Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje ulje sipate u fordove?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Re: Koje ulje sipate u fordove?

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 21. maj 2012. u 21:55h

nije....index viskoznosti je broj kojim se oznacava tzv unutrasnji otpor tecenju (da sada ne idem u detalje) i on se mijenja kako se mijenja temperatura...sto je niza temperatura i otpor tecenju raste...u principu mala je razlika izmedju 5w40 i 5w30 barem sto se viskoziteta tice o drugim osobinama ne bih sada :)
(mala ispravka "Banjoj Luci")
ispravno je reci i u Banja Luci....Telebak :)
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 21. maj 2012. u 22:01h

pa oba su ista na hladnom jer im je 5 na prvom mestu..

Grafit
Poruka: 378
Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h

Poruka od Grafit » ponedeljak, 21. maj 2012. u 22:13h

bojcistv piše:nije....index viskoznosti je broj kojim se oznacava tzv unutrasnji otpor tecenju (da sada ne idem u detalje) i on se mijenja kako se mijenja temperatura...sto je niza temperatura i otpor tecenju raste...u principu mala je razlika izmedju 5w40 i 5w30 barem sto se viskoziteta tice o drugim osobinama ne bih sada :)

(mala ispravka "Banjoj Luci")
ispravno je reci i u Banja Luci....Telebak :)
Lično, držaću se 5w30 i Ford specifikacije za model koji vozim. Sve dok mi "struka" shodno radnom vijeku agregata, kao i pređenim kilometrima ne bude nešto drugo sugerisala.

He he, griješiš ili sam baš stara škola? Banjoj Luci i/ili Banjaluci. Svejedno, forum je ovo, tuga od SRPSKOG jezika...

bojcistv

Poruka od bojcistv » ponedeljak, 21. maj 2012. u 22:32h

pa oba su ista na hladnom jer im je 5 na prvom mestu..
U teoriji da. U praksi bolje je 5w40 i na niskim i na višim temperaturama. I obično je potpuno sintetičko što samo govori njemu u prilog u svakoj varijanti osim naravno u cijeni.
Lično, držaću se 5w30 i Ford specifikacije za model koji vozim. Sve dok mi "struka" shodno radnom vijeku agregata, kao i pređenim kilometrima ne bude nešto drugo sugerisala.
Takođe. :)
He he, griješiš ili sam baš stara škola? Banjoj Luci i/ili Banjaluci
Mene su učili da je pravilno i jedno i drugo (Banja Luci ili Banjoj Luci). Ako su oni pogriješili onda griješim i ja.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

Grafit

Poruka od Grafit » ponedeljak, 21. maj 2012. u 23:41h

5w30 - E onda mi, pošto se bliži "mali" servis, prebaci svoje iole pouzdane dobavljače mot. ulja u BL, 913c specifikacija. Može i pp, da ne ispadne reklamiranje.

Banjoj Luci - rastavljeno, Banjaluci - sastavljeno :) . Nemoj me pogrešno shvatiti, nije...

I, malo proširenje liste "FORD WSS-M2C913-C" ulja:

- LIQUI MOLY Leichtlauf Special F 5 W-30,
- MOTUL Specific 913C 5W-30,
- KROON Duranza LSP 5W-30,
- TEXACO Havoline Energy 5W-30,
- OMV Bixxol Special FO SAE 5W-30 (na njihovim pumpama ima i zaliha istog ulja sa specifikacijom ...913B),
- BP (British Petrol) Visco 5000 FE 5W-30,
- CASTROL Magnatec A1,
- VALVOLINE Synpower FE 5W-30,
- ARAL HighTronic F 5W-30,
- ELF Evolution SXR 5W-30 (na nekim mjestima ga potpisuju kao "FORD...913C").
- FUCHS Titan Supersyn F SAE 5W-30,
- MOBIL Super 3000 XI FE 5W-30 (fully syntetic),
- SHELL Helix Ultra AF 5W-30 (ACEA A5/B5),

