Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

2025. sezona

Odgovori
Talladega_500
Yankee
Poruka: 13832
Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h

Re: 2025. sezona

Poruka od Talladega_500 » sreda, 14. maj 2025. u 21:51h

kyle piše:
sreda, 14. maj 2025. u 20:45h
joj tale. jel red bull fabrički tim honde danas?
Ni Red Bull ni Honda se ne takmice u NASCAR-u.

Ali dok se Red Bull jeste takmicio - nije bio fabricki tim Toyote. Bio je samo privatni tim koji je imao ugovor da koristi Toyote.

Pretpostavljam da me pitas o strukturi Red Bulla i Honde u F1, ne znam zaista kako tamo funkcionise, ali znam da u NASCAR-u ni jedan tim ne moze biti fabricki ako ga je osnovao privatnik i taj privatnik se sve pita. Poslednji fabricki tim u NASCAR-u je bio Holman-Moody i nestao je 1971. godine kada se Ford povukao iz NASCAR-a.

Ili pazi tek Penske - kroz istoriju su koristili AMC, Mercury, Chevrolet, Pontiac, Dodge i Ford. I ti meni onda kazes da je to fabricki tim Forda... :wtf:
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

“Normal" is just a setting on your dryer.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 15. maj 2025. u 00:52h

Jimmie Johnson vozi svoju 700. trku u karijeri sledeceg vikenda na Charlotte.

700 trka, 83 pobede = .1185% pobeda, to ga stavlja na 15. mesto vecne liste. Uspesniji nego Jeff Gordon ili Dale Earnhardt.

Pre ovog povratka u Legacy Club, Johnson je bio na 11. mestu vecne liste.

Slika
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.

Boss
Poruka: 2471
Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h

Poruka od Boss » četvrtak, 15. maj 2025. u 08:12h

Talladega_500 piše:
sreda, 14. maj 2025. u 21:51h
kyle piše:
sreda, 14. maj 2025. u 20:45h
joj tale. jel red bull fabrički tim honde danas?
Pretpostavljam da me pitas o strukturi Red Bulla i Honde u F1, ne znam zaista kako tamo funkcionise, ali znam da u NASCAR-u ni jedan tim ne moze biti fabricki ako ga je osnovao privatnik i taj privatnik se sve pita. Poslednji fabricki tim u NASCAR-u je bio Holman-Moody i nestao je 1971. godine kada se Ford povukao iz NASCAR-a.

Ili pazi tek Penske - kroz istoriju su koristili AMC, Mercury, Chevrolet, Pontiac, Dodge i Ford. I ti meni onda kazes da je to fabricki tim Forda... :wtf:
Žao mi je Tale ali moram ti reći da ne razumeš neke stvari. Red Bull je de facto works tim Honde u F1. McLaren je bio de facto works tim Mercedesa u F1. itd. da ne nabrajam sve primere. I Bob Pokras je isto to rekao i za Nascar. Penske je works tim Forda (ili prvi tim to je isto), Hendrik Ševija i Gibs Tojote. Istih primera imaš i u WEC-u gde je Penske works tim Poršea itd.

I da, Red Bull je pre works tima Honde bio works tim Renoa. McLaren je pre works tima Mercedesa bio works tim Honde.
Best finish: 2nd (2022)

Boss

Poruka od Boss » četvrtak, 15. maj 2025. u 12:26h

Šef Forda Mark Rushbrook: "Gdje god se takmičimo, želimo imati najbolji tim s najboljim vozačima i najboljim ljudima."

Eto. Svi su to works tim Forda. U Nascaru, F1, Supercars, WRC itd.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 15. maj 2025. u 13:58h

kyle piše:
četvrtak, 15. maj 2025. u 08:12h
I Bob Pokras je isto to rekao i za Nascar. Penske je works tim Forda (ili prvi tim to je isto)
Opet ti sta je Bob Pockrass rekao - iako Bob Pockrass to bas nikada nije rekao. ;)

Kao sto sam rekao dosta puta do sada, ne moze Penske biti Fordov fabricki tim kada ga je osnovao neko drugi i glavnu rec vodi neko drugi. Da je to Fordov fabricki tim onda bi glavnu rec vodio Jim Farley (Fordov CEO), a ne Roger Penske. I ne bi taj fabricki tim mogao da menja koje aute ce koristiti, a kao sto sam ti pokazao gore - Penske je kroz istoriju koristio cak 6 automobilskih proizvodjaca.

