Za poznavaoce guma - Ford Fokus dilema
- korg
- Poruka: 15
- Član foruma od: sreda, 21. mar. 2012. u 00:48h
Za poznavaoce guma - Ford Fokus dilema
Na Fokusu sam imao 195/60/15, sada sam kao drugi set kupio *14-ice. Gledajući na kalkulatorima guma sada bi trebao da stavim 185/70/14.
1. Šta mislite o 195/70/14 ( meni lično vizuelno mislim da bi bolje ležala 195)?
2. Kog proizvodjača da izaberem: Sava Effecta+ 195/70/14
BFGoodrich G-Grip 185/70/14?
Unapred hvala na vašim savetima i iskstvima.
1. Šta mislite o 195/70/14 ( meni lično vizuelno mislim da bi bolje ležala 195)?
2. Kog proizvodjača da izaberem: Sava Effecta+ 195/70/14
BFGoodrich G-Grip 185/70/14?
Unapred hvala na vašim savetima i iskstvima.
- Estariol
- Poruka: 959
- Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h
Re: Za poznavaoce guma - Ford Fokus dilema
BF Goodrich od dve koje si pomenuo, ako možeš da nađeš Uniroyal Rainexpert, razmisli i o njoj, odlična je guma ali ne znam tačnu cenu i da li je ima u dimenziji koja ti treba, u rangu je oko 50-60 evra.
A za dimenziju ti je 185/70R14 idealna u odnosu na 195/60, ali ako baš insistiraš na širini od 195, po meni je bolje da uzmeš 195/65 R14. Puno znači i način tvoje vožnje, ako voziš malo oštrije, možda je bolje da imaš šire gume, ako si umeren vozač, ne verujem da ćeš primetiti neku veliku razliku.
A za dimenziju ti je 185/70R14 idealna u odnosu na 195/60, ali ako baš insistiraš na širini od 195, po meni je bolje da uzmeš 195/65 R14. Puno znači i način tvoje vožnje, ako voziš malo oštrije, možda je bolje da imaš šire gume, ako si umeren vozač, ne verujem da ćeš primetiti neku veliku razliku.

Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Ne razumem baš najbolje, da li još uvek imaš i set ovih 15-ica? Ako imaš, zašto praviš letnji set od tih 14-ica? Logičnije ti je da ti one služe kao zimski set, a da za ove 15-ice kupiš letnje gume...

- popovicvl
- Poruka: 5658
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Ja imam za Focusa 185/70R14 zimski set. Udobne su, i za zimu su OK. Na 150-160 vec malo slabije drze pravac, mada ne zbog dimenzija, nego zbog zimskog dezena. Prvi cilj mi je bio da zastitim auto od rupa i loseg puta, tako da je dimenzija vrh. x puta sam presao preko kratera, sve se zavrsilo bezbolno.
Sad sam kupio za leto cetiri 185/65R15 i sjajno su legle vizujelno. Obod je taman popunjen. Za TDDI su prava mera, imaju i mesa, ne previse, lepo lezi kroz krivine.
Sad sam kupio za leto cetiri 185/65R15 i sjajno su legle vizujelno. Obod je taman popunjen. Za TDDI su prava mera, imaju i mesa, ne previse, lepo lezi kroz krivine.
- korg
Na tim 15-icama su mi već zimske gume.
Sad sam nesto gledao po netu, sta mislite o "BARUM 195/70 R14 Brillantis 2 91T "?
Nikada nisam vozio BARUM gume, ako ih je neko vozio neka napise kakve su po udobnosti, habanju...da li su u rangu sa nasim "Tigrom" ili "Savom" (cuo sam od nekih ortaka da je Sava dosta slična našem "Tigru", u smislu lošeg kvaliteta).
Sad sam nesto gledao po netu, sta mislite o "BARUM 195/70 R14 Brillantis 2 91T "?
Nikada nisam vozio BARUM gume, ako ih je neko vozio neka napise kakve su po udobnosti, habanju...da li su u rangu sa nasim "Tigrom" ili "Savom" (cuo sam od nekih ortaka da je Sava dosta slična našem "Tigru", u smislu lošeg kvaliteta).
- dax92
-
- Poruka: 7628
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Prvi put cujem da neko stavlja letnji set guma na manje felne.
Nemoj ovo pogresno da shvatis, al' nemoj da se glupiras, i stavljas 195-70r14. Zimski set mi je 185-70r14, i nesiguran sam u krivinama (nove Tigar wintera gume). Letnji set 205-50r16, i ne brinem za krivine.
Ako je zbog cene guma problem, nadji 15 felne i 185-65r15 stavi.