Loyale
Poruka: 359
Član foruma od: sreda, 22. feb. 2012. u 19:37h

Poruka od Loyale » petak, 25. maj 2012. u 13:35h

Presao sam 9000km od zamene ulja u Focusu 1.8tdci pa je dosao red na zamenu.U njemu je Mobil super DSL 2000 10w40 i za ovo vreme ne vidim da ga je pomerio sa meraca (mozda 2mm) pa me zanima da li da ostanem na tom ulju ili da uzmem
1.Mobil 5w40 (2930din / 5 litara)
2.Total 5w40 (2810din /5l)
3.Mobil 5w30 (3275din /5l)
4.Total 5w30 (3130din /5l)
5.Mobil 10w40 (2200din /5l)
Auto na satu ima 370 000km
Sta mi predlazete i zasto?
Hvala

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21534
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 25. maj 2012. u 13:38h

Predlažem ti da pročitaš post iznad tvog... ako ti nijedno to ulje nije prema tim specifikacijama onda se drži starog dobrog Fordovog ulja koje je propisano za tvoj motor.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Loyale

Poruka od Loyale » petak, 25. maj 2012. u 13:41h

Jedino sto mi se poklapa iz tog spiska je MOBIL Super 3000 XI FE 5W-30.
Zar nije to previse retko s obzirom da nastupaju vreli dani i da auto ima zavidnu kilometrazu?
Neznam pa me zanima.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 25. maj 2012. u 13:50h

Samo sipaj 5w30 i uživaj... isparavanje je odlika lošijih ulja a mobil ako je oriđiđi nema greške sa njim.

Gde ima da se nabavi taj mobil i jel on košta 3275 za 5 litara ?
Slika

Loyale

Poruka od Loyale » petak, 25. maj 2012. u 13:56h

Origigi 100%.Kod mene u firmi dobijam dobar rabat.Posto radimo Veleprodaju za Mobil,Total,Aggip i OMW ulja,mogu da uzmem nesto iz tog programa.
Sad mi komercijalista dao cenu za taj Mobil 5w30.Kantica od 4l+1l izadje okruglo 3275din

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 25. maj 2012. u 14:04h

Aha ok... ja sam mislio da je u pitanju neka redovna varijanta thumbsuph
Slika

Grafit

Poruka od Grafit » subota, 26. maj 2012. u 09:37h

Ima još, što bi rekli Englezi "OEM's Approvals" "FORD WSS-M2C913-C" ulja:

- LIQUI MOLY Leichtlauf Special F 5 W-30,
- MOTUL Specific 913C 5W-30,
- KROON Duranza LSP 5W-30,
- TEXACO Havoline Energy 5W-30,
- OMV Bixxol Special FO SAE 5W-30 (na njihovim pumpama ima i zaliha istog ulja sa specifikacijom ...913B),
- BP (British Petrol) Visco 5000 FE 5W-30,
- CASTROL Magnatec A1,
- VALVOLINE Synpower FE 5W-30,
- ARAL HighTronic F 5W-30,
- ELF Evolution SXR 5W-30 (na nekim mjestima ga potpisuju kao "FORD...913C").
- FUCHS Titan Supersyn F SAE 5W-30,
- MOBIL Super 3000 XI FE 5W-30 (fully syntetic),
- SHELL Helix Ultra AF 5W-30 (ACEA A5/B5),
- TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30.
Loyale piše:Presao sam 9000km od zamene ulja u Focusu 1.8tdci pa je dosao red na zamenu.U njemu je Mobil super DSL 2000 10w40 i za ovo vreme ne vidim da ga je pomerio sa meraca (mozda 2mm) pa me zanima da li da ostanem na tom ulju ili da uzmem
1.Mobil 5w40 (2930din / 5 litara)
2.Total 5w40 (2810din /5l)
3.Mobil 5w30 (3275din /5l)
4.Total 5w30 (3130din /5l)
5.Mobil 10w40 (2200din /5l)
Auto na satu ima 370 000km
Sta mi predlazete i zasto?
Hvala
Nemam predloga do da pročešljaš ovu i sl. temu i odvažeš ima li ti šta pametno, kao i spomenuti, a sadržajni blog. Ako imaš znanu specifikaciju, zašto ne potražiti nešto takvo kad je dostupno i u našem okruženju.
Ovo samo viskozitet mi liči na trčanje (striktno trčanje) u npr. namjenskim patikama za fudbal. Može, no sa namjenskom za trčanje se cijeni da će biti lakše...