Eto prosle godine Ford je postavio Front Row za svoj tier 1 tim, zajedno sa Penske i RFK-om. Po tvojoj logici - to bi oznacilo da je i Front Row ustvari Fordov fabricki tim hehe.

Slika
kyle piše:
četvrtak, 15. maj 2025. u 12:26h
Šef Forda Mark Rushbrook: "Gdje god se takmičimo, želimo imati najbolji tim s najboljim vozačima i najboljim ljudima."

Eto. Svi su to works tim Forda. U Nascaru, F1, Supercars, WRC itd.
I ti si na osnovu te izjave zakljucio da svaki tim sa kojim Ford saradjuje je fabricki tim?

Izvini, ali moram hahahaha
kyle piše:
četvrtak, 15. maj 2025. u 08:12h
Žao mi je Tale ali moram ti reći da ne razumeš neke stvari.
Bez uvrede, ali jel ti stvarno mislis da znas NASCAR bolje od mene?

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 15. maj 2025. u 16:58h

Chris Buescher pao na inspekciji posle Kansasa (originalno zavrsio kao 8.).

Nesto u vezi kako je prednji branik pricvscen. Izgubio 60 poena, kaznjen sa $75.000, crew chief suspendovan na naredne 2 trke.

Pao sa 12. na 24. mesto u generalnom plasmanu.

Slika

Boss

Poruka od Boss » četvrtak, 15. maj 2025. u 19:57h

Komplet Nascar ti znaš mnogo bolje. Ali ovo oko works timova ja znam šta pričam. Ti ne razumeš jel samo Nascar pratiš. Navodiš mi kako je Penske menjao aute pa zato ne može biti works tim alo druže pa ja sam ti naveo primere iz F1 gde su Red Bull i McLaren takođe menjali dobavljače motora ali su bili de facto works timovi tih dobavljača.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 15. maj 2025. u 20:18h

kyle piše:
četvrtak, 15. maj 2025. u 19:57h
Komplet Nascar ti znaš mnogo bolje. Ali ovo oko works timova ja znam šta pričam. Ti ne razumeš jel samo Nascar pratiš. Navodiš mi kako je Penske menjao aute pa zato ne može biti works tim alo druže pa ja sam ti naveo primere iz F1 gde su Red Bull i McLaren takođe menjali dobavljače motora ali su bili de facto works timovi tih dobavljača.
Tvoje poznavanje NASCAR-a je veoma povrsno (opet, bez uvrede). Pratis svega par timova i od tih par timova pratis samo odredjene vozace. Sam ti priznao da kad Larson pobedi nemas vise razloga da pratis NASCAR do septembra. Tako da je tvoje poznavanje strukture timova i ko sta radi veoma povrsno - isto kao i moje poznavanje F1 (ne znam otkud ti to da ja samo NASCAR pratim).

Penske nije menjao dobavljace motora - menjao je ceo auto. Penske danas uopste ni nema svoje motore vec koristi Roush-Yates motore. Da je to Fordov fabricki tim, pa onda bi bili Fordov i samo Fordov, ne bi menjali proizvodjace i ne bi Roger Penske vodio glavnu rec.

Cak i u F1 jedini pravi fabricki timovi su Alpine, Ferrari i Mercedes. A ne Red Bull koji koristi Hondu kao dobavljaca motora iako je u vlasnistvu dva privatnika (Chalerm Yoovidhya i Mark Mateschitz). Ali eto, po F1 standardima - Red Bull je Hondin fabricki tim, a po NASCAR standardima to nikada ne bi mogao biti.

Boss

Poruka od Boss » četvrtak, 15. maj 2025. u 20:32h

joj tale... nemam snage više...

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 15. maj 2025. u 20:36h

Jel i Front Row Fordov fabricki tim? Jer eto, Ford ga je prosle godine promovisao u tier 1 zajedno sa Penske i RFK. ;)

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » četvrtak, 15. maj 2025. u 23:37h

Retro za Josh Berry za all-star trku u nedelju.

Slika

Original (dok je vozac bio Michael Waltrip)...

Slika

Boss

Poruka od Boss » petak, 16. maj 2025. u 12:54h

Talladega_500 piše:
četvrtak, 15. maj 2025. u 20:36h
Jel i Front Row Fordov fabricki tim? Jer eto, Ford ga je prosle godine promovisao u tier 1 zajedno sa Penske i RFK. ;)
Bob Pokras je lepo rekao:

Ford-Penske
Tojota-Gibs
Ševi-Hendrik

Kad je to jedan Bob Pokras rekao to je zakon.

