Nascar zanimljivosti
- Talladega_500
- Yankee
- Poruka: 14008
- Član foruma od: četvrtak, 4. jun 2009. u 03:16h
Re: Nascar zanimljivosti
Dirt te uci kako da kontrolises stock car. Onda ides na Late Model koji su veoma slicni stock cars. Byron nista od toga nije radio.
When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
“Normal" is just a setting on your dryer.
- Talladega_500
- Yankee

When I die, I want to be buried faced down so that anyone who doesn't like me can kiss my ass.
- Talladega_500
- Yankee
Hamlin je sada najuspesniji Gibbsov vozac u istoriji.

- Boss
- Poruka: 2535
- Član foruma od: petak, 9. feb. 2018. u 15:06h
- Talladega_500
- Yankee
Poslednja NASCAR trka u Mexico City je bila jos u 2008. sezoni u to u Nationwide (danas Xfinity) seriji.
Secam se kao da je juce bilo...
Secam se kao da je juce bilo...
- Talladega_500
- Yankee
Trka u nedelju na Autodromo Hermanos Rodriguez je prva takmicarska Cup trka posle 67 godina izvan SAD.

- Talladega_500
- Yankee
Jeff Gordonova prva supruga Brooke Gordon je imala svoj NASCAR tim. U tadasnjoj Busch seriji (danasnja Xfinity serija).
To se desilo 1999. sezone, tim je osnovan zajedno sa Gordonovim crew-chief Ray Evernham i zvao se Gordon–Evernham Motorsports. Tim se takmicio na 10 trka te sezone, vozaci su bili Jeff Gordon i Ricky Hendrick. Pobedili su 1 trku na Phoenixu (Gordon).
Evernham je prodao svoj deo tima 2000. godine da bi osnovao sopstveni tim sa Dodgeom koji je tada vratio povratak u NASCAR. Njegov deo je kupio Rick Hendrick i tim je preimenovan u JG Motorsports. Takmicili su se na 20 trka, vozaci su opet bili Jeff Gordon i Ricky Hendrick, pobedili su 1 trku na Homestead-Miami (Gordon).
Posle te sezone tim je ugasen.

To se desilo 1999. sezone, tim je osnovan zajedno sa Gordonovim crew-chief Ray Evernham i zvao se Gordon–Evernham Motorsports. Tim se takmicio na 10 trka te sezone, vozaci su bili Jeff Gordon i Ricky Hendrick. Pobedili su 1 trku na Phoenixu (Gordon).
Evernham je prodao svoj deo tima 2000. godine da bi osnovao sopstveni tim sa Dodgeom koji je tada vratio povratak u NASCAR. Njegov deo je kupio Rick Hendrick i tim je preimenovan u JG Motorsports. Takmicili su se na 20 trka, vozaci su opet bili Jeff Gordon i Ricky Hendrick, pobedili su 1 trku na Homestead-Miami (Gordon).
Posle te sezone tim je ugasen.

- Talladega_500
- Yankee
Shane van Gisbergen je danas pobedio sa 16.567 sekundi prednosti.
To je najveca razlika izmedju prvog i drugog na trci jos od 2009 Texasa. Tada je Kurt Busch pobedio sa 25.686 sekundi prednosti.
Takodje je najveca razlika izmedju prvog i drugog na road course jos od 1979 Riverside.

To je najveca razlika izmedju prvog i drugog na trci jos od 2009 Texasa. Tada je Kurt Busch pobedio sa 25.686 sekundi prednosti.
Takodje je najveca razlika izmedju prvog i drugog na road course jos od 1979 Riverside.

