Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Fiesta mk2 1.0 1986

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
fordmotorsport
Poruka: 24
Član foruma od: utorak, 12. mar. 2013. u 13:01h

Ford Fiesta mk2 1.0 1986

Poruka od fordmotorsport » sreda, 13. mar. 2013. u 02:41h

Evo dosao je red da vam predstavim moj prvi auto. party0021
Dakle, kao sto naslov kaze radi se o Ford Fiesti mk2 1.0 1986god. U mom vlasnistvu je svega 2 nedelje. Koliko vlasnik kaze motor je u savrsenom stanju, ne trosi gram ulja, uradjen je mali servis. Ima ugradjen plinski uredjaj. Za sada sto se tice mehanike nisam primetio nikakve probleme osim sto trebaju da se zamene zadnji lezajevi i fali motor zadnjeg brisaca. U nedelju idem sa caletom u neko selo, covek prodaje delove sa Fieste tako da cu skinuti sve te sitnice koje fale, koje su ostecene, polomljene i tako to... Sto se limarije tice, u odlicnom je stanju, jedino sto je udarena ispod prednjeg blatobrana (vidi se na slikama). Sto se toga tice, pricao sam sa jednim limarom kaze da mu je to sat vremena posla posto je lim tanak i na pristupacnom mestu je, tako da ce i to biti sredjeno u skorije vreme. Poceli su radovi, za sada sam krenuo da sredjujem enterijer. Skinuo sam kontrolnu tablu, primetio sam da je plastika koja dodje oko kilometar sata na vise mesta napukla, cak je onaj deo sa leve strane gde dodju prekidaci skroz polomljen pa isti ne mogu da se montiraju, sve u svemu i tu plastiku ima taj covek tako da cu i to uzeti u nedelju. Takodje, ima puno sitnica koje trebaju da se zamene, al polako ima vremena. Posle sredjivanja enterijera na red dolazi pranje motora, neki delovi ce biti farbani, neki polirani...
Svi radovi ce biti popraceni slikama, tako da cete i vi moci da nadgledate 'projekat'. Slike za sada nazalost imam samo sa oglasa al ugrabio sam sutra malo slobodnog vremena da odem do radionice pa cu je uslikati. Evo slika sa oglasa:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: Ford Fiesta mk2 1.0 1986

Poruka od dule0911 » sreda, 13. mar. 2013. u 02:50h

Ili je auto 87-88 ili mu je prethodni vlasnik stavljao tapacirunge od novijeg godista.
Sto se crnog dela table tice. Ako taj covek ima deo koji je iole citav, makar i napuko ali kompletan - kupuj. ALI, pre montaze sve dooobro ojacaj, znaci pogotovo deo levo oko prekidaca, dodaj iza plastiku nekako je stopi sa postojecom, ili koje vec resenje nadjes. Jer veruj mi, to im je rak rana, ima da ti popuca vrlo brzo, pogotovo sto je staro i ko zna koliko stajalo na suncu. Ako to ne uradis ima uskoro opet da trazis drugu.
Sto se limarije tice. Ne vidim dobro na slikama, ali pusti sad vezni lim (ili ako imas kinte sredi i to) vec skini podkrila i dobro prekontrolisi iznutra koseve, kao i iz haube ako vidis da su krenuli negde, saniraj sto pre, to im je isto slaba tacka. Cini mi se da ti je desni kos vec krenuo, ali kao sto rekoh ne vidim sve sa slike. Na levom vidim da je malo oko akumulatora krenulo ali to nije strasno, a ni preterano bitno jer se ne siri odatle dalje, bar ne bi trebalo.

Skini folije sa stakla, meni licno ruzno izgledaju ali na stranu to, koliko vidim propale su.

Sa srecom i izvestavaj kako napreduju radovi, drago mi je da hoces da je sredjujes :bravo:
Fiesta!!

