Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Focus 1.6 Zetec karavan

Nakon što predstavite sebe, predstavite naravno i vašeg ljubimca.
Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Re: Ford Focus 1.6 Zetec karavan

Poruka od Neša » petak, 23. dec. 2011. u 13:44h

To su malo jake reci,unistiti motor,unistice ga ostane bez ulja.

Taj motor je projektovan za gradaciju ulja 5-30,ceo je od aluminijuma itd. Mislim da u motor uvek treba da se sipa gradacija ulja koju je propisala fabrika,ma koliko ga trosio,fabricke tolerancije idu i do skoro 1l na 1000km.
Problem se ne resava sipanjem gusceg ulja(neodgovarajuceg) jer to samo ubrzava otvaranje motora.

I recite vise tim priucenim majstorima da fordovi motori,pogotovo zetec SE nisu motori golfa i yuga... rulest
i TDI PD motori znaju da trose ulje ali niko od tih majstora ne savetuje da se sipa drugo ulje osim 505-01 Castrol ;)
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

Bojan79
Poruka: 11
Član foruma od: četvrtak, 28. jul 2011. u 16:33h

Poruka od Bojan79 » petak, 23. dec. 2011. u 15:20h

Окет другари, хвала на благовременом упозорењу. Свакако ћу вас послушати, нема зајебаванције са градацијом уља. А чим дограбим мало времена бацам се на листање форума. Тренутно се нема времена, стигао бебац у кућу :)

DULEmajstor
Poruka: 206
Član foruma od: ponedeljak, 21. nov. 2011. u 08:37h

Poruka od DULEmajstor » petak, 23. dec. 2011. u 18:06h

Ja imam fiestu mk5 sa zetec motorom , i citao sam njenje fabricke knjizice gde sam nasao kao fabricku preporuku , koje ulje sipati.

Tamo jasno pise 5w30 ili 10w40 , dakle fabrika kaze da moze 10w40 , a ne neki pijani propali serviser. . .

Mogu sutra to iskenirati i nalepiti ovde , to je cela jedna strana samo o vlju . . .

Inace ja cu sipati 5w30 , nisam primetio da mi trosi ulje i ne znam koje je trenutno unutra , ali najkasnije za mesec dana menjam zupcasti , filtere i sipam formulu 5w30 .
Sipacu ga sve dok ne predje litar na hiljadu . . .

Ali ima tu jedan problem, desi se covek strasno zuri i zaboravi da sipa , i onda je tu problem i unistenje motora . . . Nece ga ulje tek tako unistiti . . .

Pa kad predje 200k -250k km ne znam sta je lose da se otvori i osvezi malo . . . 400-500e i imas pono svez motor , spreman za novih 200k km .
A prelazi sigurno izmedju 300 i 400 hiljada uz adekvatno odrzavanje pre generalne . . .

No ja sam za sintetiku 5w30 i to cu sipati uvek . . .

milanbil
Poruka: 779
Član foruma od: utorak, 2. nov. 2010. u 08:20h

Poruka od milanbil » petak, 23. dec. 2011. u 19:59h

coanew je prešao 100 000 km sa uljem 10w40!!!

I šta ćemo sad...

I to da mu motor nije riknuo nego je i dalje bio dobar...

I od ovolikih fokusara na forumu, ja znam za samo jedan zetec se koji je riknuo i to zbog toga što
je vožen sa 2l ulja manje u motoru, a ne zbog gradacije...i to nije skroz otišo nego troši 1l ulja na 1000 km...možda bi sa 10w40 trošio manje hahahaha

Ako neko zna još primera riknutih zetec se motora - neka kaže...Ali da su otišli baš zbog ulja..

Uz činjenicu da u taj motor ide 5w30 ulje, mislim bez ljutnje, uopšte nije toliko strašno sipati 5w40 ili 10w40 u
pomenuti motor, iako je većina ovde prosto uverena u ovo...

Naravno, kad jednom sipaš 10w40 u ovaj motor-moj slučaj-a onda pređeš na sintetiku 5w30,

očekuješ da motor počne da pije ovu dragocenu tekućinu...

DULEmajstor
Poruka: 206
Član foruma od: ponedeljak, 21. nov. 2011. u 08:37h

Poruka od DULEmajstor » petak, 23. dec. 2011. u 20:14h

Apsolutno se slazem sa prethodnim postom.
Nece motor crci od redovno menjanog ulja.

