni najbolja zimska guma ne moze nista. Rezultati testova zimskih guma uglavnom nisu merodavni za nasu klimu. U prethodnih 15 godina se ne secam da sam igde (osim u Skandinaviji) vozio u pravim zimskim uslovima gde je utaban ugazen sneg star barem nekoliko dana.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

skolioza
Poruka: 1523
Član foruma od: nedelja, 24. maj 2015. u 18:26h

Poruka od skolioza » ponedeljak, 4. nov. 2024. u 20:37h

ja sam letos merio temperaturu vazduha na suncu pri samom asfaltu i bilo je negde oko 55-60 stepeni u najtoplijim danima. Nije da smo imali ovako toplo leto sa ovolikim vrucinama skoro ali ja mislim da te gume ne mogu da prezive voznju u takvim uslovima,zato sam i odustao od njih. Na papiru jeste sve mozda prosek ali mene konkretno brine samo pakao u julu i avgustu i kako ce naredne godine te iste gume da se ponasaju.
Evo sad ove zimske koje koristim se deru kao lude. Zato sto su m+s i mekane i cuju se jos malo pa kao lezaj. A i osetna je razlika kako auto mekse ide,mogu misliti koja je bajka sa 16icama. Jedva cekam po Badnjak na FG da ih istestiram ko covek uzbrdo.
Ford Mondeo 2.0 tdci 110kw/150hp 2015god dizel automatik (2021-....)
Kia Sportage 1.6 97kw/132hp 2018god benzinjara (2020-2021)
Kia Cee'd 1.4 73kw/100hp 2015god benzinjara (2017-2020)
Ford Focus 1.8tddi 66kw/110hp 2001god dizel(2015-2017)

popovicvl

Poruka od popovicvl » utorak, 5. nov. 2024. u 13:11h

skolioza piše:
ponedeljak, 4. nov. 2024. u 20:37h
Jedva cekam po Badnjak na FG da ih istestiram ko covek uzbrdo.
Na Badnje jutro na FG možeš i sa letnjim setom uzbrdo.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 5. nov. 2024. u 14:51h

Dok ne zvizne ovako nešto na cirka mesec dana bez prestanka... ibarska magistrala kroz lipovicu je u pitanju.

Evo, skorija prošlost... januar 2022.

Slika

Celih 30km od Beograda, sa all season gumama ovde bi mogao da plačeš, jedva sam se provlačio i sa 145/80-13 winterama novim.

Ko se vozika po gradu, završiće posao ali bilo gde van grada, mislim da su all season gume čist promašaj da'l leti, da'l zimi.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 5. nov. 2024. u 23:21h

Sto sira to bolja :))

Slika

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 6. nov. 2024. u 07:46h

Markedjani piše:
utorak, 5. nov. 2024. u 14:51h
Celih 30km od Beograda, sa all season gumama ovde bi mogao da plačeš, jedva sam se provlačio i sa 145/80-13 winterama novim.
Ovo je uobičajen scenario na FG. Ja prošao sa Clio-om sa allseason Tigar gumama. Ne savršeno, mada i sa zimskim nije savršeno kao što reče. Na Clia ću od ove godine napraviti kombinaciju 2 zimske-2 allseason. Samo ću ih rotirati leti-zimi. Škoda će ići na allseason Kleber (ako bude snega i puta u najavi).

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » sreda, 6. nov. 2024. u 10:45h

Prošle zime sam išao putem od Banstola do venca na FG, mokar sneg po danu koji je zaledio a uveče utaban sneg preko, e tu je prava igranka.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

Jozza
Poruka: 2101
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Poruka od Jozza » sreda, 6. nov. 2024. u 11:03h

Za takvu igranku samo lanci

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

sasa_f1
Poruka: 10037
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » sreda, 6. nov. 2024. u 11:08h

Ja takodje polako prelazim na allseasson, na 3 i vise stepeni vozim motor, zime su nam presmesne, racunice za dva seta tockova vise nema.
Kada se pogleda, ta allseasson guma pokriva bas lep temperaturni raspon, i korektno se ponasa u svim uslovima za prosecnu voznju.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 6. nov. 2024. u 15:46h

All season samo za zimu

mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 6. nov. 2024. u 15:49h

Samo vi provocirajte.. pa kad nas opizdi jedno metar snega i -20.. bice vam djavo kriv :)
Djak pesak :)

popovicvl

Poruka od popovicvl » sreda, 6. nov. 2024. u 16:16h

Ima da ga posmatram iz tople sobe dok pijuckam kuvano vino.

