Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Teoretsko pitanje - RS 2000

Motor, menjač i upravljačka jedinica.
van
VIP
Poruka: 9044
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Teoretsko pitanje - RS 2000

Poruka od van » utorak, 30. nov. 2010. u 16:29h

Ako ti je motor 130 ks , treba ti samo drugi usis i izduv , sa promenjenom mapom ili ECU-om . 150-170 ks je neki opseg snage , sa tim da je blize 150 ks . Ali odziv na gas ce biti totalno drukciji , a osecaj ti je kao da vozis mnogo jaci auto .
Ja ti ne mogu opisati kako moj stari drndavi pinto prima gas na fabrickom karbu , mnogo bolje od istog takvog pinta sa svim fabrickim delovima i boljom kompresijom . Taknes gas auto reaguje trenutno . Naravno , to se ne oseca kada V ides uzbrdo pri 70 km na sat , ali drugom ides 20 na sat , auto skace u momentu na 50-60 .
Probao sam ga i sa 4 karburatora , tek je to ludo

Mickey038
VIP
Poruka: 1133
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 16:33h

Poruka od Mickey038 » utorak, 30. nov. 2010. u 16:36h

U pravu si, skoro nista nisam shvatio i zato sam i reagovao sa mojim postom.
Jedino sam shvatio da je u pitanju, kako kazes, hir. Odnosno da se ima nesto posebno, drugacije od drugih. Ali takve stvari rade oni koji SAMI hoce da urade nesto. Ako budes isao unaokolo trazeci nekoga ko ce tvoje zelje i ideje da sprovede u delo, potrosices dosta vremena u 'trcanju' tamo-vamo i malo sta ce da ispadne onako kako si hteo i zeleo.

Van ti predlaze zetec-a jer verujem da smatra da ces 'lakse' doci do rezultata koje trazis. On je pak za svoj S7 uzeo N7A motor.

Deluje mi kao da bez neke preke potrebe komplikujes stvari onde gde realno i nema puno komplikacije, dok na drugoj strani gde su stvari mnogo komlikovanije, sticem utisak da mislis da je sve relativno prosto. Hocu reci da pravimo veliku pricu oko toga kako dobiti sto vise konja (sto i nije toliko komplikovano, zamenis motor i gotova stvar) a ocigledno smatras da kupovinom nekog 'upgrade kit-a' preko interneta uz 'jednostavno' nalazenje lokalnog majstora moze da se dobije poboljsanje. Jedno moras da znas, ako krenes u pricu o ovakvom sredjivanju auta, taj auto ces vise sredjivati nego sto ces da ga vozis. Zato ti napominjem, nabavka drugog auta je apsolutno na prvom mestu.
Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » utorak, 30. nov. 2010. u 18:34h

Od kog motora Throttle body da stavim za najveci dobitak performansi?

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » utorak, 7. dec. 2010. u 18:26h

sign0014
Poslednja izmena: Taunus 17m, na dan petak, 7. jan. 2011. u 13:24h. Ukupno izmenjeno 1 put.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 8. dec. 2010. u 12:09h

Da li mi neko moze reci koji throttle body da trazim ,od kog motora? Da vidim kakve su cene i imali ih kod nas

van
VIP

Poruka od van » utorak, 21. dec. 2010. u 09:58h

http://www.limundo.com/kupovina/Auto-i- ... et/1988919
Ovo su karburatori , i mozes da ih koristis kao karburatore , ili da ih prepravis da glume leptire

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » utorak, 21. dec. 2010. u 17:04h

AKo bi ih prepravljao za leptire jel to moze da se koristi ina mom 1.8 motoru i na 2.0 ako budem stavljao na drugi?
hvala

van
VIP

Poruka od van » utorak, 21. dec. 2010. u 17:37h

Ovo sam vec kacio . Jako okratko su bili na motoru , nisam sredio regulator pritiska goriva , paljenje je bilo fiksno na -10 stepeni , dizne su verovatno ne odgovarajuce , ali sa svim tim odziv na gas je isti ako ne i bolji nego sa fabrickim DGAV karbom i sredjenom mapom pretpaljenja. Jednostavno volumetriska efikasnost posebno svakog leptira za cilindar i jedno leptira za ceo motor , ne moze da se poredi . 4 leptira trenutno nateraju motor da prodise .
Drugo , karburatri od motorcikal reaguju na kolicinu usisanog vazduha ( imaju sibere koji se dizu i spustaju u zavisnisti do kolicine proteklog vazduha ) , tako da ne mozes da ugusis motor . Siberi su povezani sa konusnom iglom koj aide u glavnu diznu . Tek na punom gasu i visim obrtajim aigla izadje skroz i dizne , pa je otvor dizne taj koji jeste , a na 1/4 gasa dizna je skoro 3/4 zapusena telom igle . Rezultat je mnogo bolja ekonomija nego sa normalnim karbom . Ovakvi karburatori su najbolje nesto sto postoji posle EFI sistema.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » utorak, 21. dec. 2010. u 18:13h

Hvala Van na odgovorima. Kad zavrsim ovo i smirim se,kupujem vam to jagnje o kome se toliko prica a ja cu sedim da gledma jer jagnjetinu ne jedem.Iz onoga sto si mi rekao na PP izgleda bolje da trazim odgovarajuci TB.