A u Indycaru:

Honda-Ganasi
Ševi-Penske
I ti kad pogledaš ko je u zadnjih 10 godina osvajao titule svi su iz tih timova. Možda jednom se desilo slučajno da je neki manji tim osvojio. Pa i Pramac u MotoGP je prošle godine osvojio titulu pored fabričkog tima Dukatija. Dešava se ali retko.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 16. maj 2025. u 13:45h

kyle piše:
petak, 16. maj 2025. u 12:56h

Ford-Penske
Tojota-Gibs
Ševi-Hendrik

Samo sto Bob Pockrass to nikada nije rekao. ;) Isto kao sto nikada nije rekao da postoje sanse da ce RFK preci na nekog drugog proizvodjaca, iako ti to stalno ponavljas. ;)

Ja udjem na njegovu Twitter stranicu barem 20-30 puta svaki dan...
kyle piše:
I ti kad pogledaš ko je u zadnjih 10 godina osvajao titule svi su iz tih timova.
Niko ne demantuje da su to najbolji timovi u NASCAR-u - ono sta ja demantujem je da su fabricki timovi.

Sam podatak da 23XI i Front Row tuze NASCAR jer hoce strukturu kao u F1 i ostalim sportovima ti govori da je NASCAR-ova struktura drugacija od F1 i ostalih sportova (u protivnom ne bi bilo tuzbe). O tome su bas pricali na Full Speed - vecinski vlasnik 23XI je Michael Jordan, koji dolazi iz NBA sveta i ne svidja mu se struktura NASCAR-a u poredjenju sa NBA i hoce da je promeni. ;)

Boss

Poruka od Boss » petak, 16. maj 2025. u 16:25h

Alex Palou: "If my career ends in 20 years and I've not won the Indy500, it won't be a successful career."

Eto ti jel se sećaš kad smo ovo raspravljali šta je značajnije titula ili indy 500. kad si reko ni jedan vozač neće reći indy 500
Talladega_500 piše:
petak, 16. maj 2025. u 13:45h
kyle piše:

Ford-Penske
Tojota-Gibs
Ševi-Hendrik

Samo sto Bob Pockrass to nikada nije rekao. ;)
Zaboravan si mladiću.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 16. maj 2025. u 16:30h

kyle piše:
petak, 16. maj 2025. u 16:27h
Alex Palou: "If my career ends in 20 years and I've not won the Indy500, it won't be a successful career."

Eto ti jel se sećaš kad smo ovo raspravljali šta je značajnije titula ili indy 500. kad si reko ni jedan vozač neće reći indy 500
To i dalje ne znaci da je Indy 500 znacajniji od titule. Vec samo znaci "bez Indy 500 moja karijera nije uspesna/kompletirana". Sta mislis - jel Helio Castroneves misli da je njegova Indy karijera bila uspesna/kompletirana jer je 4 puta pobedio Indy 500, a nema ni jednu titulu?

Isto misljenje kao Palou ima i Tony Stewart o NASCAR-u zato sto nikada nije pobedio Daytonu 500 iako je sve drugo osvojio sta se moglo osvojiti.
Zaboravan si mladiću.
Daj mi taj dokaz gde Bob Pockrass kaze da su to fabricki timovi. ;)

Boss

Poruka od Boss » petak, 16. maj 2025. u 17:27h

Tale pričali smo već o svemu ovome i apsolvirali. Da ponovim Bob Pokras jeste ono rekao pa nije meni to palo sa Marsa jebote

a za indy 500 je > od titule to je isto rešeno.

u nascaru je titula > daytona 500

sve su to rekli sami vozači.

i ovo je Fordov motor jer je Ford dao pare i lepo i kaže ovaj u uvodu "FORD ENGINE"

FORD C3 NASCAR ENGINE

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 16. maj 2025. u 19:06h

kyle piše:
petak, 16. maj 2025. u 17:47h
Da ponovim Bob Pokras jeste ono rekao pa nije meni to palo sa Marsa jebote
Nadji mi gde je to rekao. Ako tvrdis da je rekao, onda ne bi trebao imati problem naci mi izvor te izjave, zar ne?
a za indy 500 je > od titule to je isto rešeno.
To su rekla dva vozaca cini mi se i to uglavnom oni koji nemaju titule. Jedan je bio Helio Castroneves, ne mogu da se setim ko je bio drugi (jel bese Al Unser ili ko vec).

