Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Za poznavaoce guma - Ford Fokus dilema

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
korg
Poruka: 15
Član foruma od: sreda, 21. mar. 2012. u 00:48h

Za poznavaoce guma - Ford Fokus dilema

Poruka od korg » subota, 21. apr. 2012. u 02:41h

Na Fokusu sam imao 195/60/15, sada sam kao drugi set kupio *14-ice. Gledajući na kalkulatorima guma sada bi trebao da stavim 185/70/14.
1. Šta mislite o 195/70/14 ( meni lično vizuelno mislim da bi bolje ležala 195)?
2. Kog proizvodjača da izaberem: Sava Effecta+ 195/70/14
BFGoodrich G-Grip 185/70/14?

Unapred hvala na vašim savetima i iskstvima.

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Re: Za poznavaoce guma - Ford Fokus dilema

Poruka od Estariol » subota, 21. apr. 2012. u 07:25h

BF Goodrich od dve koje si pomenuo, ako možeš da nađeš Uniroyal Rainexpert, razmisli i o njoj, odlična je guma ali ne znam tačnu cenu i da li je ima u dimenziji koja ti treba, u rangu je oko 50-60 evra.
A za dimenziju ti je 185/70R14 idealna u odnosu na 195/60, ali ako baš insistiraš na širini od 195, po meni je bolje da uzmeš 195/65 R14. Puno znači i način tvoje vožnje, ako voziš malo oštrije, možda je bolje da imaš šire gume, ako si umeren vozač, ne verujem da ćeš primetiti neku veliku razliku. :beer:
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 21. apr. 2012. u 08:59h

Ne razumem baš najbolje, da li još uvek imaš i set ovih 15-ica? Ako imaš, zašto praviš letnji set od tih 14-ica? Logičnije ti je da ti one služe kao zimski set, a da za ove 15-ice kupiš letnje gume...
Slika

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » subota, 21. apr. 2012. u 09:34h

Ja imam za Focusa 185/70R14 zimski set. Udobne su, i za zimu su OK. Na 150-160 vec malo slabije drze pravac, mada ne zbog dimenzija, nego zbog zimskog dezena. Prvi cilj mi je bio da zastitim auto od rupa i loseg puta, tako da je dimenzija vrh. x puta sam presao preko kratera, sve se zavrsilo bezbolno.

Sad sam kupio za leto cetiri 185/65R15 i sjajno su legle vizujelno. Obod je taman popunjen. Za TDDI su prava mera, imaju i mesa, ne previse, lepo lezi kroz krivine.

korg

Poruka od korg » subota, 21. apr. 2012. u 23:16h

Na tim 15-icama su mi već zimske gume.
Sad sam nesto gledao po netu, sta mislite o "BARUM 195/70 R14 Brillantis 2 91T "?
Nikada nisam vozio BARUM gume, ako ih je neko vozio neka napise kakve su po udobnosti, habanju...da li su u rangu sa nasim "Tigrom" ili "Savom" (cuo sam od nekih ortaka da je Sava dosta slična našem "Tigru", u smislu lošeg kvaliteta).

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » nedelja, 22. apr. 2012. u 00:53h

Prvi put cujem da neko stavlja letnji set guma na manje felne. :blink:
Nemoj ovo pogresno da shvatis, al' nemoj da se glupiras, i stavljas 195-70r14. Zimski set mi je 185-70r14, i nesiguran sam u krivinama (nove Tigar wintera gume). Letnji set 205-50r16, i ne brinem za krivine.
Ako je zbog cene guma problem, nadji 15 felne i 185-65r15 stavi.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

maniaxxx
Poruka: 24
Član foruma od: petak, 6. apr. 2012. u 22:29h

Poruka od maniaxxx » nedelja, 22. apr. 2012. u 16:58h

Koliko je meli poznato na focusa idu 186 65 14 gume i ta ti je dimenzija jedina prava. Gume koje gledas ( briliantis 2 ) su vrlo dobre, tako da ne brini, bolje su od save ili tigra, nekde su na razini fulde i slično, možda čak i bolje.