Inace, koja je razlika izmedju zetec 2.0 i ovog mog 1.8 -130 ks?

van
VIP

Poruka od van » utorak, 21. dec. 2010. u 22:28h

U 200 ccm i koju ks mrgreen

10ak % snage vise

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 22. dec. 2010. u 00:18h

jel moze se nesto razbusi,nabuši i upuši kod mene da se dovede dotle? Tj da osnova bude ista za tuning jer je krajanja razlika dosta velika

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » utorak, 4. jan. 2011. u 21:10h

vezano za ovu temu, cekam odgovor iz Slovenije,ne rade zbog praznika jos neko vreme, uvoznici za bregaste da vidim cene i sta imaju u ponudi. Mislim da bi na taj nacin mogao da izbegnem carine jer bi neko mogao da mi ih donese ovde. Vezano za bregaste, ako sam dobro shvatio sa ostrijim auto ce dobiti kasnije snagu,ali ce dosta da ulenji na manjim obrtajima. MOze li ovaj hendikep da se barem donekle ublaži na neki način?

van
VIP

Poruka od van » utorak, 4. jan. 2011. u 23:04h

Tesko , a da ne trpi potrosnja goriva . Zato su i izmislili VVT ili Vtec sisteme .
Na burtonovom sajtu imas cene za bregaste od raznih proizvodjaca. Za zetec motore imas dosta razlicitih tipova bregastih , ali mislim da nisu ispod 200 funti , a sa stelujucim remenicama i 300 .
Mozes da narucis katalog online koji ti stigne na kucnu adresu i posle do mile volje gledas sta ima i koje su cene . A cene nisu male .
Sto se tice konverzije sa 1.8 na 2.0 pogledaj po netu ili googlaj .
imas za 600 funti nov zetec da kupis , jednino sto je stajao par godina negde u magacinu , pa ne vazi fabricka garancija nego nesto kratko , tipa da vidis da radi i to je to

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » utorak, 4. jan. 2011. u 23:23h

Ne moze neka custom mapa da sredi taj manjak snage ,kao kad se uzme chip od nekog proizvoidjaca?
Idem na sledecu varijantu (ako nesto ne iskrsne):

1. ostrije bregaste
2. chip
3. throttle bodies
4.izduv

ne znam ima li potrebe za drugim diznama. Pitanje je samo da li to radim na mom motoru ili zetec 2.0. Gledao sam area six motor ali pamet u glavu, davati jos toliko hiljada funti za mator auto bi bilo previse. Odustao sam i od turba, vec ovo vidim kao neku najlaksu varijantu jer je pitanje i kad ce mi dosaditi auto.

Najeftinija varijanta mi je da radim na mom motoru,ali bi mi mnogo znacilo kada bi neko znao koliko sa istim izmenama se manje snage dobije na njemu u odnosu na 2.0 ? Koliko na burtonu vidim, ovo su cene za komad.

van
VIP

Poruka od van » utorak, 4. jan. 2011. u 23:51h

Radis na svom , pa ako ti dosadi li crken stavis 2.0 .
Sto se tice dizni , tu postoji proracun , koliki je njihov kapacitet , i koliko hoces da budu otovrene max . U svakom slucaju , dizne od RS-a su istog tipa a veceg su kapaciteta . Mozes da stavis i dizne drugog tipa, samo sto mora da se pravi fuel rail za njih , sto je u stvari jedna cevka sa 4 rupe koje idu na injektore i krajevima gde se srafi ulaz i regulator pritiska .
Za normalan motor ta konfiguracija koju ti hoces ce biti ogomna razlika u voznji , i neces ni osetiti to sto na manjim obrtajima upotrebljavas duzi bregastu . Ali ce se osetiti u potrosnji .
[youtube][/youtube]
Evo ti slican setap samo je motor duratec i ima oko 185 ks . Jeste da je lak auto , ali njegova mogucnost da u svakom trenutku primi gas , kao i odziv na gas je fenomenalna .
Probao sam svoj auto sa 4 karburatora , i ne nastelovan setau i sa potpuno nastelovanim setapom dvogrlog karburatora , i 4 grla primaju i odgovaraju na gas u momentu. Dvogrli karb je stabilniji u radu i izbacuje snagu super i posesen je sve zajdno sa paljenjem da daje momentalan odgovor na gas , ali 4 karba i ne podeseno paljenje to rade brze .To ti je osecaj u voznji kada auto divlja na pola gasa , a i ne znas cemu ti sluzi ona druga polovina , do punog gasa na kojoj bi tek trebalo da pravi snagu , mozda ima neku upotrebu u 3, 4 i 5 brzini . u 1 i 2 nema nikakvu poentu .
Isto je i sa ovim dasom na snimku . On nije davao vise od 1/2 gasa jer tockovi to jednostano nisu mogli da prenesu . Isao je sa obicnim gumama , a ne sa slikovima , koje su za trkanje a ne za izivljavanja