Ostalo si izvukao iz konteksta, tipa kada je Hornish rekao posle pobede na Indy 500, "it's a feeling like no other, I wouldn't replace it with anything" - ti si nekako zakljucio da Hornish prica "ova pobeda na Indy 500 mi je bitnija nego titula" hehe.

Eto prosle godine Newgarden je pobedio Indy 500, Palou je osvojio titulu. Da pitaju njih dvojicu da zamenu pozicije - sta mislis da li bi pristali? Da li bi Newgarden rekao, "menjam svoju pobedu na Indy 500 da budem sampion"?
i ovo je Fordov motor jer je Ford dao pare i lepo i kaže ovaj u uvodu "FORD ENGINE"
Haha desavanja video snimka je bukvalno u Roush-Yates prostorijama i thumbnail pokazuje motor na kojem velikim slovima pise Roush-Yates.

Ali eto, ti i dalje tvrdis da je taj motor napravio Ford, a ne Roush-Yates... ;)

Slika

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » petak, 16. maj 2025. u 22:06h

Minimalno 2 Supercars vozaca ce voziti Cup trku na Chicago Street. S obzirom da je trka tek 6. jula, verovatno ce se jos vozaca prijaviti do tada.

Aktuelni Supercars sampion Will Brown ce voziti kao vozac Childressa, ali na pozajmici u Kauligu posto Childress vec ima 3 auta za tu trku. Brown je prosle sezone debitovao u Cup - zavrsio je kao 31. na Sonomi.

Cam Waters ce voziti za RFK. I on je prosle sezone debitovao u Cup, zavrsio je kao 35. na Sonomi. Takodje je vozio 2 trke u Truck seriji.

Kao sto sam napisao na temi o Xfinity seriji, Broc Feeney ce voziti Xfinity trku verovatno za Kaulig.

Slika

Boss

Poruka od Boss » subota, 17. maj 2025. u 11:10h

Talladega_500 piše:
petak, 16. maj 2025. u 19:06h
kyle piše:
petak, 16. maj 2025. u 17:47h
Da ponovim Bob Pokras jeste ono rekao pa nije meni to palo sa Marsa jebote
Nadji mi gde je to rekao. Ako tvrdis da je rekao, onda ne bi trebao imati problem naci mi izvor te izjave, zar ne?
Pa tu smo na forumu kopirali i pričali o tome. Baš ću ja sad tražiti gde. Ali neverovatno kako si zaboravan i da me optužuješ da sam ja to izmislio.
Haha desavanja video snimka je bukvalno u Roush-Yates prostorijama i thumbnail pokazuje motor na kojem velikim slovima pise Roush-Yates.

Ali eto, ti i dalje tvrdis da je taj motor napravio Ford, a ne Roush-Yates...
:.!.:
Slika
This is an original Roush-Yates Ford FR9 V8, its the engine that was developed as a joint project between Ford Performance and Roush Yates Engines (RYE) to become the new engine of choice for Ford-powered NASCAR teams from 2009 onwards.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 17. maj 2025. u 16:42h

kyle piše:
subota, 17. maj 2025. u 11:14h
Pa tu smo na forumu kopirali i pričali o tome. Baš ću ja sad tražiti gde. Ali neverovatno kako si zaboravan i da me optužuješ da sam ja to izmislio.
Da, pricali smo o tome i tada sam ti rekao isto sta ti kazem sada - da pogresno tumacis ono sta je Pockrass rekao (ili u slucaju "fabrickih timova" - uopste nije rekao, rekao je neko drugi).

Secas se kada si mi pricao da Pockrass kaze da "postoje sanse da RFK napusti Ford"? Pa kada sam te pitao za link, dao si mi link gde Pockrass kaze "ovo su timovi koji nisu glavni za svoje proizvodjace, a pri tom su solidni, pa ce novi proizvodjaci pokusati da ih privuku". Znaci nigde veze da postoje sanse da ce RFK napustiti Ford, ali kod tebe i dalje stoji prica da Pocrkass kaze da postoje sanse da ce RFK napustiti Ford hehe.

