Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od Iosis » petak, 19. feb. 2016. u 00:18h

Komedija! :D

Šta je sa onim +10% na ograničenje?
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 19. feb. 2016. u 00:27h

Možda je bilo nekad u nekom starom zakonu, u trenutnom to ne postoji. Aktuelno ZOBS ne spominje nikakve tolerancije.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 19. feb. 2016. u 00:43h

Pa to je skoro pa ne moguće ostvariti.
Kod mene npr. u autu je kazaljka malo deblja, tako da i ne vidiš da li voziš 50 ili 51 ili čak i 52.

A pitanje i koliko je brzinomjera baždareno da bude tačno, naročito kod starijih auta na većim brzinama.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 19. feb. 2016. u 00:45h

Pa da, ali zakon ne kaže da si ti dužan da na nekoj deonici voziš tačno toliko, bez imalo gore ili dole. Zakon kaže da je na toj deonici maksimalna brzina tolika. Ideš po brzinomeru 50 kmh i nisi siguran da li je to 49 ili 51? Smanji brzinu i vozi tako da ti brzinomer pokazuje 40, sve u skladu sa propisima. Znam da zvuči debilno, ali u principu i nije.
Svaki put kad prolazim pored radara ili ispod kamere vozim nekoliko kmh sporije od ograničenja. Ne želim da razmišljam da li mi je brzinomer tačan, da li su mi gume u fabričkom promeru, da li je njemu uredjaj baždaren, još ako blenu u mene voziću još sporije da mogu da im se iskezim dok me gledaju. Par sekundi mog vremena ne vrede potencijalnih par hiljada dinara kazne.
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

nikola
Poruka: 477
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 23:47h

Poruka od nikola » petak, 19. feb. 2016. u 01:17h

Iosis piše:Komedija! :D

Šta je sa onim +10% na ograničenje?
Mislim da 10% važi za kamere postavljene po gradu. Nisam čuo da su nekoga kaznili zbog prekoračenja od par km/h koje je kamera zabeležila.
Za ove druge situacije, gde je ljudski faktor umešan, kao što vidiš može da se dogodi i ovakva bizarna situacija. Ali mislim da ovo na sudu relativno lako može da se obori (sem ako ne naleti na nekog sudiju drkoša... svaki realan čovek ne može da izrekne kaznu zbog 1 km/h).

mbole
Poruka: 14993
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 19. feb. 2016. u 01:44h

Nikada ni u jednom zakonu nije postojala nikakva tolerancija.
Ogranicenje 60 je 60. Nije 60 +x%
Sto bi rekli: Ne moz mlada da bude "malo" trudna. Ili jeste ili nije.

Nadalje brzinomeri u automobillu moraju da budu tako napravljeni da im je tolerancija +10%+4Km/h ali -0%.
Daklem brzinomer sme da pokazuje da vozis 59 a ti ustvari ides 50, ali ne sme da pokaze da vozis 49 kada ides 50. Upravo zbog "debljine kazljke" odnosno zbog nepreciznosti samog brzinomera.

Ne mogu da nadjem nasu varijantu, ali i kod nas se primenjuje ECE pravilnik 39 kao i u Hrvatskoj pa evo dela o tome:

5. Pokazana brzina nikada ne smije biti manja od stvarne brzine. Pri brzinama ispitivanja koje su navedene u točki 4.5. i između tih brzina mora postojati sljedeća zavisnost između brzine pokazane na predočniku brzinomjera (V1) i stvarne brzine (V2):
0 < V1 - V2 < V2/10 + 4 km/h

Ko sto 911 napisa, niko tebi ne brani da tamo gde je ogranicenje 50 vozis 40.

Jedina tolerancija na koju mozes da se pozivas je tolerancija radara, to jest uredjaja kojim je izvrseno merenje.
Djak pesak :)

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » petak, 19. feb. 2016. u 03:54h

Kavke gluposti ako je takav zakon kod nas.Mada da se to meni desi ja bi ih oborio na sudu 100 %.
Ako je takav zakon onda je to samo zakon kod nas.Ne moguce da ne postoji tolerancija zna se da na 50 km mozes da vozis makimalno 55 odnosno 10%.Nijedan km/h ne pokazuje tacno.Meni na oba mondea mk3 pokazuje uvek manje u odnosu na navigaciju.Dok kod drugih auta pokazuje od prilike tacno.Tako da da li to postoji u zakonu ili ne praksa je takva da je uek bila tolerancija.U svakom slucaju 100% se obara kod sudije ako ne kod prekrsajnog onda se obara 100 % kod apelacionog.
U nemackoj je zakon takav da ako ides presporo onda si faktor rizika i mogu da te kazne a pogotovo zaustave i provere ceo auto jer onda im upadas u oko ili nesto ne valja sa autom ili nesto sa tobom.
A ako ne pise nista u zakonu povodom toga isto znaci da nije ni zabranjeno.
Uglavnom do sada se koliko ja znam islo sa tolerancijom.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 19. feb. 2016. u 04:17h

Nije nemoguće da ovo može da se obori na sudu, ali je kazna 3000 dinara ako je platiš u roku od osam dana. Ko će da ide nekoliko puta u sud i da se ganja sa njima radi 3000 dinara? Kad te pozove sudija za prekršaje, ti idi i reci da je do sada bila praksa da daš panduru 1000 dinara i on te pusti bez upisivanja, i reci im da te ne interesuje šta piše u zakonu jer je takva bila praksa, eventualno je tolerancija išla do 2000 dinara.
sign0007
Kod nas ima mnogih stvari kakvih nema u Nemačkoj ili u nekim drugim državama, a to je mentalitet razmišljanja "baš me briga šta piše u zakonu".
Ford weist den Weg.

Ford_III

Poruka od Ford_III » petak, 19. feb. 2016. u 04:23h

Pa bas zato sto se ljudi ne informisu dooljno i nije ih briga za zakon zato i placaju nesto sto ne moraju.
A ja cu pre da se ganjam po sudoima nego da im dam nesto sto im ne pripada.
Mojim drugovima radim zalbe koji se cak i ne ganjaju po sudovima.
Napisem im pismenu zalbu oni odu predaju u pisarnici dobiju pecat i onda se samo jednom pojavi na sudu.
Naravno zavisi od suda uglavnom sudije vec znaju ko im pise zalbe uvek ih pita ko vam je ovo napisao.A kada je pismena izjava u pitanju i imas overen pecat od pisarnice ne mogu da se ogluse da to nije zakon jer ljudi imaju obaveze i ne mogu ivek da se pojavljuju kod sudije za nesto sto navodno (nisu uradeli).Tako da se i na to gleda.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

McGruja
Poruka: 152
Član foruma od: petak, 19. feb. 2010. u 08:53h

Poruka od McGruja » petak, 19. feb. 2016. u 06:48h

Čekaj, samo da vidim da li te razumem ispravno
Ti obaraš na sudu, ta 3 meseca koja si u Srbii, i koje trošiš po sudovima, prekoračenja brzine, ne plaćaš parking, jer niko ne može da te kazni, a samim tim si ispravan

Ford_III

Poruka od Ford_III » petak, 19. feb. 2016. u 07:30h

Ne konkretno meni vec mojim drugovima.Pisem im zalbe preko kompjutera kada im zatreba pa im posaljem na e-mail.
Ja imam jedno sranje za koje nisam kriv a terete me ali po vremenu vec je to zastarelo.
Uostalom ja ne mogu ni da napravim prekrsaj u srbiji kada sam u srbiji samo 3 meseca i za tih 3 meseca slabo i vozim auto.
Bor je mali grad sve radnje zavrsavam pesaka.Imao sam ranije 2 prekrsaja i to su jedini prekrsaji za koje sam bio kriv i naravno platio sam to.
Ali naravno necu im platiti za nesto za sta nisam kriv.
Uostalom Bor ima status opstine a ne grada tako da se parking ne placa.
Naveo sam samo konkretan primer da ako ih neke budale terete da su krivi a oni smatraju da nisu trebalo bi ljude da se bore za svoje pravo jer za svaku instituciju i presudu ima neko ko je visi i koji ce mozda malo bolje sagledati stvari.
Znaci opet navodim da je problem sto ljudi nisu informisani i ne zele da se bakce zbog nedostatka vremena a naravno mozda i novca.Kada bi uveli i kod nas pravno osiguranje siguran sam da bi bilo drugacije jer tada platis godisnjo osiguranje i imas besplatnog advokata koji ce ti zavrsiti sve ali kako su poceli sa prepisivanjem zakona sa zapada doci ce i to jednog dana.
Svedoci smo da drzava kako je krenula sa naplacivanjem bilo cega kako poreza tako i kazne da idu vise na soluciju APP(ako prodje prodje)
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Dzigi Bau
Poruka: 116
Član foruma od: nedelja, 20. okt. 2013. u 18:14h

Poruka od Dzigi Bau » petak, 19. feb. 2016. u 08:29h

911s [SK] piše:Nije nemoguće da ovo može da se obori na sudu,ali je kazna 3000 dinara ako je platiš u roku od osam dana. Ko će da ide nekoliko puta u sud i da se ganja sa njima radi 3000 dinara? Kad te pozove sudija za prekršaje, ti idi i reci da je do sada bila praksa da daš panduru 1000 dinara i on te pusti bez upisivanja, i reci im da te ne interesuje šta piše u zakonu jer je takva bila praksa, eventualno je tolerancija išla do 2000 dinara.
sign0007
Kod nas ima mnogih stvari kakvih nema u Nemačkoj ili u nekim drugim državama, a to je mentalitet razmišljanja "baš me briga šta piše u zakonu".

Za koje prekoracenje je kazna 3000 ako se plati u roku od osam dana?

mbole

Poruka od mbole » petak, 19. feb. 2016. u 09:07h

Ovaj... bas bih voleo da procitam taj clan nemackog zakona u kome pise da je tolerancija 10%

Naravno da nijedan kilometar sat ne pokazuje tacno, ali ako tvoj pokazuje tako onda je neispravan.
Pomenuti ECE 39 je evropska norma, pa vazi i u Nemackoj. A to sto je tebi neispravan kilometar sat je tvoj problem, tacnije jos mozes da budes kaznjen i za voznju tehnicki neispravnog vozila.

Prespora voznja te takodje ne obavezuje da vozis 30 ako je minimalna brzina 30. Nigde ne postoji da je minimalno 30 a maksimalno 40, pa da sad moras da cinculiras i vozis 35.

Kako ti brkas babe i zabe. Tacno je da nkad nesto ne pise u zakonu to nije zabranjeno, posto su to takozvani "pozitivni propisi", ali to blage veze nema sa nekakvvom tolerancijom. Po tome.. sto ne bi bila tolerancija i 200%? Ako ne pise da je 10 ili 50 ili koliko moze da bude i 200.

Brkas praksu policije i praksu suda.

Kakve veze ima status opstine ili grada sa placanjem parkinga?

@dzigi_bau
Član 332
Novčanom kaznom u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:
8) člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), koji se u naselju kreće brzinom koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene,
9) člana 44. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), vozač koji se van naselja kreće brzinom koja je od 41 km/h do 60 km/h veća od dozvoljene,
10) člana 45. stav 1. tačka 4, vozač koji se u, odnosno van naselja kreće brzinom koja je od 21 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene,

AKo uplatis mandatnu kaznu u roku od 8 dana, uplacuje se pola, tako da je to 3000.

Dzigi Bau

Poruka od Dzigi Bau » petak, 19. feb. 2016. u 09:13h

Ja sam mislio da to uplacivanje pola kazne vazi samo za one fiksne kazne od 3000 i 5000din, nisam znao da moze za ove koje imaju raspon kao naprimer 6000-20 000.
Jel to znaci da bilo u naselju, bilo van naselja, ako se prekoraci za npr 40 km/h vise od dozvoljeno placa se 3000din u roku od osam dana?

mbole

Poruka od mbole » petak, 19. feb. 2016. u 09:20h

Moja greska. U pravu si, pola/pola ide samo za mandatne kazne, pisane na licu mesta, ne za prekrsajni postupak.

Citirao sam pogresan clan
Član 334 Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

8) člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), vozač koji se u naselju kreće brzinom do 10 km/h većom od dozvoljene,
9) člana 44. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), vozač koji se van naselja kreće brzinom do 20 km/h većom od dozvoljene,
10) člana 45. stav 1. tačka 4), vozač koji se u, odnosno van naselja kreće brzinom koja je do 10 km/h veća od dozvoljene,
11) člana 45. stav 1. tač. 5) i 6), vozač koji se u, odnosno van naselja kreće brzinom većom od dozvoljene,

Dzigi Bau

Poruka od Dzigi Bau » petak, 19. feb. 2016. u 09:28h

E tako je vec moguce. :)
Zato mi je i bilo nejasno u delu posta ''ali je kazna 3000 dinara ako je platiš u roku od osam dana'' , jer znam da ako se uplati u roku od osam dana, za kaznu od 3000 uplacuje se 1500, a za kazu od 5000, uplacuje se 2500, pa mi nije bilo jasno za koju bi se kaznu uplatilo 3000 u roku od osam dana, kada fiksna kazna od 6000 nema.

Enio

 
Poruka: 902
Član foruma od: nedelja, 5. okt. 2014. u 09:11h

Poruka od Enio » petak, 19. feb. 2016. u 09:41h

Evo dio Hrvatskog zakona gdje se spominje 10%

Neznam da li to upotrebljavaju, jer mene su zaustavili dva puta presretaci, ali sam vozio 160km/h, tako da sam i ovako i onako prekoracio i tih 10%

" Postoji li tolerancija brzine zbog pogreške uređaja za mjerenje brzine i koje su kazne za prebrzu vožnju?

Sigurnosna razlika, prema Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu („Narodne novine“ brojevi 38/01, 43/01 i 19/02), definirana je kao vrijednost brzine izražene u km/h ili postotak koja se mora odbiti od izmjerene vrijednosti brzine kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine, odnosno, mjerne metode. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine vozila za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto izmjerene brzine.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisane su sljedeće kazne za prekoračenje brzine kretanja:

U naselju:

za prekoračenje veće od 50 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 24 mjeseca i po pravomoćnosti prekršajnopravne sankcije u evidenciju vozača upisat će se tri negativna prekršajna boda
za prekoračenje veće od 30 do 50 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna i po pravomoćnosti prekršajnopravne sankcije u evidenciju vozača upisat će se dva negativna prekršajna boda
za prekoračenje veće od 20 do 30 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna i po pravomoćnosti prekršajnopravne sankcije u evidenciju vozača upisat će se jedan negativni prekršajni bod
za prekoračenje veće od 10 do 20 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna
za prekoračenje do 10 km/h na sat više od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Izvan naselja:

za prekoračenje brzine veće od 50 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 24 mjeseca i po pravomoćnosti prekršajnopravne sankcije u evidenciju vozača upisat će se tri negativna prekršajna boda
za prekoračenje brzine veće od 30 do 50 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna
za prekoračenje brzine veće od 10 do 30 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna.

Jesu li radari neodgovarajuća mjerila brzine pri temperaturama nižim od 0 stupnjeva Celzijevih?

Mjerenje brzine pri temperaturama nižim od 0 stupnjeva Celzijevih ne utječe na točnost i rezultate mjerenja, već na mogućnost oštećenja pojedinih sklopova uređaja. Svi tipovi radara koje koristi policija apsolutno točno mjere brzinu u uvjetima od -10 do +50 stupnjeva Celzijevih. Prilikom obavljanja nadzora uređajem bez foto-video zapisa prekršitelj (vozač) se obvezno zaustavlja i na uređaju mu se pokazuje izmjerena brzina kretanja. Kad vozač ne plati kaznu na mjestu izvršenja prekršaja, o izmjerenoj brzini kretanja sastavlja se zapisnik, a izmjerena se brzina, u nazočnosti vozača, na uređaju poništava (nakon što se utvrde svi elementi potrebni za procesuiranje prometnog prekršaja prekoračenja brzine).

Također, sukladno članku 7. Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za mjerenje brzine vozila u cestovnom prometu radni uvjeti (temperatura okoline) propisani su od 0 do +50 stupnjeva Celzijevih.

Primjerice, za neka od mjerila za nadzor brzine, prema tvorničkim uputama, radni uvjeti su sljedeći:

za mjerilo Speedphot - od -10 do +60 stupnjeva Celzijevih
za mjerilo Multanova Star - Laser - od -30 do +60 stupnjeva Celzijevih
za mjerilo LTI 20.20 - od -30 do +60 stupnjeva Celzijevih
za mjerilo Multanova 6F - od -10 do +50 stupnjeva Celzijevih
za mjerilo Travimo - od -10 do +40 stupnjeva Celzijevih."
This is just a dream, for now:
Novi Mezimac 2.0 A8 "V"

Slika

Ford_III

Poruka od Ford_III » petak, 19. feb. 2016. u 10:23h

@mbole
I na starijem mondeu mi je isto tako pokazivao manje u odnosu na istu navigaciju tako da mi km sat sigurno radi.
Pa zato mislim da tako pokazuje fabricki.Nije to neka razlika ali ako oni pisu kaznu za 1 km/h onda bi to bio problem.
Sto se tice nemacke isto ne pise da je vise od 130 km /h zabranjeno pise samo da je preporucena brzina a ti mozes da cepas i 250 km/h ako mozes stim sto dosta nemaca ne zna da u slucaju saobracajne nesrece ti ces snositi punu odgovornost zato sto si isao brzo.Dok vozis sigurno iako vozis 200 anduri ne mogu da te kazne.
Toliko o pisanom zakonu i ne pisanom
A Status grada ili opstine i te kako ima veze sa placanjem parkinga.Jer samo grad sa gradskim statusom moze da naplacuje parking na javnom mestu ukoliko nije parking koji se placa.Ovako na ulici se ne placa ako grad ima status opstine.Ovo provereno znam jer Zajecar do skoro nije imao placanje parkinga na javnom mestu sve dok nije dobio status grada.
Bor jos uvek nema status grada i mi ne placamo parking.
Mogu jedino da te kaznu naravno ako se parkiras tamo gde je zabranjeno odnosno gde stoji znak.A ovako mozes da se parkiras gde hoces.Niti postoji slep sluzba(pauk) niti policija kaznjava.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

Sharpshooter
Poruka: 5114
Član foruma od: četvrtak, 3. dec. 2009. u 09:09h

Poruka od Sharpshooter » petak, 19. feb. 2016. u 10:59h

Svaki auto koji sam vozio je na brzinomeru pokazivao malo veću brzinu od one koja je merena drugim sredstvima.
Bilo GPS-om, bilo panduri sa radarom, kada me sklepaju.
Imam pretpostavku da svaki brzinomer pokazuje +5 kmh, pogotovo pri većim brzinama.

Kada me je presretač ukebao pre par nedelja, sigurno je na brzinomeru bilo barem 170 kmh, a ovi su izmerili 164 kmh.
Gume u fabričkim dimenzijama.
2021 - ....... BMW i3 --- 170 električnih konjića
2020 - ....... Mazda 3 MPS --- 260ks
2015 - 2020 Ford Focus ST 225 --- 265ks
2017 - 2018 BMW 120i --- 170ks
2009 - 2017 Ford SportKa --- 110ks

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » petak, 19. feb. 2016. u 11:05h

Zato sto po zakonu postoji tolerancija +10% -0%. Tj. ne sme da pokazuje manje, a moze vise posto se racuna prema najvecem tocku koji moze da stane na auto. Tako nesto..

mbole

Poruka od mbole » petak, 19. feb. 2016. u 14:29h

Ford_III piše:@mbole
I na starijem mondeu mi je isto tako pokazivao manje u odnosu na istu navigaciju tako da mi km sat sigurno radi.
Pa zato mislim da tako pokazuje fabricki.Nije to neka razlika ali ako oni pisu kaznu za 1 km/h onda bi to bio problem.
Bice onda da ti ne valja GPS :)
Nema sta da mislis. Citirao sam ti evropsku ECE normu, po kojoj MORAJU da budu bazdareni i napravljeni svi brzinomeri.
Ford_III piše: Sto se tice nemacke isto ne pise da je vise od 130 km /h zabranjeno pise samo da je preporucena brzina a ti mozes da cepas i 250 km/h ako mozes stim sto dosta nemaca ne zna da u slucaju saobracajne nesrece ti ces snositi punu odgovornost zato sto si isao brzo.Dok vozis sigurno iako vozis 200 anduri ne mogu da te kazne.
Toliko o pisanom zakonu i ne pisanom
Kako opet brkas stvari. Preporucena brzina je jedno, a maksimalna dozvoljena je nesto sasvim drugo.
Jedino sto nemci nemaju je opsta propisana maksimalna brzina na autoputu.
Sva ostala ogranicnje, kako opsta tako i ona regulisana znakom su ista kao i u svim ostalim deslovima Evrope, pa i u Srbiji.
Daklem, i u Nemackoj kad kroz grad vozis preko 50 dobijes kaznu. I to i kad vozis 51 Km/h.

Tolerancija, odnosno tacnost merenja radarom je jedino sto moze da utice na to da kada radar pokaze recimo 51Km/h ti mozes da dokazujes na sudu da je greska merenja +-2Km/h pa da ne moze da se dokaze da li si vozio 49, 50 ili 51.

Verovatno ta ideja o 10% potice iz vremena kada je greska merenja samih radara bila toliko.

Nadjoh i nas pravilnik koji je pomenuo Enio. Mi smo malo podigli standard za uredjaje, pa su kod nas tolerancije:
Za stacionarno merenje:
do 100 Km/h +-3Km/h
Preko 100 Km/h +-3%

Za pokretno merenje:
do 100 Km/h +-5Km/h
Preko 100 Km/h +-5%

http://www.paragraf.rs/propisi/pravilni ... acaju.html

Pri tom, to su maksimalne greske koje neki radar uopste moze da ima da bi smeo da se upotrebljava. To ne znaci da za svaki radar vazi tolika tolerancija. Ako neki moze da meri sa npr 1% greske, i on te je upucao da si vozio 100, sud ce priznati da je moguce da si vozio 99, a ne da si mozda vozio 97.

Ford_III piše: A Status grada ili opstine i te kako ima veze sa placanjem parkinga.Jer samo grad sa gradskim statusom moze da naplacuje parking na javnom mestu ukoliko nije parking koji se placa.Ovako na ulici se ne placa ako grad ima status opstine.Ovo provereno znam jer Zajecar do skoro nije imao placanje parkinga na javnom mestu sve dok nije dobio status grada.
Ako bi slucajno mogao da nadjes propis koji to regulise...
Ford_III piše: Niti postoji slep sluzba(pauk) niti policija kaznjava.
To sto nema pauka, nema nikakve veze sa tim dal ce se parking naplacivati ili nece. A policija ni ovde ne kaznjava za neplaceno parkiranje, vec za nepropisno.