Nemoj ovo pogresno da shvatis, al' nemoj da se glupiras, i stavljas 195-70r14. Zimski set mi je 185-70r14, i nesiguran sam u krivinama (nove Tigar wintera gume). Letnji set 205-50r16, i ne brinem za krivine.
Ako je zbog cene guma problem, nadji 15 felne i 185-65r15 stavi.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
- Poruka: 24
- Član foruma od: petak, 6. apr. 2012. u 22:29h
Koliko je meli poznato na focusa idu 186 65 14 gume i ta ti je dimenzija jedina prava. Gume koje gledas ( briliantis 2 ) su vrlo dobre, tako da ne brini, bolje su od save ili tigra, nekde su na razini fulde i slično, možda čak i bolje.
185 70 14 zimske gume imali su moji roditelji na proslom avtu i guma se previse savija za moj ukus...
185 70 14 zimske gume imali su moji roditelji na proslom avtu i guma se previse savija za moj ukus...
Bestia Nera
- dax92
-
Po knjizici koja ide za Focusa, 14" felne ide na 175-70; 185-65; 185-70.
Od svih tih dimenzija, najpriblizniji obim fabrickoj 195-60 r15" ima 185-70r 14. Ko ne veruje, neka radi ono sto sam vec odradio, neka proveri u tyre calculatoru.
Od svih tih dimenzija, najpriblizniji obim fabrickoj 195-60 r15" ima 185-70r 14. Ko ne veruje, neka radi ono sto sam vec odradio, neka proveri u tyre calculatoru.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
Verujem da je najbliza ali u SLO su dozvoljene samo 185 65 14 i veče, 185 70 14 nisu nigde spomenute....dax92 piše:Po knjizici koja ide za Focusa, 14" felne ide na 175-70; 185-65; 185-70.
Bestia Nera
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Sory, al malo ne kapiram????
Nemoj mi samo reci da u Slo zakon propisuje koje felne i gume smes da imas na autu,i da je to u suprotnosti sa onim sto propisuje proizvodjac?
Ne kazem da je nemoguce... al malo mi je sasavo
Nemoj mi samo reci da u Slo zakon propisuje koje felne i gume smes da imas na autu,i da je to u suprotnosti sa onim sto propisuje proizvodjac?
Ne kazem da je nemoguce... al malo mi je sasavo
Djak pesak 

- macaneli
- VIP
- Poruka: 9928
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
kao i u italiji u saobracajnu ti zavedu koju dimenziju guma i felni mozes da nosis na svom autu,tj na koje dimenzije su izvrsene homologacije.Mozes i ti da uradis homologaciju na velicinu koju nemas upisanu u saobracanu,samo kooosta mloogo.A mozes i da stavis dimenzije koje nisu upisane,ali ako te zaustave panduri pozeleces da si uradio homologaciju....
ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- dax92
-
Jaoooo, sto bih to voleo da se uvede u Srbiji! 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Mozda sam nesto pobrkao, al koliko sam shvatio, njemu nije dozvoljeno da stavi gume koje su po fabrickoj specifikaciji. To je ono sto me buni.macaneli piše:kao i u italiji u saobracajnu ti zavedu koju dimenziju guma i felni mozes da nosis na svom autu,tj na koje dimenzije su izvrsene homologacije.Mozes i ti da uradis homologaciju na velicinu koju nemas upisanu u saobracanu,samo kooosta mloogo.A mozes i da stavis dimenzije koje nisu upisane,ali ako te zaustave panduri pozeleces da si uradio homologaciju....
OK je da ne moze da stavi sta njemu padne na pamet (sto rece dax, da mi je to da vidim..._, al da ne moze da stavi nesto sto je fabrika predvidela, i naranvno homologirala...
Djak pesak 

-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
Nisam ih vozio, ali prenosim sta moj dobar drug kaze a to je da ni u ludilu ne bi vise uzeo barum, da klizaju kao lude kad padne kisa i d amu ne bi na pamet palo vise da to stavi na kola.korg piše:Na tim 15-icama su mi već zimske gume.
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9928
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h
uglavnom sve mere sto propisuje fabrika se uvodi u saobracajnu kad je vozilo novo.Kod mene je upisana 16,17 i 18 coli felna.Sad da ja hocu da stavim original 19 felnu sa rs morao bi na tehnicki da izvrsim homologaciju i da je upisem u saobracajnu.Verovatno mu nisu upisali tu meru u saobracajnumbole piše:Mozda sam nesto pobrkao, al koliko sam shvatio, njemu nije dozvoljeno da stavi gume koje su po fabrickoj specifikaciji. To je ono sto me buni.macaneli piše:kao i u italiji u saobracajnu ti zavedu koju dimenziju guma i felni mozes da nosis na svom autu,tj na koje dimenzije su izvrsene homologacije.Mozes i ti da uradis homologaciju na velicinu koju nemas upisanu u saobracanu,samo kooosta mloogo.A mozes i da stavis dimenzije koje nisu upisane,ali ako te zaustave panduri pozeleces da si uradio homologaciju....
OK je da ne moze da stavi sta njemu padne na pamet (sto rece dax, da mi je to da vidim..._, al da ne moze da stavi nesto sto je fabrika predvidela, i naranvno homologirala...

ima se,moze se - nema se,mora se....
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Juce vozio Cedinog Mondea, ni lak ni preterano slab auto, nema ni price o klizanju u normalnoj/zustrijoj voznji. Ne proklizavaju bocno, niti pri ubrzavanju, tako da je verovatno Barum uznapredovao od starijih modelaRS_cabrio piše: Nisam ih vozio, ali prenosim sta moj dobar drug kaze a to je da ni u ludilu ne bi vise uzeo barum, da klizaju kao lude kad padne kisa i d amu ne bi na pamet palo vise da to stavi na kola.