- Talladega_500
- Yankee
Iako postoji verovanje da je 1979 Daytona 500 bila prva trka koja je bila uzivo na nacionalnoj televiziji od prvog do zadnjeg kruga - to zapravo nije istina.
Trka Greenville 200 je vozena 10. aprila 1971. godine na Greenville-Pickens Speedway u Greenville, South Carolina (staza je aktivna do danasnjeg dana). To je zapravo bila prva trka koja je bila na nacionalnoj televiziji od prvog do zadnjeg kruga uzivo. Prenosio je ABC kao deo svog programa Wide World of Sports.
Gledanost je bila slaba i ABC nije prenosio vise trka uzivo sve do spomenute 1979. godine.
1971 Greenville 200 je inace pobedio Bobby Isaac sa 2 kruga prednosti nad David Pearsonom.

Trka Greenville 200 je vozena 10. aprila 1971. godine na Greenville-Pickens Speedway u Greenville, South Carolina (staza je aktivna do danasnjeg dana). To je zapravo bila prva trka koja je bila na nacionalnoj televiziji od prvog do zadnjeg kruga uzivo. Prenosio je ABC kao deo svog programa Wide World of Sports.
Gledanost je bila slaba i ABC nije prenosio vise trka uzivo sve do spomenute 1979. godine.
1971 Greenville 200 je inace pobedio Bobby Isaac sa 2 kruga prednosti nad David Pearsonom.

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
Oglas - 1969 Dodge Daytona koju je legendarni Bobby Allison vozio na svim superspeedway trkama u 1969. i 1970. sezonama.
Ocekuje se da ce se prodato za preko milion dolara.

Ocekuje se da ce se prodato za preko milion dolara.

- Talladega_500
- Yankee

- Talladega_500
- Yankee
Stiglo danas, jedva cekam da krenem sa citanjem. 250 stranica, ovo cu taman da citam na godisnjem odmoru u Dalmaciji za par meseci.

- Talladega_500
- Yankee
Larry McClure, jedan od vlasnika tima Morgan–McClure Motorsports, je preminuo.
Morgan–McClure Motorsports se takmicio od 1983. do 2012. sezone i bio je sila, posebno tokom 1980-ih godina kada su koristili Oldsmobile i kada su za tim vozili Ernie Irvan i Sterling Marlin.
Posle su pali, posebno kasnije kada su koristili Chevrolet i Pontiac. Vec posle kasnih 1990-ih godina se vise nisu videli, ali su opet otisli u istoriju kao veoma dobar tim.

Morgan–McClure Motorsports se takmicio od 1983. do 2012. sezone i bio je sila, posebno tokom 1980-ih godina kada su koristili Oldsmobile i kada su za tim vozili Ernie Irvan i Sterling Marlin.
Posle su pali, posebno kasnije kada su koristili Chevrolet i Pontiac. Vec posle kasnih 1990-ih godina se vise nisu videli, ali su opet otisli u istoriju kao veoma dobar tim.

