Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Taunus76

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
Odgovori
taunus76
VR
Poruka: 634
Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h

Re: Taunus76

Poruka od taunus76 » sreda, 20. apr. 2011. u 14:32h

Evo za auto alate a prva je burgija za punkt varove ...

Odo da skidam gornju gredu pa da sklapam prednji deo ... cekicko

ace1
Avenger from the past
Poruka: 1983
Član foruma od: petak, 14. nov. 2008. u 19:47h
Kontakt:

Poruka od ace1 » sreda, 20. apr. 2011. u 22:49h

samo udri thumbsuph
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » četvrtak, 21. apr. 2011. u 07:48h

Ja ne znam da li sam u svom prethodnom postu postavio link ili ne za alate ali sam imao nameru pa ga evo ponovo:
http://www.autoalati.rs/autoalati/speci ... karoserija

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 23. apr. 2011. u 19:27h

Danas sam skinuo gornju gredu i posto sam uzeo novu morao sam to bas polako da odradim. Ima mnogo punkt varova a svi su na nekim tankim limovima pa se ne moze busiti vec sam brusio.
Slika
Slika

E sad: nova greda gornja i umesto samo da upadne trt... Greda je ili od TC1 ili od TC3, drugacije je vezivanje za nosace hladnjaka pa moram ili da secem nosace i prepravljam ili samu gredu da recnem na dva mesta pa sta bude.
Slika

Na nosacima hladnjaka se vidi dokle su bili nosaci sa grede a sada su na gredi samo 1 cm.

Mala disertacija na osnovu sopstvenog loseg iskustva: pistolj za farbanje je onaj najjeftiniji sa baloncetom. Radi on posao ali sve stane kad vam na pr. pukne balonce. Nigde ne moze da se nadje samo balonce koje odgovara. Za malo skuplje pistolje su sa novojem od 1/2 cola a za ovo s...e su manji. Bolje je dati 2000 za malo bolji pistolj koji je bar standardan.

Drugo, zabica za montazu krila i tako tih stvarcica NEMA na Bubanj potoku a voleo bih da cujem od nekog ko ih je kupio gde toga ima - ne vracaju mi se ovi rdjavi na auto...

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » nedelja, 24. apr. 2011. u 02:43h

prednja greda je od tc3,to smo apsolvirali
a zabice sam ja kupovao,sa sve srafovima ,al u drugoj fioci ,mislim u metrou na zrenjanincu ili bivsem pevecu prema pancevu
Opel killer , in progress autolite evolution ,then bekame restomod and eventually all supercars killer (Ferrari too)
It is 1971
Slika

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 24. apr. 2011. u 08:54h

Ma sve je u redu, jasna stvar, sutra krecem sa varenjem, ne volim da radim parcijalno iako svi kukaju kako od auta ostaje sve manje i manje umesto da ga sredjujem. Ipak me nesto tera da ga sredim kako treba i da ne preskacem lose delova. Inace se sve uklapa kako treba...

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » nedelja, 24. apr. 2011. u 09:13h

Sta ce ti zabice ?
Podloska prosirena m6 i matica zavrsavaju posao

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 24. apr. 2011. u 10:48h

Tako ce na kraju i da bude, s tim sto cu da uzmem kratke, ili isecem vijke, tako da kad stegnem maticu ona bude poravnata sa vijkom. Uvek zardjaju oni delovi koji idu van matice pa se tesko odvijaju posle ...

Jel radi onaj DES gde si cinkovao vijke?

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » nedelja, 24. apr. 2011. u 11:10h

radi,al ne za praznike
to sa maticama i metrickim navojem je fabricki izbegnuto zbog vlage,blata ,soli i rdje,sutra kad budes trebao da odvrnes,a ono zardja muski , ima sam sebe da upucas :punnish:
konstrukciono nisu dzabe stavljani srafovi za lim-sve ima svoje
a merticki sraf se nikad ne stavlja na mesta koja zaliva blato,voda i so,jer ce posle da bude secenje brusilicom,a onda i kad zaahvatis krilo,bice kuku lele
It is 1971
Slika

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » nedelja, 24. apr. 2011. u 11:19h

Ma danas mi se i bez praznika ne radi. Pratim i ovo oko srafova za montiranje krila vec su bila razlicita misljenja kod Goje al imam jos do montaze krila.

