Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ford Mondeo 2001 TDDI kvar ili ne

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
LaVbreLaV
Poruka: 6
Član foruma od: ponedeljak, 19. sep. 2016. u 20:56h
Kontakt:

Ford Mondeo 2001 TDDI kvar ili ne

Poruka od LaVbreLaV » utorak, 20. sep. 2016. u 15:53h

Pozdrav,
volio bih odmah iz vedra neba da predstavim moj problem ali cu prvo pokusati koliko se sjetim da napisem istoriju prije problema koji mozda i nije problem :wtf:
Do sada sam vozio skorpione i nikakvih vecih problema nisam imao, benzin / plin, najvise mi je tu bio standardno protokomjer i lamela posle snijega.
Pre par godina odlucim da mi treba karavan, sta cu kud cu, malo gledao, najbolje da uzmem forda dizela. Prepadnem se malo koji kupiti, tdci odustanem iako sam ga imao u rangovnoj cijeni kao i tddi, uzmem ipak ovog, rekoh nema dizne nema problema. Pri kupovini auta pregledamo, vidimo zadnji tocak jedan legao, ma to je to, nema kakav drugi problem biti. Dosta smo ih pregledali, imali su problema sa pumpom vidljivih, na svaki treci kontakt se ona strelica od rezervoara nije pomjerala sa mrtve tacke pa do toga da je lamela sa zamajcem u katastrofalnom stanju.
Ne znam tacno koliko smo selena na oba tocka zadnja odradili da ih ispravimo. Pumpu zadnju smo morali takodje da prepravljamo jer je bila od nekog mercedesa koja gura 5 bari.
Dalje problem sa nesnosnim osjecajem sagorjelog ulja i nafte u kabini, problem je bio u kojekakvim crijevima na filteru koja su stiklana i tako gomila crijeva je bilo stiklano naravno. Grijace 2 puta menjao, nisu jeftini ni malo. Prvi put zamjenili kad je dosla zima ma ni da cuju. Druge koje sam stavio 130 KM su extra, pale na po kljuca, ali kad smo ih stavili ja se provozao i cujem nesto susti, rekoh tandrce poklopac, vratim se sutradan, kad ono u pakovanju jedan grijac bio razlicit, sisti kroz njega... naravno u auto kuci nema garancije na grijace, kaze sto nisi gledao kad si stavljao.. jbg. Zacepio se sam na kraju i nije bilo problema do dan danas. Cuvena pumpa, postavicu slike imam negdje elektronike sta je uradjeno. Naspem na monaku u BN gorivo, taj dan se vozao, sutradan nece auto da upali, vergla ali jok, tamo vamo iskocio cip na elektronici. Ovdje pokusavali da rijese, nista, samo belaj se napravio. U medjuvremenu moj majstor koji se nije htio mjesati u rjesavanje pumpe izvadi gorivo, kad najmanje na naftu se osjeti, vise voda no nafta. Eno stoji mislim i dalje za ukras u kanisteru. Odnesem parce elektronike gore u Loznicu Valjevski put kod Gorana, servis je do dzaba, ali, moja se ne moze popraviti. Pokidali su sve zice koje su u onoj gelastoj masi sto vodi do cipa. Smorim tu coveka da mi nadje polovnu pumpu, tamo vamo, nadje obiljezi fina cifra je tad bila, platim i donesem. Ovdje upakuju elektroniku ali nece auto da upali. Namolim ja njega da dodje jer je rekao da se moraju kodovi pobrisati da ne bi slepao auto preko grane. Momak je dosao stvarno u 10 navece i za 10 minuta sa laptopom upalio auto. Ih moje srece. Da ne pricam da smo gomilu puta resavali gdje curi ulje, nema mjesta na kojem nije curilo, operemo motor, zakrpimo na jednom mjestu ono se pojavi na drugom i tako sve. Ne kaplje sad vise ulje.. Dalji problem je sto smo obijali napred onu bravicu da bih sad sa srafcigerom mogao da otvaram haubu. Crijevo od turba sam 4 puta menjao i na kraju sam stavio neko koje nije od forda i to funkcionise. Crijevo sa turbine je takodje menjano neorginalnim i funkcionise. Problem sa remenicom radilice sredjen. Tri puta remenica na kompresoru i nisam siguran koliko je dobro u funkciji, sto nova sto polovna. U toku jednog jutarnjeg paljenja mi se dekodirali kljucevi, nece da zucne da zavergla. Noseno u Sabac da se rijesi jer nisam mogao doci do Gorana imao neke radove na putu, niti on do mene. Brave su se nekako ujednacile, inace je bilo ako se jedna vrata zakljucaju ostala nece ili jedna ostavi otkljucana vrata. Plastikica na gepeku zamenjena.
Ne znam da li je ovo auto stvarno bilo toliko zapusteno da se sve na meni slomilo i opet se bojim da nece gdje stati. Vise je bio na servisu nego u voznji. Auto je stvarno fenomenalno, mislim da bi mu svaki u kategoriji tih auta pozavidio kakva je to ladja. Ali par puta posle duze voznje i sad lupam 130-150 km pocne da stuca i samo u jednoj brzini pri da je turbo upaljen hoce da ide. Recimo pocne da mi usporava u 5-oj, pa ga prebacim u 4*u i radi sve dok ne usporim do odredjenog broja obrtaja, pa treca jer cetvrtu vise nece da smisli i ukrajcim se. U tom periodu kad bih pritisnuo kvacilo u voznji kazaljka obrtomjera bi radila neravnomjerno. Kad se ukrajcim stoji na 500 obrtaja kad upali i nece da primi gas. Tako sam ga drzao par minuta i onda je prokinuo, u medjuvremenu sam ja gledao po crijevima nista. Tj, radi na 500 obrtaja 20-30 sekundi i onda se ugasi. i opet ga upalim i tako isto. Rezervoar je bio preko pola. Onda u nekom momentu prokine i radi. Isto tako u povratku. Posle odredjene kilomteraze poceo da stuca. Dodjem nekako do kuce i parkiram. Oladio se preko cjele noci, nista. Ista prica ujutru. Sve ispregledam sto sam znao ma jok. I opet par puta upalim stoji na 500 obrtaja odradi ugasi se i onda upali i radi. Ovako po gradu radi sad fenomenalno. Nista ne stuca. Ne smem da se usudim negdje dalje, bojim se da nije neki problem, kazu da je do goriva mozda, ali drzim se nestra ili nis pumpi.
Trenutno me to muci, inace bilo je tu jos vjerovatno nekih stvari ali ne mogu da se sjetim u momentu.
Nije da kudim auto, ja volim :ford: i ovo je stvarno pravi porodicni a i momacki auto ako cemo iskreno, samo ne mogu da verujem da se na meni moglo sve zalomiti.
Btw i dalje imam ovu rezevnu pumpu sto sam kupio, stoji mi, ne znam da nije opet nesto do nje pa da pocne da stuca tako nepredvidivo...
i da, jos nisam rijesi curenje na servo pumpi, ostavlja pomalo, ali ne kaplje nigdje i ne skripi mi volan pri motanju.
Eto, hvala svima koji su procitali i onima koji ce mi uputiti kakav savjet za dalje.