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » sreda, 13. mar. 2013. u 08:38h

Hvala na savetima Dule, danas cu pogledati u saobracajnoj tacne podatke i sve to. Eto, jos jedna nova informacija. Imas pravo desni je krenuo da rdja, ne vidi se na slici (ispod te posude sa vodom je krenulo malo), to mi je i cale rekao da bi trebao sto pre da uradim. Znas kako, posto ja auto necu voziti narednih 3-4 meseca, mozda i vise, mislio sam da limariju ostavim za kraj, ne znam koliko je to pametno? Koliko se to brzo siri?
Folije sam skinuo prvi dan kad je stigla kod mene, danas cete videti kad budem postavio slike.
Pisem vam u zurbi, krecem na praksu sad. Kasnije idem do radionice pa cu je uslikati. :ford:

Fiesta86
Poruka: 144
Član foruma od: petak, 21. sep. 2012. u 23:43h

Poruka od Fiesta86 » sreda, 13. mar. 2013. u 11:41h

Kao sto kaze Dule vidi ti da saniras koseve i pretresi pod i pozadi pod od gepeka to im je gangrena siri se toliko brzo da ne mozes ni sam da poverujes...Sto se tice lickanja to ti predlazem na kraju da odradis kad saniras sve rupe i trulez ;) Inace imas finu osnovu da prisredis auto da izgleda pristojno...

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » sreda, 13. mar. 2013. u 22:19h

Mali update, danas sam ugrabio malo vremena pa sam otisao do radionice da uslikam fiesticu, na kraju sam zaglavio 5 sati u garazi... mrgreen
Poslusao sam Duletove savete, skinuo sam foliju sa svih stakala, auto kao da je zivnuo. Poskidao sam sve tapacirunge, oprao, neke delove sam morao i benzinom da perem posto su bili isprskani onom crnom zastitom(valjda kako je prethodni vlasnik nanosio to na pod, pragove i tako to...). Elem, ispalo je super, prezadovoljan sam. Jedino sto me muci je nebo, uradjeno je od onog rupicastog materijala a to mi se nikako ne svidja, jel imate neki predlog sa cime se to presvlaci, kako se skida? Evo i slika:
Slika
Slika
Slika
Evo slika tapacirunga(ovako bi trebao da izgleda i tapacirung desnih vrata samo nisam stigao da vratim sve te sitnice):
Slika
Slika
Slika
Slika
Da napomenem, zadnji tapacirunzi nisu zavrseni! :beer:
E sad, poslusao sam vas savet i krenuo detaljno da pregledam limariju. Krenuo sam od gepeka pa cu ici ka motoro, polako:
Slika
Slika
Slika
Za sada sam prezadovoljan, naisao sam samo na tu rupicu ispod posude za vodu. thumbsuph
Ovih dana ce biti jos slika, samo da ugrabim vremena posto mi je radionica na drugom kraju grada. :ozid:
Pozdrav.
Poslednja izmena: fordmotorsport, na dan sreda, 13. mar. 2013. u 23:53h. Ukupno izmenjeno 1 put.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 13. mar. 2013. u 23:03h

Ako imas vremena i volje, poskidaj sav taj bitumen ili sta je vec (ta crna zastita) i pogledaj stanje ispod, moguce da je neko samo prekrecio bez da je resio problem. Ta rupa npr ispod posude za tecnost mi govori da zadnji put sanacija nije uradjena kako treba.
Obavezno odozdo pretresi sve limarijski, prednje grede koje znaju da se otvore, pozadi dzepove i naravno taj deo ispod gepeka... Ako je krenula svuda rdja u sitnim tackama onda ti savetujem i rezervoar da skines i sve lepo ocistis i zastitis. Napred su kosevi isto problem, to sam ti vec rekao, pa i to neka ti limar pregleda dobro.
Na zadnjem veznom limu neka ti ocisti tu rdju, ako nije trulo, ne vidim dobro sa slike, ako jeste ne bi trebalo da bude tesko za sanaciju.
Fiesta!!

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » sreda, 13. mar. 2013. u 23:04h

Imaš platine u njoj?
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » četvrtak, 14. mar. 2013. u 01:45h

Videcu sad za vikend da skinem ceo tepih, danas nisam hteo da se petljam oko toga posto sam uradio dosta toga za jedan dan a i tepih se slepio sa tom zastitom crnom tako da cu morati malo vise da se pozabavim oko njega. Za trule delove znam da se moraju iseci i zavariti novi... To ce limar odraditi. E sad, ja sam mislio da zastitu radim sam pa me interesuje kako je najbolje skidati tu staru zastitu? Kako je najbolje ukloniti rdju koja je pokazala?