acadimke
Poruka: 1707
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » sreda, 6. nov. 2024. u 16:55h

Što se tiče cene i isplativosti mislim da mu dodje na isto.
Set (letnje -zimske) će trajati isto kao dva seta all sesons.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

mbole
Poruka: 14941
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 6. nov. 2024. u 17:58h

+++
Ja sam vise za konjak, al svidja mi se kako razmisljas :)
popovicvl piše:Ima da ga posmatram iz tople sobe dok pijuckam kuvano vino.
Djak pesak :)

Nedeljkovic
Poruka: 4773
Član foruma od: sreda, 27. apr. 2016. u 22:34h

Poruka od Nedeljkovic » sreda, 6. nov. 2024. u 19:31h

acadimke piše:Što se tiče cene i isplativosti mislim da mu dodje na isto.
Ali tu ne računaš dve zamene guma godišnje koje u Beogradu koštaju 60ak eura

Zavisi i od kilometraže, meni majka ne prelazi ni 5k godišnje i naravno da ću joj staviti all season gume

Послато са 22081212UG помоћу Тапатока

Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi (2012 - 2020)
Ford Focus Mk2.5 1.6TDCi (2018 - ...)

popovicvl

Poruka od popovicvl » četvrtak, 7. nov. 2024. u 08:16h

acadimke piše:
sreda, 6. nov. 2024. u 16:55h
Što se tiče cene i isplativosti mislim da mu dodje na isto.
Jesi li računao da ti treba još jedan set felni, čelične zarđale 100 eura, u ok stanju 150 eura, nove najmanje 300 eura. Ako voliš još i da budu aluminijumske. Računaj da polovni originali idu 500-600 eura u ok stanju, ako voliš da su nove, ne pitaj koliko su. A ako nemaš felne? Ijaoo, pa to košta najmanje 6000 dinara u novembru, još 6000 dinara na proleće.

Čuvanje seta točkova. Neko ima mesta u podrumu, neko u garaži, neko nema pa plaća "hotel za točkove", ne znam koliko je to, ali ne ispod 2000 dinara na godinu dana, pa montaža košta. Pre dve godine me mrzelo u garaži da prebacim točkove, reko daj da utovarim (i ovo me mrzelo), najbliži vulkanizer mi je uzeo 2000 dinara da ih prešrafi!!! 4 minuta posla!!! Popizdeo sam!!! Pa sve to spakovao u gepek (i ovo me mrzelo), pa složi opet u garaži (i ovo me mrzelo). Ceo posao utovari, istovari, idi, čekaj malo, prešrafi, utovari, istovari...cirka sat vremena.

Posle sam se opremio "krokodilkom" u Lidlu 3000 dinara, jao vidi imaju i udarni pištolj taman da se ne mučim 6000 dinara, jao imaju i moment ključ 3000 dinara...muka je to.

Da dodam da se zimske gume ljušte na suvom asfaltu, pa bilo -10 ili +10 C, na kiši/snegu mogu trajati 100 godina, na suvom asfaltu se ljušte. Meni zimske traju 3 godine, do 6 mm, ne više od 15.000 km. Nema mene tu. Kao što sam rekao allseason mogu da nastradaju samo na autoputu na +40 C, pri jačem gasu. Ako se to iskontroliše, nema jeda.

sasa_f1
Poruka: 10037
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » četvrtak, 7. nov. 2024. u 08:44h

+1

Stefan148

 
Poruka: 2448
Član foruma od: sreda, 22. okt. 2008. u 12:02h
Kontakt:

Poruka od Stefan148 » četvrtak, 7. nov. 2024. u 09:56h

Sve su ovo saveti koji su krajnje subjektivni i nemaju veze sa samim gumama, već sa željama/mogućnostima/potrebama/navikama/uslovima kranjeg korisnika. Da li je AS guma dobra, ili ne, ne zavisi od toga da li nekoga mrzi da menja gume/točkove dva puta godišnje.

Meni lično ne smeta da dva puta godišnje vadim zadnja sedišta kako bih potrpao sve i otišao do vulkanizera... doteraj auto ispred zgrade i upali sva 4, spusti zimski set sa 15og sprata, spakuj u kola, idi do vulkanizera, spakuj letnji set u kola i vozi nazad, parkiraj ispred zgrade sa sva 4, tegli letnji set na 15. sprat, spusti se opet dole da nađeš normalno parking mesto, vraćaj sedišta u auto...