Almighty.shO
Poruka: 1781
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2015. u 17:29h

Re: Ford Mondeo 2001 TDDI kvar ili ne

Poruka od Almighty.shO » utorak, 20. sep. 2016. u 16:13h

Au, covece.. Nisam strucan da ti pomognem u bilo kom segmentu ali mene zanima koliko si do sad skucao kesa (ukoliko nije tajna, naravno)? Ja znam da bi me zena ostavila sigurno posle toliko problema sa autom i ulozenim parama a onda msm da bih cekicem stukao ceo auto :D

LaVbreLaV
Kontakt:

Poruka od LaVbreLaV » utorak, 20. sep. 2016. u 16:37h

Uh, nisam ni sam siguran, ako racunam i one kaiseve i plasticne spanere sto sam vec par puta menjao, mislim, da sam dao para koliko je i auto skoro vrijedilo.
Prvi put jedan spaner plasticni jer pukla plastika pa lupkalo i ulje sa filterom bilo je mislim oko 160-170 km.
Inace to je kod nas sve lepo sa Jaguar oznakama cisto da se zna zasto je i cijena tolika.
Grijaci 2 x jednom oko 110 drugi put 130 km :)
Pumpa je tad bila oko 400 evrica sa rukama ako se ne varam.
Raznorazna crijeva su mi naplacivali najmanje od 30 km pa na dalje
Gume necu racunati 16''
Zadnju plastikicu gepeka oko 40 km.
Peglanje zadnjeg kraja me izaslo oko 400 km
OKo 100+ km me izasla zadnja pumpa kod rezervoara. S tim da smo 5-6 pumpi probali ali sam ih vracao ili su bile neispravne ili je curilo.
Za bravicu napred mi traze oko 60 km, nisam zeljan trenutno da je stavim, srafciger radi svoje.
Ne znam koliko su me diskovi i kocnice izasle na samom pocetku kad sam ga uzeo, nema sanse da se sjetim.
Klimu sam punio par puta, vecinom mi je drugar izvadi sto ima pa vrati ali zadnji put smo je mi ispustili.
Remenica radilice takodje ne znam koliko me izasla
Remenica klime oko 30-40 km nekoliko puta, ali je problem sto se mora sve napred rastaviti da bi se doslo do nje, te odmah da racunate na ruke koje ja ovdje ne pisem.
Ovako je svaki put izgledalo kad moramo tu remenicu na klimi zamjeniti :
Slika
kodiranje kljuceva ponovo sabac, 70 EUR.
Ima tu jos mnogo sitnica od rucne pa na dalje do lampica koje nisu radile u instrument satu, samo ona jedna sto pokazuje gorivo je sve obasjavala, jedva su ih povadili koliko je bilo zapeklo.
Sad cekam sta je sledece, sad me ovo brine, ne znam na sta da obratim paznju...
Da ne pricam samo koliko sam ga puta slepao jer jednostavno nije htio da upali posle voznje.
Nekoliko puta su mi se i kablovi pusili jer kad hocu da zaverglam sve dodje u kratak spoj, Altenator mu je neki mitsubishi ako se ne varam, ali, opet i posle 2 remonta na kraju je morao da dodje drugi, isto mislim da me nesto preko 120 km izasao.
Uglavnom... ne znam sta mu nisam uradio :(

LaVbreLaV
Kontakt:

Poruka od LaVbreLaV » utorak, 27. sep. 2016. u 09:26h

Opet se desilo nakon 150-200 km u cugu predjenih, u nekad ce se normalizovati i sve ce super raditi.. ima li neko iskustva sa ovim ?
[youtube][/youtube]
Onda kad ga ugasim pa upalim zaglavi na 500 obrtaja radi minut i ugasi se, ne prihvata gas. Ali posle nekoliko paljenja nadodje..

LaVbreLaV
Kontakt:

Poruka od LaVbreLaV » nedelja, 16. apr. 2017. u 16:06h

Samo da apdejtujem temu ako ko bude imao slican problem, naime, ovaj dio smo resili i to slucajno. Naime, crijevo koje je pogonilo od zadnje pumpe naftu je bilo namjenjeno za vodu te je ponekad vuklo vazduh i odrazavalo se na cijeli sistem motora.. kada je ono skroz puklo i kad su ga zamjenili vise nema ovih problema.
U medjuvremenu sam mu zamenio i plivajuci zamajac komplet, ovaj nije bio dotrajao nego je pukao neki druk lezaj pa prosuo ulje po lameli :S, necu ni govoriti o cifri :D
Zamjenjen je i neki spaner koji se bukvalno raspao izmedju vodene pumpe i jos neceg ( on je oko 150 eur u prodavnici ).
Jedno zadnje crijevo od kocnica propisalo, zamjenjeno ford original kao, nije ni izdrzalo 5 dana, na kraju smo nasli neko od fiata i za sad fercera.
Takodje mu se pocelo desvati da upali i radi 5-6 sekundi i ugasi se, posle 3412148019 slepanja kod majstora, neki senzor oko radilice valjda je odradio svoje, srecom nije preslo 35 evra :D
Naravno, usput se opet dekodirali kljucevi, ali valjda su sad stavili tacku na to.

Za sad sve funkcionise :)

Ne znam da li jos neko ima ove probleme, sreo sam nekog tipa on ima 2003 godiste, i kaze za 7 godina od uvoza nije imao nikakav ozbiljan problem, i skroz mizerne servise.

Dok imam jos jednog prijatelja samo je kod njega tdci, kod njega je isto kao kod mene, servisi u godini dana su presli cijenu kompletnog automobila.

FM III
Vremenski policajac
Poruka: 8318
Član foruma od: četvrtak, 9. dec. 2010. u 01:19h

Poruka od FM III » nedelja, 16. apr. 2017. u 18:46h

LaVbreLaV piše:... Naime, crijevo koje je pogonilo od zadnje pumpe naftu je bilo namjenjeno za vodu te je ponekad vuklo vazduh i odrazavalo se na cijeli sistem motora...
Izvini ali ovaj deo mi nije baš najjasniji. Od te zadnje (lift, dobavna) pumpe ide nafta preko filtera do bosh pumpe. Kako je onda moguće da je bilo namenjeno za vodu???
Da crevo vuče falš vazduh ili na kraju pukne, OK razumem, dešava se, ali ovaj prvi deo ...
Focus mk 3.5 1.5 TDCI 88 kW (120 ks) 2016. god. 2021-
Panter black Ford Mondeo MK3 2.0 TDDI 115KS 2002. 2010-2021
NE BRŽE OD ŽIVOTA!
(23:48:25) Iosis: njeeeh saću ja van iz ćenife pa za komp

mbole
Poruka: 15003
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 16. apr. 2017. u 19:05h

tako sto je neko pre njega umesto fabrickog creva do filtera stavio bastensko :)

Nisam siguran, al cini mi se da tu ide crevo iz pumpe, pa cev, pa opet crevo negde od pozarnog zida do filtera.
Djak pesak :)

LaVbreLaV
Kontakt:

Poruka od LaVbreLaV » ponedeljak, 17. apr. 2017. u 21:06h

Nisam ni ja siguran, kad ga je digao na dizalicu vidjeli smo da iz pumpe ide crno crijevo iz kojeg je naprosto sikljala nafta prilikom kontakta. Kada ga je skinuo i zamenio ( to je malo parce 20 - 35 cm nisam siguran ) kaze da je ovo proslo svo popucalo jer nije namenjeno za naftu.. Uglavnom ko zna sta je ko nekada radio tu :) Mislim da cak ni ta pumpa nije njegova originalna heh...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“