Ford_III

Poruka od Ford_III » petak, 19. feb. 2016. u 14:58h

Cudno da ne mogu nigde da nadjem nista o statusu grada odnosno to za parking ali znam sa sigurnoscu da je tako.
Ako nemas status grada ne postoji ni mogucnost placanja parkinga.To ti je isto kao kad bi sada policija pokusavala da te kazni zato sto si presao ulicu van pesackog prelaza a u tom selu ne postoji uopste pesacki prelaz.
A da bi se naplacivao parking prvo treba da imas i komunalnu policiju koja ce da kontrolise rad.
A da bi imao komunalnu policiju sam grad mora da ima najmanje 35 000 stanovnika.Sto Bor kao grad nema.
Po pravilu Grad mora da ima najmanje 100 000 stanovnika da bi dobio status grada ali se prave izuzeci jer jedan grad koji je najveci u nekoj krajini(regionu) mora da vbude centar regiona i on dobija status grada ako je i na dobroj geografskoj lokaciji tipa blizu granice.To igra najvecu ulogu zato je npr Zajecar i dobio status grada iako je manji od Bora.
Pitaj u Boru svakog gradjanina da li bi voleo da Bor dobije status grada svi bi rekli ne jer znaju sta im sledi.
Dolazak kursadzije(komunalna policija),naplacivanje parkinga stavka zbog koje niko ne zeli da Bor dobije status grada.
Naravno status grada ima i svoje pozitivnosti veci budzet,veca ulaganja,otvaranje novih mesta, popravljanje infrastrukture itd.

A sto se tice kilometar sata nemam pojma cudno mi je sto samo na mondeu malo kasni na ostala vozila iz firme pokazuje za nesto malo.Tako da nemam pojma sta je ali sam se pomirio sa njim

Kada je nemacka u pitanju posto su me 3-4 puta slikali blicevi u nemackoj pitao sam sefa rekao je da nista ne stize ako te uslika sa 56-57 tako da oni tolerisu +7.
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
85 kw/105 chip.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 19. feb. 2016. u 15:44h

Dzigi Bau piše:Ja sam mislio da to uplacivanje pola kazne vazi samo za one fiksne kazne od 3000 i 5000din, nisam znao da moze za ove koje imaju raspon kao naprimer 6000-20 000.
I ja sam tako mislio, ali nigde u zakonima to ne piše, ne piše nigde da prekršajni nalog važi samo za mandatne kazne.
Plus pročitaj iznos sume koju je pandur napisao na kazni za prekoračenje na prethodnoj strani, zbog koje i vodimo polemiku.
Ford weist den Weg.

Dzigi Bau

Poruka od Dzigi Bau » petak, 19. feb. 2016. u 17:59h

@911s[SK]

Ne znam da li negde pise da ''popust'' vazi samo za fiksne kazne, nisam toliko upucen.
Ali to sto pise iznos od 3000din na prekrsajnom nalogu nemam nikakve veze. Jer policajac na nalogu upisuje pun iznos kazne. Na istom tom nalogu pise da se pogledaju pouke na poledjini.
A na poledjini naloga pise da ako se prizna odgovornost, i uplati u roku od osam dana pola sume kazne, onda se prekrsilac slobadja od druge polovine iznosa .

Ja sam imao relativno skoro situaciju, samo je meni kazna bila 5000din, isto na nalogu pise 5000din, ali sam dobio uplatnice od policajca na kojima je upisao 2500 i rekao mi da platim u roku od osam dana da bi mogao da prodjem sa 2500 i to je to.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » petak, 19. feb. 2016. u 19:08h

Pa dobro, da kojim slučajem bude i 1500 dinara ceh, u kontekstu priče o tome da li malteritranje vredi neke odredjene sume, poenta se ne menja jer je potencijalna razlika u sumama 1500 dinara, tj izmedju 1500 i 3000 dinara.
Ford weist den Weg.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“