Fiesta!!
- deketa
- Poruka: 273
- Član foruma od: utorak, 30. jun 2009. u 14:20h
Taj model Barumovih guma sam vozio na nekoliko sluzbenih automobila i apsolutno ih preporucujem, svima je inace poznato kako se voze firmina kola,tako da imam samo reci hvale za navedene pneumatike!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
I ja sam imao takvih iskustava sa jeftinijim Barumima na vlažnoj podlozi, sačuvaj Bože. Na suvom i mokrom su OK.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Nisi ništa pobrkao. Naš focus 2003 godište ima u homologaciji zavedene dimenzije guma 185 65 14 195 60 15 i tako dalje. Nema nigde 185 70 14, koje nisam ni u knjižici zapazio, tako da ne znam odakle vam i ta dimenzije. Mogu staviti drugu dimenziju ali je kazna oko 400 evra i izvarendni tehnički pregled. Sama homologacija druge dimenzije i nije skupa ( oko 30 evriča ), ako imaš feltne sa svim papirima, da su predvidjene za focusa....tako je to kod nasmbole piše:Mozda sam nesto pobrkao, al koliko sam shvatio, njemu nije dozvoljeno da stavi gume koje su po fabrickoj specifikaciji. To je ono sto me buni.macaneli piše:kao i u italiji u saobracajnu ti zavedu koju dimenziju guma i felni mozes da nosis na svom autu,tj na koje dimenzije su izvrsene homologacije.Mozes i ti da uradis homologaciju na velicinu koju nemas upisanu u saobracanu,samo kooosta mloogo.A mozes i da stavis dimenzije koje nisu upisane,ali ako te zaustave panduri pozeleces da si uradio homologaciju....
Bestia Nera
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Jel te ja nisam dobro razumeo ili si hteo da kazes da nisu dobre na podlozi na koju je tek pala kisa pa je jos uvek masna? Ja ne znam za gume koje se ponasaju dobro u takvim uslovima, bar ih ja nisam vozio. Prosto je klizavo i to je to. A vozio sam svasta, nije da sam vozio krs gume pa zato.911s [SK] piše:I ja sam imao takvih iskustava sa jeftinijim Barumima na vlažnoj podlozi, sačuvaj Bože. Na suvom i mokrom su OK.
Fiesta!!
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Na to sam mislio, naravno da nema vrhunske gume u takvih uslovima, ali nije baš da se sve klizaju, konkretno sam sa tim gumama vozio Taunusa i Berlinga, i blokirali bi točkovi čim pipnem kočnicu na takvoj podlozi. Sa npr TG621 na više vozila nisam imao takav slučaj na takvim podlogama.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- korg
Kao što sam već napisao, na *15 felnama imam dobre zimske gume. Skoro sam slučajno naišao na extra *14 felne (na balanseru pokazuju 0=0) pa sam mislio da tu nabacim letnje gume - zadrzim 195 širinu, a zbog manje felne umesto 60 visinu stavim 70.
Konkretno sam mislio na nesto od ove prve četri ponude http://www.internet-prodaja-guma.com/se ... rch&page=1.
Inače, cela priča je zato sto dobrih felni *15, bar u Leskovcu, nema na otpadima, preko neta je to "Mačak u džaku" a za alu mi se ne daje 100-inak €
Konkretno sam mislio na nesto od ove prve četri ponude http://www.internet-prodaja-guma.com/se ... rch&page=1.
Inače, cela priča je zato sto dobrih felni *15, bar u Leskovcu, nema na otpadima, preko neta je to "Mačak u džaku" a za alu mi se ne daje 100-inak €
-
- Poruka: 126
- Član foruma od: nedelja, 18. dec. 2011. u 19:11h
kod mene u fokusu rezervna ne koriscena 14-ka pireli letnja. sad ocu da kupim bar jos jednu i da imam nov letnji set napred. 
jer su mi zimske skoro nove i bzv mi da ih trosim, a treace mi kad krenem na zimovanje

jer su mi zimske skoro nove i bzv mi da ih trosim, a treace mi kad krenem na zimovanje
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
@korg: nije ti dobar link, pošto na IPG sajtu podaci o tome šta pretražuješ nisu sadržani u adresi stranice. Predlažem ti da postaviš direktne linkove ka stranicama sa detaljima o gumama koje te interesuju. 

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- korg