Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Scorpio 2.0 8V DOHC ulje problem??

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

MOMO
Poruka: 311
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 23:58h

Scorpio 2.0 8V DOHC ulje problem??

Poruka od MOMO » utorak, 3. sep. 2013. u 19:09h

Neznam odakle da krenem, al zadesio me jedan povelik problem sa autom, odakle da krenem sa provjerom u cemu je problem nemam pojma.

Uglavnom eto bio na moru par dana, i s vremenom mi je motor poceo raditi sve glasnije i glasnije, tj ventili se cuju, radio je bukvalno kao dizel, sumnjao sam na hidropodizace, kontam kad dodjem kuci provjerit cu sta je problem, al eto na pola puta do kuce kasno navecer u po vukojebine gdje samo vukovi hodaju mi se upali lampica od ulja i auto poce drndat ko blesav, kontam nestalo ulja, ili ga je potrosio ili je iscurilo, jer neki dan ga mjenjao, i filter i ulje pa kontam negdje iskapalo, ali kad sam provjerio ulja ima koliko treba. I sta cu nastavim tako voziti jos 2-3km do prve benziske i tu ga ostavim. Sutra dan u kamion i kuci.

Da napomenem, staro ulje je bilo preslo izmjenu i auto je radio prilicno ok, culi se malo hidropodizaci, al cim sam promjenuo ulje auto je radilo kao sat, nista se nije culo, al vec sutra dan sam cuo nekakvo blago lupkanje i to na mjestu lanca gore kod cepa, kao da lanac zapinje za onaj plasticni poklopac glave, al cim malo dam gas ono prestane i radi ok, ali sto sam vise vozao sve se vise culi ventili, pretpostavljam da je slabio pritisak ulja, ali lampica se nije palila do tad, uglavom presao sam cca 500km od zamjene ulja..

dajte neke savjete?? :( kako provjeriti pumpu i kako ju najlakse skinuti? A nekako mi pada na pamet i filter, jel moguce da se on zacepi zbog lose kvalitete ili nesto. Neznam koliko je cest slucaj sa kvarom pumpe ulja na ovom motoru. :wtf:

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Re: Scorpio 2.0 8V DOHC ulje problem??

Poruka od Markedjani » utorak, 3. sep. 2013. u 19:15h

Filter ulja,uljna pumpa,zapuseni kanali za podmazivanje,zapuseno sito uljne pumpe,lose ulje... to su ti neki uzroci cukanja hidropodizaca. Nemoj da ga vozis u takvom stanju... prvo proverite pritisak sa manometrom nakacen na mesto davaca pritiska ulja.

To sto nije palio lampicu to ne znaci da je ok pritisak... lampica se pali kad je pritisak bas bas slab.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » utorak, 3. sep. 2013. u 19:55h

skini poklopac dekla ventila I proveri lanac.ako do sada nije menjan a ima vise od 200000km menjaj I proveri klizace.

MOMO

Poruka od MOMO » utorak, 3. sep. 2013. u 20:09h

Evo sad sam odvrtao filter od ulja i u njemu nema ulja uopce, pritiska ulja sigurno nema, tj sigurno ne dolazi do ventila i bregaste. Vozio sam ga tako cca 3km kad se tek upalila lampica, nisam ga mogao ostaviti u pustosi, ko zna sta bi ostalo od njega da je ostao tu, eh sad sta je jos moglo da se potrosi dok sam ga vozio tako u tih par km, vjerujem da je najvise ispastala bregasta, kroz cep sam gledao i vidi se da je skoro suha, dole radilica je potopljena u ulje, pa se koliko toliko podmazivala, sav zvuk lupanja koliko sam ja uspio cut dolazi sa glave i ventila.. al tko zna..

Ulje sam nasuo Liqui Moly 10W-40 i mislim da je ok, ak nije neka turska kopija, mada mi djeluje original, al tko zna.. znaci cim sam promjenuo ulje motor je super poceo da radi, vec kad sam ga drugi put upalio pomalo se culo nekakvo zveckanje, kao lanac, a zatim sve jace i jace i ventili, to je sigurno posljedica slabog pritiska, i tek kad je skroz opao upalila se lampica.

kako najlakse pumpu provjeriti, kako najednostavnije doci do nje? mislim da nema potrebe mjeriti pritisak jer ga 100% nema.

tambura
Poruka: 25
Član foruma od: subota, 26. sep. 2009. u 00:06h

Poruka od tambura » utorak, 3. sep. 2013. u 20:54h

skini remenicu radilice i daklo iza nje,tu se nalazi uljna pumpa i na njoj ima jedan torx sraf koji hoce da se otpusti.zategni taj sraf

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21584
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 3. sep. 2013. u 20:56h

Bravo,zaboravio sam na taj detalj sa šrafom... dešava se to na DOHC 8v i 16v (rs2000) thumbsuph
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Scorpio 696
Poruka: 1383
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » utorak, 3. sep. 2013. u 21:40h

Evo i pumpe
Slika
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » utorak, 3. sep. 2013. u 22:40h

Aha, budem sutra to rastavio i provjerio taj saraf. Znaci ova pumpa se moze ovako izvaditi, ne treba rastavljati pola motora?