U knjizici je inace pisalo da moze i 5w40 , zaboravio sam da napisem. . .

srecko18
Poruka: 9
Član foruma od: četvrtak, 15. dec. 2011. u 18:10h

Poruka od srecko18 » četvrtak, 29. dec. 2011. u 16:16h

ljudi, citam ove postove po forumu i sve mi niije jeasno...jel mogce da focus trosi toliko ulja?
planiram da uvezem fokusa 2006 godiste i razmisljam da li 1.6 ili 1.8 motor, ali me malo plasi ova portrosnja ulja, jednostavno nisam navikao na tako nesto.

koja su iskustva sa potrosnjom goriva kod ova dva motora i kako podnose plin.

znam da verovatno na ova pitanja vec postoje odgovori na forumu al ko ce da ih nadje :)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 29. dec. 2011. u 18:01h

Npr ti :)

Imas gore desno pretragu, uneses sta te zanima i udri: http://www.fordclubserbia.org/forum/search.php
Nema potrebe za offtopicom u temi necijeg auta thumbsuph
Fiesta!!

hibiskus
Poruka: 15
Član foruma od: ponedeljak, 31. okt. 2011. u 11:50h

Poruka od hibiskus » utorak, 4. jun 2013. u 01:15h

posle skoro dve godine situacija sledeca:
presao oko 11000 km
intervencije: zamenjen set kvacila ceo (korpa, lamela, druk lager), curelo ulje na pumpi za ulje, zadnji levi prozor se vise ne otvara(presecena sajla) i to je u principu to. J super zadovoljan, s obzirom da sam prevezao boga oca poljoprivrednih dobara iz sela kuci :). Takodje sam pozitivno iznenadjen i potrosnjom, trosi otprilike 1000din na 100km tj u proseku 6.5l/100km na otvorenom putu, a i sam auto sam dosta bolje ide nakon zamenjenog seta kvacila(koji jeste bio malo skuplja investicija 22000 otprilike).
Sad imam 2 pitanja:
1. Primetio sam mi auto na otvorenom vuce malo u desno, nije strasno al opet smeta. Posto sam u decembru menjao prednje gume (sve 4 su balansirane) da li to znaci da treba da odradim centriranje trapa?
2. Jedan veoma iritantan problem. Elem, kod menjaca je izgleda pukla neka opruga, ili je spala ili sta god, sto se manifestuje time da menjac u leru ne stoji pravo, nego je naget malo u levu stranu (kao da je u polozaju izmedju prve i druge brzine). Sve brzine rade normalno samo je malo teze ubaciti u trecu brzinu, tj kad iz druge guras u trecu, on umesto u trecu ubacuje u prvu. vremenom sam stekao osecaj da kad ubacujem u trecu menjac ovlas guram i desno pa ubacujem manje vise bez problema, medjutim na otvorenom putu, par puta mi se desilo da nisam mogao da ubacim u brzinu zato sto nece sam da udje nego ja moram da bodem sto ume da bude vrlo nezgodno pogotovo pri ulasku u krivinu. Majstor mi je jurio neki polovan menjac sa dizelasa da stavi pa nije nasao, a u prodavnici rezervnih delova su mi rekli da takav deo ne postoji. Ima li ko kakvu ideju sta da radim?

nikola_focus
Poruka: 1492
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » utorak, 4. jun 2013. u 12:45h

1. Ako je dobar pritisak u gumama, onda je do reglaze trapa.
2. Ne verujem da je to do menjaca, pre ce biti da je do rucice, da je na njoj pukla neka opruga. Skini onu plastiku (ili majstor) oko rucice menjaca, i pregledaj sve lepo, mislim da je ta orpuga skroz dole u podu. E sad, ako si ti pod ovim ``menjac`` mislio na rucicu, ne verujem da ce moci rucica od dizela jer kod dizela ima prsten koji se podigne kad se ubacuje u rikverc, kod benzinca toga nema koliko se secam.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

hibiskus

Poruka od hibiskus » utorak, 4. jun 2013. u 15:10h

danas odradio reglazu trapa (900 kinti) i rece mi majstor da mi je malo popustio prednji desni stabilizator(opet, vec sam ga menjao kad sam kupio auto), da je prednja leva guma bila malo izduvana, a sto se centriranja tice, zadnji tockovi mi nisu bili centrirani u proseku 0.05 stepeni, kako mi majstor rece nije puno. Nisam siguran dal je sta uradio, posto kako sam razumeo zadnji tockovi na fokusu se ne centriraju?
Sto se tice menjaca, u pravu si, mislio sam samo na rucicu menjaca i secam se da je majstor podizao auto i pomerao menjac ispod auta :), tako da jesu te opruge ispod. Sta mi je ciniti?

McGruja
Poruka: 152
Član foruma od: petak, 19. feb. 2010. u 08:53h

Poruka od McGruja » utorak, 4. jun 2013. u 16:13h

Centriraju se zadnji tockovi

nikola_focus
Poruka: 1492
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » utorak, 4. jun 2013. u 16:22h

Ako ti je majstor tako rekao, menjaj ga odmah ;) Sto se tice zadnjih tockova, mislim da su u granicama tolerancije, nije mi papir sa reglaze pri ruci. A sto se tice menjaca, mozda je mislio na neke opruge na samom menjacu na mestu gde sajle ulaze u menjac, meni nista drugo ne pada na pamet. Ili je mozda ova opruga sto kontrolise rucicu ispod auta :wtf:
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

milanbil

Poruka od milanbil » sreda, 5. jun 2013. u 16:02h

hibiskus piše:posle skoro dve godine situacija sledeca:
presao oko 11000 km
intervencije: zamenjen set kvacila ceo (korpa, lamela, druk lager), curelo ulje na pumpi za ulje, zadnji levi prozor se vise ne otvara(presecena sajla) i to je u principu to.
Vidim da si menjao set kvačila...Pošto i ja razmišljam da uradim isto, kaži mi molim te kakvi su ti bili simptomi pre zamene?
Jel kvačilo otišlo odjednom, ili postepeno...Kako se ponašalo pre zamene,a kako sada?