- Talladega_500
- Yankee
Chicagoland Speedway u ocajnom stanju.
- Boss
nije mi jasno kako su mogli voziti recimo pokono koji mi se najmanje dopada a nisu vozili čikagoland.
čikagoland je bila staza zbog koje sam ja počeo da gledam indycar (onda IRL) i Nascar.
čikagoland je bila staza zbog koje sam ja počeo da gledam indycar (onda IRL) i Nascar.
Best finish: 2nd (2022)
- Talladega_500
- Yankee
Mislim da je glavni problem Chicagolanda bio sto je Indianapolis relativno blizu. I skoro svako ko zivi u tom delu Amerike i hoce da ide na NASCAR trku - isao je na Indianapolis, a malo ko na Chicagoland.
- Boss
svašta tale. ko da su se trke vozile u isto vreme pa moraju da biraju gde će biti. pa koliko ima staza koje se dvaput voze? a ne vozi se čikagoland. sramota.
i sad uvrstili uličnu stazu čikago jer su ulične staze najjeftinije za organizovati trku (a i da privuku kengure iz supercarsa). nascar bi uz malo truda do zarade. mnoge stvari mi se ne sviđaju, otvaraju se na druga tržišta (australija, meksiko) jer im u americi više ne ide tako dobro.
i sad uvrstili uličnu stazu čikago jer su ulične staze najjeftinije za organizovati trku (a i da privuku kengure iz supercarsa). nascar bi uz malo truda do zarade. mnoge stvari mi se ne sviđaju, otvaraju se na druga tržišta (australija, meksiko) jer im u americi više ne ide tako dobro.
- Talladega_500
- Yankee
Ne verujem da je trkanje na Chicago Street jeftinije nego na Chicagoland - jer je Chicagoland u vlasnistvu NASCAR-a, dok NASCAR uvek mora da placa ogromne sume novca gradu Chicagu da se trkaju na ulicama.
Chicagoland je jednostavno imao losu posetu, to ga je upropastilo. Illinois nije poznat po trkanju, za razliku od recimo Indiane i Wisconsina. Generalno taj deo Amerike nema trkacku tradiciju kao jug, ali Wisconsin je generalno poznat po nizim kategorijama (short track dirt trkanje). Cak i u takvim uslovima Wisconsin nije uspeo da zadrzi trke na Road America i Milwaukee Mile, pa su sanse za Chicagoland bile minimalne...
Chicagoland je jednostavno imao losu posetu, to ga je upropastilo. Illinois nije poznat po trkanju, za razliku od recimo Indiane i Wisconsina. Generalno taj deo Amerike nema trkacku tradiciju kao jug, ali Wisconsin je generalno poznat po nizim kategorijama (short track dirt trkanje). Cak i u takvim uslovima Wisconsin nije uspeo da zadrzi trke na Road America i Milwaukee Mile, pa su sanse za Chicagoland bile minimalne...
- Boss
bitan je tv rejting. nascar nikad nije imao pune tribine osim na nekoliko onih važnih trka.
Zašto kažem da su ulične staze najjeftinije.
1) Izgradnja ne košta ništa
2) održavanje ne košta ništa
Nascar da plaća Čikagu? Ovo prvi put čujem. Pa valjda onaj koji želi da ugosti trku treba da plati Nascaru. Tako je u F1. Las Vegas plaća Formuli 1 a ne obrnuto.Talladega_500 piše: ↑petak, 27. jun 2025. u 15:51hNe verujem da je trkanje na Chicago Street jeftinije nego na Chicagoland - jer je Chicagoland u vlasnistvu NASCAR-a, dok NASCAR uvek mora da placa ogromne sume novca gradu Chicagu da se trkaju na ulicama.
Zašto kažem da su ulične staze najjeftinije.
1) Izgradnja ne košta ništa
- Talladega_500
- Yankee
Otkud ti to? Pa cak i dan danas imas trke koje su rasprodate, eto Pocono je prosle sedmice bio kompletno rasprodat.
Daytona 500, Coca-Cola 600, Pocono, Nashville, Iowa, North Wilkesboro - sve su bile rasprodate ove sezone, a siguran sam da ce biti i Phoenix.
I to je sada - ako bi se vratio u period pre 20-ak godina, pa tada je svaka trka u sezoni bila rasprodata.
Normalno da NASCAR placa gradu da se tamo trka.Nascar da plaća Čikagu? Ovo prvi put čujem. Pa valjda onaj koji želi da ugosti trku treba da plati Nascaru.
For the 2025 NASCAR Chicago Street Race, NASCAR is contracted to pay the Chicago Park District $605,000, plus a per-ticket fee and a commission on sales. They also agreed to pay an additional $2 million to the city for expenses in 2024, and potentially beyond
While the exact hosting fee for the Las Vegas Grand Prix isn't publicly disclosed, it's known that Formula 1 invested heavily in the event, with initial setup costs exceeding US$500 million. According to Forbes, Liberty Media, the owner of Formula 1, spent between $400 and $500 million on the inaugural race. This substantial investment indicates a significant financial commitment to the Las Vegas race, potentially exceeding the hosting fees of other F1 races.Tako je u F1. Las Vegas plaća Formuli 1 a ne obrnuto.
Od obicnih ulica napraviti stazu kosta i te kako.1) Izgradnja ne košta ništa
- Boss
ma daaaj. pa vrlo dobro se sećam polu praznih tribina Bristola kao da je kuga vladala.Talladega_500 piše: ↑petak, 27. jun 2025. u 18:59h
I to je sada - ako bi se vratio u period pre 20-ak godina, pa tada je svaka trka u sezoni bila rasprodata.
To je onda nešto drugo. Ali onaj ko želi Formulu 1 dovesti u svoju zemlju mora da plati Formuli 1.
Normalno da NASCAR placa gradu da se tamo trka.
For the 2025 NASCAR Chicago Street Race, NASCAR is contracted to pay the Chicago Park District $605,000, plus a per-ticket fee and a commission on sales. They also agreed to pay an additional $2 million to the city for expenses in 2024, and potentially beyond
While the exact hosting fee for the Las Vegas Grand Prix isn't publicly disclosed, it's known that Formula 1 invested heavily in the event, with initial setup costs exceeding US$500 million. According to Forbes, Liberty Media, the owner of Formula 1, spent between $400 and $500 million on the inaugural race. This substantial investment indicates a significant financial commitment to the Las Vegas race, potentially exceeding the hosting fees of other F1 races.Tako je u F1. Las Vegas plaća Formuli 1 a ne obrnuto.
Ni približno kao kada se pravi nova staza.Od obicnih ulica napraviti stazu kosta i te kako.
- Talladega_500
- Yankee
Ti si gore napisao da "NASCAR nikad nije imao pune tribine osim na nekoliko onih važnih trka".
Evo ti Bristola od pre 20-ak godina... bukvalno nije bilo jednog slobodnog mesta.