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » sreda, 4. sep. 2013. u 02:49h

Remenica se skine, (to vuce ventilatore a mozda i hladnjak)
zavisi sta imas od alata.
Pa donji poklopac (lako lomljiv) ako nije novija varijanta limeni.
Ovo kod mene je DiY varijanta (za laksi pristup).
Ovde se vidi sraf (crveno) ako je zategnut do kucista nije do njega.
Slika
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » sreda, 4. sep. 2013. u 17:42h

Ma lako je hladnjak skinut, lakse je radit kad njega nema, a taj saraf da bi se stegao mora pumpa van? Znaci vidi se odmah na oko jel na mjestu. Sad bas idem to rastavljat pa cu vidjet.

MOMO

Poruka od MOMO » sreda, 4. sep. 2013. u 18:27h

Neda mi se odvrnut ovaj saraf na radilici, koji je uopce navoj ovdje?

EDIT: odvrnuto, skinuta remenica..

izgleda da nije do tog sarafa..

ev slika trenutnog stanja.

Slika

sad trebam nekako skinuti ovaj lanac i par ovih sarafa i jednostavno ide pumpa van??

I da, ispustio sam ulje i vidio sam da ima u njemu mrvica metala, skroz sitnog.. odakle se ogulilo neznam, ili je posljedica voznje dok je gorila lampica ili je vremenom strugalo dok je bio slab pritisak..

riddick
Poruka: 364
Član foruma od: utorak, 30. mar. 2010. u 19:33h

Poruka od riddick » sreda, 4. sep. 2013. u 20:08h

lezajevi neki su stradali,otud opiljci
Endura DE

MOMO

Poruka od MOMO » petak, 6. sep. 2013. u 19:07h

Evo skinuo sam pumpu i meni djeluju ok ovi "zupcanici unutra" sve je na knap, ne izgledaju da su poderani i slicno..

Slika

Slika

a kakva je ovo pumpa, zar nema dole onu cijev sto ide u karter ili ovdje nesto fali?

Ako je ona ispravna sta dalje?

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » subota, 7. sep. 2013. u 00:06h

Ima cev ali ona je nakacena na blok sa donje strane, u karteru.
Slika
Kad je vec otvoren donji deo
u kakvom ti je stanju vodjica lanca?
Ako su srafovi popustili verovatno je pukla plasticna cev pa tu gubi pritisak ulja (cevcica je iznad donjeg srafa)
A ona je ujedno i reduktor (rupa u bloku je 5-6mm a rupa na cevki 1mm)
Slika
Ja sam to kod sebe reparirao ali fali poklopac na slici (Znaci kroz rupicu pici ulje levo-desno i podmazuje lanac)
Slika
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » nedelja, 8. sep. 2013. u 21:08h

To nemogu najbolje vidjet, ovako na oko je citavo, odvrtao sam ali nemogu izvuci van tu plastiku, smeta lanac.

Mada sam primjetio da desno od zupcanika radilice ima jedan plasticni komad klizaca koji je spao odozgo, sad mi je jasno zasto je onako "zvonilo" kao da lupa lanac, i poprilicno je popusten.. na srecu nije preskocio..

Slika

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » ponedeljak, 9. sep. 2013. u 00:27h

A u :wtf: :wtf: :wtf:
moze li se izvuci to parce?
Ja bi skinuo i gornji poklopac (lakse ako se skine i poklopac ventila)
Ako je pukla vodjica lanca nece biti dobro (odlomljeni parcici jos nekako)
Dole je torx i gore isto (pri montazi pozeljno koristiti neki ucvrscivac pastu)
vodjica se izvlaci na gore
Dole je potrebno izvuci je iz bloka (ona cevcica ako nije slomljena)
i polako se izvlaci na gore.
Nisam siguran da li je potrebno skidati zupcanike i lanac. (davno sam to radio)
Slika
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » ponedeljak, 9. sep. 2013. u 18:16h

Covjece pa ti imas sve poslikano, svaka cast. thumbsuph Izvadio sam odlomljeni dio, dug je cca 10-12cm i bas je odlomljen, kako, zasto, nemam pojma.

Znaci ovo sto podmaziva lanac se vadi prema gore? Budem rastavio i gornji dio da se moze izvuci, znaci problem (ako je tu) mora biti sa zadnje strane te plastike, jer ovako na oko se to nemoze vidjet?

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » utorak, 10. sep. 2013. u 02:07h

Da li moze sa se mrda ta plastika rukom?
Ako se nemrda mozda je cevcica cela.
Ali je veci problem videti odakle je taj slomljen deo.
Slika
Ovako gledano na sliku
ako je sa desne ivice i nije toliko bitno jer je spoljna strana lanca
Najvazniji deo je taj iznad srafa za podmazivanje i ovaj levi kraci deo jer po tome lanac klizi.
I najvaznije je da je vodjica lanca cela Tj. oslonac na dva srafa.
Znaci otvori gore samo da ustanovis da li je cela i taj deo sto je otpao od cega je.
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » utorak, 10. sep. 2013. u 18:15h

Ja bih rekao da je spala sa desne strane, jer sa te strane i stoji, a ide na L pa nevjerujem da je moglo prec preko lanca na desnu stranu.

