Vec dugo me muci ovaj problem a to je da mi auto mondeo MK2 1.8TD 1999 tesko pali.
Situacija je sledeca
Prilikom anlasovanja uravnotezen rad anlasera i potrebno mu je od 5-6 sekundi da upali.
Kada upali stabilan i miran rad, ler je jedva nesto malo iznad 4 crtice na instrument tabli, ne dimi dobro vuce od 2200 i navise oseca se funkcija turbine.
Potrosnja je na otvorenom ako se bas stedim na gasu neka "casica" ispod 5 litara u gradu strogo gradska voznja isto tako "casica" ispod 8 litara.
Na radnoj temperaturi kad se izvadi merac nivoa ulja nema ni pritiska ni bilo kakvog dima, u radu kad skinem cep za sipanje ulja jedva da malo odskace toliko da je neznatno. Ulje potrosi na 10000 km oko 0,8 litara.
Nepovratni ventil postavljen pre filtera goriva, predfilter providni sam postavio izmedju filtera goriva i lucas pumpe samo da bih proverio da ne uvlaci vazduh (nema mehurica vazduha u predfilteru).
Prelivna crevca stavljena nova i dobro nalezu.
Druk pumpica proverena ispravna.
Actutator se cuje prilikom svakog davanja kontakta serijom ravnomernih klikova od 1 - 1,5 sekunde.
Pumpa nigde ne curi.
Motorcic za saugh radi (prilikom prvog paljenja digne obrtaje izmedju 4 i 5 crtice i za par minuta ih spusti na regularan ler).
Turbo ventil ne curi (suvo crevce kada se svuce onaj konusni gumeni prelaz koji ide na cev koja vodi do turbine).
Ulje ford formula 5w30 (zeleni davac pritiska na motoru)
Auto ne dimi ni hladan ni vruc (gotovo kao benzinac) kad se nagazi na 3000 izbaci crnca

Stelovanjem ugla pumpe nismo mogli otkloniti problem.
Kad ga ugasim ako ga u roku do 5 sekundi probam da upalim pali kao mina.
Grejaci provereni svako ponaosob vuce struju (nisam ih detaljnije merio), skinuta sina koja ih napaja i sa + akumulatora svaki varnici slicno.
Akumulator nov (punjenje provereno 14,45 V)
TPS podesen na 0,9 V
Relej grejaca radi regularno posle gasenja lampice jos neke 4 sekunda i cuje se klik da su grejaci iskljuceni (provereno voltmetrom)
Cak ni zagrevanje grejaca vise puta ne pomaze da auto lakse startuje
Najinteresantnije za kraj
Ove zime su bila 2-3 mraza sve vreme kad je bilo oko -8 do -12 svako jutarnje paljenje auto je palio na pola kljuca sa jednim grejanjem dakle bukvalno na zub.
Mislim da sam dobro opisao situaciju.
Hvala na svakoj pomoci.