Evo ti Bristola od pre 20-ak godina... bukvalno nije bilo jednog slobodnog mesta.

- Boss
Ovo je bilo malo posle toga. Kad sam rekao nikad nisam mislio bukvalno nikad već u poslednjih 15 godina tako nešto. Mislim sećam se a i ti mislim da se sećaš. Bristol je bio polu prazan.
Empty seats a sad sight at hallowed Bristol
https://www.espn.com/racing/story?id=7705631
Šta kažeš na ovo?
NASCAR doesn’t sell out the track. They sell out their allotment of seats. For example, Pocono will only make 75-80% of their seats available for purchase, and sell all of them. Now it’s a sellout!! From my experience in ticket sales in college, Rutgers women’s basketball is very notorious for this. They play in an 8,000 seat arena, but only make 3,000 available. According to their data it’s a sellout, but attendance trackers such as ESPN will give the attendance based on capacity.

the 2023 "sold out" Gateway race
Empty seats a sad sight at hallowed Bristol
https://www.espn.com/racing/story?id=7705631

Šta kažeš na ovo?
NASCAR doesn’t sell out the track. They sell out their allotment of seats. For example, Pocono will only make 75-80% of their seats available for purchase, and sell all of them. Now it’s a sellout!! From my experience in ticket sales in college, Rutgers women’s basketball is very notorious for this. They play in an 8,000 seat arena, but only make 3,000 available. According to their data it’s a sellout, but attendance trackers such as ESPN will give the attendance based on capacity.

the 2023 "sold out" Gateway race
- Talladega_500
- Yankee
Sve to zavisi od staza. Eto zadnja Cup trka na Road America je imala preko 100.000 ljudi. Godina pre toga mislim da ih je bilo 130.000 ili tako nesto.
Neke staze zaista ogranice broj gledaoca na 70-80% kapaciteta, ali ne znaci da svi to rade.
Neke staze zaista ogranice broj gledaoca na 70-80% kapaciteta, ali ne znaci da svi to rade.