Kulminacija je bila jutros, kada motor više nije hteo da startuje. Samo se čulo, cak, cak, cak... i ništa...
Izvadio sam akumulator, otvorio čepove i stavio ga na punjač. U svakoj ćeliji je bilo dovoljno tečnosti. Akumulator je bio totalno prazan, povukao je struju sa punjača, na maksimum.
Struja na punjaču je postepeno počela da pada, te se akumulator dopunio dovoljno posle oko 4, 5 sati.
Kada sam ga vratio u auto, naravno upalio je kao mina...
Međutim, kada sam u ušao u onaj "skriveni" test mode, preko "conversa", napon punjenja prikazuje u mirovanju 12,5 V, što je naravno, jako malo.
Kada sam ga malo provozao sa uključenim test modom, držao je napon punjenja 13,6 V i to je bio maksimum. Ranije kada sam ga testirao, znam da je to bilo preko 14 V, tako da je očigledno da je alternator sigurno u problemu.
E sad, ne znam da li je mnogo komplikovano da sam skinem alternator, pa da ga odnesem na remont?
Da li Gagi to sve rešava (remont alternatora)? Plašim se da krenem do njega od Zrenjanina, da ne ostanem usput eventualno bez struje. A s druge strane, niko sem Gagijevog servisa (i mene) , nije pipnuo moj auto.
Šta je najverovatnije i šta najčešće rikne na alternatoru ovog Mondea? Regler? Četkice? Kolektori na rotoru? Ležajevi?
Pitam zato da bih znao čemu da se nadam... da li će to moći da prođe bez zamene kompletnog alternatora?
Šta da radim?