Fiesta86
Poruka: 144
Član foruma od: petak, 21. sep. 2012. u 23:43h

Poruka od Fiesta86 » četvrtak, 14. mar. 2013. u 12:45h

Nebo se skida tako sto skines unutrasnje svetlo ,osrafis rukohvate i svuces sve kedere koje zahvataju nebo e onda kreni da odlepljujes od prednje soferke sve do gepeka ali pazi sve je to oronulo tako da ce nebo da ti se pocepa na bar 10 mesta.Kad skines nebo ima ispod tanak sundjer i njega svuci do kraja to ti je ceo poso :)

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » utorak, 19. mar. 2013. u 01:29h

Mali update, za vikend bio u radionici. Skinuo sam tekton u gepeku, nije me bas odusevilo to sto sam video ispod al' bio je i cika limar i kaze da to nije nista strasno. Meni je izgledalo i vise nego strasno verovatno zato sto se prvi put srecem sa ovakvim necim, ipak mi je ovo prvi auto. :wub:
Takodje, skinuo sam i tepih i krenuo sam da skidam tekton na patosu, bice da se radi ali nije nista strasno koliko ume da bude. Rekao mi je limar tabla lima od 0.8mm za patos, i pola table lima od 1mm za grede. Dogovorio sam se sa njim da mi za 2 vikedna dodje u radionicu tako da mi je i to dobro jer necu morati da ga slepam ili nesto slicno. :bravo:
Nazalost slike nisam uspeo da napravim jer nisam imao baterije a kad sam to video bila vec nedelja popodne i nisam imao gde da ih kupim, poludeo sam. :suicide:
Bice slika ovih dana, pa cete videti situaciju da vas sad ne smaram sad.
Razmisljao sam da kad zavrsim sve radove na patosu(secenje, varenje, mazanje tektonom) stavim zvucnu izolaciju kao sto je kolega Nesa to uradio:
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... f=58&t=782
Jel zna neko gde mozda u Zrenjaninu ima da se uzme taj filc i ind. guma?

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » petak, 12. apr. 2013. u 02:11h

Evo mali update posle nekog vremena. Danas lepo vreme pa reko da odem do radionice malo da je izguram iz garaze, nije videla dnevne svetlosti dosta dugo. Uglavnom je stajala na kanalu, cistio sam patos sa donje i gornje strane. Takodje, danas mi je bio limar da je konacno pogleda kad nema tepiha, izolacija, zastite i tako toga. Dogovorili smo posao za 2 nedelje, tad je jedino slobodan. :mad:
Za sada sam fokusiran na limariju, malo sam se igrao i sa motornim prostorom, poceo sa ciscenjem. Uglavnom, slike sve govore. Evo za pocetak jedna u garazi:
Slika
Nije nista farbano, samo ocisceno:
Slika
Kako to za sada izgleda:
Slika
I sad, limarija:
Slika
Slika
Slika
Slika
Ispod zadnje klupe:
Slika
Slika
Zadnji kosevi, gepek:
Slika
Slika
Slika
Prednji kosevi:
Slika
Slika
E da, ovo mi nije bilo jasno. Kad sam skinuo kutiju za filter vazduha, ovo je bilo ispod(ima li neko predstavu za sta sluzi i da li dovoljno staviti samo jedno crevo?) msm nije mi jasno sto je zapuseno sa srafom:
Slika
I za kraj, jedna umetnicka:
Slika
Pozdrav kolezama! :ford:

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » petak, 12. apr. 2013. u 03:35h

To ja vakum i zapuseno da je da bi auto mogao da radi.. :) Negde ti verovatno fali neki vakum.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » petak, 12. apr. 2013. u 07:22h

Uf, bice dosta posla, nadam se da je limar strpljiv i da ne fusari. Za prednje koseve ce morati da skida krila da bi ih uradio kako treba, sve drugo je krpacenje. Posto tek kad se skine krilo vidi se kakva je zapravo situacija. A posto je krilo punktovano, ako je vec ranije skidano pa vracano, pitanje je nasta ce da lici ako se vrati Tako da pogledaj detaljnije u kakvom su stanju krila kad ih isecete sa auta i razmotri kupovinu drugih (novih ako ima).
Fiesta!!