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 5. jan. 2011. u 00:10h

vrlo interesantno, ali nisam razumeo da li smatras da setap koji cu staviti ne moze da se adekvatno prenese na tockove? Izbegao bih pravljenje fuel raila jer sam to vec jednom radio, tj isao bih na sto manje komplikacija.

van
VIP

Poruka od van » sreda, 5. jan. 2011. u 10:03h

Moci ce , ipak je to auto od 1200 kg.
Ako neces da menjas magistralu za gorivo , onda ti trebaju veci injektori , tj. oni od RS-a .
Radice lepo i sa tvojim injektorima , ali negde pred kraj obrtaja , vise nece moci da dostave dovoljnu kolicinu goriva .

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 5. jan. 2011. u 14:59h

Da li mozda da otvaramo novu temu ZETEC tuning, jer ce verovatno jos nekog interesovati. Nalov nije odgovarajuci ili mozda da sacekam da nabavim delove.Inače što se tiče bregastih, ne razumem se materiju tako da nema predstavu šta cifre znače, tj ne znam kakav efekat postižu u vožnji čitajući samo to. Imaš li neku preporuku za oštrinu bregastih?

Nešto mi pada na pamet,a to je da mogu da prodam ove moje i pokrijem malo troškove nekome ko ima 1.8 onaj od 115 ks.

van
VIP

Poruka od van » sreda, 5. jan. 2011. u 15:08h

Ceo zetec 1.8 je placen 180e , ovaj sto sam ga ugradio u kaprija , sa svim potrebnim stvarima da moze da radi .
Tvoje bregaste su standardne 2.0 bregaste , a da bi auto imao 130 ks mora da ima i komp . Za koliko to mozes da prodas ako je ceo motor 180 e .
Imas na sajtu firmi Piper ili Kent , opise bregastih sa zonom snage

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 5. jan. 2011. u 15:11h

mislio sam da je razlika smoa u bregastim. Jel si ceo motor platio 180 stranca ili moze da se vozi kod nas regularan? meni 250 eur traze za 2.0 stranca.

radim inače sa nekim britancima, pa bi možda mogao neki kompenz,ali o tome cu da vidim.tek,inace gledma na piperu, cena za jedna model je 400 funti (bez poreza),a ima i REPRO za 210. Šta mu dođe repro? (neka kopija ?)

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 5. jan. 2011. u 15:25h

ECU,MAF i bregaste su razlika između 105 i 130ks.

250 eur je previše za stranac motor... ti dok ga ocariniš i zavedeš kupiš komplet Mondea stranca... što baš i nije fer ;)

Do 200 eur je ok za kompletan motor sa svim mogućim potrepštinama da radi u drugom autu... pričam za stranca.

Recimo jedan totalno klasičan primer... može i jeftinije da se nađe...

http://www.polovniautomobili.com/oglas7 ... rd_mondeo/
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 5. jan. 2011. u 15:46h

To je prvi na koji sam naleteo,nisam nesto trazio, cisto da vidim da li ih ima.Sta nam radi ova drzava, ko zna kojim ljudima bi znacilo da voze ovakav karavan za posao za ovaj novac. Strasno.

U svakom slucaju, postoji li nacin da se ovaj 1.8 prepravi na 2.0 ( da vidim koliko je komplikovano tj da li opravdava gubitak u snazi na kraju prepravki)

adnan89
Poruka: 349
Član foruma od: utorak, 2. feb. 2010. u 01:01h

Poruka od adnan89 » sreda, 5. jan. 2011. u 16:14h

zasto pitas prepravak sa 1.8 na 2.0 i slicne gluposti. 5 postova iznad ti momci objasnjavaju da je jeftinije kupiti citav motor 2.0 nego busit i zezat se sa 1.8 i opet to nece biti to. na razbusivanje i glavu sto das, mozes kupiti 2.0 i sredit njega da imas konjica vise nego 1.8 redbullw

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 5. jan. 2011. u 16:33h

Šta ćeš, nismo svi tako pametni i naučeni na vreme da se kulturno obraćamo sagovornicima kao ti pa sam prinuđen da pitam isto nekoliko puta ne bi li shvatio o čemu mi govore.Srećom ima ljudi koji se sažale i posvete mi vreme sa osvrtom na više različitih scenarija.

van
VIP

Poruka od van » sreda, 5. jan. 2011. u 17:00h

Ako je do carinjenja , onda kupis nov motor za 600 funti . I znas zasto dajes pare

Zaključana

Povratak na „Tuning“