185 70 14 zimske gume imali su moji roditelji na proslom avtu i guma se previse savija za moj ukus...
Bestia Nera

dax92

 

Poruka od dax92 » nedelja, 22. apr. 2012. u 19:51h

Po knjizici koja ide za Focusa, 14" felne ide na 175-70; 185-65; 185-70.
Od svih tih dimenzija, najpriblizniji obim fabrickoj 195-60 r15" ima 185-70r 14. Ko ne veruje, neka radi ono sto sam vec odradio, neka proveri u tyre calculatoru.
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

maniaxxx

Poruka od maniaxxx » nedelja, 22. apr. 2012. u 19:53h

dax92 piše:Po knjizici koja ide za Focusa, 14" felne ide na 175-70; 185-65; 185-70.
Od svih tih dimenzija, najpriblizniji obim fabrickoj 195-60 r15" ima 185-70r 14. Ko ne veruje, neka radi ono sto sam vec odradio, neka proveri u tyre calculatoru.
Verujem da je najbliza ali u SLO su dozvoljene samo 185 65 14 i veče, 185 70 14 nisu nigde spomenute....
Bestia Nera

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 22. apr. 2012. u 22:00h

Sory, al malo ne kapiram????
Nemoj mi samo reci da u Slo zakon propisuje koje felne i gume smes da imas na autu,i da je to u suprotnosti sa onim sto propisuje proizvodjac?
Ne kazem da je nemoguce... al malo mi je sasavo
Djak pesak :)

macaneli
VIP
Poruka: 9928
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » nedelja, 22. apr. 2012. u 22:05h

kao i u italiji u saobracajnu ti zavedu koju dimenziju guma i felni mozes da nosis na svom autu,tj na koje dimenzije su izvrsene homologacije.Mozes i ti da uradis homologaciju na velicinu koju nemas upisanu u saobracanu,samo kooosta mloogo.A mozes i da stavis dimenzije koje nisu upisane,ali ako te zaustave panduri pozeleces da si uradio homologaciju....
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

dax92

 

Poruka od dax92 » nedelja, 22. apr. 2012. u 22:07h

Jaoooo, sto bih to voleo da se uvede u Srbiji! :D
Focus ST170
Focus SVT

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 22. apr. 2012. u 22:23h

macaneli piše:kao i u italiji u saobracajnu ti zavedu koju dimenziju guma i felni mozes da nosis na svom autu,tj na koje dimenzije su izvrsene homologacije.Mozes i ti da uradis homologaciju na velicinu koju nemas upisanu u saobracanu,samo kooosta mloogo.A mozes i da stavis dimenzije koje nisu upisane,ali ako te zaustave panduri pozeleces da si uradio homologaciju....
Mozda sam nesto pobrkao, al koliko sam shvatio, njemu nije dozvoljeno da stavi gume koje su po fabrickoj specifikaciji. To je ono sto me buni.
OK je da ne moze da stavi sta njemu padne na pamet (sto rece dax, da mi je to da vidim..._, al da ne moze da stavi nesto sto je fabrika predvidela, i naranvno homologirala...
Djak pesak :)

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 00:49h

korg piše:Na tim 15-icama su mi već zimske gume.
Sad sam nesto gledao po netu, sta mislite o "BARUM 195/70 R14 Brillantis 2 91T "?
Nikada nisam vozio BARUM gume, ako ih je neko vozio neka napise kakve su po udobnosti, habanju...da li su u rangu sa nasim "Tigrom" ili "Savom" (cuo sam od nekih ortaka da je Sava dosta slična našem "Tigru", u smislu lošeg kvaliteta).
Nisam ih vozio, ali prenosim sta moj dobar drug kaze a to je da ni u ludilu ne bi vise uzeo barum, da klizaju kao lude kad padne kisa i d amu ne bi na pamet palo vise da to stavi na kola.

macaneli
VIP
Poruka: 9928
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 14:54h

mbole piše:
macaneli piše:kao i u italiji u saobracajnu ti zavedu koju dimenziju guma i felni mozes da nosis na svom autu,tj na koje dimenzije su izvrsene homologacije.Mozes i ti da uradis homologaciju na velicinu koju nemas upisanu u saobracanu,samo kooosta mloogo.A mozes i da stavis dimenzije koje nisu upisane,ali ako te zaustave panduri pozeleces da si uradio homologaciju....
Mozda sam nesto pobrkao, al koliko sam shvatio, njemu nije dozvoljeno da stavi gume koje su po fabrickoj specifikaciji. To je ono sto me buni.
OK je da ne moze da stavi sta njemu padne na pamet (sto rece dax, da mi je to da vidim..._, al da ne moze da stavi nesto sto je fabrika predvidela, i naranvno homologirala...
uglavnom sve mere sto propisuje fabrika se uvodi u saobracajnu kad je vozilo novo.Kod mene je upisana 16,17 i 18 coli felna.Sad da ja hocu da stavim original 19 felnu sa rs morao bi na tehnicki da izvrsim homologaciju i da je upisem u saobracajnu.Verovatno mu nisu upisali tu meru u saobracajnu :wtf:
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 15:29h