Kod mene je počelo da pišti i cvrči kad pritisnem kvačilo...To se dešavalo 7-8 dana pa je prestalo...
Sad je već mesec dana sve ok...

Lavrnja1993
Poruka: 378
Član foruma od: petak, 30. nov. 2012. u 15:14h
Kontakt:

Poruka od Lavrnja1993 » sreda, 5. jun 2013. u 17:28h

Totti od kad ti furas 1.6 16v ne hvalis se .. :P thumbsuph
Potrosnja ovom autu je nekih 8l bar je kod mene tako bio , ma da meni po gradu oce da skoci na 11 12 l ... kad sam seljak ... hehe :)
A za ulje ne znam sta pricate ne trosi mi kap ulja a sipam 10w40 evo vec drugi put promenjeno kolko se uspe tolko se i zameni ... to mozda vazi za raznjakane primerke ... :) al ako je dobar ne kontam sto bi ulja trosio .. :)
Ford Focus mk2 2.0 TDCI TITANIUM
Ford Focus 1.6 16v 101ks - KORNJAČA -Lepe uspomene
totti piše:Ljudi, osećaj malo vara prilikom ubrzanja. Kad meriš vreme, ni 1.6 benzinac uopšte ne ide loše thumbsuph

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » sreda, 5. jun 2013. u 18:04h

Lavrnja1993 piše:Totti od kad ti furas 1.6 16v ne hvalis se .. :P thumbsuph
Furam ga od novembra 2009., a ne furam ga od avgusta 2012.
Slika

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » sreda, 5. jun 2013. u 20:50h

da je valjao, totti ga ne bi menjao! :rotfl:
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

totti

Poruka od totti » sreda, 5. jun 2013. u 21:26h

Videćeš ti da li ne valja kad te Lavrnja opegla... :D
Slika

Lavrnja1993
Kontakt:

Poruka od Lavrnja1993 » četvrtak, 6. jun 2013. u 21:29h

Tako je totti legendoo reci ti njima , jedini cojek na mojoj strani , ma da totti mani se daxovog chadje ima mapu ... :P moram i ja staviti neku pamu u auto moze biti od srbije moze i od crne gore nije bitno hahaha :P
totti piše:Ljudi, osećaj malo vara prilikom ubrzanja. Kad meriš vreme, ni 1.6 benzinac uopšte ne ide loše thumbsuph

dax92

 
Poruka: 7628
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 6. jun 2013. u 21:46h

Vidi ovu dvojicu sto samo laju, niko da se usudi na nesto konkretnije! :P
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

totti

Poruka od totti » četvrtak, 6. jun 2013. u 21:48h

Lavrnja, džaba njemu i mape i sve... I plan plus da instalira u auto, ne može te dobiti :clap:
Slika

hibiskus

Poruka od hibiskus » četvrtak, 6. jun 2013. u 22:57h

sto se tice simptoma:
kvacilo mi odvajalo skroooooz na vrhu i kad pritisnes kvacilo cuje se druk lager (ja bi reko kao da dise :) ), i na kraju najociglednije je bilo sledece, kad pri maloj brzini npr 50kmh prebacim u 4 stepen prenosa cuje se medjugas zato sto lamela prokliza iako je kvacilo pusteno do kraja (super ako si me razumeo hahahaha )

milanbil

Poruka od milanbil » petak, 7. jun 2013. u 12:51h

Hvala na pokušaju... hahahaha
Mislim da sam razumeo.

Lavrnja1993
Kontakt:

Poruka od Lavrnja1993 » subota, 8. jun 2013. u 18:48h

Dax da se razumemo 0,6s je na mojoj strani ... i necemo vise spamovati temu hehe :p

hibiskus

Poruka od hibiskus » ponedeljak, 10. jun 2013. u 12:48h

bio sam na putu uzice subotica i nazad zadnja dva dana, i izgleda da se pojavljuju problemi sa pumpom za gorivo. Elem primetio sam da povremeno kad dam gas auto cima pomalo desilo se u 2,3 i 4 brzini, meni zgleda kao pumpa? Ima i pojedinacnih cimanja a boga mi i uzastopnih :/ . Takodje primetio sam kada skrecem u levo cuje se neko lupkanje ili krckanje :eek: ? Ima li neko neku ideju?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21569
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 10. jun 2013. u 12:59h

za trzanje i cimanje... bobina miljenko!
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Odgovori

Povratak na „Automobili članova“