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » utorak, 16. apr. 2013. u 00:38h

Danas me moj matori iznenadio sa novom plastikom kontrolne table i plastikom koja dodje ispod držaca za radio. Mesto gde dodju prekidači na tabli je malo popucalo ali je cela za razliku od one moje. Pukotine ćemo zalepiti sa superlepkom i posle toga ćemo staviti Epoxy smolu, jako dobra stvar za ucvršćivanje.
Sad za vikend bi trebao da dodje limar, mislim da neće fusariti i brzati pošto mi je to stric a on je inace auto limar pa smo se dogovorili da dodje tako u slobodne vreme pa da je odradimo. Gledali smo i te koševe, rekao mi je da ćemo morati da skidamo blatobrane i videli smo da su punktovani samo gde je bio šraf, mislim da će moći bez problema da se skine i vrati no videćemo. Odlučio sam da preko varova pređem sa osnovnom bojom i posle Body 999 (body i na svim spojevima). Preko celog poda sam mislio da stavim Body 930 samo sam čuo da je mnogo loš, da puca posle nekog vremena, ovde u Zrenjaninu još nisam naleteo na nešto bolje tako da ne znam šta da radim.
Sad za vikend idem do radionice pa će biti nekih slika. Pozdrav. :ford:

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 16. apr. 2013. u 01:17h

ako oš da traje ne bacaj pare na body.

Potrudi se malo i uzmi wurth... recimo.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

van
VIP
Poruka: 9043
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 16. apr. 2013. u 11:39h

Ако нећеш да заштита буде скупа , а и не мора да буде видљива , узми битулит . То је премаз којима се мажу кровови и зве живо где после иде битумеска хидроизолација . Канта од 5 литара је неких 1000 динара , а разређује се бензином . Еластичнији је од свих глупости које имаш да купиш намески баш за кола ( не причам о заштитама које коштају 2000-3000 динара за 1кг ). Можеш да га префарбаш уљном бојом ( пиштољем једино ) , док се још није сасушио .
Ово ти причам јер сам пробао разне ствари у протеклих 15 година на истом аутомобилу , имам увид шта е показало добро а шта није . Те бодијеве битуменске или синтетичке заштите су говно , да простиш . Једино што може да прође је паста за дихзпбање спојева , али х пута боље је да купиш неки елстични ПУ лепак , и тиме дихтујеш спојеве . Лим мора да је очишћен од корозије до здравог метала , да основна боје буде лепо нанесена и то у бар 2 слоја . Нитор основна је срање , уљана је боља али се дуго суши . Епоксидне или акрилне 2к антикорозивне боје су права ствар , па још ако иду на пескирану површину , држе као гованце за ћебе.
И пружају одличну антикорозивну заштиту , и веома су отпорне на све , поготову епоксид .

Непој да крпариш рупе , сем аако није нешто мало и локално .Сеци по споји , инда код лимара да ти направи такав профил од лима , укроји га лепо , прирпеми не намажи основном бојом , и онда када се осуши , повари . После пребруси варове , још основне , па нека паста ако треба нешто да се дихтује , па заштита , па боја .
Боди 950 је можда ок ако иде на већ лепо офарбан лим и ако иде боја преко њега ( мора да се офарба макс 30 минута после шприцања ) , а то су сајтне споља , и доњи спољашњи делови каросерије . Ако иде преко рџе ,само ће још веће срање да направи . За доњи део каросерије , само нека лепљива битулит , на лепо опрану и одмашћену површину .
Постоје још веома сјајних ствари за грађавинарство које служе за хидроизолацију , али нису јефтине .

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » subota, 27. apr. 2013. u 21:21h

Mali update. Nemam vremena da pišem, za sad samo slike...
Slika
Gepek čeka limara:
Slika
Slika
Slika
Čisto da vidite situaciju ispod suvozačevih nogu, kad sam skinuo ona 3 lima:
Slika
Kupljeni su i neki delovi:
Slika
Slika
Danas se radilo:
- Anlaser, pre:
Slika
I posle:
Slika
- Poklopac termostata, pre:
Slika
I posle:
Slika
Sutra dolazi opet limar pa ce biti jos slika...
I jedna za kraj, kako izgleda auto sad :wub:
Slika
Pozdrav.

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 02:15h

Konacno se danas malo zaprljale ruke. Skinuo sam karburator, poklopac ventila i usisnu granu. Danas sam malo cackao usisnu, skidao blato, masnocu... Ovih dana cu se malo pozabaviti kanalima, nista sirenje- za sad samo poliranje. Poklopac ventila cu pripremiti za farbanje i prespricati onim sprejem za visoke temperature, mislim da je oko 500-600din, ne znam koliko je dobar? msm da li ce farba da se ljusti ili tako nesto?
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Bio je i cika limar danas. Gepek i patos nazad je skroz gotov. Iznutra je jos ostao da se odradi patos napred i to je to. :bravo: :bravo:
Slika
Slika
Slika
Slika