Loyale

Poruka od Loyale » subota, 26. maj 2012. u 10:07h

Nisam te bas najbolje razumeo.Shvatam ja da se treba drzati fabricke specifikacije ali to vazi dok je motor u punoj kondiciji.Takodje i fabrike imaju razlicite specifikacije za iste motore.Ford za TDCI motore preporucuje 5w30 a Peugeot za identicni HDI motor 5w40 pa tako dolazim do zakljucka da je sve jedno koje cu od ta dva a obzirom da mi auto nije nov,idem na varijantu 5w40.
Evo i odgovora sa jednog drugog foruma koji mi je dao strucnjak za motorna ulja:

Kad je nešto dobro (kaže naš narod) - ne menjaj (a ja bih dodao - ali uvek može bolje).
1) Ostani pri Mobil Super 2000 DSL (manje košta, motor ga ne troši, sasvim zadovoljava, zaštita motora sigurno bolja nego sa 5W-30, jedino što u gradu možda troši 1-2% više goriva).
2) 5W-40 Mobil ili Total(no svejedno). Mobil je sada "čisto" (S)HC (kao i svi drugi, ili bar većina njih) ulje ali je zadržao dobre cene. Mala prednost zbog dobrog iskustva sa 2000 (što indirektno znači i originalnost ulja) inače taman koliko je skuplji toliko je i bolji čitaj: razlike su mikroskopske.
5W-30 nije bauk ni posle puta do meseca (kod tebe i bukvalno) ali više nije primarni izobor nego više "pod razno" i svakako tek na mestu 3.

Grafit

Poruka od Grafit » subota, 26. maj 2012. u 10:22h

Ogradih se da nemam prijedloge do da malo više pročešljaš, a koliko vidim ti to i učini. Moj pristup je trenutno takav (vjerovatno nisi pogledao još koji post iznad), ne znam mnogo iz te sfere pa se držim pisanija. Ako mene zeznu i mnoge druge su, a i sebe.
Ako je sam Ford sa svojom specifikacijom izdvojio neke stvari iz mase, meni dovoljno. Cijenim, vrlo, neke stavove sa spec. blogova, ne znam na koje si ti naišao. Imaju svoje mjesto u realnoj upotrebi motornih ulja.

Pozdrav

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » subota, 26. maj 2012. u 10:31h

E ako je rekao stručnjak za ulja koji je izjavio da Fordova ulja proizvodi Total... onda je stvarno stručnjak i treba ga slušati thumbsuph
Slika

Loyale

Poruka od Loyale » subota, 26. maj 2012. u 11:04h

Neznam da li je on izjavio da Fordova ulja proizvodi Total vec mi je odgovorio da moze i Total posto mi je to jedan od izbora.Uglavnom,misljenja su razna.Nisam nasao nigde da li ima veze ako je auto presao do 100 000km i ako ima npr 500 000km

