ispravno je reci i u Banja Luci....Telebak(mala ispravka "Banjoj Luci")

Moderator: Dragomir
ispravno je reci i u Banja Luci....Telebak(mala ispravka "Banjoj Luci")
Lično, držaću se 5w30 i Ford specifikacije za model koji vozim. Sve dok mi "struka" shodno radnom vijeku agregata, kao i pređenim kilometrima ne bude nešto drugo sugerisala.bojcistv piše:nije....index viskoznosti je broj kojim se oznacava tzv unutrasnji otpor tecenju (da sada ne idem u detalje) i on se mijenja kako se mijenja temperatura...sto je niza temperatura i otpor tecenju raste...u principu mala je razlika izmedju 5w40 i 5w30 barem sto se viskoziteta tice o drugim osobinama ne bih sada
ispravno je reci i u Banja Luci....Telebak
(mala ispravka "Banjoj Luci")
U teoriji da. U praksi bolje je 5w40 i na niskim i na višim temperaturama. I obično je potpuno sintetičko što samo govori njemu u prilog u svakoj varijanti osim naravno u cijeni.pa oba su ista na hladnom jer im je 5 na prvom mestu..
Takođe.Lično, držaću se 5w30 i Ford specifikacije za model koji vozim. Sve dok mi "struka" shodno radnom vijeku agregata, kao i pređenim kilometrima ne bude nešto drugo sugerisala.
Mene su učili da je pravilno i jedno i drugo (Banja Luci ili Banjoj Luci). Ako su oni pogriješili onda griješim i ja.He he, griješiš ili sam baš stara škola? Banjoj Luci i/ili Banjaluci
Nemam predloga do da pročešljaš ovu i sl. temu i odvažeš ima li ti šta pametno, kao i spomenuti, a sadržajni blog. Ako imaš znanu specifikaciju, zašto ne potražiti nešto takvo kad je dostupno i u našem okruženju.Loyale piše:Presao sam 9000km od zamene ulja u Focusu 1.8tdci pa je dosao red na zamenu.U njemu je Mobil super DSL 2000 10w40 i za ovo vreme ne vidim da ga je pomerio sa meraca (mozda 2mm) pa me zanima da li da ostanem na tom ulju ili da uzmem
1.Mobil 5w40 (2930din / 5 litara)
2.Total 5w40 (2810din /5l)
3.Mobil 5w30 (3275din /5l)
4.Total 5w30 (3130din /5l)
5.Mobil 10w40 (2200din /5l)
Auto na satu ima 370 000km
Sta mi predlazete i zasto?
Hvala
Ne bih da branim Stevu sa motornauljablogspot.com, ali ko sa sigurnošću može reći koja fabrika proizvodi koje ulje pakovano kao "fabričko". Većinu dijelova ugrađenih u automobile ne prave fabrike automobila već razni drugi dobavljači (govorim dobavljači jer je i Delphi koji se deklariše kao proizvođač autodijelova sve manje proizvođač a sve više brand name koji svoje proizvode naručuje kod manjih podizvođača). Vjerovatno se i Fordova ulja prave u ko zna kojim fabrikama zavisno od toga s kim je sklopljen ugovor za proizvodnju ulja. Ne bi me čudilo ni da BP ulje za Forda naručuje od drugih proizvođača, ali to ne znam pa ne mogu ništa da tvrdim.E ako je rekao stručnjak za ulja koji je izjavio da Fordova ulja proizvodi Total... onda je stvarno stručnjak i treba ga slušati
Prica je malo slozenija, al ajde da probam da navedem razloge za i protiv "gusceg" ulja za stari motor.Loyale piše:Nisam nasao nigde da li ima veze ako je auto presao do 100 000km i ako ima npr 500 000km
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam