Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Kuda na letovanje?

Putovanja, izleti, pitanja o izboru puta, sve na jednom mestu.
Odgovori
jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Re: Kuda na letovanje?

Poruka od jelchica » utorak, 7. jul 2015. u 10:26h

A za nas koji volimo da plivamo i ronimo sa perajima i maskom, Grčka je, na žalost Crnogoraca, mnogo bolja. U Crnoj Gori su dinamitom desetkovali podvodni živi svet da su na mnogim mestima floru i faunu sveli na go kamen sa ježevima.
Inače sam godinama išla u Crnu Goru, sad prešla na Grčku, mada bih i dalje otišla u CG van sezone (septembar) kad mi "dosadi" GR jer priroda je prelepa, od Durmitora do primorja. Grci nemaju Boku, Lovćen, teže se nalazi autohtono stanovništvo sa starom arhitekturom... I u CG me nikad nije ožarila meduza mrgreen
Prefereriram stene i ronjenje, tako da me zapišani peščani plićaci Grčke koju sam do sada videla ne motivišu naročito.

tika
Poruka: 286
Član foruma od: utorak, 23. dec. 2014. u 13:23h

Poruka od tika » utorak, 7. jul 2015. u 11:00h

st 220 piše:A što je boja i temperatura vode Egejskog mora kao bara, nema veze.
Fraza. Da nisam išao tamo pa da ti i poverujem.

U HR nema baš nešto lepih plaža a i more je hladno. Uz to i atmosfera je neprijateljska.

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 7. jul 2015. u 11:32h

To mozda moze da se kaze za crno more ali za egejsko ne bas :) plus sto meni to nimalo ne smeta. Ne volim jadransko i jonsko zbog kolicine soli, na crnom moru je to bas fino tj po mom ukusu :)
Fiesta!!

st 220
Poruka: 674
Član foruma od: nedelja, 8. maj 2011. u 15:21h

Poruka od st 220 » utorak, 7. jul 2015. u 13:51h

Gomila predrasuda u tikomirovom postu.
Ja te nisam ni ubeđivao ni tražio da mi veruješ.

Pišem ono što mislim, iz mog ugla.
A ukusi se razlikuju, pa ko šta voli.

Crno more i ne smatram za destinaciju gde bih se kupao.

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » utorak, 7. jul 2015. u 14:07h

jelchica piše:A za nas koji volimo da plivamo i ronimo sa perajima i maskom, Grčka je, na žalost Crnogoraca, mnogo bolja. U Crnoj Gori su dinamitom desetkovali podvodni živi svet da su na mnogim mestima floru i faunu sveli na go kamen sa ježevima.
Inače sam godinama išla u Crnu Goru, sad prešla na Grčku, mada bih i dalje otišla u CG van sezone (septembar) kad mi "dosadi" GR jer priroda je prelepa, od Durmitora do primorja. Grci nemaju Boku, Lovćen, teže se nalazi autohtono stanovništvo sa starom arhitekturom... I u CG me nikad nije ožarila meduza mrgreen
Prefereriram stene i ronjenje, tako da me zapišani peščani plićaci Grčke koju sam do sada videla ne motivišu naročito.
Ubola si takvu plazu za kukanje, za decu je ok, ali za nas nikako! E sada ja sam se ove godine izronio nepitaj u grckoj nepitaj! Em je pesak, em ima neki red stena na 30 metara pa nadalje za ronjenje vrh, svasta sam izronio! Samo losa sreca, sledeci put lepo pitaj u agenciji neznam gde si odsela, verovatno negde u blizini ima dobrih plaza za ronjenje!

tika
Poruka: 286
Član foruma od: utorak, 23. dec. 2014. u 13:23h

Poruka od tika » utorak, 7. jul 2015. u 14:25h

st 220 piše:Gomila predrasuda u tikomirovom postu.
Koje predrasude? Letovao sam i u GR, i u CG, i u HR. U HR sam letovao 80-ih godina prošlog veka, ali su neki moji rođaci iz R. Srpske bili tamo skorije i vratili su se ranije sa letovanja jer su im nedomaćini stavili do znanja da ne podnose Srbe. Neprijatna iskustva su imali još neki moji prijatelji i zarekli su se da tamo više neće da idu. To nisu nikakve predrasude, već činjenice.

st 220, na žalost tvoja kvalifikacija Egejskog mora kao "bare" ne stoji i ličilo je na tvoju predrasudu o tom moru. OK, ako se tebi to more ne dopada, ali zašto takva kvalifikacija? Po tebi, mi koji tamo letujemo, kupamo se u bari a ti u izvorskoj vodi? ;) :beer: Jeste, ukusi su različiti. Mogu da zamislim kako bi izgledalo da krenemo u raspravu o pivu, ali nekako imam utisak da ti i ne bi baš hvalio čiču. :D :beer:

jelchica

Poruka od jelchica » utorak, 7. jul 2015. u 14:30h

Ma ja sam odsela u (divljem) kampu kod stenovite plaže (+ posle u Sartiju u nekom apartmanu do 00) i imam kajak na naduvavanje ;) nego samo kažem da npr. Sitonija ume da bude nezgodna ko ne ide kolima i bude prikovan za gradsku peščanu plažu. U Crnoj Gori sam uvek išla na Lušticu i u Boku, a tamo i nemaš gde da zabodeš peščanu plažu.
A da idem preko agencije na te obližnje destinacije, nema teorije. Šator + snalaženje za smeštaj na licu mesta

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » utorak, 7. jul 2015. u 17:18h

Nisam bio pod šatorom od detinjstva ali to su mi najlepša letovanja...
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

Sharpshooter
Poruka: 5109
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » utorak, 7. jul 2015. u 19:47h

Stigli za 5h vožnje od Žabljaka do BG-a. Cca 380 km ukupno. Regularno Ibarskom.
Na to dodati, 20 min granicu, pumpu od 15 min i klopicu od 30 min, pa izađemo na 6h realnih.

Pandura samo na dva mesta kod nas i to hvataju iz BG-a ekipu. Kod Ljiga i kod Čačka. Ostatak rute čist.
Crnogorci u debelom hladu i nigde nikoga, mada nisam primetio da nešto gnjave turiste za prekoračenja u poslednjih par dana.

Prvi put da pred Beogradom nije bilo beskonačne kolone, ali verovatno jer sam oko 16h prilazio istom :)
Najveća gužva pred i kroz Čačak. Dosta kamiona, automobila i ne toliko.

Prosečna potrošnja tačno 11l plina, tako da me je izašlo celih 3100 dinara u jednom smeru.
Nije previše za 2.5L motor. ;)

Drndao sam se sa nekim Rumunima bajkerima na usponu ka Novoj Varoši, jer šmekeri voze u koloni. Po krivinama koče previše, a po pravcu po gasu, pa ih je bilo jako zaje*ano obići.
Naravno zabole ih da te propuste, pa sam na kraju morao da im udarim presing po dupetima, dok nisu skapirali, da treba da se sklone malo. :D
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » utorak, 7. jul 2015. u 20:27h

jelchica piše:Ma ja sam odsela u (divljem) kampu kod stenovite plaže (+ posle u Sartiju u nekom apartmanu do 00) i imam kajak na naduvavanje ;) nego samo kažem da npr. Sitonija ume da bude nezgodna ko ne ide kolima i bude prikovan za gradsku peščanu plažu. U Crnoj Gori sam uvek išla na Lušticu i u Boku, a tamo i nemaš gde da zabodeš peščanu plažu.
A da idem preko agencije na te obližnje destinacije, nema teorije. Šator + snalaženje za smeštaj na licu mesta
au brate pa ako si tako isla onda uzivaj, menjaj, to se pripremi ranije plan i udri!
Edit ja i moja cerka (godina) smo se skoro spustili kajakom na anduvavanje zemun- grocka, vrh! Samo sto treba veslati sa tim na moru, posto su "mirne vode"
Ja sam izronio oko 4 kg olova za pecanje sto su pecarosi izgubili gde sam ronio, nekoliko evrica u metalu, snalu, i par predmeta sto ne znam ni sta je !

Dule.M
Poruka: 119
Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 14:33h

Poruka od Dule.M » sreda, 8. jul 2015. u 10:31h

Evo i nekih mojih utisaka sa letovanja.
Ove godine je na red dosla Sitonija i Neos Marmaras.Posle silnih prica o lepotama Sitonije resih i sam da se uverim.Odmah treba naglasiti da je bez kola odlazak na Sitoniju cist promasaj.Ima toliko lepih plaza i uvala da je steta ne obici ih.Na gradskoj plazi i Paradiso sam najmanje vremena proveo i ako obe imaju plave zastavice.Voda je svuda cista a plaze sa sitnijim peskom su prelepe.Svaki dan sam prelazio izmedju 30-50km u zelji da obidjem sto vise ali ce se morati jos jednom ponoviti ova destinacija da bi se sve obislo.Jedine zamerke su mi komarci i cene piva i kafe po kaficima (4-5e).Prvo se resava autanom i aparatom u sobi dok za drugo kupovina u marketu i frizider torba.Ima nekih cena koje nisu realne pa dodjem do zakljucka da je jeftinije pojesti giros nego kupiti krofnu ili kukuruz na plazi.Malo me uplasise naslovi u nasoj stampi da sam jedan dan upao u paranoju zbog goriva.Procitam natpis u blicu da nema goriva i krenem ujutro do prve pumpe da natocim i ako sam imao pola rezervoara kad ono na prvoj pumpi nema nicega ali na srecu vec na drugoj i ostalim pumpama je sve bilo normalno.Sem guzvi kraj automata nisam primetio neku krizu bar za sad.Put nije toliko dugacak koliko je dosadan pa sam vec sad resio da sledece godine obavezno svratim do Dorjana prespavam pa ujutro nastavim dalje jer zbog 20-30e ne vredi se cimati.Gorivo je dosta povoljnije u Makedoniji pa treba nastelovati tako da se tamo natankaju rezervoari (za 30e sipao sam 33L).Potrosnju sam po prvi put sveo na 5.9 sto do sad nisam imao prilike da vidim na C-Maxu.

Evo jedne od mojih omiljenih plaza-Isla

Slika

Marmaras

Slika

Nije Ford ali deluje interesantno

Slika
Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 8. jul 2015. u 11:01h

Vi koji ste bili pricajte, kakva je situacija sa gorivom nadomak autoputeva? Cisto da znam kako da se organizujem tj gde da sipam gorivo, posto idem malo dalje od makedonske granice (Lefkada) i planiram na destinaciji da koristim auto svakodnevno. Ne verujem ni da ce 2 puna rezervoara (plin + benzin) da mi budu dovoljna od makedonije do tamo i nazad sa sve vozanjem, pa da znam da li usput da stajem gde god stignem i sipam ili da se opustim i sipam gde sam inace planirao :)
Fiesta!!

error974
Poruka: 200
Član foruma od: utorak, 13. maj 2014. u 13:10h

Poruka od error974 » sreda, 8. jul 2015. u 11:27h

Ja sam se vratio sa Sitonije u petak. Jedino sto sam video na pumpi je papir da ne primaju kartice, ljudi su normalno tocili gorivo. Pored toga, guzve na bankomatima su bile primetne, dok je u prodavnicama sve bilo standardno.

Dule.M
Poruka: 119
Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 14:33h

Poruka od Dule.M » sreda, 8. jul 2015. u 14:28h

dule0911 piše:Vi koji ste bili pricajte, kakva je situacija sa gorivom nadomak autoputeva?
Kazem ti po mom iskustvu sve normalno funkcionise sto se tice goriva.Ja trosim dizel i njega kao i benzina ima svuda a sa gasom je malo veci problem jer ga nema na svim pumpama ali ne zbog nestasice.Ti isto sipaj benzina u Makedoniji kao i plin da ne razmisljas i pici.U Grckoj su pumpe malo redje nego kod nas gde ih ima na svakih par kilometara.
Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » sreda, 8. jul 2015. u 14:59h

Informisao sam se gde ima pumpi sa plinom, tako da mi to nije problem, moci cu lagano celo putovanje da idem na plin. Samo eto, da te pumpe rade i da ima goriva, nista vise :)

Hvala na iskustvu, stavicu 10L rezervnu kanticu u gepek sto sam odavno planirao, i to je to. Da je istina sve sto "novinari" prenose, morao bih 2x20L kanistere da nosim haha :D
Fiesta!!

jelchica

Poruka od jelchica » sreda, 8. jul 2015. u 15:05h

Bila na Sitoniji 19-27. juna, sve najnormalnije, sem što su izbacivali greške oni aparati za pare (serekeši mrgreen ). A tada su u najveće naši mediji prenosili kako je kataklizmično.
Ne znam da li se nešto od tada menjalo.

mhetlerovic
Poruka: 178
Član foruma od: utorak, 18. jun 2013. u 22:55h
Kontakt:

Poruka od mhetlerovic » sreda, 8. jul 2015. u 15:56h

Evo da bacim ja malo slikica te "egejske bare" :) Ove godine zena odlucila da idemo na ostrvo Skopelos, to je odmah pored Skiatosa, dole kada se krene ka Atini. Ostrvo je inace predivno, skroz je u borovima i zelenilu, mnogo zelenije na primer od Tasosa na kome sam bio pre dve godine. Jedina objektivna prepreka ako se ide kolima je malo skuplji trajekt, izadje oko 140 evra u jednom smeru. Medjutim video sam dosta i nasih tamo, tipa najvise je nasih s kolima tamo jer englezi dolaze avionom pa tamo iznajmljuju, bilo i dosta Fordova :) Cene su u kaficima zapravo jeftinije nego u ovom delu oko Soluna, tipa nigde nije pivo preko 4 evra, i to veliko, a prespavao sam ovamo u Olympic Beachu i negde gde sedoh bilo pivo 5 evra. Ima plaza uredjenih s lezaljkama, potpuno pustih (malo se teze dolazi do njih doduse), potpuno u travi i borovima, u malim zalivima, sta god covek hoce, cak mi deluje i da je za ronjenje dosta solidno jer ima dosta stena ali nisam bio poneo opremu.

Sto se krize tice situacija kao i kod ostalih, ja sam bio do dan pred referendum, svega je bilo samo guzve ispred bankomata. Ja sam imao istu tu varijantu citam Blic nema goriva, trci do pumpe. I onda se ispostavi da su zatvorili sve pumpe na ostvu. Medjutim posle sam skontao da je to samo problem ostrva posto brod dolazi fazon cetvrtkom i onda su oni zatvorili pumpe dok ne skapiraju da li ce doci brod s gorivom, kad su shvatili da stize regularno sve su otvorili normalno. Neko pitao za auto gas, u sustini mi deluje posto sam se vozao i malo po kontinentalnoj Grckoj, deluje mi da je mnogo vise pumpi s gasom, verovatno posto oni inace svi voze na benzin su u zbog krize presli na gas.

Evo i par slika

Slika

Ovo cisto na konto boje Egejskog mora :) Mislim super je i Jonsko, ja sam se na Lefkadi odusevljavao, nego cisto kao ilustracija da Egejsko nije za bacanje. I da, ovo je sve slikano telefonom, nema nekih naknadnih doradjivanja, obradjivanja i sl :)

Slika

Ovo je uredjena plaza ali bez lezaljki, dakle mora da se nosi svoj suncobran i pivo.

Slika

Ovo je neka crkva Svetog Jovana na nekoj stencugi, tu su valjda snimali onaj film Mamma Mia.

Slika

Pogled od crkve na malu plazu koja je tu.

Slika

Ovo je jedna od tih divljih plaza, mislim vidi se odmah da je skroz divlja, ali s druge strane nema nikoga pa se moze raditi svasta sto ne moze na obicnim plazama ;)

Slika

Ovde sam najvise vremena proveo, Kastani beach - lezaljke tapacirane, pivo hladno, a trava meka kao dusa :)

Slika

Ovo je taj isti Kastani beach gde sam sedeo na tapaciranm lezaljkama i travi, samo ovaj deo s druge strane (slika nije moja, toliko sam blejao da sam zaboravio da slikam, ali izgleda isto tako samo su preko leta tu i lezaljke na plazi)

I za kraj posto je sve jako brdovito "gradovi" su bas zbudzeni u brdima sa jako uskim ulicama koje se vode kao da su za kola, verovali ili ne ovo se vodi kao ulica, stepenice su tu posto je strmo pa da lakse ljudi idu. A u jednom momentu su dva grka morala da me navode da zaokrenem Focusa u jednom takvom budzaku :)

Slika

Daki_81

Poruka od Daki_81 » sreda, 8. jul 2015. u 17:10h

Lepo i zanimljivo :D thumbsuph

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 8. jul 2015. u 22:06h

Ovaj putic zgodan za zamenu ulja na autu...

montoya
Poruka: 2143
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » subota, 18. jul 2015. u 14:21h

Hajde drugari uputite me, sta mi treba od papira za auto, negde 03.09 idem do Grcke sa klincima i suprugom. Zanima me sta tacno treba? Gde se dobija, koliko kosta? Mislim na papire tipa medjunarodna dozvola, zeleni karton i td. Auto se vodi na caleta, da li mi treba ovlascenje, klasicno overeno u sudu ili kako sam video neka potvrda koju izdaje AMSS?
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 18. jul 2015. u 14:42h

Treba ti medjunarodno ovlascenje i medjujnarodna vozacka (oba vadis u AMSS), a zeleni karton ti nije potreban jos od 2012 posto je i Grcka potpisnica MA (http://www.amss.org.rs/index.php?option ... Itemid=157).
Ovde imas detalje sta ti treba:
http://www.amss.org.rs/?option=com_cont ... id=138#mvd
i
http://www.amss.org.rs/?option=com_cont ... 38#propisi
Djak pesak :)

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » subota, 18. jul 2015. u 14:51h

I ono sto je tupio Avrilovic, x puta, ako nosis naocare za vid i upisano ti je ogranicenje u vozacku, onda 2 para naocara :)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Daki_81

Poruka od Daki_81 » subota, 18. jul 2015. u 15:22h

A za Makedoniju treba zeleni karton?

Djole
Master of Tanjirača
Master of Tanjirača
Poruka: 4938
Član foruma od: nedelja, 6. dec. 2009. u 21:39h

Poruka od Djole » subota, 18. jul 2015. u 15:39h

Treba ti za Makedoniju zelena karta...sad sto se tice medjunarodne neko vadi neko ne(za Grcku)
:ford2: Mondeo MK3, Ghia X - TDCi - 96KW viewtopic.php?f=6&t=19766&start=125

montoya
Poruka: 2143
Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h

Poruka od montoya » subota, 18. jul 2015. u 17:12h

Pronadjoh na stranici AMSS i sta treba za ove medjunarodne papire, zeleni karton 2000,00, medjunarodna dozvola 740.00 i ovlascenje 1500.00 din. Moram da imam i aparat za gasenje pozara u kolima za Grcku... Hvala :D
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016

Odgovori

Povratak na „Putovanja“