Prao sam motor koliko sam mogao, radila i zicana cetka bas jaka na brusilici ali je i dalje crn - jel mu to fabricki ili ne? Da ja lupim 2K podlogu na blok pa da teram dalje ili mora da se sjaji?

Video sam kod Bore toplane MT75 za V6 kaze da ga je platio 150E, uzeo ga je za sebe da ga ubacije u njegovu narandzastu Granadu, izgleda da ni tih starih stvari vise nema za male pare...

ACE1: jesi li mozda zvao Simu i Gileta?

ace1
Avenger from the past
Kontakt:

Poruka od ace1 » nedelja, 24. apr. 2011. u 11:31h

nisam ti zagledao motor,al moguce da su ga prethodni vlasnici pre soneta farbali
ja nisam cuo da iko prodaje mt za manje od 120evra i to je prijateljska cifra
a u cacak cu za koju nedelju :beer:
It is 1971
Slika

van
VIP

Poruka od van » nedelja, 24. apr. 2011. u 22:58h

Ja znam za jedna N9 za v6 .
U DES-su su mi naplacivalji zuto zinkovanje 150 din kg . Aca je vide kako je ispalo , bar jedan sraf . Sta znam neki put ispadnu super , a nekada bezveze , mada su ti samo srafovi i vidi se na njima da su sajnu i kao da su novi . Jedino sto srafovi treba da se ociste celicnom cetkom do metala , ne sme da ima rdje . Za 3 kg srafova ja sam potorsio 3-4 sata cisteci ih ....

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 19:22h

Posto vise nisam mogao da sedim i jedem danas sam malko poradio par stvari i to oko najgoreg dela - gredena samom prevoju. Spoljni deo je bio istrulio bas, bas i ubio sam se skidajuci ga. Truli svuda sem na punkt varovima. Kad truli truli spoljni lim iznutra na spolja. Nesto dletom a vise brusilicom ali sam ga doveo do zdravog metala.
Slika
Slika

Taj spoljni deo grede sam napravio od lima 2 ili 3 mm iz 3 dela - 2 sa strane i samo jedan flah od 3 mm odozdo a ovo je kako izgleda spoljna strana.
Slika

Sutra cu da kompletiram gredu i da je onda tako kompletiranu zavarim na postojecu unutrasnju.

Van: za sad sam u fazi sredjivanja limarije a srafove i ostalo za cinkovanje cu spremati kasnije. Sutra treba da se cujem sa covekom za jedan V6 2.8 sa papirima pa cu se onda odluciti sta da radim.

Necke
Poruka: 224
Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h

Poruka od Necke » ponedeljak, 25. apr. 2011. u 19:32h

Srafove mozes uzeti od bilo kojeg auta, odes na neki otpad i kupis srafove od krila od nekog novijeg auta, samo ih ocistis i ofarbas u tvoju boju. a mozes i zabice da uzmes isto na otpadu, sve je to isto

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » utorak, 26. apr. 2011. u 21:39h

sasiju ti je neko nekad radio pa nije odrezao propali lim vec je samo okovao lim preko starog i sad imas belaj...bolje da je odrezana skroz pa da opalis kutiju 4x3cm i zavrsena prica za sva vremena,pogotovo na tom prelomu gdje bas drzi i ispod sjedala...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 27. apr. 2011. u 14:52h

Treba mi hitna objasnjenja oko jednog motora. Radi se o 2.8 sa Siere 4*4 a pitanje je u vezi kartera: mogu li i koliko je zahebano skinuti karter koji ima taj motor a staviti obican karter? Ovo sam stavio i u temu tunning pa ko pre...

van
VIP

Poruka od van » sreda, 27. apr. 2011. u 17:35h

Isti je karter na delu gde naleze na blok.