bojcistv

Poruka od bojcistv » subota, 26. maj 2012. u 12:13h

E ako je rekao stručnjak za ulja koji je izjavio da Fordova ulja proizvodi Total... onda je stvarno stručnjak i treba ga slušati
Ne bih da branim Stevu sa motornauljablogspot.com, ali ko sa sigurnošću može reći koja fabrika proizvodi koje ulje pakovano kao "fabričko". Većinu dijelova ugrađenih u automobile ne prave fabrike automobila već razni drugi dobavljači (govorim dobavljači jer je i Delphi koji se deklariše kao proizvođač autodijelova sve manje proizvođač a sve više brand name koji svoje proizvode naručuje kod manjih podizvođača). Vjerovatno se i Fordova ulja prave u ko zna kojim fabrikama zavisno od toga s kim je sklopljen ugovor za proizvodnju ulja. Ne bi me čudilo ni da BP ulje za Forda naručuje od drugih proizvođača, ali to ne znam pa ne mogu ništa da tvrdim.
U svakom slučaju mislim da je Steva priličan stručnjak za ulja i ako je pogriješio u vezi sa Ford - BP odnosom što se tiče ulja to ga ne čini manjim stručnjakom ili diletantom. Mislim da čovjek generalno zna šta priča i da se prilično razumije u tematiku motornih ulja. Ovo govorim iz sopstvenog iskustva jer sam slijedeći neke njegove savjete oko ulja i aditiva koliko vidim smanjio potrošnju goriva i motor mi tiše radi.
Što se ulja tiče bilo koje ulje koje ispunjava fabričke specifikacije je dobro za sipanje i korišćenje i ja bih tu samo gledao cijenu i dostupnost dok su ostalo samo nijanse. Ja ne sipam Ford Formulu jer je ovdje u Banjaluci prilično skupa (14 do 16 KM po litri) i to je jedini razlog zašto je ja ne koristim.

Loyale

Poruka od Loyale » subota, 26. maj 2012. u 12:25h

Ja sam nekako skeptican prema uljima tipa Ford ili GM jer to nisu fabrike koje proizvode ulje vec automobile (a i njih samo sklapaju).Ako sutra Modrica da Fordu dobru ponudu,u Fordovoj ambalazi ce biti Modricino ulje.Vise volim da kupim (ako je original) Mobil,Castrol,Elf ili Motul.

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 26. maj 2012. u 12:53h

Modričinom ulju ništa ne fali, za određene primene i određene specifikacije... a pošto nikada nemaš apsolutno nikakvu garanciju osim časne reči da je u flaši ono što piše na flaši, po toj logici, jednaka je verovatnoća da ćeš da se zezneš i sa Ford i sa nekim drugim uljem.

Ako pričamo o originalnim uljima (pošto valjda falsifikatima nećemo da se bavimo, kao da pričamo da li je bolji Reebak ili Reabook), ko god da je stvarno proizvođač onoga što se nalazi u boci Ford/Motorcraft ulja, morao je da prođe rigorozno testiranje da bi ga Ford plasirao pod svojim brendom. Za mene je to dovoljna potvrda kvaliteta - ali naravno, svako ima svoj rezon.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Loyale

Poruka od Loyale » subota, 26. maj 2012. u 13:45h

Naravno,to sam zaboravio da napomenem.Ne fali Modrici nista,kao i bilo kom ulju koje bi Ford,eventualno,uzeo za sebe.Cim je prosao Fordov standard i specifikaciju sigurno da je i kvalitetno.Moj prijatelj vozi 406 2.0hdi i u poslednjih 200hkm (20 zamena) sipa GM 10w40 i nista mu ne fali.
Ja samo hocu da kazem da vise volim Mobil ili Castrol jer su to marke sinonimi za kvalitet.
Tako isto vise volim da kupim aditiv Liqui Moly nego Wurth jer je LM proizvodjac a Wurth je trgovac-preprodavac koji kupuje tudje proizvode i prodaje pod svojim imenom.
Nadam se da razumete o cemu pricam.

dusan80
Poruka: 293
Član foruma od: sreda, 9. nov. 2011. u 22:46h

Poruka od dusan80 » subota, 26. maj 2012. u 17:27h

Kad smo već kod ulja iz Modriče, jedan moj drug u svog fokusa (1.8 tdci) već dve godine sipa optimu 5w40 ful sintetičko i nema nikakvih problema. Auto mu ne troši ulje uopšte, ljepše radi (vjerovatno subjektivni utisak) i što je najvažnije bar je siguran da je kupio originalno ulje. Nedavno su promjenili i ambalažu: Slika
Zamalo da se oženim al' srećom zasro' sam na vrijeme!!