Tako i ova prica za "fabricke timove" hehe. Sta-vise, Pockrass uopste nije ni rekao da su Penske, Hendrick i Gibbs najbitniji za Ford, Chevy i Toyotu - to je rekao Eric Estepp na svom youtube kanalu kada je analizirao pricu Pockrass o tome koje timove ce novi proizvodjaci pokusati privuci. I ti si okacio taj video snimak sa pricom "evo Pockrass kaze da su Penske, Hendrick i Gibbs fabricki timovi Forda, Chevroleta i Toyote".
This is an original Roush-Yates Ford FR9 V8, its the engine that was developed as a joint project between Ford Performance and Roush Yates Engines (RYE) to become the new engine of choice for Ford-powered NASCAR teams from 2009 onwards.
Jesi li ti uopste procitao sta si okacio ovde? Bukvalno si potvrdio ono sta ja pricam vec godinama - da motore pravi Roush-Yates, a Ford placa racune.

Nesto ne vidim da se Penske spominje u ovoj prici - ti si ipak ranije tvrdio da je taj motor 1/4 Penske jer neki nekadasnji inzenjeri Penskea sada rade za Roush-Yates hahahaha

Boss

Poruka od Boss » subota, 17. maj 2025. u 20:02h

Tale ti si rekao da su to samo Roush-Yates motori i da je na njima samo njihov bedž a sad vidimo da Ford učestvuje u razvoju tih motora (kao i danas sa Red Bullom što pravi motore za F1) i da je Fordov bedž na tim motorima i VEĆI JE OD Roush-Yates. :woohoo:

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 17. maj 2025. u 20:05h

kyle piše:
subota, 17. maj 2025. u 20:02h
Tale ti si rekao da su to samo Roush-Yates motori i da je na njima samo njihov bedž a sad vidimo da Ford učestvuje u razvoju tih motora (kao i danas sa Red Bullom što pravi motore za F1) i da je Fordov bedž na tim motorima i VEĆI JE OD Roush-Yates. :woohoo:
Fordovo "ucesce" je da uplati novac. Nista vise. ;)

Ford da je sposoban da napravi te motore onda bi ih i pravio - ne bi placali Roush-Yates da ih pravi. ;)

Boss

Poruka od Boss » subota, 17. maj 2025. u 20:22h

Talladega_500 piše:
subota, 17. maj 2025. u 20:05h
kyle piše:
subota, 17. maj 2025. u 20:02h
Fordovo "ucesce" je da uplati novac. Nista vise. ;)

Ford da je sposoban da napravi te motore onda bi ih i pravio - ne bi placali Roush-Yates da ih pravi. ;)
Pa tamo piše da i Ford učestvuje u razvoju. Elem i da samo uplaćuju novac opet su oni (Ford) vlasnici tog motora jer oni plaćaju investiciju. Zato je njihov bedž na motoru najveći.
Isto je bilo u F1 kad je Ford plaćao Kosvortu da im pravi motore. Pa Kosvort ne bi sproveo te svoje ideje bez dolara iz Amerike. I zato na tim motorima piše FORD krupnim slovima.

Talladega_500
Yankee

Poruka od Talladega_500 » subota, 17. maj 2025. u 20:28h

kyle piše:
subota, 17. maj 2025. u 20:25h
Pa tamo piše da i Ford učestvuje u razvoju. Elem i da samo uplaćuju novac opet su oni (Ford) vlasnici tog motora jer oni plaćaju investiciju. Zato je njihov bedž na motoru najveći.
Isto je bilo u F1 kad je Ford plaćao Kosvortu da im pravi motore. Pa Kosvort ne bi sproveo te svoje ideje bez dolara iz Amerike. I zato na tim motorima piše FORD krupnim slovima.
Nisam siguran kako je sve to povezano sa svim onim sta sam ja rekao.

Moja prica je ista od prvog dana - Ford placa, a Roush-Yates razvijaju motore.

Boss

Poruka od Boss » subota, 17. maj 2025. u 20:31h

Pa ti se vidim držis samo svoje verzije. Niko ništa ne zna osim tebe, hehe
Ford placa, a Roush-Yates razvijaju motore.
Ja sam ti čak objasnio i da je tako opet su to Fordovi motori što ti izgleda nećeš da shvatiš.
Prosto onaj ko plaća njegovi su. TAG je plaćao Poršeu da im pravi motore u F1. I na njima je pisalo TAG TURBO a sitnim slovima u uglu by porsche. Jednostavno da nije bilo TAG-ovog novca Poršea nikad ne bi bilo u F1.
Poslednja izmena: Boss, na dan subota, 17. maj 2025. u 20:37h. Ukupno izmenjeno 2 puta.

Odgovori

Povratak na „Nascar“