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 27. apr. 2011. u 17:48h

Znaci mogu da stavim klasican karter a da li unutra mehanicki mora da se odradi da bi se to za poluosovine eliminisalo?

van
VIP

Poruka od van » sreda, 27. apr. 2011. u 18:04h

А шта фали да остане тај картер који има рупу у средини ? Једино ако не може да стане на траверзну . Питај у продавници ауто делова да ли су исти дихтунзи картера , али сам 95% уверен да јесу .

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » sreda, 27. apr. 2011. u 19:22h

Hvala na odgovoru a u tuning forumu rece kolega da sve sto je u vezi pogona ostaje na tom karteru a samo stavljam obican i uzimam novu mrezicu uljne pumpe.

Motor se vodi kao 2.3, ocarinjen i sa svim papirima tako da cu ga (90%) uzeti i ubaciti jer mi je to najjeftinija i najlegalnija varijanta.

Danas sam povario gredu i Gojo nije radjena vec je ona tako konstruisana. Celom duzinom je jedna greda pa preko nje druga koja je punktovana za prvu a na delu gde ide greda od kosa ima znaci greda na sasiji pa dva sloja lima od po 2 mm na gredi kosa koja ide preko. Cvrsto ali zahebano za skidanje a izmedju svih tih slojeva lima ima prostora za vodu pa dalje korozija. Nasikacu neki vosak unutra kad zavrsim a sutra slike sa montaze kosa, donje grede, gornje grede i dihtovanja varova...

Kad (?) to oko motora zavrsim zasigurno cu prodavati moj 2.0 za sitne pare ali ce to biti u oglasima ...

goja
Poruka: 1186
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h

Poruka od goja » sreda, 27. apr. 2011. u 22:56h

moje nisu takve...samo je jedan lim...ali jak,neda se ispravljati na ulubljenim djelovima...

van
VIP

Poruka od van » sreda, 27. apr. 2011. u 23:01h

Na tc 1 je greda od jednostrukog lima , i nema tih prekida .

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » petak, 29. apr. 2011. u 20:56h

I danas se radilo malo na limariji napred. Najveca zahebancija je sa delom oko levog fara koji je potpuno unisten a polovni koji sam uzeo je prilicno korodirao. Korozija je uvek na mestima koja su tanka, pregibim, svuda gde ne mozes normalnom brusilicom. Zavrsavao sam gredu
Slika

I odozdo je flah debljine 4 mm koji sam busio po sredini pa vario kroz te rupe a i sa strane za gredu ispod. Bocne strane sam isekao i posebno zavario za postojecu gredu i donji deo.

Ovo je deo oko fara koji sam imao i koji sam morao da skinem sa kosa - korodirao, iskrivljen ali na kraju je popustio. Sve obrusim pa premazem antikorozivnom reaktivnom osnovnom. Do sada se odlicno pokazala.
Slika

Ovo je desni deo za far. Donji deo sam odmah mazao reaktivnom jer se posle to ne moze uraditi.
Slika

Tu je i greda na kojoj su nosaci za masku i farove. Nju sam sa zadnje strane obrusio i premazao reaktivnom. Sa prednje cu kada budem farbao auto.
Slika

Zavario sam i deo oko fara pa prislonio gredu gornju i tu moram malo da rastegnem koseve jedno pola cm da lepo legne.
Slika

Inace i kos je zavaren.
Slika

Sutra varim gredu koja drzi masku i farove pa sredjujem levo krilo i ako sve bude u redu prednji deo ce biti gotov. :ozid:
Ovo mu znaci da sam se obeznanio od umora...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » subota, 30. apr. 2011. u 19:26h

Ja svaki dan ...
Danas sam zavario donju gredu koja drzi masku i farove, malo je starija pa varena ali nekako sam je uklopio.
Slika