Naravno gledajuci limara kako radi curila mi je voda na usta. :woohoo:
Cale je od drugara iz naftagasa nabavio neku zastitu od 5L, ne znam tacno sta je al' kaze cale da su i ranije sa tim radili autolimariju i da nije lose, no videcemo. Isto mi je doneo i neki gumeni prah, jedno dobrih 10kg. Kad je limar zavrsio, pustio sam lim da se ohladi jedno 2-3 sata, za to vreme sam ga ocistio od prasine, masnoce... Pa smo premazali prvi sloj zastite, Body 930. Kasnije-kad se body malo stvrdnuo, pomesali smo taj gumeni prah i tu zastitu iz naftagasa ( stavio sam 0,5kg praha na 1.5L zastite) i namazao jos 2 debela sloja preko cele radjenje povrsine, sve varove sam kasnije presao jos 2 puta, u razmaku od pola sata-sat cisto da bi video gde su ostale rupice medju varovima i to sam popunio istom zastitom.

Evo slika kako je sve to ispalo:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

To je to za sada, dajte vasa misljenja da cujem. thumbsuph

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 02:21h

Jel ste skidali krila? Ako niste, dzabe si krecio ono oko koseva, procvetace posle prve zime.
Inace mi se ne svidja sto limar radi sa 55 parcica lima, umesto da uzme jedan i profilise ga kako treba, ali ajd.
Fiesta!!

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 02:42h

dule0911 piše:Jel ste skidali krila? Ako niste, dzabe si krecio ono oko koseva, procvetace posle prve zime.
Inace mi se ne svidja sto limar radi sa 55 parcica lima, umesto da uzme jedan i profilise ga kako treba, ali ajd.
Nismo jos skidali krila ali i to je u planu i to sigurno pre zime.
Kakve veze ima da li je lim iz jednog ili iz vise delova?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 09:14h

Zato što se vidi iz aviona da su ovo samo lupane fleke preko obrušenih rupa... sad imaš fin sendvič zdravog lima iznad,golog obrušenog lima koji će da korodira za vrlo kratko vreme u sredini i zaštitu ispod i iznad svega toga.

U prevodu... imaćeš truležinu opet posle prve zime ili dužeg perioda kiša.
Slika

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 10:46h

Sledeci put kad budem isao do radionice zavuci cu se u kanal pa cu vam slikati da vidite kako je odradjeno, nije bruseno pa samo prevareno nego je seceno do zdravog lima na mestima gde je to bilo moguce.
Inace, lim je 1mm pa limar nije hteo da se muci da ga secka i kroji pa smo resili da ga ovako uradimo.
Ovo mi je prvi auto, nije mi bitno da limarija ostane zdrava 15 godina. Budite svesni da imam 17 godina i da mi je u planu da auto promenim posle 2-3 godine...
Mogli bi neki savet da date, samo kritike vidim za sad.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 10:58h

Možda ti dajemo samo kritike zato što možda imamo malo više iskustva i znanja ?

No nebitno... od mene imaš pohvalu što si uzeo prvo da središ lim pa sve ostalo.
Slika

popovicvl
Poruka: 5658
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 11:07h

Lepo je videti da se neki stari auto sredjuje, zato bi bilo dobro i da traje. Ima ljudi koji vole da vide sredjen autic, pa makar Fiesta 1.0.

Sa druge strane ipak je to fiesta 1.0 i nema tu velikog dozivljaja niti vrednosti, makar se ulozilo 5000 eura, uvek ce kostati 500 eura na kraju.

Srecno u daljim radovima.

fordmotorsport

Poruka od fordmotorsport » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 11:27h

Markedjani piše:Možda ti dajemo samo kritike zato što možda imamo malo više iskustva i znanja ?

No nebitno... od mene imaš pohvalu što si uzeo prvo da središ lim pa sve ostalo.
Tacno tako, vi imate cise iskustva i znanja ali tek sad kad sam odradio veci deo limarije cujem nisi trebao ovo, nisi trebao ono..
Nije mi bitna ni dozivljaj ni vrednost. Samo da nije Yugo. Planiram da sredim autic kao sto sam rekao da mi traje nekih 2-3 godine dok se jos ne upoznam skroz za saobracajem i tako to.. ukoliko u medjuvremenu naletim na neku dobru ponudu da ga menjam za nesto vece-jace moze i to da se desi, no videcemo. Pozdrav. sign0023

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“