RS_cabrio piše: Nisam ih vozio, ali prenosim sta moj dobar drug kaze a to je da ni u ludilu ne bi vise uzeo barum, da klizaju kao lude kad padne kisa i d amu ne bi na pamet palo vise da to stavi na kola.
Juce vozio Cedinog Mondea, ni lak ni preterano slab auto, nema ni price o klizanju u normalnoj/zustrijoj voznji. Ne proklizavaju bocno, niti pri ubrzavanju, tako da je verovatno Barum uznapredovao od starijih modela thumbsuph
Fiesta!!

deketa
Poruka: 273
Član foruma od: utorak, 30. jun 2009. u 14:20h

Poruka od deketa » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 16:54h

Taj model Barumovih guma sam vozio na nekoliko sluzbenih automobila i apsolutno ih preporucujem, svima je inace poznato kako se voze firmina kola,tako da imam samo reci hvale za navedene pneumatike!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 17:02h

I ja sam imao takvih iskustava sa jeftinijim Barumima na vlažnoj podlozi, sačuvaj Bože. Na suvom i mokrom su OK.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

maniaxxx

Poruka od maniaxxx » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 17:04h

mbole piše:
Nisi ništa pobrkao. Naš focus 2003 godište ima u homologaciji zavedene dimenzije guma 185 65 14 195 60 15 i tako dalje. Nema nigde 185 70 14, koje nisam ni u knjižici zapazio, tako da ne znam odakle vam i ta dimenzije. Mogu staviti drugu dimenziju ali je kazna oko 400 evra i izvarendni tehnički pregled. Sama homologacija druge dimenzije i nije skupa ( oko 30 evriča ), ako imaš feltne sa svim papirima, da su predvidjene za focusa....tako je to kod nas
Bestia Nera

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 17:26h

911s [SK] piše:I ja sam imao takvih iskustava sa jeftinijim Barumima na vlažnoj podlozi, sačuvaj Bože. Na suvom i mokrom su OK.
Jel te ja nisam dobro razumeo ili si hteo da kazes da nisu dobre na podlozi na koju je tek pala kisa pa je jos uvek masna? Ja ne znam za gume koje se ponasaju dobro u takvim uslovima, bar ih ja nisam vozio. Prosto je klizavo i to je to. A vozio sam svasta, nije da sam vozio krs gume pa zato.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 19:31h

Na to sam mislio, naravno da nema vrhunske gume u takvih uslovima, ali nije baš da se sve klizaju, konkretno sam sa tim gumama vozio Taunusa i Berlinga, i blokirali bi točkovi čim pipnem kočnicu na takvoj podlozi. Sa npr TG621 na više vozila nisam imao takav slučaj na takvim podlogama.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

korg

Poruka od korg » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 22:22h

Kao što sam već napisao, na *15 felnama imam dobre zimske gume. Skoro sam slučajno naišao na extra *14 felne (na balanseru pokazuju 0=0) pa sam mislio da tu nabacim letnje gume - zadrzim 195 širinu, a zbog manje felne umesto 60 visinu stavim 70.
Konkretno sam mislio na nesto od ove prve četri ponude http://www.internet-prodaja-guma.com/se ... rch&page=1.
Inače, cela priča je zato sto dobrih felni *15, bar u Leskovcu, nema na otpadima, preko neta je to "Mačak u džaku" a za alu mi se ne daje 100-inak €

sinisam
Poruka: 126
Član foruma od: nedelja, 18. dec. 2011. u 19:11h

Poruka od sinisam » ponedeljak, 23. apr. 2012. u 22:45h

kod mene u fokusu rezervna ne koriscena 14-ka pireli letnja. sad ocu da kupim bar jos jednu i da imam nov letnji set napred. :)
jer su mi zimske skoro nove i bzv mi da ih trosim, a treace mi kad krenem na zimovanje

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 24. apr. 2012. u 00:12h

@korg: nije ti dobar link, pošto na IPG sajtu podaci o tome šta pretražuješ nisu sadržani u adresi stranice. Predlažem ti da postaviš direktne linkove ka stranicama sa detaljima o gumama koje te interesuju. thumbsuph
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“