volio bih odmah iz vedra neba da predstavim moj problem ali cu prvo pokusati koliko se sjetim da napisem istoriju prije problema koji mozda i nije problem

Do sada sam vozio skorpione i nikakvih vecih problema nisam imao, benzin / plin, najvise mi je tu bio standardno protokomjer i lamela posle snijega.
Pre par godina odlucim da mi treba karavan, sta cu kud cu, malo gledao, najbolje da uzmem forda dizela. Prepadnem se malo koji kupiti, tdci odustanem iako sam ga imao u rangovnoj cijeni kao i tddi, uzmem ipak ovog, rekoh nema dizne nema problema. Pri kupovini auta pregledamo, vidimo zadnji tocak jedan legao, ma to je to, nema kakav drugi problem biti. Dosta smo ih pregledali, imali su problema sa pumpom vidljivih, na svaki treci kontakt se ona strelica od rezervoara nije pomjerala sa mrtve tacke pa do toga da je lamela sa zamajcem u katastrofalnom stanju.
Ne znam tacno koliko smo selena na oba tocka zadnja odradili da ih ispravimo. Pumpu zadnju smo morali takodje da prepravljamo jer je bila od nekog mercedesa koja gura 5 bari.
Dalje problem sa nesnosnim osjecajem sagorjelog ulja i nafte u kabini, problem je bio u kojekakvim crijevima na filteru koja su stiklana i tako gomila crijeva je bilo stiklano naravno. Grijace 2 puta menjao, nisu jeftini ni malo. Prvi put zamjenili kad je dosla zima ma ni da cuju. Druge koje sam stavio 130 KM su extra, pale na po kljuca, ali kad smo ih stavili ja se provozao i cujem nesto susti, rekoh tandrce poklopac, vratim se sutradan, kad ono u pakovanju jedan grijac bio razlicit, sisti kroz njega... naravno u auto kuci nema garancije na grijace, kaze sto nisi gledao kad si stavljao.. jbg. Zacepio se sam na kraju i nije bilo problema do dan danas. Cuvena pumpa, postavicu slike imam negdje elektronike sta je uradjeno. Naspem na monaku u BN gorivo, taj dan se vozao, sutradan nece auto da upali, vergla ali jok, tamo vamo iskocio cip na elektronici. Ovdje pokusavali da rijese, nista, samo belaj se napravio. U medjuvremenu moj majstor koji se nije htio mjesati u rjesavanje pumpe izvadi gorivo, kad najmanje na naftu se osjeti, vise voda no nafta. Eno stoji mislim i dalje za ukras u kanisteru. Odnesem parce elektronike gore u Loznicu Valjevski put kod Gorana, servis je do dzaba, ali, moja se ne moze popraviti. Pokidali su sve zice koje su u onoj gelastoj masi sto vodi do cipa. Smorim tu coveka da mi nadje polovnu pumpu, tamo vamo, nadje obiljezi fina cifra je tad bila, platim i donesem. Ovdje upakuju elektroniku ali nece auto da upali. Namolim ja njega da dodje jer je rekao da se moraju kodovi pobrisati da ne bi slepao auto preko grane. Momak je dosao stvarno u 10 navece i za 10 minuta sa laptopom upalio auto. Ih moje srece. Da ne pricam da smo gomilu puta resavali gdje curi ulje, nema mjesta na kojem nije curilo, operemo motor, zakrpimo na jednom mjestu ono se pojavi na drugom i tako sve. Ne kaplje sad vise ulje.. Dalji problem je sto smo obijali napred onu bravicu da bih sad sa srafcigerom mogao da otvaram haubu. Crijevo od turba sam 4 puta menjao i na kraju sam stavio neko koje nije od forda i to funkcionise. Crijevo sa turbine je takodje menjano neorginalnim i funkcionise. Problem sa remenicom radilice sredjen. Tri puta remenica na kompresoru i nisam siguran koliko je dobro u funkciji, sto nova sto polovna. U toku jednog jutarnjeg paljenja mi se dekodirali kljucevi, nece da zucne da zavergla. Noseno u Sabac da se rijesi jer nisam mogao doci do Gorana imao neke radove na putu, niti on do mene. Brave su se nekako ujednacile, inace je bilo ako se jedna vrata zakljucaju ostala nece ili jedna ostavi otkljucana vrata. Plastikica na gepeku zamenjena.
Ne znam da li je ovo auto stvarno bilo toliko zapusteno da se sve na meni slomilo i opet se bojim da nece gdje stati. Vise je bio na servisu nego u voznji. Auto je stvarno fenomenalno, mislim da bi mu svaki u kategoriji tih auta pozavidio kakva je to ladja. Ali par puta posle duze voznje i sad lupam 130-150 km pocne da stuca i samo u jednoj brzini pri da je turbo upaljen hoce da ide. Recimo pocne da mi usporava u 5-oj, pa ga prebacim u 4*u i radi sve dok ne usporim do odredjenog broja obrtaja, pa treca jer cetvrtu vise nece da smisli i ukrajcim se. U tom periodu kad bih pritisnuo kvacilo u voznji kazaljka obrtomjera bi radila neravnomjerno. Kad se ukrajcim stoji na 500 obrtaja kad upali i nece da primi gas. Tako sam ga drzao par minuta i onda je prokinuo, u medjuvremenu sam ja gledao po crijevima nista. Tj, radi na 500 obrtaja 20-30 sekundi i onda se ugasi. i opet ga upalim i tako isto. Rezervoar je bio preko pola. Onda u nekom momentu prokine i radi. Isto tako u povratku. Posle odredjene kilomteraze poceo da stuca. Dodjem nekako do kuce i parkiram. Oladio se preko cjele noci, nista. Ista prica ujutru. Sve ispregledam sto sam znao ma jok. I opet par puta upalim stoji na 500 obrtaja odradi ugasi se i onda upali i radi. Ovako po gradu radi sad fenomenalno. Nista ne stuca. Ne smem da se usudim negdje dalje, bojim se da nije neki problem, kazu da je do goriva mozda, ali drzim se nestra ili nis pumpi.
Trenutno me to muci, inace bilo je tu jos vjerovatno nekih stvari ali ne mogu da se sjetim u momentu.
Nije da kudim auto, ja volim

Btw i dalje imam ovu rezevnu pumpu sto sam kupio, stoji mi, ne znam da nije opet nesto do nje pa da pocne da stuca tako nepredvidivo...
i da, jos nisam rijesi curenje na servo pumpi, ostavlja pomalo, ali ne kaplje nigdje i ne skripi mi volan pri motanju.
Eto, hvala svima koji su procitali i onima koji ce mi uputiti kakav savjet za dalje.