Zatim zavarene rupe napred cudio sam se da je tu propalo medjutim ako vam jos nije krenula trulez odmah premazite ivice nekom diht pastom zato sto se od uvijanja poda odvajaju nepunktovani delovi i tu ulazi voda. Kod mene su propale obe strane pa sam to povario i sutra stavljam osnovnu i diht masu. Isto se desava na spojevima greda i koseva pa i to treba popuniti svuda diht masom jer fabricki to nisu radili pa trule kosevi na preklopu sa gredom.
Slika
Slika

Odlucio sam i da sredim delove koseva koji dolaze do soferke i vrata
Slika
Slika

ali malo po malo otvori se najveci uzas kad sam vec mislio da stavljam i uklapam haubu i gornju gredu. Vec ranije sam video da mi se sliva voda uz gredu gde su kacena vrata. Kad sam skinuo kos videli ste istruleli deo na spoju pa sam pomislio da je tu. Nazalost to je samo posledica izgleda neceg drugog. Na 5 cm od coska prednje soferke (sa vozaceve strane) je jedna rupa koja verovatno sluzi, ispravno, da se voda koja eventualno prodje ispod kedera slije na sasiju a zatim otcuri ispod brisaca u motorni prostor. Medjutim kad se gurne prst do rupe (bez zadnjih misli molim :diablo: ) tu se lim koji ide sa strane prekida i umesto da padne na njega pa iscuri napolje ona ISPOD njega krene i tece niz bocnu gredu i negde iznad srafova koji drze vrata krece nadole u kabinu stvarajuci koroziju svuda gde naidje.
Slika

ja secem a on se ne da
Slika

ja secem jos a jos rdje se pojavljuje
Slika

dok nisam dosao do prilicno zdravog dela koji ce omoguciti varenje
Slika.

Delovi koji su bili ispod soferke su zdravi i njih sam sacuvao pa cu ih vracati a takodje i delove vertikalne grede. Ostatak cu sutra iskrojiti pa zavariti a onda jedno litar reaktivne antikorozivne pa da sve zalijem ali da mi ostanu svi prolazi slobodni.

Mislim da i oni koji imaju po svom uverenju zdrave automobile povremeno ogule spojeve gde su varovi i da ih ociste pa zadihtuju i prefarbaju narocito na slicnim mestima jer ce im se pre ili kasnije ovo desiti. Druga stvar su kederi koji su od najvece vaznosti bas za najskrivenije delove limarije. Ako voda procuri ispod njih obrali smo zelen bostan a 80% sam siguran da sva korozija koja se javlja bocno kod prednjih vrata potice od vode ispod kedera. Na nasim automobilima od pre trideset godina kederi ma kako izgledali vise ne valjaju i treba ih menjati jer je to jeftinije od ovakvih radova - pogotovo kad ih izvodi limar koji se placa. Pre ce vam neko zameniti keder nego sto cete naci limara za ovakav rad...

taunus76
VR

Poruka od taunus76 » ponedeljak, 2. maj 2011. u 20:49h

Jos malo se radilo ne da ova kisa meni prokisnjava garaza ... Od tri krila sam odlucio da napravim jedno dobro a da delove druga dva iskoristim da napravim rubove pozadi posto ih vise nema u Golasu. Imao sam dva, jedno od TC2 malo istrulelo i drugo od TC3 iskrivljeno.
Slika
od TC2 koje cu preradjivati... Donji deo malo istruleo
Slika
Gornji deo skoro ceo
Slika
ali sa krila TC3 sam skinuo taj gornji deo i zavario ga na krilo od TC2
Slika
a dodao i gore i dole delove koji su falili
Slika
Slika
ali najvece zezanje je kod dela za migavac
Slika
to cu sutra da sredjujem.

Radilo se i oko stuba kod vozacevih vrata. Tu idu 3 lima jedan preko drugog pa cu tako i ja da radim pa sta bude. Prvo sam povario rupe na osnovi
Slika
Pa srednji lim iz jednog komada
Slika
a ovako izgleda
Slika
Za sutra zavrsavam gornji deo i ostatak grede zatvaram odozdo na gore jer cu nalivati antikorozivnu reaktivnu pa da mi ne gori.

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“