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2786
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » subota, 26. maj 2012. u 20:11h

10 godina sipam Ford formula E i F.Valjda bi se do sada pokazalo da to ulje ne valja.Sada Mondeo sa ko zna koliko pređenih km ne troši ulje... nema dosipanja "ni kapi", a menjam ga na 10000km.Zašto menjati ulje koje se pokazalo dobrim?Uostalom FMC ga preporučuje (lepo piše u uputstvu).Poenta je menjati ulje i filter na vreme i ne škrtariti.
Slika Slika

mbole
Poruka: 14946
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 26. maj 2012. u 21:33h

Loyale piše:Nisam nasao nigde da li ima veze ako je auto presao do 100 000km i ako ima npr 500 000km
Prica je malo slozenija, al ajde da probam da navedem razloge za i protiv "gusceg" ulja za stari motor.

Ukoliko je motor u tolerancijama (bez obzira na broj predjenih kilometara), jedino sto ima smisla sipati u njega je ulje koje je predvidjeno fabrickom specifikacijom. Neki indzilir je danima racunao koje ulje je optimalno za taj motor, a sad "Zika komsija" odgovorno tvrdi da je mnogo bolje iipati 10W-40 umesto 5W-30 posto si presao 300K Km) :doh:

Kako raste broj kilometara i istrosenost vitalnih sklopova (klipovi, karike, stubline...) potrosnja ulja ce naravno rasti (malo ili mnogo, zavisi od konkretne konstrukcije motora). Da jos jednom napomenem: pricam o motoru koji je jos uvek u tolerancijama iako su se recimo stubline potrosile za jednu stotu.

Kada motor izadje iz tolerancije, jedino pravo resenje je generalna motora. Sve ostalo je "krpi du*e seci usi" al likvidnost ponekada ume da bude prilicno nezgodna stavka :)

"Guscim" uljem ce se postici privid "ispravnijeg" motora, to jest moguce je da ce se potrosnja ulja smanjiti, ali ce se time jos vise povecati habanje motora, tako da ce verovatno na kraju taj motor biti jedino za otpad.

Opet postavlja se pitanje ekonomske isplativosti.
Ovde je najinteresantnija varijanta "guce ulje u istrosen motor". Potrosnja ulja se tipicno smanjuje, tekuci troskovi su manji, al na duze staze to znaci vece habanje motora i perspektivu mnogo ozbiljnije i skuplje popravke.

Sa druge strane, jeftinih motora ima gde god se okrenes.

Po meni, najisplatiije je:
Dok je motor u toleranciji, sipaj ulje po fabrickoj specifikaciji.
Kad izadje iz tolerancije, promeni motor.

PS
U prilici si da pogledas servisna uputstva za Peugeot. Ako slucajno nadjes negde da pise "nakon sto motor predje 1.000.000 kilometara, vise ne sipajte u njega 5W-40 vec 10-W-40" (ili bilo koju gradaciju), molim te prenesi nam to ovde. a ja cu onda da namazem to ulje na komad leba i da ga pojedem :)
Djak pesak :)

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » subota, 26. maj 2012. u 22:09h

moble

Ovo je jedan sjajan opis problematike zvane "sipaj gušće ulje - manje će da troši"
koji u potpunosti opisuje kako treba postupati.

Mada, nije problem kada majstor Žika kaže "sipaj gušće".
Problem je kad ja odem u ovlašćeni servis forda
i oni mi kažu "motor ti je prešo preko 100 000km, pa treba sipati 10w40" Radi se o zetec se motoru 1.6,
a servis je Grand motors u Nišu.

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » subota, 26. maj 2012. u 22:17h

auto stigao iz nemacke... zadnje ulje sipano tamo 5w40... od tad do sad ja sipao samo 5w30... koja je razlika ??? smem li 5w40 sad da sipam ? :)
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“