Sve ovo mi je manja muka, nego da vozim AS gumu, moje mišljenje je da je AS guma klasičan primer za - šegrt svih zanata, majstor nijednog. Ali to je moj lični dojam i želja, nema nikakvu relevantnost u tome da li je guma dobra, ili nije.

Svakako bih uvek savetovao čak i Tigrovu vinterušu pre bilo koje AS gume, prolazio sam sa njima kroz snegove u kojima su ostajala daleko skuplja i modernija kola sa skupljim AS gumama.

Na primer:

Slika

Jedini auto na parkingu ispred smeštaja jer su svi ostali 100m dole.

A leti, kada je temperatura asfalta 50+ stepeni, AS guma se "topi" isto koliko i klasična zimska, naročito ako je neki teži i snažniji auto u pitanju.
Poslednja izmena: Stefan148, na dan četvrtak, 7. nov. 2024. u 10:07h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Slika

Jozza
Poruka: 2101
Član foruma od: sreda, 27. mar. 2013. u 23:55h

Poruka od Jozza » četvrtak, 7. nov. 2024. u 10:01h

Sve je tačno za all season, se problema sa autoputem i brzinom. To mi sledi često, pa veći deo godine provedem na letnjim gumama, a zimnjače samo kad padne sneg. Vulkanizer mi je komšija

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

Poznaćeš me i po mraku, po felnama i šestaku

popovicvl

Poruka od popovicvl » četvrtak, 7. nov. 2024. u 13:07h

Kao što sam rekao, lične potrebe i afiniteti definišu upotrebu guma. 99% korisnika završava sa 100% učinka sa allseason gumama. Među njima sam ja. Gazio sam i sneg, i led i +50 C. Sve ok.

macaneli
VIP
Poruka: 9933
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » četvrtak, 7. nov. 2024. u 13:17h

Palamudimo opet.... :zev:
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Dragan225
Poruka: 441
Član foruma od: petak, 9. mar. 2018. u 08:15h

Poruka od Dragan225 » četvrtak, 7. nov. 2024. u 13:26h

Jednom vozio good year vector all season, krenuo na Vlasic jedva otisao i vratio se. Odma skidanje i stavljanje normalne zimske gume.
Plus na ljeto autoban 250+ nije nikako za all season

Sent from my iPhone using Tapatalk

nesa.m
Poruka: 31
Član foruma od: nedelja, 8. mar. 2020. u 17:10h

Poruka od nesa.m » četvrtak, 7. nov. 2024. u 19:50h

Slika

Slaika sa auto puta i sa malo snega, kombi pezo bokser i obicna M+S guma koja se vozi cele godine.Prazan kombi i ide po snegu kao kada pada kisa a da je mogao brze, isao bi sigurno i brze, ali mu je tog' dana to bio maksimum.Inaace je istim gumma gazio i puno veci sneg.
Sto rece nekolicina vas, najbolje je da svako vozi ono sto ga cini sigurnijim u voznji a za one koji nemaju poverenja u celosezonske gume, ne morate da verujete ali celosezonske H-730 gume, idu na fiesti jednakom brzinom kao sa slike i to po puno vecem snegu, naravno bez straha da ce da mrdnu.Staju takodje vrlo lepo naravno ne kao po suvom ali i bez rizika.
Slika je okacena za one koji misle da je m+s guma nesigurna i losa za zimu, a provereno nije tako i pri nekoj brzini do 100 km/h , svaka ce vas guma drzati odlicno i nece biti nikakvih problema po vozaca ukoliko na vreme reaguje.Naravno bez straha i naglih reakcija uz obavezno pravovremeno uocavanje situacije na putu i stizete zasigurno zamo gde ste se zaputili.
Oni nesto stariji se secaju da se nekada zastavom 101 izlazilo na Kop.do epsovih kuca ispred Granda, po putu pod snegom od J.banje kada su se videli samo vrhovi onih motki za obelezavanje puta sa leve i desne strane, jos malo pa kao po bob stazi.
Ovo s toga jer pre 25-30 godina za vreme cele zime, put do vraha je bio pod snegom a nije bilo letnjih i zimskih guma nego uglavnom tigar i trajal ovde kod nas. Ogromna vecina vozaca nije stavljala lance a mi obicni mali ljudi kojima i sam pripadam, imali smo cele godine samo tigar 505 na z-101 i nije bilo ni prepreke ni snega da se izadje bilo gde.Polako pa sigurno za one kojima to nije posao.
Kao sto rekoh, najbolje je da svako od nas vozi onu gumu koja ga cini sigurnim na putu.

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“