A ova plastika sto podmaziva se moze mrvu mrdat kad je zavrnut saraf, odvrtao sam saraf i primjetio sam da ima izbocinu jer se nemoze vratiti svakako nego mora upast u onu rupu, ali kad sam odvrnuo taj saraf sto se dolje vidi mogao sam je pomicat, samo mi lanac smetao da je izvadim, kako sam te shvatio ona bi trebala bit zasarafljena i gore, tako da je moguce da je puknuta negdje gore gdje nevidim. Kisa pada pa me zeza da skinem poklopac gore da bolje vidim.

MOMO

Poruka od MOMO » četvrtak, 12. sep. 2013. u 21:04h

Evo skinuto gore sve i izgleda da sam nasao odgovornog krivca.. urnebes zivi.. :(

Kao sto se vidi na slici lanac je spao sa ovog plasticnog "zutog" tockica koji je vjerujem nekad bio zupcanik i upao tamo gdje je strugao po zeljezu i nagomilao brdo opiljaka, to sam vjerovatno i vidio u ulju kad sam ispustio, tih mrvica ima svugdje, puna glava gore, po bregastim, okolo, ma nema gdje nema, strasno.

A lanac je poprilicno labav, na svu srecu nije preskocio, a tog plasticnog klizaca nema, samo saraf ostao od njega, kao sto se vidi na slici..

Slika

Slika

Slika

Eh sad, jel normalno sto ovaj tockic nije u ravnini sa zupcanicima bregastih? izvucen je prema van bar 1cm, ili ga je lanac izgurao kad je upao tamo pored njega. :wtf:

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » petak, 13. sep. 2013. u 00:37h

To sto je nekad bilo zupcanik
treba da je u ravni sa ostalim zupcanicima.
Ta ruka inace seta napred nazad (sto se meni nije svidelo) pa sam napravio dva prstena
koja joj ogranicavaju preveliko setanje.
Moj zupcanik je malo bolje prosao ali sam imao slicnu situaciju.
Da li je lanac puno ostecen?
Kada budes skidao ruku sa unutrasnje starane je seger osigurac i onda se osovina izvuce (ima rupu pa se moze sraf uvrnuti)
Znaci: velika vodjica lanca, ruka sa zupcanikom i hiraulicni zatezac lanca treba uzeti.
Slika

mbole
Poruka: 15011
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 13. sep. 2013. u 03:05h

Sve je to lepo (mislim nije lepo, al lepo je sto si nasao sta mu je), al ostaje pitanje pada pritiska ulja. Od toga sto je stradao taj zupcanik nije.
Posto metalnih opiljaka ima svuda po motoru, to ce reci da ih je ulje raznosilo na sve strane, pa nazalost najverovatnije i u lezajeve radilice. Skini neki lezaj pa pogledaj na sta lici.
Djak pesak :)

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » petak, 13. sep. 2013. u 12:13h

Jel ti motor u autu ili napolju?
Tu ce biti potrebno i skidanje kartera
da se detaljno ocisti i da vidis u kakvom je stanju cevka od uljne pumpe.
Mrezica je sigurno zacepljena.
Slika

MOMO

Poruka od MOMO » petak, 13. sep. 2013. u 18:04h

U autu je motor, a jel mogao pritisak da opadne zbog polomljenog klizaca, spominjao si da moze i na njemu gubiti pritisak, mada i ja sumnjam da se nesto zacepilo od ovih opiljaka.

Gledajuci bregaste vidio sam da na njima ima ulja tako da mislim da je ulje ipak malo dolazilo, samo nije bilo dovoljnog pritiska.

Kako ide ovo sa karterom, jel moze da se skine ovako ili smeta most? To ce bit malo nezgodno jer mi auto vani, nemam kanal.

Scorpio 696

Poruka od Scorpio 696 » petak, 13. sep. 2013. u 18:50h

Ako nije polomljen klizac kod donjeg srafa (onaj deo sto ulazi u blok) nije do njega.
Mada i ova ruka (sa pojedenim zupcanikom) sedi na hidraulicnom zatezacu
koji ispod ima odusak za otok ulja (koji je takodje mali kada je ruka zategnuta).
Karter se moze skinuti i tako ali su muke zive.
4 krajnja srafa na karteru su brezoni (neke je lako skinuti neke ne)
a najveca muka je deo kartera koji ulazi u zvono menjaca i smeta mu zastitni lim.
Alternativa je otkaciti nosace motora, napraviti gredu i podici malo motor
otkaciti letvu sa mosta, spustiti most (opet ostaje problem sa zvonom i limom ali malo manji)
Slika
Ja sam i most skinuo da ocistim kad sve vec skidam

Izvaditi motor i kompletno srediti nedostatke.
Slika

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“